Sieć

Milion więcej światłowodów, dzięki współpracy z operatorami

17 marca 2021

Milion więcej światłowodów, dzięki współpracy z operatorami

W ostatnich latach Orange Polska inwestował miliardy złotych w rozwój sieci światłowodowej. W zasięgu naszych usług mamy ponad 5 mln gospodarstw domowych, a 20 proc. z nich jest dostępnych dzięki współpracy z ponad 40 operatorami posiadającymi sieci FTTH. Zarówno lokalnymi, jak i dużymi np. INEA. Korzystamy z ich łączy, dostarczając klientom naszą ofertę. Z drugiej strony, wybudowane przez Orange światłowody też udostępniamy na rynku hurtowym, czego przykładem umowa z T-Mobile.

Kolejne inwestycje Orange

Taka współpraca opłaca się obu stronom i zależy nam na jej rozwoju. Niedługo ruszymy z projektem pod roboczą nazwą FiberCo, którego celem jest kontynuacja inwestycji i jeszcze efektywniejsza współpraca w budowie światłowodowej Polski. Z głównym akcentem na współpracę hurtową i pokrycie siecią miejsc, do których światłowody jeszcze nie dotarły i nie obejmują ich także inwestycje w ramach kolejnych konkursów POPC, do których dokłada się Unia Europejska. Ważne będzie tutaj zsynchronizowanie inwestycji komercyjnych i projektów z pomocą publiczną, bo to pozwoli szybciej dotrzeć ze światłowodami do jak największej liczby gospodarstw domowych i firm.

Coraz więcej operatorów – partnerów

Przypomnę, że kiedy zaczęliśmy budować światłowody, jako pierwsi na rynku zdecydowaliśmy się mocniej wejść we współpracę z mniejszymi operatorami. Pierwszą umowę z lokalnym dostawcą podpisaliśmy w 2015 roku. „Dodała” nam do zasięgu ponad 4 tys. gospodarstw domowych. W następnym roku było to 15 tys. Potem poszło już szybko i obecnie mamy ponad milion gospodarstw domowych w zasięgu światłowodu Orange na sieciach tzw. operatorów trzecich.

Budujemy światłowodową Polskę

Staramy się kierować zasadą, że jeśli gdzieś są już wybudowane sieci światłowodowe – w standardzie zapewniającym świadczenie usług z jakością gwarantowaną przez Orange – to chcemy z nich skorzystać. Unikamy w ten sposób nieekonomicznego dublowania się. Klienci mają też możliwość wyboru dostawcy usług, jeśli tylko operator udostępniający łącze, świadczy też usługi detaliczne. Biorąc pod uwagę rosnące potrzeby klientów – zwłaszcza teraz w czasach pandemii – takie podejście jest najrozsądniejsze. Warto współpracować i wspólnie budować światłowodową Polskę.

Udostępnij: Milion więcej światłowodów, dzięki współpracy z operatorami

Inwestycje infrastrukturalne i społeczne

23 lipca 2019

Inwestycje infrastrukturalne i społeczne

Ranking Indeksu gospodarki cyfrowej i społeczeństwa cyfrowego (DESI) z 2019 r. wskazuje, że Polska zajmuje 25 miejsce na 28 państw członkowskich UE. Kraj czyni stałe postępy, jednak są one zbyt małe.
Pod względem łączności zajmujemy  24. miejsce. Największy postęp został odnotowany w stosunku do rozwoju mobilnych usług szerokopasmowych, w przypadku którego wyniki Polski były lepsze niż średnia w UE. Kluczem do poprawy sytuacji są inwestycje.

Inwestycjami w sieć mobilną Polska dogania średnią unijną

Nasza ojczyzna jest na poziomie bliskim lub równym unijnej średniej pod względem zasięgu 4G (93%), rozwoju szybkich łączy szerokopasmowych (36%) i wskaźnika cen łączy szerokopasmowych (86) ale odbiega od tej wartości pod względem zasięgu (66% vs. średnia dla UE 83%). Bardzo dobry wynik Polska uzyskała również w odniesieniu do liczby abonentów usług mobilnych znacznie przekraczając średnią UE (Polska 163, średnia UE 96).

Światłowód inwestycyjnym priorytetem

Infografika - inwestycje społeczne i gospodarcze Orange Polska

kliknij by pobrać pełną wersję infografiki

Dlatego inwestycje i rozbudowa sieci światłowodowej to jeden z priorytetów Orange Polska na najbliższe lata. W sumie na trwający program rozbudowy sieci światłowodowej operator planuje wydać około 4 mld zł. Według planu w zasięgu superszybkiego światłowodowego internetu znajdzie się na koniec 2020 roku ok. 5 mln gospodarstw domowych.

W tej chwili ze światłowodu Orange korzysta już ponad 400 tys. klientów a w zasięgu naszej sieci światłowodowej mieszka obecnie 3,5 mln. rodzin.  To jedna czwarta wszystkich gospodarstw domowych w Polsce.

Inwestycje Orange w edukacje

Inwestujemy nie tylko w technologię, ale też w edukację. Poprzez Fundację Orange aktywnie działamy na rzecz rozwoju kompetencji cyfrowych Polaków. Nawet 900 tysięcy osób może korzystać z multimedialnych Pracowni Orange, których już 100 znajduje się w małych miasteczkach i wsiach całej Polski.

W ramach programu MegaMisja 20 tysięcy dzieci w 800 szkołach może uczyć się bezpiecznego i twórczego korzystania z internetu i nowych technologii. 7 180 dzieci z 340 szkół poznało podstawy kodowania dzięki programowi SuperKoderzy. Dodatkowo , w ramach programu Zaprogramuj Przyszłość, współfinansowanego z POPC w latach 2017-18, Fundacja Orange objęła szkoleniami 18 000 dzieci. Dodatkowo 1200 nauczycieli przygotowała do prowadzenia zajęć z programowania dla najmłodszych.

W najbliższych 4 latach w ramach projektu Lekcja: Enter , finansowanego ze środków POPC, ponad 75 000 nauczycieli zostanie przygotowanych do wykorzystywania technologii podczas swoich zajęć szkolnych.

Więcej faktów na temat naszych inwestycji w sieć infrastrukturalną i społeczną znajdziecie w Raporcie Zintegrowanym 2018.

Udostępnij: Inwestycje infrastrukturalne i społeczne

Sieć

Kłodzko światłowodowe – ponad 5 tys. domów i firm w zasięgu

26 marca 2019

Kłodzko światłowodowe – ponad 5 tys. domów i firm w zasięgu

W styczniu był na blogu materiał o światłowodzie w Kotlinie Kłodzkiej, teraz czas na samo Kłodzko. Planujemy, że do połowy domów i mieszkań w mieście dotrze światłowód z prędkością nawet 1 Gb/s. Planujemy zainwestować w mieście 4,7 mln zł, czyli kwotę, za które można zbudować na przykład 3 boiska sportowe.

Podpisaliśmy dzisiaj porozumienie z władzami miasta, by wszystko przebiegało szybko i sprawnie. Światłowód do pierwszych domów dotrze już w tym roku. I domów piszę tutaj świadomie – podłączać będziemy nie tylko duże budynki, lecz także domki jednorodzinne. Takie porozumienia z podpisaliśmy  już wcześniej z blisko 50 samorządami m.in. Włocławkiem, Zakopanem, Augustowem czy Ząbkowicami Śląskimi. To m.in. dzięki nim  możemy stale rozwijać naszą sieć światłowodową.

Jeżeli nie byliście jeszcze nigdy w Kłodzku i okolicach, poniżej mały teaser. Warto zajrzeć, bo to jedna z najpiękniejszych krain w Polsce.

Udostępnij: Kłodzko światłowodowe – ponad 5 tys. domów i firm w zasięgu

Inne

Sieci, otoczenie, efektywność i kreowanie nowych możliwości

15 listopada 2017

Sieci, otoczenie, efektywność i kreowanie nowych możliwości

Ósmy Kongres Innowacyjnej Gospodarki już za nami, a wraz z nim rozmowy, spory i dyskusje o kierunku, w którym zmierza nasza gospodarka i szerzej – system współzależności, w którym żyjemy.  Słowo „sieć” odmieniano 9 listopada przez wszystkie przypadki i to w kilku językach. Nie chodziło jednak za każdym razem o Internet, lecz także o sieci społeczne, gospodarcze i polityczne, które powstają w około nas.

Zaczniemy jednak od tego, co jak zakładam najbardziej interesuje Was – czytelników naszego bloga –  telekomunikacji i cyfryzacji. Przygotowaliśmy dla Was krótką relację z wypowiedziami Mateusza Morawieckiego, wicepremiera, ministra rozwoju i finansów, Jeremy Rifkina, założyciela i szefa Fundacji Trendów Ekonomicznych oraz Jean-François Fallachera, prezesa Orange Polska.

Współdzielenie i współzarządzanie

Nie chciałbym jednak, by wątek Internetu Rzeczy i zmian, które przyniesie przysłonił Wam tematów poruszanych podczas Kongresu. Na uwagę z pewnością zasługują nowe zjawiska w gospodarce, o których mówił Jeremy Rifkin – ekonomia współdzielenia i fakt, że coraz częściej stajemy się nie sprzedawcami i kupującymi, lecz prosumentami. Prosument to ktoś, kto jednocześnie jest produkującym, sprzedającym i konsumującym produkty i usługi. Jego zdaniem coraz większa konkurencja i lepiej działający – dzięki coraz sprawniejszej, szybszej i pewniejszej komunikacji – rynek, przełoży się na przejście od oferowania produktów do oferowania usług.

Warto było także posłuchać Corey Rosena, jednego z najważniejszy ekspertów w zakresie akcjonariatu pracowniczego. W Polsce koncepcja przekazywania pracownikom akcji firm, w których pracują nie ma najlepszej prasy, ale jeżeli stworzymy jej odpowiednie warunki może bardzo pozytywnie przełożyć się na nasze życie. W końcu kto nie chciałby być po części właścicielem swojego miejsca pracy? Mieć wpływ na podejmowane decyzje, jednocześnie odnajdując na swoim koncie bankowym finansowe dowody jego dobrej kondycji? By jednak było to możliwe kluczowe jest stworzenie odpowiedniego systemu zachęt prawnych, podatkowych, a także edukacja, dzięki której akcje będą wykorzystane we właściwy sposób.

Inwestorzy i regulatorzy

O wpływie technologii na rozwój nowych zjawisk w gospodarce, takich jak ekonomia współdzielenia, mówił Jean-François Fallacher, prezes Orange Polska. Za przykład podawał usługi takie jak BlaBla Car, AirB’n’B. Wspomniał także o Nasz Orange, jako o przykładzie zaangażowania społeczności i crowdsourcingu. Zwrócił jednak uwagę, że to wszystko nie może działać bez powszechnego dostępu do szybkiego internetu. Stąd inwestycje w światłowód, który dociera już do ponad 2,2 mln gospodarstw domowych w Polsce, a do 2020 roku obejmie zasięgiem ponad 5 mln polskich domów, mieszkań i biur.

O światłowodzie wspomniał także premier Mateusz Morawiecki. Otwierając kongres skupił się przede wszystkim na konieczności wspierania polskich innowacji przez państwo. Wskazywał na przełomowe polskie wynalazki, zarówno te z XIX i XX wieku, jak i zupełnie nowe, pokazując że często nie mogły zostać rozwinięte właśnie z powodu braku odpowiedniego zaplecza. Mówił także o roli państw jako mądrych regulatorów, tworzących odpowiednie ramy prawne i metody wspierania przedsięwzięć. Jego zdaniem to nadal obszar, którego w Polsce się uczymy, ale mamy potencjał, by w ciągu kilkunastu lat zostać liderem.

Udostępnij: Sieci, otoczenie, efektywność i kreowanie nowych możliwości

22 czerwca 2017

Orange Polska zbuduje szybkie łącza internetowe w ramach projektów pozyskanych w drugim konkursie Programu Operacyjnego Polska Cyfrowa. Dzięki podpisanym dziś umowom o dofinansowaniu, światłowody dotrą do ponad 264 tys. gospodarstw domowych w 423 gminach. Operator podłączy także działające tam szkoły.

Łącznie na realizację inwestycji w ramach drugiego konkursu POPC Orange Polska pozyskał ponad 616 mln zł dofinansowania ze środków europejskich. Operator przeznaczy na ten cel niemal 220 mln zł z własnych środków. Orange planuje budowę sieci światłowodowej, która umożliwi dostęp do internetu o przepływności co najmniej 100 Mb/s na terenie 423 gmin, zgrupowanych w 15 obszarach, w tym: chojnickim, gorzowskim, słupskim, stargardzkim, szczecińskim wraz z miastem Szczecin, warszawskim zachodnim, szczecinecko-pyrzyckim, nowotarskim, nowosądeckim, jeleniogórskim, zielonogórskim, gdańskim i trójmiejskim.

To kolejny etap naszych inwestycji realizowanych z udziałem środków europejskich. W województwach lubuskim i pomorskim, gdzie zbudowaliśmy już sieć szkieletową w ramach wcześniejszych projektów, dzięki dzisiejszym umowom doprowadzimy światłowód bezpośrednio do domów. Rozwój sieci światłowodowej to nasz priorytet. Cieszę się, że wspólnie z rządem stopniowo zapełniamy szybkim internetem „białe plamy” na tych 15 obszarach – powiedział Jean-François Fallacher prezes zarządu Orange Polska.

W ramach projektu do superszybkiego internetu podłączonych zostanie także blisko 2,9 tys. szkół. Oznacza to, że łącznie z inwestycjami, jakie operator realizuje z własnych środków w ramach Ogólnopolskiej Sieci Edukacyjnej, w najbliższych latach Orange podłączy światłowód do prawie 7,4 tys. szkół.

Planowany termin zakończenia inwestycji to druga połowa 2020 r. Zbudowana w ramach projektu sieć będzie dostępna dla wszystkich zainteresowanych podmiotów. Inwestycja zostanie zrealizowana z udziałem środków z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego, w ramach działania 1.1 „Wyeliminowanie terytorialnych różnic w możliwości dostępu do szerokopasmowego internetu o wysokich przepustowościach” Programu Operacyjnego Polska Cyfrowa.

Mapa obszarów w Polsce północno-zachodniej, południowej i centralnej, gdzie Orange w ramach POPC rozbudowywać będzie sieć światłowodową

Więcej informacji:
Wojciech Jabczyński, rzecznik Orange Polska
e-mail: biuro.prasowe@orange.com

Mediateka

Udostępnij: Dzięki dofinansowaniu z POPC w zasięgu światłowodowej sieci Orange do 2020 r. znajdzie się kolejne 264 tys. gospodarstw domowych