Inwestycje infrastrukturalne i społeczne

23 lipca 2019

Inwestycje infrastrukturalne i społeczne

Ranking Indeksu gospodarki cyfrowej i społeczeństwa cyfrowego (DESI) z 2019 r. wskazuje, że Polska zajmuje 25 miejsce na 28 państw członkowskich UE. Kraj czyni stałe postępy, jednak są one zbyt małe.
Pod względem łączności zajmujemy  24. miejsce. Największy postęp został odnotowany w stosunku do rozwoju mobilnych usług szerokopasmowych, w przypadku którego wyniki Polski były lepsze niż średnia w UE. Kluczem do poprawy sytuacji są inwestycje.

Inwestycjami w sieć mobilną Polska dogania średnią unijną

Nasza ojczyzna jest na poziomie bliskim lub równym unijnej średniej pod względem zasięgu 4G (93%), rozwoju szybkich łączy szerokopasmowych (36%) i wskaźnika cen łączy szerokopasmowych (86) ale odbiega od tej wartości pod względem zasięgu (66% vs. średnia dla UE 83%). Bardzo dobry wynik Polska uzyskała również w odniesieniu do liczby abonentów usług mobilnych znacznie przekraczając średnią UE (Polska 163, średnia UE 96).

Światłowód inwestycyjnym priorytetem

Infografika - inwestycje społeczne i gospodarcze Orange Polska

kliknij by pobrać pełną wersję infografiki

Dlatego inwestycje i rozbudowa sieci światłowodowej to jeden z priorytetów Orange Polska na najbliższe lata. W sumie na trwający program rozbudowy sieci światłowodowej operator planuje wydać około 4 mld zł. Według planu w zasięgu superszybkiego światłowodowego internetu znajdzie się na koniec 2020 roku ok. 5 mln gospodarstw domowych.

W tej chwili ze światłowodu Orange korzysta już ponad 400 tys. klientów a w zasięgu naszej sieci światłowodowej mieszka obecnie 3,5 mln. rodzin.  To jedna czwarta wszystkich gospodarstw domowych w Polsce.

Inwestycje Orange w edukacje

Inwestujemy nie tylko w technologię, ale też w edukację. Poprzez Fundację Orange aktywnie działamy na rzecz rozwoju kompetencji cyfrowych Polaków. Nawet 900 tysięcy osób może korzystać z multimedialnych Pracowni Orange, których już 100 znajduje się w małych miasteczkach i wsiach całej Polski.

W ramach programu MegaMisja 20 tysięcy dzieci w 800 szkołach może uczyć się bezpiecznego i twórczego korzystania z internetu i nowych technologii. 7 180 dzieci z 340 szkół poznało podstawy kodowania dzięki programowi SuperKoderzy. Dodatkowo , w ramach programu Zaprogramuj Przyszłość, współfinansowanego z POPC w latach 2017-18, Fundacja Orange objęła szkoleniami 18 000 dzieci. Dodatkowo 1200 nauczycieli przygotowała do prowadzenia zajęć z programowania dla najmłodszych.

W najbliższych 4 latach w ramach projektu Lekcja: Enter , finansowanego ze środków POPC, ponad 75 000 nauczycieli zostanie przygotowanych do wykorzystywania technologii podczas swoich zajęć szkolnych.

Więcej faktów na temat naszych inwestycji w sieć infrastrukturalną i społeczną znajdziecie w Raporcie Zintegrowanym 2018.

Udostępnij: Inwestycje infrastrukturalne i społeczne

Sieć

Kłodzko światłowodowe – ponad 5 tys. domów i firm w zasięgu

26 marca 2019

Kłodzko światłowodowe – ponad 5 tys. domów i firm w zasięgu

W styczniu był na blogu materiał o światłowodzie w Kotlinie Kłodzkiej, teraz czas na samo Kłodzko. Planujemy, że do połowy domów i mieszkań w mieście dotrze światłowód z prędkością nawet 1 Gb/s. Planujemy zainwestować w mieście 4,7 mln zł, czyli kwotę, za które można zbudować na przykład 3 boiska sportowe.

Podpisaliśmy dzisiaj porozumienie z władzami miasta, by wszystko przebiegało szybko i sprawnie. Światłowód do pierwszych domów dotrze już w tym roku. I domów piszę tutaj świadomie – podłączać będziemy nie tylko duże budynki, lecz także domki jednorodzinne. Takie porozumienia z podpisaliśmy  już wcześniej z blisko 50 samorządami m.in. Włocławkiem, Zakopanem, Augustowem czy Ząbkowicami Śląskimi. To m.in. dzięki nim  możemy stale rozwijać naszą sieć światłowodową.

Jeżeli nie byliście jeszcze nigdy w Kłodzku i okolicach, poniżej mały teaser. Warto zajrzeć, bo to jedna z najpiękniejszych krain w Polsce.

Udostępnij: Kłodzko światłowodowe – ponad 5 tys. domów i firm w zasięgu

Inne

Sieci, otoczenie, efektywność i kreowanie nowych możliwości

15 listopada 2017

Sieci, otoczenie, efektywność i kreowanie nowych możliwości

Ósmy Kongres Innowacyjnej Gospodarki już za nami, a wraz z nim rozmowy, spory i dyskusje o kierunku, w którym zmierza nasza gospodarka i szerzej – system współzależności, w którym żyjemy.  Słowo „sieć” odmieniano 9 listopada przez wszystkie przypadki i to w kilku językach. Nie chodziło jednak za każdym razem o Internet, lecz także o sieci społeczne, gospodarcze i polityczne, które powstają w około nas.

Zaczniemy jednak od tego, co jak zakładam najbardziej interesuje Was – czytelników naszego bloga –  telekomunikacji i cyfryzacji. Przygotowaliśmy dla Was krótką relację z wypowiedziami Mateusza Morawieckiego, wicepremiera, ministra rozwoju i finansów, Jeremy Rifkina, założyciela i szefa Fundacji Trendów Ekonomicznych oraz Jean-François Fallachera, prezesa Orange Polska.

Współdzielenie i współzarządzanie

Nie chciałbym jednak, by wątek Internetu Rzeczy i zmian, które przyniesie przysłonił Wam tematów poruszanych podczas Kongresu. Na uwagę z pewnością zasługują nowe zjawiska w gospodarce, o których mówił Jeremy Rifkin – ekonomia współdzielenia i fakt, że coraz częściej stajemy się nie sprzedawcami i kupującymi, lecz prosumentami. Prosument to ktoś, kto jednocześnie jest produkującym, sprzedającym i konsumującym produkty i usługi. Jego zdaniem coraz większa konkurencja i lepiej działający – dzięki coraz sprawniejszej, szybszej i pewniejszej komunikacji – rynek, przełoży się na przejście od oferowania produktów do oferowania usług.

Warto było także posłuchać Corey Rosena, jednego z najważniejszy ekspertów w zakresie akcjonariatu pracowniczego. W Polsce koncepcja przekazywania pracownikom akcji firm, w których pracują nie ma najlepszej prasy, ale jeżeli stworzymy jej odpowiednie warunki może bardzo pozytywnie przełożyć się na nasze życie. W końcu kto nie chciałby być po części właścicielem swojego miejsca pracy? Mieć wpływ na podejmowane decyzje, jednocześnie odnajdując na swoim koncie bankowym finansowe dowody jego dobrej kondycji? By jednak było to możliwe kluczowe jest stworzenie odpowiedniego systemu zachęt prawnych, podatkowych, a także edukacja, dzięki której akcje będą wykorzystane we właściwy sposób.

Inwestorzy i regulatorzy

O wpływie technologii na rozwój nowych zjawisk w gospodarce, takich jak ekonomia współdzielenia, mówił Jean-François Fallacher, prezes Orange Polska. Za przykład podawał usługi takie jak BlaBla Car, AirB’n’B. Wspomniał także o Nasz Orange, jako o przykładzie zaangażowania społeczności i crowdsourcingu. Zwrócił jednak uwagę, że to wszystko nie może działać bez powszechnego dostępu do szybkiego internetu. Stąd inwestycje w światłowód, który dociera już do ponad 2,2 mln gospodarstw domowych w Polsce, a do 2020 roku obejmie zasięgiem ponad 5 mln polskich domów, mieszkań i biur.

O światłowodzie wspomniał także premier Mateusz Morawiecki. Otwierając kongres skupił się przede wszystkim na konieczności wspierania polskich innowacji przez państwo. Wskazywał na przełomowe polskie wynalazki, zarówno te z XIX i XX wieku, jak i zupełnie nowe, pokazując że często nie mogły zostać rozwinięte właśnie z powodu braku odpowiedniego zaplecza. Mówił także o roli państw jako mądrych regulatorów, tworzących odpowiednie ramy prawne i metody wspierania przedsięwzięć. Jego zdaniem to nadal obszar, którego w Polsce się uczymy, ale mamy potencjał, by w ciągu kilkunastu lat zostać liderem.

Udostępnij: Sieci, otoczenie, efektywność i kreowanie nowych możliwości

22 czerwca 2017

Orange Polska zbuduje szybkie łącza internetowe w ramach projektów pozyskanych w drugim konkursie Programu Operacyjnego Polska Cyfrowa. Dzięki podpisanym dziś umowom o dofinansowaniu, światłowody dotrą do ponad 264 tys. gospodarstw domowych w 423 gminach. Operator podłączy także działające tam szkoły.

Łącznie na realizację inwestycji w ramach drugiego konkursu POPC Orange Polska pozyskał ponad 616 mln zł dofinansowania ze środków europejskich. Operator przeznaczy na ten cel niemal 220 mln zł z własnych środków. Orange planuje budowę sieci światłowodowej, która umożliwi dostęp do internetu o przepływności co najmniej 100 Mb/s na terenie 423 gmin, zgrupowanych w 15 obszarach, w tym: chojnickim, gorzowskim, słupskim, stargardzkim, szczecińskim wraz z miastem Szczecin, warszawskim zachodnim, szczecinecko-pyrzyckim, nowotarskim, nowosądeckim, jeleniogórskim, zielonogórskim, gdańskim i trójmiejskim.

To kolejny etap naszych inwestycji realizowanych z udziałem środków europejskich. W województwach lubuskim i pomorskim, gdzie zbudowaliśmy już sieć szkieletową w ramach wcześniejszych projektów, dzięki dzisiejszym umowom doprowadzimy światłowód bezpośrednio do domów. Rozwój sieci światłowodowej to nasz priorytet. Cieszę się, że wspólnie z rządem stopniowo zapełniamy szybkim internetem „białe plamy” na tych 15 obszarach – powiedział Jean-François Fallacher prezes zarządu Orange Polska.

W ramach projektu do superszybkiego internetu podłączonych zostanie także blisko 2,9 tys. szkół. Oznacza to, że łącznie z inwestycjami, jakie operator realizuje z własnych środków w ramach Ogólnopolskiej Sieci Edukacyjnej, w najbliższych latach Orange podłączy światłowód do prawie 7,4 tys. szkół.

Planowany termin zakończenia inwestycji to druga połowa 2020 r. Zbudowana w ramach projektu sieć będzie dostępna dla wszystkich zainteresowanych podmiotów. Inwestycja zostanie zrealizowana z udziałem środków z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego, w ramach działania 1.1 „Wyeliminowanie terytorialnych różnic w możliwości dostępu do szerokopasmowego internetu o wysokich przepustowościach” Programu Operacyjnego Polska Cyfrowa.

Mapa obszarów w Polsce północno-zachodniej, południowej i centralnej, gdzie Orange w ramach POPC rozbudowywać będzie sieć światłowodową

Więcej informacji:
Wojciech Jabczyński, rzecznik Orange Polska
e-mail: biuro.prasowe@orange.com

Mediateka

Udostępnij: Dzięki dofinansowaniu z POPC w zasięgu światłowodowej sieci Orange do 2020 r. znajdzie się kolejne 264 tys. gospodarstw domowych

Światłowód od Orange dla ponad 4,5 tysiąca szkół

23 marca 2017

Światłowód od Orange dla ponad 4,5 tysiąca szkół

W trzy lata Orange Polska podłączy ponad 4,5 tys. szkół do sieci światłowodowej, umożliwiając im korzystanie z internetu o prędkości, co najmniej 100 Mb/s. Dziś operator podpisał w tej sprawie porozumienie z Ministerstwem Cyfryzacji. Orange wesprze w ten sposób tworzenie Ogólnopolskiej  Sieci Edukacyjnej, która ma połączyć wszystkie szkoły w Polsce. Inwestycja zostanie zrealizowana w całości ze środków własnych Orange Polska. Skorzystają z niej szkoły we wszystkich województwach.

Wydajna, nowoczesna infrastruktura w połączeniu z edukacją cyfrową dzieci to najlepsza inwestycja w przyszłość. W Polsce Orange realizuje bardzo ambitny plan inwestycji światłowodowych, a także kompleksowe programy edukacyjne, dzięki którym najmłodsi internauci uczą się korzystać z sieci mądrze, twórczo i bezpiecznie. Na takim strategicznym inwestowaniu w przyszłość opiera się także idea Ogólnopolskiej Sieci Edukacyjnej, przygotowywanej przez Ministerstwo Cyfryzacji. Jestem dumny, że Orange wesprze to przedsięwzięcie – powiedział Stephane Richard, prezes Grupy Orange podczas uroczystego podpisania porozumienia.

– Dzisiaj mamy przyjemność razem z Orange Polska podpisać porozumienie na podłączenie 4 500 szkół do bardzo szybkiego internetu. To olbrzymia część z 5 800 szkół, które łącznie podłączą operatorzy z własnych środków, bez wsparcia państwowego. Dziękuję Orange Polska za podjęcie tego wysiłku, który w konsekwencji umożliwi cywilizacyjny rozwój kraju – powiedziała Anna Streżyńska, Minister cyfryzacji.

Zgodnie z założeniami Ministerstwa Cyfryzacji, Ogólnopolska Sieć Edukacyjna (OSE) ma w roku szkolnym 2018/2019 połączyć około 30,5 tys. szkół w całym kraju w jedną, spójną sieć. Szkoły zyskają dostęp do multimedialnych treści edukacyjnych, będą mogły wprowadzić nowe formy kształcenia. Przedsięwzięcie ma pomóc wyrównać szanse edukacyjne uczniów w całym kraju, zwłaszcza zamieszkujących mniejsze miejscowości i wsie.

Orange Polska realizuje obecnie największy w historii firmy plan inwestycji światłowodowych. Do końca 2018 roku w zasięgu Orange światłowodu ma znaleźć się co czwarte gospodarstwo domowe w kraju. Inwestycje są realizowane zarówno w dużych miastach jak i mniejszych miejscowościach. Dodatkowo, od ponad 10 lat, za pośrednictwem Fundacji Orange firma prowadzi ogólnopolskie programy edukacyjne, których celem jest rozwój kompetencji cyfrowych. W 77 małych miejscowościach utworzyła multimedialne Pracownie Orange, które w wielu miejscach stały się najważniejszymi centrami lokalnej aktywności. Dostęp do nich ma 600 tys. osób.

Najnowsze programy Fundacji Orange: MegaMisja i #Superkoderzy są skierowane do dzieci szkolnych i uczą kompetencji przyszłości, takich jak podstawy programowania, edycja grafik, tworzenie materiałów wideo, ale też współpracy, krytycznego podejścia do treści znalezionych w sieci oraz dbania o bezpieczeństwo. Przykłady tego, jak w atrakcyjnej formie można uczyć się podstaw programowania czy zasad bezpieczeństwa w internecie, prezentowali dziś w Ministerstwie Cyfryzacji uczestnicy #SuperKoderów wspólnie z przedstawicielami Fundacji Akademia Młodego Hakera i Fundacji Dajemy Dzieciom Siłę. Razem z Fundacją Widzialni, Orange przedstawił też rozwiązania w zakresie  dostępności technologii dla osób z niepełnosprawnościami.

Projekt #SuperKoderzy otrzymał prestiżową nagrodę EuropeanDigital Skills 2016, przyznawaną przez Komisję Europejską. Do nowej edycji #SuperKoderów i Mega Misji zaprosimy niebawem kolejne 8000 uczniów z 400 szkół, obecnie w programach tych uczestniczy blisko 9000 dzieci.

Pobierz infografikę (49 KB, format jpg)

Wojciech Jabczyński,
Rzecznik Orange Polska