Energię do pracy czerpiemy ze słońca

6 maja 2022

Energię do pracy czerpiemy ze słońca

Na dachu w Miasteczku Orange w Warszawie właśnie zamontowaliśmy 144 panele fotowoltaiczne. To kolejny przykład naszych działań dla klimatu.

Z uwagi na ograniczenia przestrzeni, którą mogliśmy wykorzystać pod panele na dachu naszej siedziby, energia pozyskana w ten sposób zaspokoi niedużą część potrzeb Miasteczka, ale jest ważnym uzupełnieniem naszych „zielonych” działań. Wystarczy na pracę kilku wind w naszej siedzibie lub licząc inaczej, umożliwia działanie dużego telewizora w sali konferencyjnej przez 57 lat, a przeciętnej lodówce w kuchni przez 153 lata!

W naszych siedzibach dbamy też o posiadaczy samochodów elektrycznych – zamontowaliśmy 8 nowych ładowarek do wykorzystania na potrzeby „elektryków” służbowych i prywatnych. Wkrótce w Miasteczku pojawi się również stanowisko do ładowania hulajnóg elektrycznych, a także ławeczka solarna na patio pozwalająca na naładowanie np. telefonu.

To się opłaca

Pod kątem ekonomicznym, szybki zwrot z inwestycji (ok. 6-7 lat) i długa żywotność paneli (do 25-30 lat, uwzględniając lekki spadek wydajności pod koniec okresu) to najważniejsze zalety fotowoltaiki. Warto wiedzieć, że zużyte moduły PV są niemal w całości poddawane recyklingowi, dzięki czemu odzyskuje się z nich surowce wtórne, które później mogą trafić do różnych gałęzi gospodarki, w tym także do produkcji nowych paneli.

Wykonanie naszych paneli powierzyliśmy oczywiście Orange Energia (OE), która jest największym. niezależnym sprzedawcą energii w Polsce i oferuje energię w całości posiadającą gwarancje pochodzenia ze źródeł odnawialnych.

Panele fotowoltaiczne z Orange Energia

Dla wszystkich ofert pod szyldem Czysta energia od Orange, Orange Energia zakupi tzw. gwarancje pochodzenia wystawiane przez Urząd Regulacji Energetyki, które potwierdzają, że energia zużywana przez klientów została w całości wyprodukowana z wykorzystaniem źródeł odnawialnych np. z wiatru, energii słonecznej lub geotermalnej.

A jeśli myślicie o własnej produkcji zielonej energii to warto rozważyć też ofertę Fotowoltaiki od Orange Energia. Firma dostarcza i montuje panele fotowoltaiczne oraz falowniki światowych producentów. Gwarantujące maksymalną efektywność pracy instalacji fotowoltaicznej, profesjonalne doradztwo, projekt oraz wykonanie instalacji, a Ty jako producent czystej energii angażujesz się też w działanie niezbędne dla powstrzymania kryzysu klimatycznego. Wybierając Fotowoltaikę od Orange Energia, możecie skorzystać z promocji dla mikro-wytwórców z rozliczeniem energii 1:1, co oznacza, że odzyskacie 100% nadwyżek energii wyprodukowanej przez Waszą instalacje.

Razem chronimy środowisko

Odnawialne źródła energii to jedna z kluczowych dróg, która pozwoli na obniżenie emisji CO2 do poziomów określonych w Porozumieniu Paryskim: neutralności klimatycznej świata do 2050 roku, żeby ograniczyć globalne ocieplenie. Aby to osiągnąć, świat jak najszybciej musi odejść od paliw kopalnych, które są szkodliwe dla klimatu, środowiska i zdrowia ludzkiego.

Moduły fotowoltaiczne (PV) to rozwiązanie, które daje korzyści dla ich posiadaczy i oczywiście dla klimatu. Instalacja fotowoltaiczna jest przyjazna dla środowiska, gdyż sama nie emituje CO2 ani innych szkodliwych substancji (np. pyłów, związków siarki czy azotu), które powstają podczas spalania paliw kopalnych. Nawet jeśli ich produkcja, transport, montaż oraz – na koniec życia – utylizacja wiążą się z emisjami to bilans dla klimatu jest zdecydowanie pozytywny.

Udostępnij: Energię do pracy czerpiemy ze słońca

Branża telekomunikacyjna razem na rzecz klimatu

29 kwietnia 2022

Branża telekomunikacyjna razem na rzecz klimatu

Polska Izba Informatyki i Telekomunikacji, jako pierwsza organizacja branżowa w Polsce, przygotowała wspólną deklarację na rzecz ochrony klimatu. Orange Polska jest jej inicjatorem i sygnatariuszem. Teraz za słowami muszą pójść działania.

Branża ICT ma ważną rolę do odegrania w walce o czystszą planetę. Nie tylko sama, ale jako inspirator dla innych gałęzi gospodarki. Niektóre z firm z tego sektora, tak jak Orange Polska, już wcześniej zaczęły działać, ale PIIT chciał połączyć wysiłki wszystkich swoich członków.

Łączy wspólny cel

I choć na co dzień firmy rywalizują biznesowo to w kwestiach klimatu i ochrony środowiska powinny wzajemnie się inspirować i inicjować „zielone” zmiany. Dla nas to uzupełnienie podejścia #OrangeGoesGreen i dopinguje nas do szybszego osiągnięcia neutralności klimatycznej, wdrażania rozwiązań w zakresie GOZ oraz rozwijania usług pozwalających na dekarbonizację innych sektorów.

Deklaracja na rzecz ochrony środowiska to jedno z pierwszych działań Komitetu Klimatu i Środowiska PIIT (wcześniej Komitetu Ochrony Środowiska), która powstała przy naszym udziale – informuje Jacek Hutyra, doradca ds. strategii klimatycznej OPL, który jest także wiceprzewodniczącym Komitetu Klimatu i Środowiska PIIT.

Neutralność klimatyczna

Dziesięciopunktowa deklaracja rekomenduje członkom PIIT m.in. dojście do neutralności klimatycznej w całym łańcuchu wartości najpóźniej do 2050 roku, wskazanie kluczowych obszarów wpływu przedsiębiorstwa na klimat czy wspólne działania legislacyjne, edukacyjne i komunikacyjne. Dokument nawiązuje do strategii klimatycznej realizowanej przez Unię Europejską (tzw. Zielony Ład) oraz Porozumienia Paryskiego z 2015 r.

Deklaracja PIIT została przyjęta jednogłośnie. Przedstawiciele Izby podkreślają, że teraz za deklaracją muszą pójść konkretne działania firm. Ich efektywność będzie monitorowana przez KoKiŚ. Całość deklaracji możecie przeczytać tutaj.

Zielony Raport

Właśnie pojawiła się kolejna edycja „Zielonego Raportu”, przygotowanego przez dotlenieni.org., nad którym patronat ma PIIT. Dokument to kompendium wiedzy o ekologii i społecznej odpowiedzialności biznesu. Znajdziecie w nim opisane również o działania naszej firmy.

17 Celów w trasie

Przy okazji dodam jeszcze, że ,, Kampania 17. Celów na rzecz zrównoważonego rozwoju” ruszyła w Polskę. W tym tygodniu zawitała do Łodzi. Podczas wydarzenia nasz przedstawiciel opowiadał m.in. o tym, dlaczego warto przechodzić na odnawialne źródła energii, jak wydłużać cykl życia urządzeń oraz jak włączać klientów i pracowników w działania na rzecz klimatu i środowiska. Takie spotkania to szansa na zapoznanie się z dobrymi praktykami oraz inicjatywami na rzecz Agendy 2030. Kolejne miasta na trasie inspirujących spotkań w maju to Poznań i Wrocław. Więcej informacji znajdziecie tu.

Udostępnij: Branża telekomunikacyjna razem na rzecz klimatu

Dołącz do Re-generacji!

8 kwietnia 2022

Dołącz do Re-generacji!

Wystartowaliśmy z programem Re. Będziemy jeszcze bardziej zachęcać do dłuższego używania urządzeń, naprawiania ich, wybierania odnowionych modeli, a także odpowiedzialnego pozbywania się niepotrzebnych urządzeń, dając im szansę na drugie życie.

Idea programu Re skupia się na zadbaniu o planetę w czterech, konkretnych krokach. Wydłużaniu życia urządzeń (regeneracja – naprawa), zawracaniu ich do obiegu (recykling – zwrot, recykling – odkup) i dawaniu im nowego życia (renowacja – odnowa).

Dlaczego Re? Oryginalnie grupowy program Orange bazuje na angielskich słowach z przedrostkiem re (Return, Repair, Refurbish, Recycle). W Polsce musieliśmy się trochę nagimnastykować by je zrozumiale zaadoptować i aby były komunikacyjnie spójne.

Recykling – odkup

Warto skorzystać z oferty odkupu, dzięki której smartfony wracają do obiegu. Odzyskujecie część ich wartości, a urządzenie dostanie szansę na drugie życie. W Orange odkupujemy używane, sprawne smartfony. Wystarczy przynieść je do salonu Orange. Nasz pracownik wyceni urządzenie na miejscu i otrzymacie bon na zakupy w naszych salonach. Można też wycenić smartfon na naszej stronie, wysłać go bezpłatnie kurierem, a pieniądze otrzymacie przelewem.

Renowacja – odnowa

W naszej ofercie znajdziecie ciekawą ofertę i coraz więcej odnowionych smartfonów. Wyglądają oraz działają jak nowe, są objęte gwarancją i zdecydowanie tańsze. Nie dostrzeżecie różnicy a planeta Wam podziękuje. Odnowa sprzętów to niższe emisje CO2 niż te powstające przy produkcji nowych urządzeń.

Regeneracja – naprawa

Dzięki usłudze Orange Smart Care naprawicie urządzenie i będziecie mogli dłużej z niego korzystać. Oferujemy atrakcyjną ofertę napraw po- i pozagwarancyjnych. Jak skorzystacie z usługi, my pokryjemy koszty naprawy uszkodzenia mechanicznego lub zalania smartfona. Usługę możecie włączyć, kiedy podpisujecie lub przedłużacie umowę. Możecie ją aktywować także na dotychczasowym urządzeniu.

Recykling – zwrot

Recykling elektroniki pozwala wykorzystać materiały, z których są zrobione urządzenia w efektywniejszy i bezpieczniejszy dla środowiska sposób. Macie zużyty telefon, z którym nie wiecie co zrobić – wrzućcie go do specjalnego pojemnika w dowolnym salonie Orange. Przekażemy go do utylizacji.

Program Re przekłada się na Re-dukcję emisji gazów cieplarnianych w Zakresie 3, a więc generowanych przez naszych dostawców i klientów. Wpisuje się też w naszą strategię klimatyczną #OrangeGoesGreen, zgodnie z którą najpóźniej do 2040 roku osiągniemy pełną neutralność klimatyczną netto. W tym dla całości emisji w Zakresie 3.

Udostępnij: Dołącz do Re-generacji!

Ważą się losy planety

5 listopada 2021

Ważą się losy planety

W Glasgow trwa najważniejsze światowe wydarzenie dotyczące klimatu – 26 sesja Konferencji Stron Ramowej konwencji Narodów Zjednoczonych w sprawie zmian klimatu, znana jako COP26. Na szczycie zapadają decyzje, które zdecydują o przyszłości naszej planety.

Po co nam szczyt klimatyczny

Prawie 30 lat temu światowi przywódcy po raz pierwszy zebrali się, by wspólnie zająć się problemem zmiany klimatu. Przełomowym wydarzeniem w dorocznych spotkaniach klimatycznych był COP21 w Paryżu, gdzie po raz pierwszy osiągnięto światowy kompromis w ramach ograniczenia zmian klimatu tzw. Porozumienie Paryskie. Globalne porozumienie zakłada międzynarodowe współdziałanie na rzecz ograniczenia globalnego ocieplania – do mniej niż 1,5 stopnia Celsjusza do końca XXI wieku, czyli do 2100 roku.

A z najnowszych szacunków ONZ wynika, że jesteśmy na drodze do podniesienia temperatury Ziemi o 2,7 stopni Celsjusza do końca stulecia! A to oznacza katastrofalne w skutkach zmiany klimatyczne. COP 26 to dla światowych przywódców szansa do wspólnego szybkiego działania na rzecz ograniczenia wzrostu temperatur i powstrzymania zmiany klimatu.

Do tej pory ponad 120 państw złożyło deklarację osiągnięcia neutralności klimatycznej. W zeszłym roku dołączyły Chiny z deklaracją neutralności klimatycznej do 2060 roku, następnie doszły kolejne kraje azjatyckie w tym Korea Południowa i Japonia. Dołączyły również Australia czy Kanada. Podczas szczytu neutralność klimatyczną do 2070 r. zadeklarowały.

Rozmowy światowych przedstawicieli rządów trwają. Oczekuje się, że państwa wywiążą się ze swoich zobowiązań wynikających z Porozumienia Paryskiego i zobowiążą się do realizacji ambitniejszych celów w zakresie ograniczenia emisji gazów cieplarnianych już do 2030 r. Mają również być omawiane środki pozwalające dostosować się do nieuniknionych skutków zmiany klimatu oraz kwestie związane ze zwiększeniem finansowania działań klimatycznych, zwłaszcza na rzecz krajów rozwijających się – bo to one już dzisiaj najbardziej cierpią z powodu zmian klimatycznych, a najmniejszy mają na nie wpływ.

Sekretarz generalny ONZ wezwał do większego wsparcia dla krajów rozwijających się, podkreślając, że kraje skupione w grupie G20 mają większą odpowiedzialność, ponieważ odpowiadają za 80 proc. emisji.

Głos (z) Polski

Na udział w tegorocznym Szczycie Przywódców w ostatniej chwili zdecydowała się Polska. Elektromobilność i fotowoltaika – oto hasła polskiej delegacji. Natomiast nie padły ze strony Polski kluczowe daty: rezygnacji przez Polskę z węgla, ani daty osiągnięcia neutralności klimatycznej. A to właśnie jak najszybsze odejście od paliw kopalnych jest główną odpowiedzialnością, bo to węgiel i inne kopaliny są źródłem negatywnego wpływu na klimat. Na forum światowym nikt już nie dyskutuje z koniecznością odchodzenia od paliw kopalnych. Są niestety głosy podważające tempo tego procesu. A stanowisko Polski jest nadal niekonkretne, a deklaracje zbyt odległe- bo zdaniem naukowców kraje rozwinięte powinny odejść od węgla najpóźniej do 2030r.

Na szczyt udał się również nasz doradca ds. strategii klimatycznej, jako akredytowany obserwator z ramienia BusinessEurope. Jeśli kogoś ciekawią szybkie newsy na bieżąco oraz tipy, jak dojechać pociągiem z Sopotu do Glasgow minimalizując swój ślad węglowy, zapraszamy na Twittera: Jacek Hutyra (@JacekHutyra) / Twitter

Udostępnij: Ważą się losy planety

Zielony Operator

Dzień Ziemi powinien być codziennie!

30 kwietnia 2021

Dzień Ziemi powinien być codziennie!

Choć tegoroczny Dzień Ziemi obchodziliśmy raczej w cyfrowy sposób to cel pozostał ten sam: mobilizacja świata do podjęcia działań dla klimatu i środowiska. W Orange celebrowaliśmy go w szczególny sposób – ogłaszając zobowiązania klimatyczne jako nasz wkład i odpowiedzialność za losy planety.

Po zielonej stronie mocy

„Trzeba myśleć racjonalnie, patrząc w przyszłość. Jeśli nie zrobimy czegoś dziś, jutro będzie nas to kosztowało dużo więcej” – tak widzi konieczność zaangażowania się w działanie na rzecz klimatu Julien Duccaroz, prezes Orange Polska. Cały wywiad z naszym szefem przeczytacie tutaj.

Jakie konkretnie podjęliśmy zobowiązania?

Zredukujemy emisje dwutlenku węgla o 65% (w zakresie 1 i 2, czyli własnych emisji bezpośrednich i pośrednich) oraz zwiększymy wykorzystania energii ze źródeł odnawialnych, do co najmniej 60% do roku 2025.

Dlaczego chcemy je osiągnąć ?

Bo większość emisji operatora telekomunikacyjnego pochodzi ze zużycia energii elektrycznej, głównie na potrzeby infrastruktury sieciowej i centrów danych. A w Polsce energia produkowana jest w ok. 80% z paliw kopalnych, w ogromnej większości z węgla. Dlatego musimy działać, żeby zmaksymalizować udział energii ze źródeł odnawialnych w całkowitym zużyciu Orange Polska. Najlepiej kupując ją bezpośrednio od producentów w oparciu o długoterminowe umowy. Dzięki temu wspieramy rozwój energetyki odnawialnej w Polsce i transformację energetyczną naszego kraju. Rok 2025 to pierwszy krok milowy w kierunku neutralności klimatycznej netto, którą Orange chce osiągnąć najpóźniej do 2040 roku.

Inspirujące e-szkolenie o klimacie

Obchody Dnia Ziemi są świetną okazją do promowania ekologicznych postaw i edukacji dotyczącej zmiany klimatu. Budowanie świadomości i zaangażowania naszych pracowników wsparliśmy e-szkoleniem z gościnnym udziałem eksperta Marcina Popkiewicza z naukaoklimacie.pl, który  rozprawił się z klimatycznymi mitami. Szkolenie to  ogromna dawka wiedzy o: globalnej zmianie klimatu, wpływie sektora cyfrowego na klimat, działaniach i planach Orange Polska oraz jak każdy z nas może włączyć się w działania dla planety. Bo o wspólne dobro, jakim jest planeta i jej zasoby naturalne, powinien dbać każdy z osobna i wszyscy razem.

Tańsze i odnowione telefony

Postaraliśmy się również o prezent dla naszych klientów. Z okazji Dnia Ziemi obniżyliśmy ceny wybranych, odnowionych telefonów nawet o 40%, które są dostępne w ofercie z planem taryfowym, jak i bez abonamentu. To głównie smartfony zwrócone przez klientów lub całkowicie nowe, ale mające uszkodzone opakowanie. Dzięki temu dostają szansę na drugie życie. Działamy, aby ofertę poszerzać o nowe źródła. Telefony przechodzą ekspertyzy techniczne i są doprowadzone do stanu „jak nowy”. Trzeba pamiętać, że wyprodukowanie jednego nowego smartfona wymaga zużycia zasobów i energii, co prowadzi do emisji nawet stu kilogramów dwutlenku węgla. To tyle, ile w ciągu roku pochłania kilka dorodnych drzew!

Dowiedz się więcej o celach klimatycznych Orange Polska oraz naszych działaniach dla klimatu i środowiska na https://razemdlaplanety.pl

Udostępnij: Dzień Ziemi powinien być codziennie!