Światłowód trafił pod strzechy w kolejnych miastach

26 stycznia 2017

Światłowód trafił pod strzechy w kolejnych miastach

Piotrek Domański

Światłowód – jedno cieniuteńkie szklane włókienko, dzięki któremu można transferować olbrzymie ilości danych, praktycznie bez żadnych opóźnień. To podstawa rewolucji w telekomunikacji, gdzie po raz pierwszy medium, przez które płynie sygnał przestał być ograniczeniem.

A co ważniejsze, dostęp do tej technologii dzięki Orange Polska mają już mieszkańcy kolejnych miast.

Blogowy przegląd nowych inwestycji zacznę od północy kraju, a dokładnie od Słupska. Tam w zasięgu naszego błyskawicznego internetu znajdują się mieszkańcy ulic Szczecińskiej, Braci Gierymskich, Koszalińskiej i Bora-Komorowskiego. Ambitne plany na ten kwartał mamy także w Kołobrzegu i Koszalinie, gdzie pierwsze mieszkania są już w zasięgu Orange Światłowodu, a wkrótce dołączą do nich kolejne.

Kierując się na południe trafiamy do Pabianic, gdzie w zasięgu światłowodu znaleźli się mieszkańcy okolic ulicy Zygmunta „Waltera” Janke, a także ul. Wajsówny czy Mokrej. Światłowód dostępny jest także w niedalekim Zgierzu, w kwadracie dość „poetyckich” ulic – Leopolda Staffa, Juliana Tuwima, Gałczyńskiego, a także nieco mniej lirycznej ul. Parzęczewskiej. Oczywiście w Łodzi, która leży między oboma miastami światłowód także jest dostępny, co zaznaczam z kronikarskiego obowiązku.

Kolejne miasto, w którym zagościł Orange Światłowód znane jest z przepięknego Pałacu Ogińskich, a także znajdującego się obok zespołu parkowego. Chodzi o Siedlce, w których superszybki internet dostępny jest w budynkach u zbiegu ulic Zbrojnej i Partyzantów, a także nieco dalej przy Koszarowej i Chełmońskiego. Do tego warto dodać budynki przy wylotówce na Warszawę, których mieszkańcy także mogą korzystać z internetu z prędkością 600 Mb/s.

Intensywnie inwestujemy także w Radomsku, gdzie już pod koniec grudnia w zasięgu światłowodu było ponad 1 200 mieszkań, domów i firm znajdujących się u styku ulic Piastowskiej, Jagiellońskiej i Leszka Czarnego. Podobnie jak w przypadku Łodzi, tutaj również poczuwam się do kronikarskiego obowiązku. Dlatego dodam jeszcze, że w dwóch nieco większych od Radomska miastach – Częstochowie i Piotrkowie Trybunalskim Orange Światłowód również jest dostępny.

Bardzo ciekawym tematem są także nasze inwestycje w gminie Sulęcin – pierwszej w Polsce, gdzie wszystkie miejscowości sołeckie znajdują się w zasięgu Orange Światłowodu. W tym momencie już 42% gospodarstw domowych w gminie, które są w zasięgu Orange Światłowodu korzysta z internetu o prędkości do 300 Mb/s.

Uchylę rąbka tajemnicy i dodam, że światłowód Orange niedługo dotrze także daleko na południe kraju – do Nowego Sącza, a może i nieco dalej 😉

Jeżeli jesteście zainteresowani najszybszym dostępem do internetu zapraszam na naszą stronę www.orange.pl/ftth.phtml.

Udostępnij: Światłowód trafił pod strzechy w kolejnych miastach

Pierwszy wspólny salon Orange i Samsung otwarty w Łodzi

11 kwietnia 2014

Pierwszy wspólny salon Orange i Samsung otwarty w Łodzi

Dzisiaj w łódzkiej Manufakturze został otwarty pierwszy w Polsce wspólny sklep Samsung i Orange. Podczas ceremonii można było się zapoznać z ofertami Orange i produktami marki Samsung, w tym z najbardziej oczekiwanym smartfonem roku Samsung GALAXY S5, zegarkiem Gear 2 oraz opaską dla aktywnych Gear Fit.

Nowy salon to wyjątkowe miejsce, w którym można nie tylko zapoznać się z ofertą usług telekomunikacyjnych Orange, ale także poznać, przetestować i dowiedzieć się więcej o nowościach technologicznych i urządzeniach firmy Samsung. Możliwość dokładnego poznania produktów przed ich zakupem ułatwia konsumentom wybór urządzenia najlepiej odpowiadającego na ich indywidualne potrzeby.

Samsung to firma bardzo silnie zakorzeniona w Polsce, ale nasz sukces i rozwój nie udałyby się jednak bez współpracy z partnerami. Dlatego po sukcesie, jaki odniosły nasze sklepy Samsung Brand Store w Warszawie, Poznaniu, Gdańsku oraz Krakowie, przyszedł czas na otwarcie wspólnego salonu z jednym z naszych najważniejszych partnerów, firmą Orange – powiedział Olaf Krynicki, rzecznik prasowy Samsung Electronics Polska.

To pierwszy salon, który otwieramy razem z producentem. Liczymy, że taka współpraca będzie przede wszystkim korzystna dla naszych klientów. Podpisujący umowę Orange Polska otrzymają nawet do 1300 zł rabatu do wykorzystania na zakup dowolnego sprzętu marki Samsung, znajdującego się w salonie. Wysokość rabatu zależy od wybranego abonamentu i długości umowy – informuje Wojciech Jabczyński, rzecznik Orange Polska.

W salonie Samsung i Orange miłośnicy nowinek technologicznych mają szansę zobaczyć i zapoznać się z innowacyjnymi funkcjami telewizorów LED, odtwarzaczy Blu-ray 3D, zestawów kin domowych, notebooków, smartfonów, tabletów, aparatów fotograficznych, urządzeń drukujących i wielu innych. Można obejrzeć doskonałe telewizory Smart TV, pograć na najsilniejszych laptopach ATIV, sprawdzić, jak rysuje się na tabletach z serii PRO czy przekonać się, jakie zalety ma nowy smartfon Samsung GALAXY S5.

Do wymienionych urządzeń klienci będą mogli wybierać mobilne i stacjonarne usługi Orange Polska. Dotyczy to zarówno klientów indywidualnych, jak i biznesowych. Salon będzie oferował też usługi konwergentne, których liderem jest Orange Polska. Ponadto będzie można bezpłatnie skorzystać z porad Orange Eksperta, który pomoże w doborze optymalnych rozwiązań.

Wspólny sklep Orange i Samsung znajduje się w CH Manufaktura, przy ulicy Drewnowskiej 58 w Łodzi.

Udostępnij: Pierwszy wspólny salon Orange i Samsung otwarty w Łodzi

Potrzeba matką wynalazku, czyli jak projektujemy nasze rozwiązania

23 października 2013

Potrzeba matką wynalazku, czyli jak projektujemy nasze rozwiązania

Piotrek Domański

Udostępnij: Potrzeba matką wynalazku, czyli jak projektujemy nasze rozwiązania

Mambo maluje w Łodzi i Warszawie

21 listopada 2012

Mambo maluje w Łodzi i Warszawie

Już jutro w Łodzi (salon Orange na ul. Piłsudskiego 11), a w piątek w Warszawie (salon Orange przy pl. Konstytucji 6) możecie na żywo zobaczyć jak tworzy Mambo, sławy artysta Street Art. Do swych prac wykorzysta wyświetlacz Samsunga Galaxy Note II i witryny naszych salonów.  Zobaczcie film poniżej, myślę, że warto. Zwłaszcza, że bedą też konkursy z nagrodami, macie m.in. szansę dostać replikę obrazu Mambo. A na tych, którzy kupią Samsunga Galaxy Note II czeka gadżet z limitowanej edycji, dostępnej tylko w Orange.

PlayWyłącz głos

Pobyt Mambo w Polsce jest elementem jego międzynarodowej trasy, podczas której odwiedza on 18 salonów Orange we Francji, Luksemburgu, Belgii, Polsce i Słowacji. Malując chce zainspirować do rozwijania wyobraźni, tworzenia rysunków i grafik przy wykorzystaniu możliwości nowoczesnych smartfonów, w tym przypadku Galaxy Note II.

Dla tych, którzy nie wiedzą – przyznaję, że ja sie do nich zaliczałem – kilka informacji o Mambo. Ma korzenie francusko-węgierskie, a urodził się w Chile. Inspiracje się sztuką Aborygenów, sztuką prekolumbijską i tzw. Primitive Art. Jego prace są bardzo emocjonalne, a zobaczyć je można nie tylko w renomowanych muzeach i galeriach, ale na ulicach wielu światowych stolic.

Dajcie znać czy się wybraliście i jakie macie wrażenia.

Udostępnij: Mambo maluje w Łodzi i Warszawie

Samsung Galaxy Note II z Mambo w Łodzi i Warszawie

20 listopada 2012

Samsung Galaxy Note II z Mambo w Łodzi i Warszawie

22 listopada w Łodzi, a 23 listopada w Warszawie będzie gościł światowej sławy twórca Street Art – znany jako Mambo. Artysta zaprezentuje swoją sztukę na żywo, tworząc ją na wyświetlaczu Samsunga Galaxy Note II oraz na witrynach Salonów Orange. Na uczestników pokazów czekają też dodatkowe atrakcje – konkursy z nagrodami, a przy zakupie Samsunga Galaxy Note II, gadżet z limitowanej edycji dostępnej tylko w Orange.

Pokazy są elementem międzynarodowej trasy artysty, który odwiedza 18 wybranych salonów Orange we Francji, Luksemburgu, Belgii oraz Polsce i Słowacji. Malując swoje dzieła na ekranie smartfona oraz na witrynach sklepowych, twórca chce zainspirować ludzi do rozwijania własnej wyobraźni, tworzenia rysunków i grafik przy wykorzystaniu unikalnych możliwości nowego Samsunga Galaxy Note II.

W Polsce odbędą się dwa pokazy:

• 22 listopada br., w Łodzi, w Salonie Orange przy ul. Piłsudskiego 11,
  • 23 listopada br., w Warszawie, w Salonie Orange przy Placu Konstytucji.

Pokazy mają charakter otwarty, może w nich wziąć udział każdy, niezależnie od tego czy jest klientem Orange. W czasie pokazów, które odbędą się między 16.00 a 18.00, można wziąć udział w konkursie na hasło promujące Samsunga Galaxy Note II i Orange. Do wygrania są repliki obrazów tworzonych przez Mambo. Ponadto kupując między 19 a 26 listopada Samsunga Galaxy Note II w jednym z dwóch Salonów Orange odwiedzanych przez artystę, każdy klient otrzyma dodatkowo specjalny gadżet z limitowanej edycji Mambo.

*  *  *

Mambo jest światowej sławy artystą nurtu Street Art Inspiracje do swojej twórczości czerpie ze sztuki aborygeńskiej, prekolumbijskiej lub tzw. Primitive Art. Wpływ na jego twórczość mają zarówno Keith Haring, Jean Dubuffet, jak i Pedro Almodovar, Jean-Michel Basquiat czy Quentin Tarantino.  Jego dzieła charakteryzuje ogromny ładunek emocjonalny i oryginalny, ewoluujący wraz z upływem czasu język przekazu. Jego prace można zobaczyć na ulicach stolic wielu krajów na całym świecie.

Zdjęcia z jednego z pokazów w Luksemburgu można zobaczyć na:

Więcej o artyście: www.mambo.vu oraz https://www.facebook.com/pages/Mambo/181088758634687

*  *  *
Wojciech Jabczyński, Rzecznik Orange Polska