Zielony Operator

Dane z chmury, energia ze słońca

20 listopada 2020

Dane z chmury, energia ze słońca

W przyszłym roku elektrownie fotowoltaiczne zasilą Centrum Przetwarzania Danych (CDP) Orange Polska w Łodzi i pod Kielcami oraz obecnie budowany ultranowoczesny Warsaw Center Hub. To kolejny z naszych sposobów na redukcję emisji zanieczyszczeń do atmosfery i odciążenie sieci przesyłowych.

Podążanie w kierunku neutralności klimatycznej – nasz cel to 2040 rok – wymaga ciągłego poszukiwania nowych rozwiązań. Centra danych to swoiste serce naszego biznesu, które potrzebuje jednak dużo energii, aby móc nieprzerwanie dostarczać usługi klientom. I chociaż stosujemy w nich wiele energooszczędnych rozwiązań, to szukamy kolejnych.

Prąd z dachów

Dlatego postanowiliśmy zagospodarować dachy i grunty naszych obiektów, aby wytwarzać zieloną energię elektryczną na własne potrzeby. Wykorzystamy instalacje fotowoltaiczne (PV). Słońce stanowi trzecie, co do wielkości źródło energii odnawialnej na świecie.

Inwestycje zrealizujemy w modelu Solar as a Serwis. To oznacza, że nasz partner biznesowy spółka Solarpro Polska zbuduje i będzie utrzymywać system fotowoltaiczny na własny koszt, a my dzierżawimy miejsce pod instalację i odkupujemy wyprodukowaną energię. To korzyść dla obu stron i dla środowiska. Elektrownie fotowoltaiczne mają być gotowe w trzecim kwartale 2021 roku i dostarczą nam energię o łącznej mocy 869,84 kWp, stanowiącą blisko 4% rocznego zapotrzebowania naszych dwóch CPD.

Ekologiczne Warsaw Data Hub

To nie wszystko. Także w budowanym właśnie, podwarszawskim Warsaw Data Hub powstanie instalacja PV o wielkości 500kWp, z możliwością jej rozbudowy. Żadne z działających w Polsce Data Centers nie ma obecnie rozwiązania na taką skalę. W słoneczne dni farma fotowoltaiczna będzie produkować energię pozwalającą na zaspokojenie nawet w 100% zapotrzebowania na energię jednej z komór, o powierzchni 400 m2. Komory to niezależny „byt” technologiczny, z własnymi systemami: zasilania, wentylacji i klimatyzacji precyzyjnej, która zostanie oparta na rozwiązaniach z naturalną wentylacją.

Warto dodać, że na parkingu przed Warsaw Data Hub powstaną stacje ładowania samochodów elektrycznych, a do nawadniania zieleni wokół obiektu wykorzystamy tzw. „szarą wodę”, czyli odzyskiwaną wodę ściekową. Dzięki zastosowanym rozwiązaniom technologicznym w Warsaw Data Hub zapobiegniemy wyemitowaniu rocznie ok. 5 000 ton CO2, co odpowiada rocznej emisji 1300 samochodów.

Mediateka

Udostępnij: Dane z chmury, energia ze słońca

Światłowód trafił pod strzechy w kolejnych miastach

26 stycznia 2017

Światłowód trafił pod strzechy w kolejnych miastach

Piotrek Domański

Światłowód – jedno cieniuteńkie szklane włókienko, dzięki któremu można transferować olbrzymie ilości danych, praktycznie bez żadnych opóźnień. To podstawa rewolucji w telekomunikacji, gdzie po raz pierwszy medium, przez które płynie sygnał przestał być ograniczeniem.

A co ważniejsze, dostęp do tej technologii dzięki Orange Polska mają już mieszkańcy kolejnych miast.

Blogowy przegląd nowych inwestycji zacznę od północy kraju, a dokładnie od Słupska. Tam w zasięgu naszego błyskawicznego internetu znajdują się mieszkańcy ulic Szczecińskiej, Braci Gierymskich, Koszalińskiej i Bora-Komorowskiego. Ambitne plany na ten kwartał mamy także w Kołobrzegu i Koszalinie, gdzie pierwsze mieszkania są już w zasięgu Orange Światłowodu, a wkrótce dołączą do nich kolejne.

Kierując się na południe trafiamy do Pabianic, gdzie w zasięgu światłowodu znaleźli się mieszkańcy okolic ulicy Zygmunta „Waltera” Janke, a także ul. Wajsówny czy Mokrej. Światłowód dostępny jest także w niedalekim Zgierzu, w kwadracie dość „poetyckich” ulic – Leopolda Staffa, Juliana Tuwima, Gałczyńskiego, a także nieco mniej lirycznej ul. Parzęczewskiej. Oczywiście w Łodzi, która leży między oboma miastami światłowód także jest dostępny, co zaznaczam z kronikarskiego obowiązku.

Kolejne miasto, w którym zagościł Orange Światłowód znane jest z przepięknego Pałacu Ogińskich, a także znajdującego się obok zespołu parkowego. Chodzi o Siedlce, w których superszybki internet dostępny jest w budynkach u zbiegu ulic Zbrojnej i Partyzantów, a także nieco dalej przy Koszarowej i Chełmońskiego. Do tego warto dodać budynki przy wylotówce na Warszawę, których mieszkańcy także mogą korzystać z internetu z prędkością 600 Mb/s.

Intensywnie inwestujemy także w Radomsku, gdzie już pod koniec grudnia w zasięgu światłowodu było ponad 1 200 mieszkań, domów i firm znajdujących się u styku ulic Piastowskiej, Jagiellońskiej i Leszka Czarnego. Podobnie jak w przypadku Łodzi, tutaj również poczuwam się do kronikarskiego obowiązku. Dlatego dodam jeszcze, że w dwóch nieco większych od Radomska miastach – Częstochowie i Piotrkowie Trybunalskim Orange Światłowód również jest dostępny.

Bardzo ciekawym tematem są także nasze inwestycje w gminie Sulęcin – pierwszej w Polsce, gdzie wszystkie miejscowości sołeckie znajdują się w zasięgu Orange Światłowodu. W tym momencie już 42% gospodarstw domowych w gminie, które są w zasięgu Orange Światłowodu korzysta z internetu o prędkości do 300 Mb/s.

Uchylę rąbka tajemnicy i dodam, że światłowód Orange niedługo dotrze także daleko na południe kraju – do Nowego Sącza, a może i nieco dalej 😉

Jeżeli jesteście zainteresowani najszybszym dostępem do internetu zapraszam na naszą stronę www.orange.pl/ftth.phtml.

Udostępnij: Światłowód trafił pod strzechy w kolejnych miastach

Pierwszy wspólny salon Orange i Samsung otwarty w Łodzi

11 kwietnia 2014

Pierwszy wspólny salon Orange i Samsung otwarty w Łodzi

Dzisiaj w łódzkiej Manufakturze został otwarty pierwszy w Polsce wspólny sklep Samsung i Orange. Podczas ceremonii można było się zapoznać z ofertami Orange i produktami marki Samsung, w tym z najbardziej oczekiwanym smartfonem roku Samsung GALAXY S5, zegarkiem Gear 2 oraz opaską dla aktywnych Gear Fit.

Nowy salon to wyjątkowe miejsce, w którym można nie tylko zapoznać się z ofertą usług telekomunikacyjnych Orange, ale także poznać, przetestować i dowiedzieć się więcej o nowościach technologicznych i urządzeniach firmy Samsung. Możliwość dokładnego poznania produktów przed ich zakupem ułatwia konsumentom wybór urządzenia najlepiej odpowiadającego na ich indywidualne potrzeby.

Samsung to firma bardzo silnie zakorzeniona w Polsce, ale nasz sukces i rozwój nie udałyby się jednak bez współpracy z partnerami. Dlatego po sukcesie, jaki odniosły nasze sklepy Samsung Brand Store w Warszawie, Poznaniu, Gdańsku oraz Krakowie, przyszedł czas na otwarcie wspólnego salonu z jednym z naszych najważniejszych partnerów, firmą Orange – powiedział Olaf Krynicki, rzecznik prasowy Samsung Electronics Polska.

To pierwszy salon, który otwieramy razem z producentem. Liczymy, że taka współpraca będzie przede wszystkim korzystna dla naszych klientów. Podpisujący umowę Orange Polska otrzymają nawet do 1300 zł rabatu do wykorzystania na zakup dowolnego sprzętu marki Samsung, znajdującego się w salonie. Wysokość rabatu zależy od wybranego abonamentu i długości umowy – informuje Wojciech Jabczyński, rzecznik Orange Polska.

W salonie Samsung i Orange miłośnicy nowinek technologicznych mają szansę zobaczyć i zapoznać się z innowacyjnymi funkcjami telewizorów LED, odtwarzaczy Blu-ray 3D, zestawów kin domowych, notebooków, smartfonów, tabletów, aparatów fotograficznych, urządzeń drukujących i wielu innych. Można obejrzeć doskonałe telewizory Smart TV, pograć na najsilniejszych laptopach ATIV, sprawdzić, jak rysuje się na tabletach z serii PRO czy przekonać się, jakie zalety ma nowy smartfon Samsung GALAXY S5.

Do wymienionych urządzeń klienci będą mogli wybierać mobilne i stacjonarne usługi Orange Polska. Dotyczy to zarówno klientów indywidualnych, jak i biznesowych. Salon będzie oferował też usługi konwergentne, których liderem jest Orange Polska. Ponadto będzie można bezpłatnie skorzystać z porad Orange Eksperta, który pomoże w doborze optymalnych rozwiązań.

Wspólny sklep Orange i Samsung znajduje się w CH Manufaktura, przy ulicy Drewnowskiej 58 w Łodzi.

Udostępnij: Pierwszy wspólny salon Orange i Samsung otwarty w Łodzi

Potrzeba matką wynalazku, czyli jak projektujemy nasze rozwiązania

23 października 2013

Potrzeba matką wynalazku, czyli jak projektujemy nasze rozwiązania

Prąd z dachów

Ekologiczne Warsaw Data Hub

Udostępnij: Potrzeba matką wynalazku, czyli jak projektujemy nasze rozwiązania

Mambo maluje w Łodzi i Warszawie

21 listopada 2012

Mambo maluje w Łodzi i Warszawie

Już jutro w Łodzi (salon Orange na ul. Piłsudskiego 11), a w piątek w Warszawie (salon Orange przy pl. Konstytucji 6) możecie na żywo zobaczyć jak tworzy Mambo, sławy artysta Street Art. Do swych prac wykorzysta wyświetlacz Samsunga Galaxy Note II i witryny naszych salonów.  Zobaczcie film poniżej, myślę, że warto. Zwłaszcza, że bedą też konkursy z nagrodami, macie m.in. szansę dostać replikę obrazu Mambo. A na tych, którzy kupią Samsunga Galaxy Note II czeka gadżet z limitowanej edycji, dostępnej tylko w Orange.

PlayWyłącz głos

Pobyt Mambo w Polsce jest elementem jego międzynarodowej trasy, podczas której odwiedza on 18 salonów Orange we Francji, Luksemburgu, Belgii, Polsce i Słowacji. Malując chce zainspirować do rozwijania wyobraźni, tworzenia rysunków i grafik przy wykorzystaniu możliwości nowoczesnych smartfonów, w tym przypadku Galaxy Note II.

Dla tych, którzy nie wiedzą – przyznaję, że ja sie do nich zaliczałem – kilka informacji o Mambo. Ma korzenie francusko-węgierskie, a urodził się w Chile. Inspiracje się sztuką Aborygenów, sztuką prekolumbijską i tzw. Primitive Art. Jego prace są bardzo emocjonalne, a zobaczyć je można nie tylko w renomowanych muzeach i galeriach, ale na ulicach wielu światowych stolic.

Dajcie znać czy się wybraliście i jakie macie wrażenia.

Udostępnij: Mambo maluje w Łodzi i Warszawie