100 ludzi z misją

23 grudnia 2020

100 ludzi z misją

Jak co roku o tej porze Szerokie Porozumienie na Rzecz Umiejętności Cyfrowych w Polsce (SPRUC) ogłosiło Listę 100  osób, które swoją aktywnością przyczyniają się do rozwoju świadomości cyfrowej i promują mądre wykorzystanie technologii.

Jak możesz znaleźć się na takiej liście?

Możesz być jak Zbigniew Wiertel – nauczyciel muzyki w SP Nr 32 w Lublinie, doradca metodyczny, redaktor i autor zadań z muzyki na platformie edukacyjnej Squla. W naszym projekcie Lekcja:Enter  szkoli nauczycieli z zastosowania cyfrowych technologii w edukacji. Ma za sobą setki godzin takiej pracy, a do tego anielską cierpliwość do tłumaczenia rzeczy (pozornie) oczywistych i energię, która nawet z najmniej zmotywowanych uczestników potrafi uczynić pasjonatów technologii. Nie każdy nauczyciel musi być geekiem, ale na pewno warto, żeby każdy potrafił korzystać z wartościowych zasobów edukacyjnych, znał narzędzia, którymi można uatrakcyjnić zajęcia młodym ludziom wychowanym już w  dobie internetu. Oni uczą się inaczej niż my kiedyś, a szkolnictwo musi za tym nadążyć. Dzięki takim osobom jak Pan Zbigniew…nadganiamy. Cel jest ambitny. Lekcja:Enter w 4 lata ma przeszkolić 75 tysięcy nauczycieli w Polsce. Potrzebujemy dużo Panów Zbigniewów!

Możesz być jak… Zyta Czechowska nauczycielka w Zespole Szkół Specjalnych w wielkopolskim Kowanówku, która pewnego dnia – wraz ze swoją współpracowniczką Jolą Majkowską – zapukała do drzwi Fundacji Orange z hasłem: „fajny ten wasz projekt #SuperKoderzy, ale może zróbmy coś, żeby programowania uczyć też dzieci ze specjalnymi potrzebami edukacyjnymi? Tym sposobem do naszych #SuperKoderów mogą dołączać klasy integracyjne oraz szkoły specjalne i korzystać ze ścieżki do nauki kodowania na lekcjach historii.

Możesz być też jak Marek Grzywna, nauczyciel ze Szkoły Podstawowej nr 23 im. Kawalerów Orderu Uśmiechu w Toruniu. Marek podejmuje się mnóstwa inicjatyw, które promują mądre wykorzystanie technologii w edukacji. Z nami działa w #SuperKoderach i w Lekcji:Enter. W swojej pracy wykorzystuje scenariusze zajęć i materiały, pokazując, że technologie w edukacji to w tych czasach podstawa.

Na liście znalazł się też Cyryl Sochacki ze Stowarzyszenia FabLab Gdańsk, który od 2018 roku prowadzi z nami pracownię FabLabGdańsk powered by Orange. Żeby być Cyrylem, to trzeba być trenerem, edukatorem, pasjonatem technologii, prowadzić zajęcia z młodzieżą. Dla Cyryla i jego ekipy to był bardzo pracowity rok. Realizują projekt iTechWoman, szkoląc kobiety z projektowania i druku 3D, obsługi plotera laserowego i CNC, programowania w Pythonie i budowy stron www. A jak tylko wybuchła pandemia, to produkowali przyłbice ochronne dla medyków i nauczycieli z Pomorza.

Na Liście 100 są też: prof. Jacek Pyżalski, Barbara Halska, Aleksandra Schoen-Kamińska, która w tym roku bardzo nas wsparła w organizacji webinarów dla nauczycieli klas 1-3 o nauce zdalnej w grupie tak małych dzieci.  Długo by pisać o każdym z laureatów. Chciałam tylko, żebyście dobrze zrozumieli, co to za lista i dlaczego jest dla nas ważna.

To nie jest lista geeków czy wielbicieli gadżetów. To lista tych, którzy w całej tej naszej cyfryzacji po prostu dbają o innych. To lista tych, którym ZALEŻY, żebyśmy jako społeczeństwo mądrze i twórczo korzystali z technologii. Którzy widzą, jak niezbędny jest rozwój kompetencji, otwartość, odwaga na nowe. Którzy działają po to, żeby ludzie mogli czuć się pewniej w cyfrowym świecie – od kupna biletu w maszynie po lepsze rozumienie zastosowań sztucznej inteligencji. To wszystko nabrało jeszcze większego znaczenia w czasach pandemii, kiedy – nie oszukujmy się – technologie pomagają nam przetrwać. Ale żeby przetrwać, to trzeba się z nimi ciut zaprzyjaźnić.

Poznajcie wszystkich wyróżnionych tutaj.

Wszystkim serdecznie gratulujemy i bardzo cenimy ich pracę.

Cieszy nas też to, że to nie jest „spis” obcych sobie jednostek, ale pewna sieć osób, instytucji, organizacji, które często w różnych konfiguracjach współpracują ze sobą na rzecz wzmacniania cyfrowych kompetencji Polaków.

Nominacji do listy dokonują laureaci wcześniejszych edycji – w tym wiele osób z Orange, ktore znalazły się na tej Liście w poprzednich latach. A także partnerzy SPRUC. W tej edycji Kapituła wybierała spośród 169 zgłoszeń. Lista 100 ‘2020 została ogłoszona 18 grudnia w spotkaniu online z udziałem ministra Marka Zagórskiego odpowiedzialnego w Kancelarii Prezesa Rady Ministrów za zagadnienia cyfryzacji, Wiesława Paluszyńskiego – prezesa Polskiego Towarzystwa Informatycznego, Filipa Skawińskiego – reprezentującego Przedstawicielstwo Komisji Europejskiej w Warszawie, Ewy Krupy – Dyrektor Kultury i Rozwoju Orange Polska i Włodzimierza Marcińskiego –  przewodniczącego Kapituły Listy 100 oraz rady programowej SPRUC.

Udostępnij: 100 ludzi z misją

Digital Youth Forum 2020

16 grudnia 2020

Digital Youth Forum 2020

Digital Youth Forum to taka konferencja, na której rozmawia się o ważnych sprawach, ale bardziej w trampkach niż w krawatach. To wydarzenie dla młodzieży, które inspiruje do bezpiecznego i pozytywnego korzystania z internetu i technologii. Nie mogło na nim więc zabraknąć naszej Fundacji jako partnera. A był też Maciek Budzich, Przemek Staroń, „Nastoletni Azyl” i wielu innych prelegentów, którzy „zrobili ten dzień”.

Wy lub Wasze dzieci nie mogliście uczestniczyć w konferencji 11 grudnia? Gorąco zachęcam Was do nadrobienia!  Tutaj retransmisja: https://digitalyouth.pl/

Naprawdę warto!

Oglądałam to sobie i myślałam o dwóch rzeczach. Po pierwsze, jak to wydarzenie pomaga mi zrozumieć młodych ludzi – co ich przejmuje, jakimi tematami się interesują, jakie jest ich myślenie o internecie. A po drugie, że zasianie wśród młodzieży takich refleksji jak na DYF, to kawał potrzebnej edukacji. Bo pomaga im zatrzymać się na chwilę i lepiej rozumieć świat, w którym żyją. W głowie miałam wspomnienie jednego z warsztatów, który współprowadziłam dla nastolatków. Przecierali na nim oczy ze zdziwienia, kiedy była mowa o tym, że świat influencerów nie wygląda tak, jak na ich zdjęciach na Instagramie. Że taki instagramer czy instagramerka potrafi spędzać czasami długie godziny na sesjach foto i na obrabianiu zdjęć do publikacji aż do perfekcji. Uwierzcie mi, oni nie mieli świadomości, co dzieje się w tle takiej jednej pięknej, olśniewającej fotki na Insta. I dlatego trzeba pokazywać im internet „od kuchni”. Wielką pracę zrobili tu na tę rzecz prelegenci Digital Youth Forum.

Zachęta nr 2.

Jak opowiadać historie w social media, jak okiełznać natłok newsów, przebijać bańki informacyjne, w których funkcjonujemy, jak reagować na hejt, jak realizować kampanie społeczne w internecie, pomagać naukowcom w badaniu zmian klimatu i jak zadbać o siebie w pandemii, kiedy tak wiele aktywności przeniosło się do sieci – to tylko wybrane tematy tegorocznego DYFu.

Maciek Budzich pokazywał, jaką „logiką” rządzi się internet, jakie treści są popularne na jakich kanałach, czy też jak wywołać efekt tajemniczego monolitu. Przemek Staroń, Nauczyciel Roku 2018, wykorzystując analogie do Harry’ego Pottera, mówił, jak można uczyć się akceptować innych. Przedstawicielki „Nastoletniego Azylu” opowiedziały młodym uczestnikom o tym, jak można radzić sobie z emocjami, szczególnie podczas koronawirusowej izolacji.

Nie zabrakło kwestii klimatycznych. O suszy i ociepleniu klimatu mówił Jarek Brodecki, licealista z Łodzi, przyrodnik. Pokazywał, że każdy z nas może być obserwatorem, przyglądać się przyrodzie w swojej okolicy, a tym samym pomagać naukowcom w badaniu zmian klimatu, używając specjalnie do tego przeznaczonych aplikacji.
Były na DYFie i inne praktyczne porady, np. jak stosować techniczne i graficzne tricki na Instagramie, a nawet jak tworzyć sztukę, używając tylko emojis. Tutaj doradcą był sam przedstawiciel właściciela serwisu – Paweł Panawa z Facebooka.

DYF co roku trzyma poziom.

Bo porusza tematy, którymi żyją młodzi ludzie. A czasami te, o których wstydzą się mówić dorosłym. W poprzednich edycjach na konferencji (wówczas live w salach konferencyjnych Centrum Nauki Kopernik) pojawiali się m.in. Ks. Boniecki, Igor Spolski, Młodzieżowy Strajk Klimatyczny, Petros Psyllos, Rezigiusz i wielu, wielu idolów nastolatków.

Rok temu byliśmy też my, zachęcając młodych do udziału w naszej akcji #jestnaswiecej przeciwko hejtowi w sieci.
Tym razem impreza odbyła się online. Na YouTube odnotowała ponad 16000 unikalnych widzów. W szczytowym momencie oglądało nas jednocześnie 9000 osób. Na DYF zapisało się aż 870 klas ze szkół z całej Polski.

Super być częścią tego wydarzenia i jeszcze raz wielkie dzięki Fundacji Dajemy Dzieciom Siłę za piękną inicjatywę i – tradycyjnie już – świetną współpracę.

Udostępnij: Digital Youth Forum 2020

Od 10 lat wspieramy dzieci bohaterów

22 października 2020

Od 10 lat wspieramy dzieci bohaterów

Mama Rafała była policjantką i zginęła na służbie, kiedy skończył 4 lata. Tata Karoliny i Aleksandra był strażakiem – miał wypadek podczas służby. Ich świat zawalił się z dnia na dzień. Stracili rodzica, a wraz z nim poczucie bezpieczeństwa i jego miłość. Aby mogli normalnie żyć, uczyć się i realizować swoje marzenia korzystają ze wsparcia Fundacji „Dorastaj z Nami”.

Pewnie nie każdy z Was kojarzy tę fundację. Nie jest medialna, ani głośna, ale robi rzeczy wyjątkowe. Od 10 lat wspiera dzieci bohaterów, którzy zginęli lub zostali poszkodowani na służbie – policjantów, żołnierzy, strażaków, czy ratowników górskich. Fundacja pomaga im w rozwoju i edukacji. Nie chodzi o jednorazową pomoc, ale wsparcie, które trwa latami. Do usamodzielnienia się. Podopiecznych Fundacji jest 255 z całej Polski i w różnym wieku. Proszę zobaczcie niektóre ich historie.

Jestem dumny, że Orange Polska był jednym z założycieli fundacji i do dzisiaj – wraz w innymi firmami – jest zaangażowany w jej działania. Dzięki wspólnej pracy dzieci bohaterów będą miały lepszą przyszłość. Swoją cegiełkę w tej pomocy dołożyli też wybitni dziennikarze, którzy w 10 rocznicę powstania Fundacji „Dorastaj z Nami” przygotowali książkę „Śmierć warta zachodu”. Jest to zbiór wywiadów, esejów i reportaży, których tematem jest służba – dla kraju i dla drugiego człowieka. Warto przeczytać!

Udostępnij: Od 10 lat wspieramy dzieci bohaterów

Zielony Operator

19 października 2020

Dzisiaj ruszyliśmy z kampanią promującą drugie życie telefonów komórkowych i uruchomiliśmy portal www.orange.pl/razemdlaplanety, gdzie możecie znaleźć praktyczne wskazówki, jak korzystać z technologii w sposób bardziej przyjazny środowisku.

Poszukajcie proszę w domu niepotrzebnych telefonów, zajrzyjcie głęboko do szuflad i przyjdźcie do salonów Orange. Zużyte, niedziałające telefony zostawcie w pojemniku – przekażemy je do recyklingu. Sprawne, starsze modele smartfonów odkupimy od Was. Szczegóły, dlaczego warto skorzystać znajdziecie tutaj.

Pierwsza wideo rozmowa z prezesem Orange

Dlaczego chcemy być zielonym operatorem? Co już zrobiliśmy i skąd pomysł na kampanię dowiecie się z rozmowy z naszym prezesem Julienem Ducarroz. To pierwszy wideo wywiad, który zamieszczamy na blogu i na pewno nie ostatni. Szef Orange Polska będzie gościł u nas częściej.

Eko-piątki warto śledzić!

Przy okazji przypominam i zachęcam do śledzenia eko-piątków, które wystartowały na blogu w październiku. Co tydzień moja koleżanka ekspertka Hania Jaworska-Orthwein przybliża Wam kwestie ochrony środowiska. Z pierwszych trzech postów dowiecie się dlaczego firmy powinny dbać o naszą planetę, co to jest neutralność klimatyczna i gospodarka obiegu zamkniętego. Oczywiście zawsze z wątkami nawiązującymi do Orange.

Telefon, który może żyć dłużej

Na koniec krótko o kampanii, która właśnie wystartowała. W telewizji i Internecie przez kilka tygodni będziecie widzieć film, który opowiada telefonie-zabawce, który najpierw cieszy, a potem przestaje być potrzebny. Pomysł powstał w agencji Publicis France, produkcją zajął się Orange Global, postprodukcją Orka i Lunapark, a Initiative Media zadbał o zakup mediów.

Udostępnij: Przynieście nam niepotrzebny telefon, razem zadbamy o środowisko. Rozmowa z prezesem Julienem Ducarroz

Magazyny Orange bardziej cyfrowe i ekologiczne

14 października 2020

Magazyny Orange bardziej cyfrowe i ekologiczne

Na początku roku informowaliśmy, że we wszystkich salonach Orange klienci mogą podpisać na tablecie umowę oraz inne dokumenty związane z usługami. Wygodnie i bezpiecznie. Z takiej możliwości korzysta teraz 9 na 10 klientów. Chcemy, aby jak najwięcej procedur odbywało się online. Elektroniczny obieg dokumentów jest szybszy i ogranicza zużycie papieru. Chodzi nie tylko o relacje z klientami, ale też partnerami biznesowymi i technicznymi.

Dlatego zrobiliśmy kolejny krok w kierunku cyfryzacji naszych procesów. Od tego tygodnia obsługa w 9 magazynach regionalnych Orange Polska odbywa się już bez drukowania sterty dokumentów magazynowych. Mówimy o wydawaniu rocznie milionów urządzeń oraz materiałów niezbędnych do rozbudowy i utrzymania naszej sieci stacjonarnej i mobilnej.

Oznacza to oszczędność ok. 600 tys. kartek papieru rocznie, czyli 51 oszczędzonych drzew. Proces przyjęcia i wydania towarów z magazynów będzie też zdecydowanie krótszy. Wdrożenie zrealizowaliśmy razem z naszym operatorem logistycznym, firmą Ceva.

Udostępnij: Magazyny Orange bardziej cyfrowe i ekologiczne