Wspólnie przeciw cyberprzemocy, Orange Polska służy dobrymi przykładami

2 października 2019

Wspólnie przeciw cyberprzemocy, Orange Polska służy dobrymi przykładami

Wczoraj w Ministerstwie Cyfryzacji, wraz z innymi operatorami, mediami i instytucjami, podpisaliśmy deklarację „Razem przeciw cyberprzemocy wobec dzieci”. Złożone wśród fleszów podpisy są ważne, mam nadzieję pokazują dobre intencje i wiarę, które będą miały przełożenie na konkrety. Temat, jak żaden inny od dawna wymaga wspólnych działań, ponad jakimikolwiek podziałami.

W przyszłości zobaczymy, co przyniesie podpisanie deklaracji. Mam nadzieję, że inni jej sygnatariusze dołączą do awangardy, czyli Orange Polska. Wiem, że mogło to zabrzmieć samochwalczo, ale chwalić się mamy czym i powinniśmy. Od ponad 15 lat Fundacja Orange dba o bezpieczeństwo w sieci oraz edukację cyfrową uczniów, rodziców i nauczycieli. Jesteśmy jedynym operatorem, który posiada taką fundację. Na cele społeczne i edukacyjne wydaliśmy blisko 200 mln zł.

Po czynach nas poznacie czyli kilka realnych działań:

• Program Bezpiecznie Tu i Tam – to działania na rzecz bezpieczeństwa w internecie oraz przygotowania młodych ludzi do świadomego korzystania z nowych mediów
  • Bezpieczny Starter z  zablokowanymi „z automatu” niepożądanymi dla dzieci treściami oraz aplikacja ochrony rodzicielskiej Chroń Dzieci w Sieci.
  • Od 2015 roku realizujemy ogólnopolski program edukacyjny dla szkół podstawowych MegaMisja. Jest przeznaczony dla nauczycieli oraz dzieci w wieku 6-10 lat i przybliża im wiedzę na temat dziesięciu kluczowych obszarów rozwijających kompetencje medialne, cyfrowe i informacyjne.
  • Od marca 2019 prowadzimy kampanię #jestnaswiecej przeciwko hejtowi w sieci, zwracająca uwagę na ten problem, pokazująca młodym ludziom jak sobie z nim radzić, jak reagować.
  • W listopadzie 2018 Orange Polska podpisał Deklarację uczestników Okrągłego Stołu RPO do walki z patotreściami w internecie. Zainicjowaliśmy i sfinansowaliśmy pierwsze w Polsce badanie zjawiska patotreści. Koordynatorem działań była Fundacja Dajemy Dzieciom Siłę, a partnerem Biuro RPO. Badania i raport Patotreści w internecie” to pierwsza w Polsce próba naukowego zdiagnozowania tego zjawiska, opisania jego specyfiki, skali, potencjalnego wpływu na młodych odbiorców oraz jego ram prawnych.

Mógłbym jeszcze wypisać drugie tyle projektów, jakie robimy w Orange Polska, z których jestem dumny. Wierzę, że biznes to nie tylko zarabianie pieniędzy. To także odpowiedzialność, jaka spoczywa na operatorze dostarczającym wszystkim internet. Nie powinniśmy o tym zapominać. Dlatego zachęcam, żeby wspólna deklarację jak najszybciej przełożyć na realne działania. Wystarczy chcieć, pomyśleć i sięgnąć trochę do kieszeni.

Udostępnij: Wspólnie przeciw cyberprzemocy, Orange Polska służy dobrymi przykładami

Rozwijamy umiejętności cyfrowe w Polsce!

23 czerwca 2017

Rozwijamy umiejętności cyfrowe w Polsce!

Fajne uzupełnienie dzisiejszych i wczorajszych newsów. Szerokie Porozumienie na Rzecz Umiejętności Cyfrowych Polsce ogłosiło listę 100 osób wyróżnionych za działania na rzecz rozwoju umiejętności cyfrowych w naszym kraju. W tym gronie znalazło się czworo przedstawicieli Orange Polska: prezes Jean-François Fallacher, dyrektor wykonawczy ds. korporacyjnych Witold Drożdż, prezes Fundacji Orange Ewa Krupa… oraz nasza blogowa koleżanka – Monika Kulik.

Nominacji dokonali eksperci, którzy na co dzień działają na tym polu. Co dla Was pewnie ciekawe, a dla nas bardzo ważne, jesteśmy jedynym operatorem telekomunikacyjnym, którego przedstawiciele znaleźli się w tym doborowym gronie. Pełną listę znajdziecie na stronie umiejetnoscicyfrowe.pl.

Jeżeli nie słyszeliście jeszcze o Szerokim Porozumieniu na rzecz Rozwoju Umiejętności Cyfrowych, przyszedł najwyższy czas.

Szerokie Porozumienie na rzecz Rozwoju Umiejętności Cyfrowych powstało z inicjatywy Ministra Cyfryzacji i Lidera Cyfryzacji, pod patronatem Prezydenta RP. Jest nieformalnym zrzeszeniem dobrej woli instytucji, organizacji oraz firm, które identyfikują się z jego celami i zamierzają działać na rzecz ich realizacji.

Udostępnij: Rozwijamy umiejętności cyfrowe w Polsce!

Orange Polska włącza się w realizację celów zrównoważonego rozwoju ONZ

6 czerwca 2017

Orange Polska włącza się w realizację celów zrównoważonego rozwoju ONZ

Orange Polska zobowiązał się do realizacji celów zrównoważonego rozwoju (tzw. SDGs, ang. Sustainable Development Goals), wyznaczonych przez Organizację Narodów Zjednoczonych. Ich zadaniem jest walka z wyzwaniami współczesnego świata m.in. ubóstwem, nierównościami, zmianami klimatycznymi oraz dążenie do równowagi pomiędzy rozwojem gospodarczym, społecznym i środowiskowym. Orange jest jedną z 48 firm i jedynym telekomem, który  w Polsce dołączyły do partnerstwa na rzecz zrównoważonego rozwoju. Deklarację podpisano podczas zorganizowanej przez Ministerstwo Rozwoju konferencji „Agenda 2030 na rzecz zrównoważonego rozwoju – cele dla świata, wyzwanie dla kraju, odpowiedzialność dla wszystkich”.

Firma zobowiązała się do szczególnego wsparcia realizacji 2 z 17 celów wyznaczonych przez ONZ:

• Budowa stabilnej infrastruktury, promowanie zrównoważonego uprzemysłowienia oraz wspieranie innowacyjności;
  • Zapewnienie wszystkim edukacji wysokiej jakości oraz promowanie uczenia się przez całe życie.

Zobowiązanie firmy dotyczy przede wszystkim inwestycji w wydajną, nowoczesną infrastrukturę oraz edukację cyfrową dzieci i młodzieży.

Realizacja celów zrównoważonego rozwoju wpisuje się w politykę Grupy Orange, która podejmuje podobne zobowiązania na poziomie globalnym oraz zachęca do tego poszczególne kraje.

Deklaracja SDGs to wyzwanie i szansa dla firm, by bardziej świadomie spojrzały na swoją działalność, na wartość, jaką przynoszą społeczeństwu oraz gospodarce danego kraju. Warto zwrócić uwagę czy ta wartość jest oparta na mądrym, odpowiedzialnym podejściu m.in. do kwestii ochrony środowiska, czy nie pogłębia nierówności i różnych form wykluczenia i dopasować ją do wyzwań współczesnego świata –  powiedział Konrad Ciesiołkiewicz, dyrektor CSR i komunikacji korporacyjnej. – Inwestując w nowoczesną infrastrukturę, upowszechniając szybki internet otwieramy wiele możliwości do rozwoju, edukacji i innowacji. Żeby inwestycje przełożyły się jednak na rozwój społeczny, musimy zadbać o umiejętności cyfrowe. Dlatego uczymy dzieci, jak korzystać z internetu bezpiecznie i twórczo, nie tylko dla rozrywki. Dbamy też o edukację cyfrową tych grup społecznych, którym może być trudnej odnaleźć się w świecie szybkiego rozwoju technologicznego, czyli seniorów oraz mieszkańców mniejszych miejscowości – dodał.

Orange Polska planuje przeznaczyć na inwestycje światłowodowe do 2,2 mld zł w latach 2016-2018. Do końca 2018 roku w zasięgu Orange światłowodu znajdzie się co czwarte gospodarstwo domowe w kraju. Inwestycje są realizowane zarówno w dużych miastach jak i mniejszych miejscowościach. Skala tego projektu sprawia, że będzie miał istotny wpływ na sytuację społeczno-ekonomiczną. W krótkim okresie poprzez wzrost produkcji, konsumpcji, zatrudnienia czy wpływów do budżetu, a w długim poprzez zwiększenie potencjału rozwojowego Polski.

Orange Polska podłączy do światłowodu ponad 4,5 tys. szkół, umożliwiając korzystanie z internetu o prędkości, co najmniej 100 Mb/s. Dzięki temu szkoły zostaną włączone do Ogólnopolskiej Sieci Edukacyjnej, a tym samym zyskają dostęp do multimedialnych narzędzi i nowoczesnych treści edukacyjnych. Pozwoli to również wyrównać szanse edukacyjne uczniów w całym kraju, zwłaszcza zamieszkujących mniejsze miejscowości.

Ponadto, za pośrednictwem Fundacji Orange firma zobowiązała się do prowadzenia programów edukacyjnych rozwijających umiejętności cyfrowe. Programy MegaMisja i #SuperKoderzy skierowane do dzieci szkolnych uczą kompetencji przyszłości tzn. podstaw programowania, edycji grafik, tworzenia materiałów wideo, ale też współpracy, krytycznego podejścia do treści znalezionych w sieci oraz dbania o bezpieczeństwo. Programy  obejmą  ponad 20 tys. dzieci z ok. 1200 szkół, a przynajmniej 1400 nauczycieli zostanie przeszkolonych z zakresu wykorzystania nowych technologii w pracy z dziećmi.

Cele zrównoważonego rozwoju zostały zdefiniowane w rezolucji ONZ „Przekształcamy nasz świat: Agenda na rzecz zrównoważonego rozwoju 2030”, przyjętej w 2015 roku przez 193 państwa ONZ. 17 celów i 169 powiązanych z nimi zadań to wyznaczniki działań o kluczowym znaczeniu dla ludzkości i planety, takich jak eliminacja głodu i ubóstwa, rozwój gospodarczy i technologiczny w zgodzie ze środowiskiem naturalnym, zrównoważone gospodarowanie zasobami naturalnymi, niwelowanie nierówności w dostępie do edukacji, opieki zdrowotnej, ale też wody czy energii. Duże znaczenie dla realizacji celów ma partnerstwo i solidarność.

W Polsce rolę koordynatora Agendy 2030 pełni Ministerstwo Rozwoju.

Mediateka

Udostępnij: Orange Polska włącza się w realizację celów zrównoważonego rozwoju ONZ

Kluby Sportowe Orange

15 grudnia 2016

Kluby Sportowe Orange

Program Kluby Sportowe Orange zachęca dzieci i młodzież do aktywności fizycznej. Orange Polska wspiera 100 klubów w całej Polsce, w których  ćwiczy ponad 7000 młodych sportowców. Wsparciem merytorycznym objęliśmy 300 trenerów. Każdy klub otrzymał ogólnorozwojowy sprzęt sportowy oraz specjalistyczny do dyscypliny, którą uprawiają. Otrzymali również tablety i darmowy dostęp do internetu. W programie oprócz inicjowania wielu rodzajów aktywności sportowych, uczymy także modrego korzystania z nowoczesnych technologii poprzez platformę programu www.klubysportoweorange.pl. Ambasadorami programu są znani sportowcy: Jerzy Dudek, Milena Radecka, Artur Siódmiak, Marcin Urbaś i Tomasz Jankowski.

Udostępnij: Kluby Sportowe Orange

Bezpiecznie Tu i Tam – program Fundacji Orange

9 marca 2016

Bezpiecznie Tu i Tam – program Fundacji Orange

Specjalny serwis internetowy, konkurs grantowy oraz działania edukacyjne to odpowiedź Orange na wyzwania związane z zagrożeniami w sieci. Kompleksowy program Bezpiecznie Tu i Tam powstał, aby internet był bezpieczniejszym miejscem, szczególnie dla dzieci.

Więcej na stronie https://fundacja.orange.pl/kurs/

Udostępnij: Bezpiecznie Tu i Tam – program Fundacji Orange