Bezpieczeństwo

Tajemnicze telefony z Kuby (i nie tylko). O co chodzi?

10 stycznia 2018

Tajemnicze telefony z Kuby (i nie tylko). O co chodzi?

Telefon z tajemniczego, zapewne zagranicznego numeru? Szybki sygnał i rozłączenie? Co robić – zapytacie. Spieszę z odpowiedzią. Mechanizm oszustów, o których stał się głośno w ciągu ostatnich tygodni, był prosty. Losowo wybierali numery komórkowe i puszczali sygnał, licząc że oddzwonimy. Ostrzegał przed tym na Twitterze Wojtek.

Pomimo, że wszystko zaczęło się tuż przed Sylwestrem i Nowym Rokiem media szeroko poinformowały o całej sprawie. My też pisaliśmy o tym, między innymi na oficjalnym Facebooku Orange, a odpowiednia informacja trafiła także na naszą infolinię. Przyniosło to wymierny rezultat – pomimo, że liczba „sygnałów” z kubańskich numerów nadal pozostała duża, praktycznie nikt już na nie nie oddzwaniał. A to nie wszystko – postanowiliśmy także anulować opłaty na połączenia na numery kubańskie tym wszystkim, którzy oddzwonili na nie.

Biorąc pod uwagę skalę całego wydarzenia postanowiłem przygotować dla Was poradnik dotyczący modelu tego oszustwa i metod zabezpieczenia się przed nim. Kluczowa sprawa to odpowiedź na pytanie: „jak to działa?”. Oszuści dzwonią do nas z zagranicznego numeru, a samo połączenie jest dla Nas bezpłatne. Koszty zaczynamy ponosić dopiero, gdy oddzwonimy. Nasz rachunek obciąża wtedy połączenie międzynarodowe. Dlatego, by nie paść ofiarą oszustwa…

Pomyśl zanim oddzwonisz!

Większość prób oszustwa tego rodzaju wykonywanych jest z bardzo egzotycznych numerów. Pech chce, że ich prefiksy wyglądają podobnie do naszych swojskich, krajowych. Akurat w przypadku wspomnianego +53 żaden z polskich regionów nie posiada takiego „kierunkowego”- zarezerwowano dla numerów komórkowych. Mamy jednak 54 (Włocławek i okolice) oraz 52 (Bydgoszcz i okolice). W przypadku Tonga, z którego numerów także widzimy wiele podobnych ataków jest jeszcze trudniej. Tamtejsze numery zaczynają się od +67, dokładnie tak samo jak numery z… Piły.

Z drugiej strony numery międzynarodowe są dłuższe, niż numery polskie. Krajowe to zawsze dziewięć cyfr (z prefixem +48 – jedenaśnie). Dlatego pierwszym zabezpieczeniem przed oszustwem jest odpowiedź na jedno… proste pytanie:

Jakiej długości jest numer, na który chcę oddzwonić

Jeżeli widzicie tam więcej cyfr lub  z przodu nie ma polskiego kierunkowego (+48) to zastanówcie się cztery razy zanim oddzwonicie. Nawet jeżeli numer wygląda swojsko. Pamiętajcie, że nawet +22 może oznaczać, że to telefon z… Beninu, Burkina Faso lub Gambii.

Sprawdź numer

By dodatkowo upewnić się czy powinniśmy oddzwaniać warto wejść na jedną z podstron Orange.pl (PDF 121 KB), gdzie znajdziecie pełną listę numerów kierunkowych do wszystkich krajów świata. W internecie znajdziecie także szereg stron, które po wpisaniu numeru podpowiedzą nam, z jakiego jest kraju. Wykorzystać można także aplikacje, a część smartfonów posiada taką funkcjonalność wbudowaną.

Zablokujmy numery międzynarodowe

Jeżeli nie macie (bogatej) ciotki w Ameryce, dzieci na obozie narciarskim w Austrii czy męża w Anglii dobrym rozwiązaniem jest blokada wszystkich połączeń międzynarodowych. Można tego dokonać dzwoniąc na infolinię, planujemy także wprowadzić taką możliwość poprzez konto na nowym Mój Orange dostępnym na stronie orange.pl. Pracujemy, by stało się to jak najszybciej.

Część smartfonów także posiada funkcję blokady połączeń międzynarodowych. W tej sytuacji także można ją wykorzystać.

Bądź na bieżąco

Oszuści co chwilę wpadają na nowe pomysły jak obłowić się naszym kosztem. Dzisiaj popularny jest phishing, sygnały z zagranicznych numerów czy numery „na wnuczka”. Za rok, czy dwa pojawią się nowe metody. Dlatego warto się dokształcać. Na naszym blogu co tydzień pojawiają się teksty o bezpieczeństwie w sieci. Orange posiada także wyspecjalizowany zespół CERT, który między innymi zajmuje się ostrzeganiem przed zagrożeniami. O numerach z Kuby także pisali ;-). Można także zajrzeć na stronę nasz.orange.pl

Wiem, że świat jest coraz bardziej skomplikowany i często działamy automatycznie. Apeluję jednak po raz kolejny – zastanówcie się do kogo oddzwaniacie. Spójrzcie na jakiego SMS odpisujecie. Sprawdźcie dwa razy na jaki adres strony wchodzicie. To nie kosztuje wiele czasu, a podobnie jak w przypadku telefonów z Kuby może nas kosztować kilka, kilkanaście bądź nawet kilkaset złotych.

Udostępnij: Tajemnicze telefony z Kuby (i nie tylko). O co chodzi?

Bezpieczeństwo

Nie zapłacicie za oddzwanianie na kubańskie numery oszustów!

5 stycznia 2018

Nie zapłacicie za oddzwanianie na kubańskie numery oszustów!

Pod koniec grudnia ostrzegałem Was na Twitterze, że możecie mieć dziwne telefony z Kuby. Mechanizm oszustów był prosty. Losowo wybierali numery komórkowe, puszczali „sygnał”, potem czekali, aby ktoś oddzwonił i zapłacił za połączenie.

Oszuści wybrali czas, kiedy jesteśmy mniej czujni i bardziej skupieni na świętowaniu niż sprawdzaniu numeru, z którego ktoś do nas dzwoni. Skala „ataku” była duża. Między 28 grudnia a 1 stycznia oraz w nocy z 3 na 4 stycznia, z numerów z prefixem +53 wykonano blisko sto tysięcy połączeń. Niestety część klientów dała się nabrać. Dlatego biorąc pod uwagę wyjątkowość czasu i skalę „ataku”, podjęliśmy decyzję o anulowaniu opłat naliczonych za dzwonienie na kubańskie numery wykorzystywane przez oszustów w okresie od 28 grudnia 2017 do 4 stycznia 2018. Dotyczy to użytkowników wszystkich usług abonamentowych, na kartę, ofert biznesowych, a także klientów nju mobile.

Chcę podkreślić, że umorzenie opłat jest naszą dobrowolną decyzją, biorącą pod uwagę okres świąteczny i dobro klientów, ale należy ją traktować, jako wyjątkową. Dlatego jeszcze raz proszę, przypominam i ostrzegam: UWAŻAJCIE NA POŁĄCZENIA Z NIEZNANYCH NUMERÓW I NIE ODDZWANIAJCIE!

Oszuści wykorzystują Waszą naturalną chęć sprawdzenia, kto i w jakim celu dzwonił. Naciągaczom często pomaga podobieństwo prefiksów krajów do stref numeracyjnych w Polsce. Kiedy oddzwonicie, w słuchawce będzie tylko cisza, sprawiającą wrażenie, że połączenie nie zostało nawiązane. Opłaty są jednak naliczane i bywają wysokie, gdy numer jest w egzotycznym kraju.

Przed taką formą wyłudzeń przestrzegał Urząd Komunikacji Elektronicznej. W najbliższym czasie dodatkowo przygotujemy i przeprowadzimy akcję edukacyjną, abyście potrafili skuteczniej bronić się przed próbami oszustwa.

Udostępnij: Nie zapłacicie za oddzwanianie na kubańskie numery oszustów!

Cwaniacy czyhają na niefrasobliwych

13 grudnia 2012

Cwaniacy czyhają na niefrasobliwych

Kreatywność ludzi, którzy usiłują nas okraść za pośrednictwem internetu, nie przestaje mnie zadziwiać. Pomysł, o którym ostatnio przeczytalem, po raz kolejny udowadnia, że najsłabszym punktem każdego systemu komputerowego jest „łącznik między klawiaturą i fotelem”.

Zaczyna się od tego, że przestępca wypatruje w internecie osobę, która coś sprzedaje (czy to jako mała firma, czy na serwisie aukcyjnym, etc.), posiadającą numer telefonu w konkretnej sieci. Dzwoni do niej i informuje, że chętnie dokona zakupu, ale z uwagi na to, że w dzisiejszym świecie ciężko komukolwiek z założenia – o ironio! – ufać, chciałbym go sprawdzić. Sprawdzenie ma polegać na tym, że za chwilę na jego telefon przyjdzie SMS z kodem i prosi tylko o podanie tego kodu.

Nie wygląda podejrzanie? Teoretycznie, rzecz w tym, że przestępca chwilę wcześniej wszedł na portal samoobsługowy operatora, wybrał opcję „zapomniałem hasła” i wpisał numer telefonu atakowanego. Jeśli ten zainteresowany propozycją zakupu nie zauważy o jaki SMS chodzi i bez zastanowienie wyśle kod – atakujący będzie miał dostęp do jego konta u operatora…

Genialnie w swojej prostocie, ale – na szczęście – nie w przypadku Orange Polska. Jeśli zapomnicie hasło do naszego portalu, przychodzi ono do Was za pośrednictwem tzw. SMSa klasy „0” (pojawia się wyłącznie na wyświetlaczu telefonu, nie w skrzynce). Dodatkowo w tekście wyraźnie widać, iż jest to wiadomość od Orange, zawierająca tymczasowe hasło do portalu. Dodatkowo, wykonanie przez klienta Orange jakiejkolwiek operacji finansowej, zabezpieczone jest za pomocą uwierzytelniania dwuskładnikowego. Jeśli wtedy da się przekonać złodziejowi do podania kolejnego hasła, to… mam nadzieję, że wcześniej trafi na ten wpis.

Udostępnij: Cwaniacy czyhają na niefrasobliwych

Plaga nadużyć

31 maja 2011

Plaga nadużyć

Niedawno pisałam o spotkaniu z przedstawicielami organizacji konsumenckich w Warszawie. Potem uczestniczyłam w takich spotkaniach w Poznaniu, Krakowie, Gdańsku, Olsztynie i Katowicach. Wszędzie najwięcej emocji i dyskusji budziła zmiana operatora telekomunikacyjnego. Okazuje się, że jest tu wiele nadużyć, a rzecznicy konsumentów są zasypywani skargami klientów. Pisały też o tym media.

Ludzie zgłaszają podrabianie dokumentów i fałszowanie podpisów na umowach/zamówieniach (51%), wprowadzanie w błąd (44%) oraz najpopularniejsze oszustwo – podawanie się za pracownika TP lub powoływanie się na współpracę z nami. By „złowić klienta” handlowcy mówią też o zmianie przepisów prawa telekomunikacyjnego w UE czy zmianie wzorów umów.

Ilość takich historii ciągle rośnie. Jak się dowiedziałam przez dwa miesiące 2011 roku zgłoszeń było tyle, co w całym 2009 roku! Blisko połowa z nich trafiła do prokuratury. Dlatego teraz dzwonimy do klientów by poinformować, że wpłynęło od innej firmy zamówienie na zmianę operatora i nastąpi rozwiązanie umowy z nami. Mówimy też konsekwencjach – np. terminie przeniesienia usług do operatora czy konieczności rozliczenia się ze sprzętu.

W 2010 roku aż 20% osób, do których dzwoniliśmy zaprzeczyło, że podpisali takie zlecenie A jeśli chcecie wiedzieć jakie zasady obowiązują przy zmianie telekomu czy zgłosić nadużycie zadzwońcie na infolinię 800 500 005.

Udostępnij: Plaga nadużyć

Ostrzeż swoich dziadków