Wróciliśmy do biur

31 sierpnia 2021

Wróciliśmy do biur

Od 1 września dzieci wracają do szkoły a my do naszych biur. W pandemii w Orange pracowaliśmy najpierw zdalnie, potem przez jakiś czas w modelu hybrydowym, by podczas kolejnej fali zachorowań wrócić do pracy z domu. Cały czas mieliśmy jednak możliwość przychodzenia do biura, a wszystko w pełnym reżimie sanitarnym. Do dyspozycji klientów były służby techniczne, a po okresie lockdownu czynne były też nasze stacjonarne punkty obsługi klienta.

W miarę łagodzenia sytuacji epidemiologicznej i zwiększania się liczny zaszczepionych osób, myśleliśmy o powrocie do biur. Zastanawialiśmy się jaka będzie nasza praca, jakie są oczekiwania – pracowników i pracodawcy. Czy możliwy jest powrót do czasów sprzed pandemii?

Okazuje się, że nie.

Praca zdalna – zalety i wady

W badaniu z wiosny 2020 roku, czyli z początku pandemii, 68 % pracodawców uważało, że efektywność podczas pracy zdalnej jest taka sama, jak w przypadku pracy stacjonarnej, a 24 %pracowników odpowiedziało, że nawet większa niż w biurze.  W naszej wewnętrznej ankiecie pracowniczej w marcu 2020 roku – 92% badanych oceniło model pracy zdalnej jako dobry lub bardzo dobry, a 95% przyznało, że funkcjonowanie zespołu w pracy zdalnej jest dobre lub bardzo dobre. Co więcej, 68% pracowników zdecydowanie chciałoby kontynuacji pracy zdalnej w przyszłości. Podobne wyniki pokazują badania ogólne – 64% % zatrudnionych pozytywnie ocenia zdalną pracę i chciałoby ją utrzymać w przyszłości.

Ale praca w domu ma też swoje minusy. Tęskniliśmy za byciem razem, za kontaktami społecznymi i spotkaniami nie tylko on-line.

Praca zdalna była dla wielu osób trudnym doświadczeniem. Zmieniła sposób funkcjonowania zespołów i ich współpracę z innymi funkcjami, która uległa rozluźnieniu. Analizy narzędzi Microsoftu pokazują, że praca zdalna może powodować osobną komunikację w zespołach oraz ogranicza komunikację pomiędzy zespołami.​ Jak się okazuje networking, spontaniczne spotkania na korytarzu czy żarty w kuchni nie dają się odwzorować w świecie cyfrowym. Wiele pomysłów zaś powstaje z przypadkowych inspiracji od innych osób, a projekt może posunąć się dalej dzięki spotkaniu kogoś w windzie. W pracy potrzebujemy bezpośrednich kontaktów z innymi.

Dlatego wybraliśmy model hybrydowy

Praca hybrydowa

Swoboda i elastyczność, które cechują taką formę pracy, muszą iść w parze z dobrą organizacją i planowaniem. Model hybrydowy oznacza reorganizację przestrzeni biurowej na przykład poprzez tworzenie tzw. hot desków. To także zmiana organizacji pracy i nowe narzędzia cyfrowe.

Dlatego w Orange nasze biura bardzo się zmieniły – mamy więcej przestrzenni do pracy i salek do spotkań, a nasi managerowi wyszli z gabinetów. Uruchamiamy też specjalną aplikację, dzięki której będziemy mogli rezerwować miejsca do pracy przy biurku a także sprawdzić, gdzie siedzą inne osoby z naszego lub innego zespołu. Nadal jednak pracować będziemy tylko na wyznaczonych stanowiskach, aby utrzymać odpowiedni dystans między osobami.

Jak wracamy

Od 1 września 2021 pracujemy w Orange w 4 modelach pracy w zależności od charakteru naszych zadań i stanowisk  – w trybie stacjonarnym, w terenie, hybrydowym oraz w formie telepracy. Podstawowy model pracy hybrydowej to minimum 2 dni w tygodniu w biurze.

2 dni w biurze, 3 dni pracy z domu – taki podział był najczęstszą opcją wskazywaną przez pracowników i preferowaną przez managerów.

W naszych zespołach, nie widzieliśmy się w pełnym składzie od ponad roku, dlatego potrzebujemy też bycia razem, wspólnych spotkań. Przyjęliśmy zasadę, że 1 dzień w biurze będziemy całym zespołem. Pozostałe dni – do ustalenia wewnętrznie, w miarę potrzeb i preferencji.

Podczas pandemii wypracowaliśmy też standardy efektywnych spotkań i sposobów komunikacji. W naszym planie dnia mamy godzinę bez spotkań, a pomiędzy wydarzeniami w naszym kalendarzu muszą być zachowane odpowiednie przerwy. Nadal też będziemy korzystać z różnych narzędzi cyfrowych, do których przyzwyczailiśmy się w pandemii – szybkiej komunikacji przez Skype i inne komunikatory, pracy zespołowej na One Drive i Plazzie, a w pracy projektowej – z Tablic Kanban na ShP lub Jira.

Wracamy w reżimie sanitarnym, a każda z naszych lokalizacji jest odpowiednio przygotowana i bezpieczna. Będą obowiązywały nas maseczki w przestrzeniach wspólnych, limity osób w salach spotkań czy windzie, a z korytarzy nie znikną pojemniki z płynem dezynfekującym.

Praca nie jest już taka sama, ale z nami są Ci sami ludzie.

uśmiechająca się kobieta za biurkiem

Udostępnij: Wróciliśmy do biur

Inne

Otworzyliśmy nowe biuro Orange Polska we Wrocławiu

7 września 2020

Otworzyliśmy nowe biuro Orange Polska we Wrocławiu

Dzisiaj udostępniliśmy naszym pracownikom we Wrocławiu nowoczesne biuro w budynku City Forum II. Przeniesie się do niego ok. 350 osób pracujących wcześniej w innych lokalizacjach w mieście: pracowników sprzedaży, IT, wsparcia, obsługi klienta i administracji. Nasze biuro zajmie w ostatnie, piąte piętro w biurowcu.

Na powierzchni ok. 2 tys. mkw. będą nie tylko stanowiska pracy, ale także sale konferencyjne, pomieszczenia do relaksu oraz miejsca do  cichej pracy. Oczywiście wszystko przygotowaliśmy w ścisłym reżymie sanitarnym.

W aranżacji biura pojawiło się wiele elementów związanych z kulturą. To nawiązanie do wyróżnienia Wrocławia w 2016 roku tytułem Europejskiej Stolicy Kultury. Wśród elementów wystroju wnętrz nie zabrakło też wrocławskich krasnali.

„Naszym celem jest zapewnienie nowoczesnego, cyfrowego i elastycznego środowiska pracy. Taki model funkcjonuje już w innych miastach: Warszawie, Gdańsku, Łodzi, Radomiu, Toruniu i Bydgoszczy. W przyszłości wprowadzimy go także w innych miastach” – mówi Adam Wrzosek, dyrektor środowiska pracy w Orange Polska

Proszę, zobaczcie jak wygląda nasze biuro w Wrocławiu.

Udostępnij: Otworzyliśmy nowe biuro Orange Polska we Wrocławiu

Zapraszam Cię do Ekipy Orange

29 listopada 2018

Zapraszam Cię do Ekipy Orange

Czasem jak czytam Wasze komentarze pod naszymi blogowymi wpisami (zwłaszcza tymi o tematyce reklamowej) pojawiają się pytania o szansę na wystąpienia w kampaniach Orange Polska. Że owszem aktorzy z castingu fajna sprawa, ale może czasem warto pokazać prawdziwych ludzi. Takich, którzy korzystają z naszych usług i chętnie staną się ich ambasadorami. I nie będę ukrywać, że do mnie to trafia. Trafia tak, że dziś zapraszam na casting. 🙂 Serio. Casting do Ekipy Orange. Co to jest Ekipa Orange? Co można wygrać? Co trzeba zrobić, żeby wygrać? Uwaga, tłumaczę.

Ekipa Orange to osoby (idealnie jeśli znajdziemy takie dwie), które są pozytywnie zakręcone na punkcie technologii, lubią testować, sprawdzać, opowiadać, poszukiwać, porównywać… Fajnie jeśli te osoby lubią też (z wzajemnością) Social Media, bo zwycięzcy przejmą nasze kanały w mediach społecznościowych. I będą to robić zawodowo – w sensie za wypłacaną przez nas pensję. Ja wiem, że w branży telco to chyba pierwsza taka oferta, ale kto nie ryzykuje, ten nie pije szampana. Czujesz zew testera? W takim razie dołącz do Ekipy Orange i zacznij bawić się najnowszymi gadżetami zawodowo! Ja zapraszam i uważam, że to będzie fajna przygoda. Zdradzę tylko, że będę w trzyosobowej komisji, która wyłoni finalistów. 🙂 No właśnie, a co trzeba zrobić, aby nim zostać? Wystarczy wysłać nam film, w którym przedstawicie siebie i swoją pasję. Zapraszam Was na stronę www.orange.pl/view/orange-ekipa. Przeczytacie tam regulamin, który powinien odpowiedzieć na większość pytań, jakie przychodzą Wam do głowy. Stanowisko twórcy materiałów publikowanych na profilach społecznościowych Orange Polska czeka. Pamiętajcie – w czasie trwania akcji, każdy uczestnik może zgłosić tylko jeden materiał. Prace możecie nadsyłać do 12 grudnia. My w terminie 10 dni roboczych od dnia zakończenia akcji opublikujemy listę  zwycięzców. Trzymam kciuki, żeby znalazło się na niej właśnie Twoje nazwisko! Do dzieła! 🙂

Udostępnij: Zapraszam Cię do Ekipy Orange