Tydzień Kodowania 2016!

19 października 2016

Tydzień Kodowania 2016!

Trwa właśnie Europejski Tydzień Kodowania – inicjatywa zapoczątkowana w 2013 r. przez młodych doradców ds. agendy cyfrowej współpracujących z Komisją Europejską. Akcja realizowana jest przez wolontariuszy w całej Europie i ma na celu szeroko rozumianą promocję programowania.

My również przyłączyliśmy się do tej inicjatywy. Uczestniczy w niej 35 szkół, w których realizujemy program #SuperKoderzy, dzieciaki z Pracowni Orange, które poznały już zasady Kodowania na szkoleniach organizowanych przez Fundację Orange i Akademię Młodego Hakera. Do nauki programowania zaprosiliśmy też dzieci naszych pracowników, dla których w minioną sobotę zorganizowaliśmy w Miasteczku Orange warsztaty z programowania w języku Scratch.
Podobne akcje dla #SuperKoderów odbyły się też w innych krajach, w których działa Orange.

Każdy, zarówno firma, jak i organizacja, szkoła, przedszkole, biblioteka czy osoba prywatna może zgłosić swoją inicjatywę w ramach CodeWeek. Wystarczy zorganizować wydarzenie powiązane tematycznie z nowymi technologiami czy nauką programowania i wpisać je na stronie www.events.codeweek.eu. Możecie też wziąć udział w wydarzeniach, które organizuje ktoś inny – zapraszam na stronę www.codeweek.org.pl, gdzie znajdziecie pełną informację o wszystkich projektach.

Dla wszystkich, którzy chcą się przyłączyć- mamy dodatkową zachętę, konkurs fotograficzny przygotowany przez Fundacje Orange wspólnie z Samsungiem i Mistrzami Kodowania oraz Microsoft Polska. Do wygrania 3 Lofi Roboty w wersji Edubox oraz inne nagrody. Szczegóły znajdziecie na stronie i FB Fundacji.

Dołącz już dziś do społeczności Europejskiego Tygodnia Kodowania!

6d2cf7b33c9c07d41f0e73f67a06603c7a5
fot. kolektyw fantasmatic.pl

Udostępnij: Tydzień Kodowania 2016!

Gdzie powstaną nowe Pracownie Orange?

20 lipca 2015

Gdzie powstaną nowe Pracownie Orange?

Miejscowość: Lulemino
Gmina: Kobylnica
Województwo: pomorskie
Program planowanych działań: Pracownia służyłaby mieszkańcom w każdym wieku. Od interaktywnych działań przez multimedia, po szkolenia z ratownictwa medycznego. Byłaby oknem na świat – dzięki nauce języków obcych. Stworzylibyśmy wirtualną izbę pamięci wsi, gry edukacyjne, warsztaty manualne czy ekologiczne.

To wizytówka najmniejszej miejscowości spośród kandydatów na nową Pracownię Orange. Nieco ponad 100 mieszkańców, a wiele pomysłów, planów i moc zaangażowania. To, czy Pracownia Orange powstanie właśnie w Luleminie, w Goleszach Dużych czy w Kołczygłowach zależy również od Ciebie. Pomóż nam wybrać 26 miejscowości, gdzie powstaną nasze multimedialne świetlice.

Spośród ponad 1000 zgłoszeń komisja wybrała 50 najciekawszych wniosków. Wybór był niezwykle trudny. Szukaliśmy inspirujących miejsc, zaangażowanych ludzi i dobrych pomysłów na pomoc dla lokalnych społeczności. Teraz z tej puli wybieracie 26 miejscowości, gdzie ostatecznie powstaną Pracownie.

Sprawdźcie, czy wśród kandydatów jest ktoś z Waszej okolicy, województwa, a może dana miejscowość znajduje się na szlaku Waszych wakacyjnych wędrówek? Zobaczcie, co planują lokalne grupy działania, jak zaangażują mieszkańców i jak będą wykorzystywać nowe technologie do integracji, pomagania czy uczestniczenia w kulturze. Wejdźcie na stronę www.pracownieorange.pl i głosujcie codziennie na swoich kandydatów. Każdego dnia macie 5 głosów.

Każda Pracownia otrzyma od nas komputery z bezpłatnym dostępem do internetu, drukarkę ze skanerem, konsolę do gier oraz telewizor LCD, a pomieszczenia przeznaczone na świetlicę zostaną wyremontowane i umeblowane. Lokalni koordynatorzy Pracowni wezmą udział w profesjonalnych szkoleniach, aby wspólnie z mieszkańcami współtworzyć miejsce, które jak najlepiej odpowie na potrzeby lokalne. Pomoże w tym także system grywalizacji społecznej, którego celem jest motywowanie mieszkańców do działania na rzecz swojej okolicy.

Działające do tej pory Pracownie Orange dowiodły w ciągu 3 lat swojej aktywności, że potrafią zmieniać na lepsze ludzi i społeczności. Teraz do 50 doświadczonych Pracowni dołączą nowe miejscowości. Które? To zależy również od Was.

e6ffc853fe073b8787e300d5f00062a982e

Udostępnij: Gdzie powstaną nowe Pracownie Orange?

Byliśmy na Anty-Konferencji CSR

23 października 2014

Byliśmy na Anty-Konferencji CSR

Jak zorganizować konferencję, która nie ma sztywno ustalonego programu? Paneliści nie siedzą w fotelach, brak jest prezentacji PowerPoint, a mimo to chce w niej uczestniczyć wiele osób, dzielić się swoją wiedzą, doświadczeniem z innymi, a także uczyć się od innych?
Rozwiązaniem może być przygotowanie anty-konferencji czyli spotkania praktyków, ekspertów i ludzi biznesu, gdzie nie obowiązują formy znane z tradycyjnych spotkań konferencyjnych.

Podczas II Anty- Konferencji CSR, w której miałam okazję uczestniczyć, po sesji inspiracyjnej pracowaliśmy w grupach, o których doborze zadecydowali wszyscy uczestnicy. Rozmawialiśmy więc o innowacjach społecznych, trudnościach w dialogu społecznym, mierzeniu wpływu społecznego czy raportowaniu oddziaływania na środowisko. Ciekawym pomysłem byli też ryśliciele, którzy w formie rysunkowej pomagali nam podsumowywać prace poszczególnych grup.

My zaproponowaliśmy uczestnikom warsztaty z grywalizacji społecznej. Pokazywaliśmy dobre praktyki, także te z Pracowni Orange i przekonywaliśmy, że to dobra metoda do motywowania uczestników projektów do większego zaangażowania, poszerzania swoich kompetencji, a także do dobrej zabawy.

Zachęcam do obejrzenia relacji video z tej niestandardowej konferencji:

Udostępnij: Byliśmy na Anty-Konferencji CSR

50 małych miejscowości zmieniło się z Orange

30 lipca 2012

50 małych miejscowości zmieniło się z Orange

Niemal 4 tysiące zaangażowanych mieszkańców, 750 grup inicjatywnych, a w wyniku ich starań 50 multimedialno-internetowych miejsc spotkań w całej Polsce – to efekt projektu Pracownie Orange. Rozpoczęta w lutym 2012 roku akcja potrwa 2 lata. Przez ten czas Orange zapewni wsparcie techniczne i informatyczne utworzonych pracowni. O szkolenia i propozycję dodatkowych aktywności w Pracowniach Orange zadba Fundacja Orange.
– Cieszę się, że wspólnie z mieszkańcami stworzyliśmy wyjątkowe miejsca, które będą dla lokalnych społeczności nie tylko punktem spotkań i integracji, ale przede wszystkim przestrzenią nieograniczonego dostępu do informacji, edukacji i kultury. Jednak na samym otwarciu Pracowni nie poprzestaniemy – wspólnie z Fundacją Orange przygotowujemy już program szkoleń i warsztatów dostosowanych do potrzeb każdego mieszkańca, zwłaszcza dzieci, osób starszych i niepełnosprawnych – powiedział Maciej Witucki Prezes Orange Polska.

W ramach akcji społecznej Orange, w 50 miejscowościach liczących poniżej 20 tysięcy mieszkańców powstały multimedialne pracownie internetowe – w lokalizacjach wskazanych samodzielnie przez mieszkańców. Orange ufundował remont i wyposażenie każdej placówki m.in. w stanowiska komputerowe z bezpłatnym dostępem do Internetu, konsole do gier, telewizory LCD z zaawansowanymi funkcjami umożliwiającymi m.in. wyświetlanie prezentacji i materiałów szkoleniowych, a także komfortowe meble. Co ważne, o ostatecznym przeznaczeniu Pracowni Orange zdecydują mieszkańcy, zgodnie z aktualnymi potrzebami lokalnej społeczności.

Do akcji Pracownie Orange dołącza Fundacja Orange, która będzie odpowiadać za dalsze funkcjonowanie placówek oraz ich rozwój. Fundacja wesprze mieszkańców w realizacji pierwszych własnych projektów społeczno-kulturalnych oraz umożliwi koordynatorom wymianę wiedzy i doświadczeń poprzez specjalnie utworzoną platformę internetową
z dostępem do nowoczesnej bazy gotowych do wdrożenia projektów. Dla wszystkich osób zaangażowanych w działania Pracowni, Fundacja przeprowadzi szkolenia z zakresu m.in. animacji społecznej, komunikacji w mediach społecznościowych, współpracy
z wolontariuszami i młodzieżą, prowadzenia projektów oraz badania lokalnych potrzeb.

Głównym celem programu Pracownie Orange jest wspieranie długofalowego rozwoju małych społeczności poprzez wyrównywanie szans edukacyjnych, kulturowych i zawodowych ich mieszkańców z mieszkańcami wielkich miast. Akcja jest jednym z wielu działań prowadzonych przez Orange w obszarze przeciwdziałania wykluczeniu cyfrowemu. Należą do nich takie projekty Orange jak m.in. Senior dla Seniora, Internet bez granic czy Tydzień
z Internetem.

Wojciech Jabczyński, Rzecznik Orange Polska
biuro.prasowe@orange.com

Udostępnij: 50 małych miejscowości zmieniło się z Orange

Zakładajcie pracownie internetowe z Orange

8 lutego 2012

Zakładajcie pracownie internetowe z Orange

Dołącz już dziś do społeczności Europejskiego Tygodnia Kodowania!

6d2cf7b33c9c07d41f0e73f67a06603c7a5
fot. kolektyw fantasmatic.pl