Prywatność zostaje na koniec

1 lutego 2018

Prywatność zostaje na koniec

Czytając już chyba w każdym możliwym medium (zaczęła Zaufana Trzecia Strona) o tym, jak to w aplikacji Strava można łatwo znaleźć tajne wojskowe bazy na całym świecie, zacząłem się zastanawiać nad tym problemem od nieco innej strony. Mleko już się wylało, prywatność i tajemnice stały się fikcją, Strava udostępniła publicznie istotne dane, a ludzie są – jak zawsze – niefrasobliwi. Pora jednak zadać pytanie: czy da się coś z tym zrobić?

Prywatność? Panie, nie mam czasu na głupoty

Jasne, że się da! Co więcej – nawet nie wymaga to wielkiej pracy. Nieco z przekory w dniu, gdy wybuchła burza w szklance wody… zainstalowałem Stravę. Na pierwszą aktywność fizyczną jeszcze chwilę poczekam ;), tym niemniej pierwszym, co zrobiłem, było zajrzenie w ustawienia aplikacji. I co?

I jest tak, jak się spodziewałem. To nie kwestia „niedobrej firmy” tylko po raz kolejny leniwych użytkowników! Zdaję sobie sprawę z tego, że ja dzięki pracy w CERT Orange Polska jestem… hmmm, inny :), tym niemniej w świecie, gdzie prywatność coraz częściej widujemy w roli hasła w Słowniku Języka Polskiego, warto starać się hołubić jej resztki gdzie tylko się da. I od szukania dotyczących jej ustawień zaczynać konfigurację każdej nowej aplikacji. A jeśli ich nie ma, to może warto poszukać alternatywy?

Cienka czerwona linia

Nie będę pierwszy rzucać kamieniem, ja też mam w sobie nieco internetowego ekshibicjonisty, ale staram się nad tym panować. Twitterowi nie dałem dostępu do lokalizacji, w telefonach, wyłączam geotagowanie zdjęć, wrzucając fotkę na Instagram zaznaczam miejsce jej zrobienia tylko wtedy, gdy jest się czym pochwalić ;), dostęp do moich treningów na Endomondo mają tylko znajomi (a do tej grupy trafiają tylko ludzie, których faktycznie znam), zaś na Stravie stworzyłem już sobie „privacy zones”. Lans od ekshibicjonizmu dzieli tylko cienka czerwona linia, po której przekroczeniu pojawia się sporo elementów ryzyka: od zwykłych bandytów i stalkerów skończywszy, na przypadkowym zdradzeniu lokalizacji tajnej bazy skończywszy. Tak to jest, gdy prywatność zostaje na koniec.

Udostępnij: Prywatność zostaje na koniec

Facebook jest wszędzie, czyli o krok od Raportu Mniejszości

11 września 2012

Facebook jest wszędzie, czyli o krok od Raportu Mniejszości

Jeśli wydaje Wam się, że podobny tytuł widzieliście już kiedyś na naszym blogu, to macie rację. Gdy ponad dwa lata temu rozmawiałem z Pawłem Goleniem o iluzorycznej prywatności w sieci, przewidywaliśmy, że wszechobecność sieci coraz bardziej zbliża nas do sytuacji z wyobraźni Philipa K. Dicka, przeniesionej na kinowe ekrany przez Stevena Spielberga. Z tą różnicą, że wtedy nie mówiliśmy o Facebooku w roli centralnego komputera.

O roli FB i jego wpływie na życiu dzisiejszego społeczeństwa mogliby się wypowiadać – i nierzadko to robią – socjologowie i psychologowie społeczni. Dziennikarka Business Insidera spojrzała na to z zupełnie innej strony. Używając narzędzia, obserwującego, kto śledzi nasze zachowania w sieci, zaobserwowała w bardzo krótkim czasie…ponad 300 prób analizowania jej działania przez „ciasteczka” śledzące Facebooka. Skąd wzięło się ich aż tyle? Przyzwyczajeni do popularności „Wielkiego F” nie zauważamy już nawet obecności przycisków „Like”, czy „Share” na olbrzymiej liczbie witryn internetowych. Tymczasem, gdy np. po przyjściu do pracy zalogujemy się na Facebooka, wejście na stronę z „ciasteczkiem” od razu zostanie powiązane z naszym kontem! W efekcie mogą się zdarzać – i coraz częściej zdarzają – sytuacje takie jak ta, gdy kobieta dowiedziawszy się, że jest w ciąży, zajrzała na kilka poświęconych temu zagadnieniu witryn, by w efekcie niedługo później zostać uraczoną dedykowaną reklamą. Skąd wiedział o tym Facebook skoro nie powiedziała jeszcze nawet mężowi? Cóż – nic za darmo, to, że za coś nie płacimy, nie oznacza, że firma niczego od nas nie dostaje.

Uprzedzając Wasze pytania – na naszym blogu są trzy trackery, Facebooka i Google. Co ciekawe, na witrynie z opisywaną historią jest ich… 27! Na szczęście można im przeszkodzić – ja używam wtyczki Ghostery do Firefoxa, można też korzystać z opisywanego w artykule DNT+, na rynku jest też kilka innych, również darmowych rozwiązań. Tym niemniej ja jestem coraz bliższy decyzji, by w ogóle zrezygnować z Facebooka – choć tu akurat „permanentna inwigilacja”, cytując Maksymiliana Paradysa, jest tylko jedną z przyczyn.

Udostępnij: Facebook jest wszędzie, czyli o krok od Raportu Mniejszości

Klucz na złotym talerzu, czyli prosta droga do Twojej kasy

28 marca 2012

Klucz na złotym talerzu, czyli prosta droga do Twojej kasy

Półtora roku temu w rozmowie z Pawłem Goleniem doszliśmy do wniosku, że w czasach cyber-świata trzeba przewartościować spojrzenie na pojęcie prywatności i raczej zamienić je na świadome udostępnianie informacji o sobie. To, co się dzieje, gdy „sprzedajemy” do sieci wszystko, co się da, pokazał bardzo obrazowo Herbert Thompson, adiunkt w Departamencie Nauk Komputerowych Uniwersytetu Kolumbia.

Otóż Thompson zaproponował kilku osobom, które ledwie znał, udział w eksperymencie. Poprosił ich o imię, informacje w jakim mieście mieszkają, gdzie pracują i ile mniej więcej mają lat oraz o nazwę banku i login do konta. Akurat tych informacji (może poza loginem do banku) nie ukrywamy i wiele osób, nawet nie znając nas blisko, może uzyskać do nich dostęp.

Potem przeszedł do działania:

● Wyszukał dane o ofierze – kobiecie o imieniu Kim – w Google, używając imienia, miasta i nazwy zakładu pracy. W ten sposób znalazł jej bloga, który okazał się kopalnią danych – m.in. szczegółów dotyczących dziadków Kim, jej ulubionego zwierzęcia, rodzinnego miasta, a przede wszystkim prywatnego i uczelnianego adresu e-mail
● Wpisał jej login do konta bankowego (ale mógłby go równie dobrze odgadnąć, bowiem byłą to pierwsza litera imienia+nazwisko!) i użył opcji odzyskiwania hasła; dowiedział się, że nowe hasło zostało wysłane na prywatnego maila Kim
● Użył opcji odzyskiwania hasła z konta prywatnego – informacja została wysłana na konto uczelniane
● Na koncie uczelnianym użył więc – brawo dla tych, którzy na to wpadli 🙂 – opcji odzyskiwania hasła; większość niezbędnych informacji znalazł na blogu, miał jednak problem z jej dokładną datą urodzenia
● Na Facebooku nie znalazł daty urodzenia (brawo dla Kim!), wrócił więc na bloga, poszukał słowa „birthday” (urodziny) i ostatecznie znalazł dzień i miesiąc
● Wiedząc, jak wygląda Kim i ile mniej więcej ma lat, mógł „strzelać” we właściwy rok; na szczęście dla włamywacza konto uczelniane blokowało się dopiero po piątym błędzie, a Thompson trafił wcześniej
● Potem poszło już z górki: wszedł na konto uczelniane, zmienił hasło; uzyskał dostęp do konta prywatnego, zmienił hasło; wszedł na konto bankowe, odpowiedział na kilka prywatnych pytań, by odzyskać hasło (dzięki blogowi nie stanowiły dlań żadnego problemu) i e voila, droga do pieniędzy Kim stała przed nim otworem! Czy raczej stałaby – bowiem na tym eksperyment został zakończony i mocno zapewne zszokowana Kim mogła od nowa zabezpieczyć swoje zasoby e-mailowe i finansowe.

Jakie nasuwają się Wam wnioski? Bo mnie przynajmniej kilka. Na pewno nie powinno się traktować loginu jako zła koniecznego – gdyby Kim miała wystarczająco trudną nazwę użytkownika, próba ataku mogłaby się skończyć zanim by się na dobre zaczęła. Jeśli odczuwamy potrzebę sieciowego ekshibicjonizmu, przed udostępnieniem informacji o sobie warto się zastanowić, czy na pewno jest tak ważne, by akurat te dane poznał cały świat? Nie zaszkodzi też drobny „tuning” odpowiedzi na pytania zabezpieczające przy resetowaniu hasła. Zamiast np. panieńskiego nazwiska matki „Iksińska”, broniącego dostępu do konta Gmail, można wpisać GmaIksińskail. I na takiej samej zasadzie np. SluzYgrekowskabowe. Wystarczy zapamiętać regułę i podpowiedzi, oczywiste dla nas, dla złodzieja będą już znacznie trudniejsze. Nie podsuwajmy mu klucza do naszych pieniędzy na złotym talerzu.

Udostępnij: Klucz na złotym talerzu, czyli prosta droga do Twojej kasy

Co mi opowiesz o sobie?

17 czerwca 2011

Co mi opowiesz o sobie?

Zdarzyło się Wam może kiedyś, że ktoś nieznajomy podszedł do Was na ulicy i zapytał Was o Waszą orientację seksualną albo zaproponował, że pokaże Wasze zdjęcia w bieliźnie kilku milionom osób? Nie? A może chociaż próbował od Was wyciągnąć osobiste informacje dotyczące adresu, rodziny, zainteresowań? Założę się, że jeśli by tak było, zareagowalibyście oburzeniem, a przynajmniej wykazali bardzo daleko idącą ostrożność.

Zobaczcie pewien eksperyment, który przeprowadziło na ulicy dwóch chłopaków:

Niby jest zabawnie, ale jednak daje nieco do myślenia, prawda? Może warto więc jeszcze raz sprawdzić, jakie informacje udostępniamy na naszych profilach w różnego rodzaju portalach – i czy na pewno chcielibyśmy, aby ktoś je wykrzykiwał przez megafon do przechodzących ludzi 🙂

A teraz biegnę już na spotkanie z czytelnikami blogów – w przyszłym tygodniu możecie się u nas spodziewać relacji 🙂

Udostępnij: Co mi opowiesz o sobie?

Kilka sekund dla bezpieczeństwa

24 stycznia 2011

Kilka sekund dla bezpieczeństwa

Ze zdziwieniem zauważyłem, że od września na Blogu Technologicznym nie pisałem o Facebooku. Pora jednak wrócić do tematu najpopularniejszej witryny społecznościowej na świecie – zmiany wprowadzone przez jej twórców mogą bowiem źle wpłynąć na bezpieczeństwo użytkowników.

Kwestie bezpieczeństwa na Facebooku to dość popularny temat, co nie dziwi, biorąc pod uwagę, że liczba jego użytkowników, przekroczywszy już pół miliarda, zbliża się do… 8 procent mieszkańców Ziemi. Od ostatniej soboty aplikacje, przygotowywane dla FB, mogą  odczytywać z naszego profilu adres domowy i numer telefonu komórkowego. Myślę, że potencjalnych zagrożeń nie tylko wnikliwym Czytelnikom Bloga Technologicznego tłumaczyć nie trzeba…
Oczywiście ciężko mieć pretensje do Marka Zuckerberga i jego ludzi, bo oni chcą ułatwiać życie użytkownikom  i twórcom oprogramowania. Gorzej jednak, że my też w zalewie informacji podświadomie szukamy wszelkich ułatwień, żeby choć trochę odciążyć mózg. Kto nigdy nie kliknął czegoś w internecie bez zastanowienia, niech rzuci kamieniem – kilka zapewne będzie, ale kopca Kościuszki z tego nie usypiemy…
Do tej pory odruchowe kliknięcie w coś, co „lubi” nasz znajomy mogło się skończyć  w najgorszym przypadku utratą sieciowej tożsamości. Teraz straty mogą być jak najbardziej rzeczywiste! Bez problemu mogę sobie wyobrazić złodzieja, który najpierw za pomocą spreparowanej aplikacji kradnie adres i nr telefonu, potem szuka w internecie dokładniejszych informacji o ofierze, by na koniec stanąć z odpowiednimi narzędziami pod naszym mieszkaniem, zadzwonić na komórkę i sprawdzić, czy słychać ją za drzwiami? Albo choćby cyber-złodzieja, wysyłającego na nasz telefon odpowiednio opisany link, po kliknięciu którego bez naszej wiedzy wzbogacimy swój telefon o mobilną wersję trojana Zeus. Trojana, który przechwytuje bankowe kody sms potwierdzające przelew, w efekcie czego przestępcy bez naszej wiedzy w ciągu kilku chwil mogą wyczyścić nam konto. Wszystko przez jedną, potencjalnie małą wirtualna niefrasobliwość, bo przecież „tylko zainstalowaliśmy aplikację na Facebooku”.
Dobrze przynajmniej, że Facebook zawsze informuje nas o tym, co może robić instalowana przez nas aplikacja, co widać na obrazku. Wystarczy więc przed wydaniem zgody na instalację przeczytać, na co się zgadzamy. W świetle powyższego, chyba warto poświęcić na tylko kilka sekund? Warto też pomyśleć, czy sieć społecznościowa to na pewno dobre miejsce na publikację naszego numeru telefonu, a przede wszystkim prywatnego adresu?

Źródła: Sophos, Facebook
Screenshot: developers.facebook.com