Już 2000 stacji bazowych z maksymalną agregacją pasm 4G LTE

22 sierpnia 2019

Już 2000 stacji bazowych z maksymalną agregacją pasm 4G LTE

Klienci Orange mogą korzystać z agregacji 4 pasm 4G LTE, czyli maksymalnej dostępnej sieci Orange Polska konfiguracji, już na 2000 stacji bazowych rozlokowanych w całym kraju. To nie tylko szybszy internet, lecz przede wszystkim większy komfort w korzystaniu ze smartfona, tabletu czy modemu gdy w około jest wiele urządzeń. To szczególnie ważne, gdyż stacje te obsługują w większości przypadków właśnie takie miejsca – zatłoczone centra miast, miejsca wypoczynku, dworce, czy węzły komunikacyjne.

Agregacja pasm to większa pojemność sieci

„Pojemność sieci” to, przyznaję bez bicia, abstrakcja. Wszyscy widzimy zasięg (w postaci kreseczek) i prędkość ( w postaci wyników testu łącza), lecz trudno zobaczyć pojemność. Czym ona zatem jest? Sposobem liczenia jej jest wzrost liczby herców (Hz), do których mają dostęp klienci.

Opowiem o tym na przykładzie. Hipotetyczna stacja bazowa ma trzy sektory i możecie korzystać na niej z sieci 4G LTE na dwóch częstotliwościach – 800 MHz i 1800 MHz. Orange dysponuje na tych pasmach łącznie 20 MHz na przesyłanie danych. Gdy odpalimy tam dwie kolejne częstotliwości – 2600 MHz i 2100 MHz nasi klienci będą mogli łącznie korzystać z 45 MHz, co da wzrost o 125%. Na to nakładają się inne czynniki – wykorzystanie modulacji 256 QAM czy MIMO 4×4, co dodatkowo zwiększa pojemność.

Dla Was pojemność to liczba Gb wszystkich użytkowników które w jednej sekundzie mogą przejść przez sieć. Jej zwiększenie oznacza, że może być ich więcej w trakcie największego ruchu. Tutaj oczywiście także są dziesiątki zmiennych, choćby odległość od użytkowników od stacji bazowej.

Skoro już wiecie, że co oznacza pojemność, to dodam, że od początku roku wzrosła ona o 23%.

CAT i agregacja pasma

Więcej pasm i „miejsca” do ruchu pozwala bardziej rozpędzić się najlepszym smartfonom, a tym nieco wolniejszym daje więcej przestrzeni. To czy telefon jest szybszy czy wolniejszy ocenicie sprawdzając pozycję „CAT” w specyfikacji. Im wyższa wartość tym lepiej. Oznacza ona bowiem, że smartfon potrafi zagregować więcej pasm sieci 4G LTE.

Jednak agregacja to nie wszystko, bo trzeba też sprawdzić, czy smartfon obsługuje MIMO 4×4, a jeżeli tak to w jakimś układzie. Zdarzają się bowiem sytuacje, w których telefon wspiera agregację 4 pasm  lecz bez MIMO 4×4, lub na przykład 3 pasm lecz z MIMO 4×4. Dlatego warto czytać specyfikację. Pisałem już o tym przy okazji tekstu „Który smartfon pobierze dane najszybciej?”. Co prawda to już ubiegły rok, jednak telefony, które tam opisałem nadal są mocne, a zasady którymi wiąże się agregacja nadal działają.

Ponad 8000 stacji bazowych z agregacją pasma

Rozbudowujemy wiele więcej stacji bazowych. Już ponad 8000 stacji bazowych obsługuje agreguje co najmniej dwa pasma, a łącznie już ponad 11 tys. stacji bazowych z 4G LTE. W dużym stopniu to zasługa refarmingu, którym obejmujemy kolejne regiony kraju.  Refarming przeprowadziliśmy chociażby na stacji bazowej na dachu stacji przesiadkowej kolejki na Kasprowy Wierch. Zabrałem Was tam w całkiem niedawno w ramach w wideo.

Sam jestem ciekaw co będzie się działo teraz, gdy wakacje się skończyły 😉 Bądźcie czujni!

Udostępnij: Już 2000 stacji bazowych z maksymalną agregacją pasm 4G LTE

Lepsza sieć Orange na Pol’and’Rock Festival 2019

31 lipca 2019

Lepsza sieć Orange na Pol’and’Rock Festival 2019

Pol’and’Rock Festival to świetne koncerty i muzyka. Na imprezę przyjeżdża masa fanów rockowej muzyki. Dlatego – podobnie jak na Orange Warsaw Festival i  Open’er Festival Powered by Orange – również tam „dopalamy” naszą sieć komórkową. Wszak żaden festiwal bez smartfonów i netu odbyć się nie może 😉

W tym tygodniu zakończyliśmy pracę nad ostatnią stacją, którą dopaliliśmy w Kostrzynie nad Odrą przed festiwalem. W sumie refarming i wykorzystanie dodatkowej częstotliwości w sieci 4G – 2100 MHz, objęło 4 nasze stacje w mieście, żeby możliwie najlepiej przygotowane na zwiększony ruch.  Jak pewnie wiecie teren festiwalu jest bardzo duży. Dlatego obok jednej stacji stałej, dostawiliśmy 3 mobilne, z których dwie także obsługują pasmo 2100 MHz.

Stacje w trakcie dużych imprez masowych są także przestawiane, żeby mogły obsłużyć więcej klientów niż normalnie. Kosztem lekkiego ograniczenia szybkości transferu danych zwiększamy liczbę urządzeń, z którymi mogą się jednorazowo kontaktować. Takie miejsca są także dodatkowo monitorowane, przez nasze zespoły zajmujące się jakością sieci.

Jeżeli chcecie zobaczyć, jak wygląda stawianie mobilnej stacji bazowej podobnej do tych, które stoją na Pol’and’Rock Festival 2019 polecam to wideo:

Wszystkie prace związane z „dozbrojeniem” terenu Pol’and’Rock Festival 2019 prowadzimy w taki sam sposób jak robiliśmy to nad morzem czy w górach. Dzięki temu klienci Orange, którzy jadą na wakacje mogą mieć dobry dostęp do mobilnego internetu. W sumie, dzięki trwającemu procesowi refarmingu, już ponad 8 tys. z 11 tys. stacji bazowych wykorzystuje agregację pasma. To oznacza większe prędkości i komfort korzystania ze smartfonów.

Udostępnij: Lepsza sieć Orange na Pol’and’Rock Festival 2019

14 maja 2019

Choć święta i majówka za pasem to nie próżnowaliśmy. Od końca kwietnia, gdy ostatnio dzieliłem się z Wami informacjami o tym jak dopalamy naszą sieć mobilną przeprowadziliśmy refarming w kolejnych miejscowościach. Dość intenensywnie pracowaliśmy ostatnio na granicy między Mazowszem i Podlasiem, a potem w stronę Białegostoku, który zresztą jest kolejny na liście. Pracujemy też na Mazurach i na Dolnym Śląsku.

modernizujemy sieć mobilną Orange Polska, ponad 1600 stacji bazowych obsługuje już agregację 4 pasm.

Refarming na Podlasiu, Dolnym Śląsku, Mazowszu i Mazurach

Obok wspomnianych 4 stacji w gminie Kampinos, o którym wspomniałem w tytule i kolejnych w okolicach Modlina wzmocniliśmy także 4G LTE na 4 stacjach w Barczewie, i po jednej w Dźwierzutach i Rozogach na Mazurach. W tym regionie mocno pracowaliśmy także w Szczytnie i leżącym obok Świętajnie. Z kolei na Dolnym Śląsku z większych możliwości sieci 4G mogą cieszyć się mieszkańcy Brzegu Dolnego, Obornik Śląskich, Wołowa i Żmigrodu. Na Podlasiu pracowaliśmy między innymi na rogatkach Białegostoku i w Tykocinie.

Wszędzie tam dołożenie kolejnego pasma 4G LTE pozwoli urządzeniom, które mogą z niego korzystać (oraz ich właścicielom) na bardziej komfortowe korzystanie z internetu mobilnego. To czy Wasz smartfon wspiera agregację pasma (opisaną jako CAT, a po niej cyferka – 4 to minimum) oraz czy obsługuje pasmo 2100 MHz przeczytacie w jego specyfikacji technicznej. Polecam tam zaglądać i brać pod uwagę przy zakupie smartfona. Dobry smartfon powinien agregować wiele pasm, a nie tylko robić ładne zdjęcia.

Przyda się to szczególnie wtedy gdy będziecie w tych najbardziej zatłoczonych miejscach, gdzie stoją stacje agregujące aż 4 pasma 4G LTE. Takich stacji mamy już ponad 1600 i w ich okolicy jakość korzystania z sieci będzie dużo lepsza, gdy będziecie korzystać z takich smartfonów.

O tym jakie smartfony wybrać jeżeli chcecie mieć szybki internet oraz czym jest agregacja pasma pisałem już na blogu. Zajrzyjcie do tych dwóch tekstów, bo one znacznie poszerzą Waszą wiedzę. Chyba warto, bo każdego dnia korzystamy z sieci komórkowej, pobieramy i wysyłamy dane i wszyscy chcemy robić to możliwe szybko i komfortowo. Internet nie jest z powietrza 😉

A jeżeli nie macie czasu na czytanie, obetrzyjcie to wideo 😉

Udostępnij: Mamy ponad 1600 stacji z agregacją 4 pasm, a refarming robimy nawet w Kampinosie

Zwiększamy pojemność 4G LTE, w niektórych miastach nawet o 77%

30 listopada 2018

Zwiększamy pojemność 4G LTE, w niektórych miastach nawet o 77%

Warszawa, Szczecin i Gdańsk – w tych miastach właśnie zakończyliśmy rekonfiguracje sieci, która pozwoliła znacznie powiększyć jej pojemność. Zmiany w pasmach 2100 MHz i 1800 MHz zwiększyły pojemność naszej sieci o 58% w Warszawie, 45% w Gdańsku i 77% w Szczecinie oraz Policach. Oczywiście nie robi się tego z dnia na dzień – prace w Warszawie rozpoczęliśmy dla przykładu jeszcze w maju.

Pojemność sieci 4G LTE – o co chodzi?

Pojemność sieci to trudne pojęcie – nie oznacza jeden do jednego wzrostu prędkości, lecz pomieszczenia przez sieć większego ruchu. Oznacza to, że wszyscy odczują poprawę komfortu korzystania z sieci, a posiadacze mocniejszych (z punktu widzenia łączności) smartfonów będą mogli osiągnąć wyższe prędkości. Wzrost pojemności wewnętrznie liczymy sobie bardzo prosto – to wzrost Herców (Hz) pasma dostępnego dla naszych klientów na danym obszarze – na przykład miasta. Biorąc pod uwagę, że każdy Hz pozwala na przesłanie określonej liczby bitów to zwiększenie liczby Hz zwiększa także ilość danych, którą można jednocześnie przesłać.

Więcej Mb/s dla słabszych i mocniejszych

Dzięki temu, że smartfony mogą komunikować się ze stacją bazową nawet na czterech częstotliwościach możliwe osiąganie wyższych prędkości. To wszystko zasługa właśnie agregacji pasma.  Jednocześnie dzięki dynamicznemu zarządzaniem dostępnymi pasmami nasza sieć może każdemu smartfonowi przyznać miejsce, na którym będzie mógł się komunikować ze stacją bazową. Każdy z telefonów posiada określoną przez producenta kategorię LTE, oznaczoną w specyfikacji CAT-X, gdzie w miejscu X znajduje się cyferka. Im wyższa, tym lepiej. Telefony z wyższym CAT będą mogły lepiej wykorzystać wprowadzane przez nas zmiany, bo mają dostęp do szerszego łącza.

Słabsze urządzenia także poczują różnicę. Jak to możliwe? Otóż, dzięki wspomnianemu dynamicznemu zarządzaniu zasobami, o którym pisałem nieco wyżej nasza sieć będzie mogła zwolnić dla nich nieco miejsca, przerzucając mocniejsze urządzenia na pasma niedostępne dla tych słabszych.

Czy widać efekty. Widać, na przykład w rankingu RFBenchmark

Pracujemy tam, gdzie jesteśmy najbardziej potrzebni

Ruch w sieci 4G LTE powiększył się w ciągu niecałych czterech lat ponad czterdziestokrotnie. W dużych miastach nowe pasma są najbardziej potrzebne, dlatego działamy najpierw w nich. Tam także zmiany te mogą przynieść najwięcej pożytku największym grupom naszych klientów. Jednak nie zapominamy o mniejszych miejscowościach. Szczególnie tych, gdzie obserwujemy olbrzymie wahania ruchu – na przykład w miejscowościach górskich. Jak co roku przygotowujemy się już na przyjęcie narciarzy i dlatego refarming zakończyliśmy już w stolicy Zakopanem oraz „stolicy” Karkonoszy – Karpaczu. Pod Tatrami to bardzo świeża sprawa – stacje ruszyły w środę wieczorem. O „akcji zima” jeszcze na pewno będziemy na blogu pisać, zresztą jak co roku.

Niedawno takie same prace zakończyliśmy na Górnym Śląsku. Wcześniej także w innych miastach, o czym pisaliśmy na blogu.

Udostępnij: Zwiększamy pojemność 4G LTE, w niektórych miastach nawet o 77%

Na Górnym Śląsku 4G od Orange wyrabia 127% normy

14 listopada 2018

Na Górnym Śląsku 4G od Orange wyrabia 127% normy

Odpalanie sieci 4G LTE na 2100 MHz w Orange trwa i właśnie skończyliśmy prace w aglomeracji górnośląskiej. Od początku września do końca października, przede wszystkim, dzięki temu procesowi, zwanemu dość szeroko refarmingiem powiększyliśmy pojemność naszej sieci 4G LTE o 27%. Jeżeli mieszkacie w  Gliwicach, Zabrzu, Bytomiu, Rudzie Śląskiej Świętochłowicach, Chorzowie, Piekarach Śląskich, Siemianowicach Śląskich, Dąbrowie Górniczej, Sosnowcu, Katowicach i Mysłowicach powinniście poczuć większy komfort korzystania z internetu i zauważyć wyższe prędkości. Tym większe, im bardziej zaawansowany jest Wasz smartfon w obsłudze agregacji pasm 4G LTE.

O co chodzi z tym refarmingiem? Przeczytaj tekst „Wyciskamy sieć mobilną”

Jak osiągnęliśmy te 27% większej przepustowości? O 1/4 wzrosła w ciągu zaledwie dwóch miesięcy liczba „systemów” zawieszonych na stacjach bazowych, na których możecie korzystać z 4G LTE. To zasługa uruchomienia tej technologii na częstotliwości 2100 MHz. Do tego dochodzą zmiany związane ze zmianą aranżacji pasma 1800 MHz, dzięki którym przepustowość zwiększa się jeszcze bardziej.

Piszę o fragmencie naszej sieci, z którego każdego dnia korzysta kilkaset tysięcy klientów Orange. Codziennie przesyłają oni średnio 66 TB danych, czyli średnio około 46 GB w każdej minucie. Uśredniając, więc wliczając w to także godzinę 4 czy 5 nad ranem, gdy większość smacznie śpi. A kto przesyła najwięcej danych? Oczywiście Katowice, a po nich Gliwice oraz Sosnowiec.

Refarming prowadzimy oczywiście nie tylko na Śląsku. W połowie października zakończyliśmy prace w Bydgoszczy i Olsztynie, a wcześniej także w Toruniu, Krakowie, Wrocławiu i Poznaniu. Kilka kolejnych miast jest na finiszu, więc czekajcie na kolejne dobre wieści.

Refarming widać także w wynikach kolejnych testów prędkości w naszej sieci mobilnej. Według speedtest.pl w październiku nasza sieć była najszybsza. Ostatnie wyniki RFBenchmark także pokazują, że jesteśmy na pierwszym miejscu.

Jeżeli chcecie dowiedzieć się więcej o naszej sieci komórkowej, to obejrzyjcie to wideo. Jeżeli już je widzieliście, możecie zrobić to jeszcze raz.

Udostępnij: Na Górnym Śląsku 4G od Orange wyrabia 127% normy