Orange – dobre miejsce dla kobiet

10 czerwca 2021

Orange – dobre miejsce dla kobiet

Wracamy do tematu zarządzania różnorodnością, a są ku temu 2 powody.

Fair for Women

Pierwszy – to kolejne wyróżnienie. Nasze podejście do zarządzania różnorodnością zostało docenione w konkursie „Fair for Women”. Jest to konkurs, którego celem jest promocja idei równego traktowania i wyrównywania szans kobiet na rynku pracy w Polsce. Ma za zadanie wyróżnianie tych pracodawców, którzy tworzą najlepsze warunki pracy dla kobiet. Brane są pod uwagę takie obszary, jak: programy wspierające łączenie życia rodzinnego i zawodowego, udział kobiet na stanowiskach kierowniczych, równościowa kultura organizacyjna, różnorodność, równość płac. Orange Polska znalazł się wśród 5 wyróżnionych firm. Doceniono nasze działania na rzecz „wspierania kobiet w łączeniu roli zawodowej i rodzinnej”, min. hybrydowy model pracy oraz bogatą politykę w zakresie well-being.

Organizatorem konkursu “Fair to Women” jest Fundacja Vox Feminae, partnerem merytorycznym PwC Polska, partnerem głównym Emitel SA, a partnerem ABSL.

30% Club Poland

Drugi powód – to kolejna inicjatywa na rzecz kobiet – tym razem we władzach spółek. Orange Polska stał się partnerem kampanii 30% Club Poland. Celem tej inicjatywy jest zwiększenie reprezentacji kobiet na poziomie zarządu i rady nadzorczej (liczone łącznie) w 140 największych polskich spółkach giełdowych do 2030 roku.

Kampania ma też cel pośredni w postaci progu 20% udziału kobiet we władzach spółek z WIG20, mWIG40 i sWIG80 do 2025 roku oraz braku wśród tych spółek takich, które nie mają żadnych kobiet w swoich władzach. Na koniec 2020 roku udział kobiet we władzach firm z indeksów WIG20, mWIG40 i sWIG80 wyniósł zaledwie 15,5%. Do inicjatywy mogą przystąpić prezesi zarządów i przewodniczący rad nadzorczych spółek publicznych lub firm posiadających więcej niż 100 pracowników.
U nas w Oranego Polska w zarządzie mamy 25% kobiet, natomiast w Radzie Nadzorczej 28,5%.

Relację z inauguracji kampanii 30% Club Poland znaleźć można na You Tube.

kobieta przy komputerze

Udostępnij: Orange – dobre miejsce dla kobiet

Kobiety w technologiach

1 czerwca 2021

Kobiety w technologiach

Kontynuujemy temat zarządzania różnorodnością. Tym razem od strony obecności kobiet w obszarze STEM (nauka, technologia, inżynieria i matematyka).

Dla nas jako firmy technologicznej ta kwestia jest niezwykle ważna. Choć 40% naszej załogi stanowią kobiety – w obszarach technologicznych takich, jak sieć czy IT, jest ich mniej – od 12 do 26%.

Staramy się zmienić te statystyki poprzez promowanie obecności kobiet i pokazanie dobrych praktyk w tych obszarach. Temu służy projekt taki, jak WłączOne czy zachęcanie studentek z kierunków technologicznych do praktykowania u nas. W Orange działa też aktywnie wewnętrzna sieć Kobiet w IT, która poprzez wewnętrzne i zewnętrzne wydarzenia pokazuje, jak ważna i wartościowa jest różnorodność zespołów odpowiedzialnych za technikę i technologię

Zależy nam, aby walczyć ze stereotypami na temat płci – jedno z naszych szkoleń „Czy kobiety są z Wenus a mężczyźni z Marsa” pokazuje, jak wiele błędnych przekonań na temat osobowości, zdolności czy predyspozycji w odniesieniu do płci wciąż obecnych jest w naszych głowach. Wciąż z tym walczymy i mamy wiele do odrobienia.

Na zakończenie miesiąca Różnorodności wspólnie z Forum Odpowiedzialnego Biznesu zapraszamy na odcinek  #OdPOWIEDZialnie. O naszych działaniach na rzecz różnorodności w miejscu pracy opowiedziały Edyta Pawlik, Kierownik Wydziału Projektów Rekrutacyjnych i Wizerunku Pracodawcy i Renata Gąsecka, Ekspert ds. Projektów Rekrutacyjnych i Wizerunku Pracodawcy.

Udostępnij: Kobiety w technologiach

Orange w Diversity IN Check

28 maja 2021

Orange w Diversity IN Check

Niedawno pisałam o tym, jak ważną wartością jest dla nas różnorodność.

Nasze wysiłki, aby jak najlepiej zarządzać tym obszarem, zostały właśnie docenione. Orange Polska znalazł się wśród  31 organizacji, na pierwszej Liście pracodawców najbardziej zaawansowanych w zarządzaniu różnorodnością i inkluzji w Polsce.

Zestawienie powstało na podstawie wyników badania Diversity IN Check, przeprowadzonego przez Forum Odpowiedzialnego Biznesu i grono organizacji partnerskich.

Diversity IN Check to narzędzie umożliwiające diagnozę stopnia dojrzałości pracodawców w zakresie zarządzania różnorodnością i budowania inkluzywnych, czyli włączających organizacji. Kwestionariusz badania oparty jest na uznanych międzynarodowych standardach i wytycznych, m.in. SDGs, ISO 26000, GRI Standards i OECD Guidelines for Multinational Enterprises. Pytania w kwestionariuszu podzielono na pięć obszarów tematycznych: podstawy zarządzania, programy i działania, budowanie zaangażowania, wskaźniki rezultatów oraz dodatkowe pytania związane z COVID-19.

Realizację badania wspiera grono partnerów i patronów merytorycznych: ABSL – Związek Liderów Sektora Usług Biznesowych, Centralny Instytut Ochrony Pracy – Państwowy Instytut Badawczy z siedzibą w Warszawie, firma Deloitte Advisory, Fundacja Share the Care, PBS, Szkoła Główna Handlowa w Warszawie, Francusko-Polska Izba Gospodarcza, Belgijska Izba Gospodarcza oraz Dziennik Gazeta Prawna.

Bardzo dziekanujemy za to wyróżnienie i gratulujemy innym firmom, które znalazły się na liście.

grupa inżynierów na budowie, 2 kobiety i 2 mężczyzn

Udostępnij: Orange w Diversity IN Check

Różnorodność jest ważna

25 maja 2021

Różnorodność jest ważna

Maj to Miesiąc Różnorodności #EUDiversityMonth. To inicjatywa Komisji Europejskiej, której jako sygnatariusz Karty Różnorodności w Polsce chcemy być częścią.

Jak rozumiemy różnorodność

Różnorodność pracowników to dla nas wartość, która wspiera innowacyjność i efektywność miejsca pracy. Doceniamy różnorodność i uważamy, że umiejętne zarządzanie różnorodnością w miejscu pracy stwarza nowe możliwości. Kluczowe znaczenie ma dla nas tworzenie kultury organizacyjnej opartej na wzajemnym szacunku do różnic, które charakteryzują każdego z nas.

Różnorodność jest tematem ważnym dla pracowników – co pokazują nasze wewnętrzne badania. Jest też ważna dla organizacji, ponieważ przyczynia się do jej rozwoju, wpływa na jakość zarządzania i poziom innowacyjności.

Zarządzanie różnorodnością

W firmie przyjęliśmy Politykę Zarządzania Różnorodnością. Nasze główne cele w zakresie zarządzania różnorodnością to:

• tworzenie środowiska pracy otwartego na różnorodne sposoby myślenia;
  • budowanie kultury organizacyjnej czerpiącej z różnorodności;
  • zapewnienie pracownikom odpowiednich warunków do rozwoju;
  • wspieranie zaangażowania wszystkich pracowników;
  • podnoszenie jakości zarządzania ludźmi w firmie.

Za kluczowe wymiary różnorodności w Orange Polska przyjmujemy: płeć, wiek, kompetencje, wiedzę, doświadczenie i sposób myślenia, zdolności psychofizyczne – (nie)pełnosprawność oraz status rodzicielski. Pozostałe zdiagnozowane wymiary to: religia i światopogląd, lokalizacja miejsca pracy (centrala lub region), forma zatrudnienia oraz narodowość / pochodzenie etniczne.

W 2021 roku Orange Polska po raz kolejny przeszedł pozytywnie audyt w zakresie zarządzania różnorodnością i równością płci – Gender Equality European and International Standard.

Dialog z pracownikami

Wszystkie działania zawiązane z różnorodnością są przygotowywane i realizowane w dialogu z naszymi  pracownikami. Poprzez badania satysfakcji, spotkania, wywiady, zgłoszenia pomysłów – pytamy, jak rozumieją różnorodność, co jest dla nich ważne, jakie obszary rozwijać i jak.

Przeprowadziliśmy też specjalny dialog na temat różnorodności. Pytaliśmy o to, jakie aspekty różnorodności są ważne, czym powinniśmy się zająć jako pracodawca. Nasi rozmówcy wskazali nam kilka obszarów, na których się skupiliśmy – były to między innymi kwestie związane z równymi szansami kobiet i mężczyzn czy wsparcie pracowników z niepełnosprawnościami.

Płeć

W odpowiedzi na potrzebę zapewnienia kobietom większego wsparcia w rozwoju, dostępu do stanowisk ale też godzenia roli zawodowej i rodzinnej stworzyliśmy program Razem.One.

Program obejmuje 4 obszary:

• Moc – wzmocnienie kobiet poprzez zwiększenie ich odwagi do podejmowania nowych wyzwań, budowanie pewności siebie oraz pomoc w powrocie na ścieżkę rozwoju i kariery po urodzeniu dziecka; pomoc w godzeniu roli zawodowej i prywatnej;
  • Świadomość – budowanie i wzmacnianie szerokiej świadomości roli kobiet w biznesie dla zwiększenia efektywności i budowania kultury organizacyjnej oraz istotności dla efektów biznesowych;
  • Ambicja – rozwój kariery i możliwości awansu na wyższe stanowiska poprzez zwiększenie liczby kobiet na stanowiskach menedżerskich, liczby kandydatek na etapie rekrutacji na stanowiska menedżerskie oraz redukcja rozbieżności płacowych na równorzędnych stanowiskach;
  • Obecność – zwiększenie obecności w rolach decyzyjnych i strukturach technicznych.

W 2020 roku w programie Razem.One uruchomiliśmy nowe inicjatywy. Poprzez projekt Razem.Lokalnie i społeczność lokalnych ambasadorów zachęcamy kobiety do ubiegania się o stanowiska kierownicze.  Zapraszamy je do pracy w obszarach IT i działań na rzecz lokalnych społeczności. Inicjatywa ta daje szansę pracowniczkom i pracownikom z różnych lokalizacji na udział w spotkaniach inspiracyjnych oraz w działaniach rozwojowych tj. mentoring, coaching czy shadowing. Drugą praktyką z tego obszaru jest projekt „Włącz.One„. Poprzez kampanię edukacyjno-informacyjną zachęcamy kobiety do rozwijania kariery w branży technologicznej.

Niepełnosprawność

„Zdrowie na tak” to program, którego celem jest budowanie otwartego i różnorodnego środowiska pracy, ze szczególnym uwzględnieniem osób z niepełnosprawnościami.

W ramach programu stworzyliśmy specjalną ofertę dla pracownic i pracowników z niepełnosprawnościami, zawierającą wsparcie finansowe (pakiet adaptacyj­ny), pakiet dodatkowych usług medycznych, dodatkowe wyposażenie stanowiska pracy, możliwość uzyskania miejsca parkingowego na wewnętrznych parkingach. Na wstępnym etapie wdrażania programu współpraco­waliśmy z firmą świadczącą usługi konsultingu szkoleniowego w zakresie zarządzania różnorodnością. Przy ich wsparciu opracowane były programy szkoleń: dla menedżerów i osób rekrutujących. Ponadto współpra­cowaliśmy z organizacjami non profit: Fundacją Widzialni i Fundacją Integracja.

Program „Zdrowie na tak” ma na celu budowanie otwartego i przyjaznego środowiska pracy, w szczególności dla pracowników z niepełnosprawnościami. Jest częścią programu #dbamyosiebie oraz „Polityki inwestycji w jakość zdrowia i samopoczucia pracowników w Orange Polska”.

.….

To tylko niektóre z naszych działań na rzecz różnorodności.

Zapraszamy również na wydarzenia organizowane przez Forum Odpowiedzialnego Biznesu w ramach Miesiąca Różnorodności.

Światłowód Orange w Krakowie - grafika ilustracyjna

Udostępnij: Różnorodność jest ważna

Women in Tech Summit 2020

1 grudnia 2020

Women in Tech Summit 2020

Orange Polska już drugi raz jest partnerem konferencji Perspektywy Women in Tech Summit, największego wydarzenia dla kobiet w technologiach i nauce w Europie. Jest ono organizowane przez Fundację Perspektywy i odbędzie się online w dniach 8-9 grudnia.

Centrum dowodzenia będzie zlokalizowane w Digital Knowledge Village, a całość konferencji odbędzie się online. Daje to dużo możliwości połączenia się około 10 000 osób z różnych stref czasowych i lokalizacji, od San Francisco przez Warszawę, do New Delhi. W ubiegłorocznej edycji wzięło udział ponad 6000 osób z 52 krajów. Wystąpiło około 150 prelegentów i odbyło się 80 warsztatów. W tym roku organizatorzy liczną na więcej.

Tym bardziej, że czeka nas wiele atrakcji i ciekawych tematów. Mówić będziemy o 5G, Clean tech, kodowaniu, cyberbezpieczeństwie, sztucznej inteligencji, przełomach technologicznych, czy też zarządzaniu w nowej rzeczywistości. Wśród prelegentów znajdziemy szefowe i szefów największych firm technologicznych na świecie, a także unijną Komisarz i prezydentów miast czy astronautkę z NASA.

Konferencja Women in Tech Summit ma na celu definiowanie wyzwań w nowych technologiach i roli, jaką do odegrania mają w nich kobiety. Jak pisaliśmy niedawno na blogu, w świecie IT nierównowaga płci jest wciąż duża.
Dzięki konferencji organizatorzy i partnerzy chcą wyróżnić, docenić, a przede wszystkim wypromować kobiety specjalizujące się w różnych obszarach IT – od strony technologicznej, polityki publicznej, edukacyjnej czy społecznej oraz zainspirować i zaprosić młode kobiety do świata technologii.

Nasza tegoroczna reprezentacja jest bardzo różnorodna. Wśród keynote speakers znajdzie się Julien Ducarroz – Prezes Orange Polska, a Bożena Leśniewska – Wiceprezeska Zarządu ds. Rynku Biznesowego wystąpi w debacie dotyczącej zmian w biznesie w pocovidowym świecie. Justyna Adamczewska – Dyrektorka Rozwoju Operacyjnego Techniki wraz z Marcinem Neyem – Dyrektorem Rozwoju Sieci Mobilnej wezmą udział w tech talku o 5G. Natomiast Maria Janczar – Dyrektorka ds. Strategii Korporacyjnej i Badań Rynkowych wraz Jackiem Hutyrą – Climate Officerem oraz Danielem Piechockim, Dyrektorem Zarządzania Zasobami Sieci i IT opowiedzą o tym, jak można być eko w telekomunikacji. Zapraszamy też na warsztat o Maxie – naszej sztucznej inteligencji, który poprowadzą Remigiusz Franek – Dyrektor Centrum Zastosowań Sztucznej Inteligencji i Wojciech Mac – Kierownik Wydziału Efektywności Kanałów Automatycznych i Cyfrowych.

Konferencja jest dla nas okazją do zaprezentowania się nie tylko jako firma technologiczna wspierająca różnorodność, ale również jako nowoczesny i przyjazny pracodawca. W wydarzeniu tym biorą udział studentki i studenci kierunków technicznych, którym będziemy chcieli pokazać, że warto pracować w Orange. Oprócz prezentowania naszych ofert pracy na wirtualnym stoisku, bierzemy również udział w speedmentornigu – nasze mentorki Barbara Dymerska, Agnieszka Obrok-Skrzynecka, Anna Szyniszewska-Łukasik, Żaneta Łucka-Tomczyk oraz Olga Złotnicka będą dzieliły się swoją wiedzą i doświadczeniem z uczestniczkami i uczestnikami konferencji. Zapraszamy więc studentki i studentów, dla których konferencja jest bezpłatna.

Do zobaczenia na Women in Tech Summit.

baner z logo Orange jako partnera Women in Tech Summit

Udostępnij: Women in Tech Summit 2020