Różnorodność w biznesie

21 lutego 2020

Różnorodność w biznesie

Orange Polska jest największą firmą telekomunikacyjną w kraju i jednym z większych pracodawców. Zatrudniamy ponad 12 tys. osób w całej Polsce.

Jako pracownicy jesteśmy różnorodni.
Najmłodszy ma 19 lat, a najstarszy 69. Większość pracowników to mężczyźni 61%. Kobiety stanowią 38% ogółu pracowników, a na stanowiskach menedżerskich jest ich 33%.
Są wśród nas także pracownicy z niepełnosprawnościami – 2 %.
56% zespołu to mieszkańcy pięciu największych polskich miast, pozostali pracują w mniejszych miejscowościach. Grupa Orange zatrudnia stałych pracowników w około 160 lokalizacjach.
Orange Polska to także szerokie spektrum zawodów i stanowisk. Tworzymy miejsce, gdzie wspólnie pracują specjaliści ds. sprzedaży, monterzy, specjaliści przemysłu i budownictwa, rozwoju i technologii informatycznych, programiści, specjaliści nauk biologicznych, dziedzin prawa, rynku nieruchomości, pracownicy administracyjni i biurowi, czy ds. finansowo-statystycznych.

Nic zatem dziwnego, że zarządzanie różnorodnością w organizacji jest dla nas koniecznością, a jednym z zagadnień, które jest dla nas bardzo ważne, jest zróżnicowanie z uwagi na płeć.

Razem.One

W odpowiedzi na potrzebę zapewnienia kobietom większego wsparcia w rozwoju, dostępu do stanowisk ale tez godzenia roli zawodowej i rodzinnej stworzyliśmy program Razem.One.

Program obejmuje 4 obszary:
Moc – wzmocnienie kobiet poprzez zwiększenie ich odwagi do podejmowania nowych wyzwań, wzmocnienie pewności siebie oraz pomoc w powrocie na ścieżkę rozwoju i kariery po urodzeniu dziecka; pomoc w godzeniu roli zawodowej i prywatnej;
Świadomość – budowanie i wzmacnianie szerokiej świadomości roli kobiet w biznesie dla zwiększenia efektywności i budowania kultury organizacyjnej oraz istotności dla efektów biznesowych;
Ambicja – rozwój kariery i możliwości awansu na wyższe stanowiska poprzez zwiększenie liczby kobiet na stanowiskach menedżerskich, liczby kandydatek na etapie rekrutacji na stanowiska menedżerskie oraz redukcja rozbieżności płacowych na równorzędnych stanowiskach;
Obecność – zwiększenie obecności w rolach decyzyjnych i strukturach technicznych.

O tym, jak wprowadzać zmiany w biznesie, czy stosować parytety i inne administracyjne rozwiązania, czy bardziej stawiać na budowanie świadomości i walkę ze stereotypami, możecie przeczytać w najnowszych wydaniu Forbes Women. Głosu w tej sprawie udzieliła m.in. Bożena Leśniewska – wiceprezes zarządu ds. rynku biznesowego Orange Polska, liderka programu Razem.One.

Okładka numery Forbs Women 1/2020 z hasłem - wspieramy kobiety

Udostępnij: Różnorodność w biznesie

Wszystkiego najlepszego z okazji Dnia Kobiet!

8 marca 2017

Wszystkiego najlepszego z okazji Dnia Kobiet!

Piotrek Domański

W imieniu męskiej części blogowej ekipy, chciałbym wszystkim Paniom, które czytają naszego bloga, a także damskiej części naszej blogowej ekipy życzyć wszystkiego najlepszego oraz sukcesów, zarówno tych zawodowych jak i w życiu prywatnym.

Przygotowaliśmy także krótki film, w którym koleżanki pracujące w Orange opowiadają o swojej pracy, a także mówią o tym czego by kobietom w Polsce najbardziej z okazji Dnia Kobiet życzyły. Występują w nim także znane Wam osoby, więc tym bardziej zapraszam do oglądania 😉

Udostępnij: Wszystkiego najlepszego z okazji Dnia Kobiet!

Mediateka

Dzień Różnorodności w Orange Polska

3 listopada 2016

Różni i równie interesujący!

3 marca 2010

Różni i równie interesujący!

Jako pracownicy jesteśmy różnorodni.
Są wśród nas także pracownicy z niepełnosprawnościami – 2 %.

Razem.One

Program obejmuje 4 obszary:

Okładka numery Forbs Women 1/2020 z hasłem - wspieramy kobiety

Udostępnij: Różni i równie interesujący!