Sieć

Sylwester w Zakopanem. Nasza sieć nie miała wolnego.

9 stycznia 2020

Sylwester w Zakopanem. Nasza sieć nie miała wolnego.

Powitanie Nowego Roku w stolicy Tatr to duże wydarzenie, na które zjeżdżają turyści z całej Polski. Gdy wybija północ wszyscy łapią więc za telefony by wysłać zdjęcia, wiadomości, czy zadzwonić do swoich znajomych. W Zakopanem, mieście w którym oficjalnie mieszka nieco ponad 27 tys. osób w ciągu godziny – witając Nowy Rok – 40 tys. naszych klientów skorzystało z sieci. Najwięcej z nich – ponad 28 tys. przesłało dane, ponad wysłało lub odebrało 19 tys. SMS, a ponad 16 tys. zadzwoniło lub odebrało połączenie. W ciągu tej magicznej zakopiańskiej noworocznej godziny, przez naszą sieć przeszło ponad 600 tys. minut rozmów, a także 83 tys. SMS oraz blisko 1 TB danych.

Gdy spojrzymy na cały Sylwester i Nowy Rok, okazuje się, że tylko w stolicy Tatr w ciągu dwóch dni nasi klienci wykonali rozmowy trwające łącznie ponad dwa… lata! Danych nasi klienci przesłali tyle danych ile zmieściło by się na 4,7 tys. płyt DVD.

Jak co roku przygotowaliśmy naszą sieć na zimę. Wzmocniliśmy szereg stacji bazowych, dostawiliśmy stacje mobilne. Zmieniliśmy też ich konfigurację, by radziły sobie z większym tłumem i nagromadzeniem wielu urządzeń na małej przestrzeni. Wszystko, po to byście mogli możliwie dobrze dzielić z bliskimi początek nowego roku. Także w Zakopanem.

Skoro już przy Zakopanem jesteśmy, czy widzieliście co potrafi nasza testowa stacja bazowa 5G, która działa w stolicy Tatr na częstotliwości 26 GHz?

P.S.2 jeżeli chcecie obejrzeć arcyciekawe widowisko pojedźcie do Toporowej Cyrli, dokładnie w to miejsce. Polecam.

Udostępnij: Sylwester w Zakopanem. Nasza sieć nie miała wolnego.

Sieć

Z czego składa się stacja bazowa? To nie tylko wieża!

24 października 2019

Z czego składa się stacja bazowa? To nie tylko wieża!

Ze stacjami bazowymi jest tak, że gdy o nich mówimy często nie mamy na myśli tego, czym jest ona naprawdę. Wprowadza to sporo zamieszania, więc czas najwyższy temu tematowi się przyjrzeć. Dla większości z nas stacja bazowa to ten maszt z białymi prostokątami, który stoi gdzieś w okolicy.

Czy to prawda? Niezupełnie.

Stacja bazowa czy to maszt?

Maszt (lub inna konstrukcja spełniająca jego funkcję) jest ważnym, ale nadal tylko jednym z wielu elementów stacji bazowej. To nie dzięki niemu macie zasięg, to nie ta metalowa konstrukcja kontaktuje się z Waszymi smartfonami. Maszt nie zawsze należy do jednego operatora, czasem na jednym wisi sprzęt należący nawet do kilku z nich. Czasem rolę masztu pełni wieża, komin, czy też metalowy stelaż na dachu budynku. Jest to w sumie bez znaczenia, kluczowe jest by konstrukcja była stabilna i miała odpowiednią wysokość. To ma  znaczenie dla jej zasięgu. W języku slangowym namówimy na niego „choinka”.

Jeżeli nie maszt to co?

Właściwa stacja bazowa składa się z kilku elementów. Wszystkie z nich, nie licząc anten nazywane są infrastrukturą aktywną, to znaczy taką, którą należy zasilać. Maszt i właśnie anteny zaliczane są do infrastruktury pasywnej, czyli takiej, która zasilania nie potrzebuje.

To jak antena działa bez zasilania – zapytacie. O tym opowiem nieco niżej, a teraz wracamy do tego co wisi na maszcie i stoi obok niego. Można tu wyróżnić sześć głównych elementów. Idąc od dołu jest to: moduły sterujące (ang. Baseband Units, w skrócie BBU), moduły radiowe – (ang.: Remote Radio Units w skrócie RRU), Feedery lub Jumpery (tutaj tłumaczenia nie ma), wzmacniacze sygnału (ang. Tower Mounted Amplifiers, w skrócie TMA), urządzenia radiolinii oraz anteny sektorowe (Sectoral antennas). Nie zawsze znajdziecie wszystkie, czasem niektórych elementów będzie mniej lub więcej.

Stacja bazowa – co znajdziecie najniżej

Dolna część stacji bazowej Orange Polska

Dolna część stacji bazowej

Pierwszym elementem stacji bazowej… są moduły sterujące. To komputery, których zadaniem jest dekodowanie sygnału, który dociera z sieci dystrybucyjnej i wysyłanie go w świat,  dzielenie fragmentów częstotliwości pomiędzy poszczególne urządzenia, czy też zarządzanie komunikacją z nimi.

Gdy już sygnał zostanie odpowiednio przetworzony jest  wysłany, światłowodami do modułów radiowych, czyli RRU. To urządzenia łączące funkcje radionadajnika i radioodbiornika. Ich zadaniem jest przełożenie sygnału przychodzącego z BBU na język, którym smartfony komunikują się ze stacją bazową. Tak, dzieje się to tutaj, a nie w antenie. Dlatego właśnie nie musi być ona zasilana z dodatkowego źródła energii. Antena wyłącznie emituje sygnał radiowy generowany w module radiowym. To właśnie ten sygnał radiowy wzbudza prąd w antenach Waszych smartfonów.

Anteny i moduły radiowe są połączone dwoma rodzajami przewodów – grubych i pokrytych czarną otuliną feederów i jumperów. Nie są to zwykłe przewody, lecz falowody. Pierwsze słyszycie, prawda? Otóż falowody to zgodnie z najprostszą definicją kanał służący do rozchodzenia się fal. Najprostszym przykładem falowodu, służącym do rozprzestrzeniania się fal mechanicznych, jest miedziana rurka spinająca dwa kaloryfery, w które za młodu część z nas tłukła kijem, by porozumieć się z kolegą, który mieszkał trzy piętra wyżej w bloku.

Oczywiście, w przypadku fal elektromagnetycznych, a dokładnie fal radiowych metalowa rurka to nieco za mało. Dlatego w stacjach bazowych stosuje się grube miedziane przewody. Co ciekawe źródło prądu znajduje się tam tylko z jednej strony – od RRU, czyli modułu radiowego. A czym się różni feeder od jumpera? Jumper jest krótszy i łączy moduł radiowy i antenę,  jeżeli są blisko siebie. Feedery stosowane są, gdy odległości między nimi są dłuższe. Generalnie jednak nie mogą być zbyt długie, bo im dłuższy falowód tym większe tłumienie.

Co ciekawe, w sieciach 5G mamy zintegrowaną antenę aktywną, która łączy w sobie moduł radiowy z właściwą anteną. Takie 2 w 1.

Co znajduje się na górze „choinki”?

Oczywiście bombki, czyli – anteny sektorowe. A także dodatkowo moduły radiolinii i wzmacniacze. Najbardziej widoczne są anteny sektorowe – duże prostokąty (z bliska prostopadłościany).

Anteny, które stosujemy na stacjach bazowych to anteny kierunkowe – pole  jest najsilniejsze przed anteną, a nie pod czy nad nią. Działają one bardziej jak reflektor  samochodu, który oświetla konkretny punkt, niż jak odkryta żarówka, której światło biegnie w każdym kierunku.

Jednak co to były za reflektor, którym nie można sterować? Zdalnie możemy przeprowadzić tak zwane „tiltowanie”, czyli delikatnym pochylaniu anteny lub podnoszeniu jej do góry, by w pewnym zakresie sterować tym gdzie leci wiązka główna z anteny.

Anteny sektorowe jak można wywnioskować mają coś wspólnego z sektorami stacji bazowej. Stacje mogą mieć ich jeden lub więcej, najczęściej trzy. Stacje jednosektorowe są rzadkością, dwusektorowe są spotykane przy drogach lub torach kolejowych, gdy zasięg trzeba zapewnić wzdłuż pewnej linii, a nie na określonym terenie. Stacji trzysektorowych jest większość, czterosektorowe to z kolei mniejszość, w sytuacjach, gdzie warunki radiowe pozwalają i potrzebna jest jakaś niezwykła pojemność sieci.

Wierzchołek stacji bazowej Orange Polska

Wierzchołek stacji bazowej

Przy antenach sektorowych można znaleźć także wzmacniacze sygnału, czyli TMA. Ich zadaniem rekompensować potencjalne straty długiego falowodu.

Co łączy stacje bazowe i lekcję fizyki w liceum?

Smartfon jest w Waszym ręku, stacja bazowa gdzieś tam hen na słupie. Nie widać miedzy nimi żadnej wiązki kabli, linii energii, nic, a mimo to się komunikują. Magia? Nie, fizyka. Antena stacji emituję falę elektromagnetyczną, która wzbudza prąd w antenie Waszego smartfonu. Zrobiłem kiedyś o tym wideo.

Nadal skomplikowane? Pamiętacie eksperyment na lekcjach fizyki, gdy przesuwanie magnesu wewnątrz obwodu elektrycznego pobudzało prąd do płynięcia? W przypadku stacji bazowej działa to podobnie.

Skąd smartfon wie, które pole elektromagnetyczne przetwarzać na sygnał, a które ignorować? Jest zaprogramowany na korzystanie z konkretnych częstotliwości i to właśnie na nich sygnał odbiera. Bardziej szczegółowe informacje przekazuje mu stacja bazowa. Jeżeli chcecie wiedzieć więcej zajrzyjcie do tekstu „Wyciskamy” sieć mobilną – część 2.

Anteny odbierają także wytworzone w ten sam sposób sygnały płynące z Waszych smartfonów. Co ważne – „sygnał” między stacją bazową, a Waszym smartfonem nie zawsze biegnie w linii prostej. Często odbija się od różnych obiektów, nakłada, jest tłumiony przez ściany czy inne obiekty.

Jeżeli chcecie dowiedzieć się więcej o tym jaki działa pole elektromagnetyczne zajrzyjcie do Białej Księgi „Pole elektromagnetyczne a człowiek”.

Radiolinia – do czego to służy?

Na stacji bazowej można także znaleźć radiolinie. Możecie je porównać do silnych reflektorów, które jednak wypuczają fotony o niższej mocy niż lampy świecące światłem widzialnym. I tu uprzedzam Wasze pytanie : tak, pole elektromagnetyczne radiolinii (i stacji bazowej zresztą też) i światło widzialne tworzą fotony, które jednak w przypadku stacji mają niższą energię i częstotliwość, niż w przypadku światła widzialnego. Światło to też pole elektromagnetyczne, lecz jego fotony niosą na tyle dużą energię, że potrafią pobudzić słupki i pręciki w naszych oczach.

Radiolinia łączy dwa punkty oddalone od siebie, pozwalając stacji na komunikację z pozostałą częścią sieci mobilnej.  Mają różną przepustowość, zbliżoną jednak do tej, jaką oferują światłowody, którymi standardowo podłączamy stacje bazowe w naszej sieci.

Tak jak obiecywałem – to, że nie ma nowych filmów  o sieci, nie znaczy, że przestaliśmy przybliżać Wam jak działa nasza sieć. Planuję powrót do pisania tekstów. Przez czas, gdy skupiałem się na wideo pojawiło się kilka ciekawych tematów, których w obiektywnie kamery nie dało się pokazać, a które mogą Was zaciekawić.

Zakładam, że skoro pojawił się temat stacji bazowych, za moment pojawi się temat zasięgu i ich budowy. Na pytania z tym związane odpowiedziałem w wideo i tekście „Jak to działa?” po raz ostatni. Pytania o światłowód i nie tylko.

Jeżeli temat stacji bazowych Was zainteresował także z innych powodów, zajrzyjcie do poniższych tekstów. Warto, bo to dzięki nim możecie korzystać chociażby z internetu LTE od Orange.

„Wyciskamy” sieć mobilną

„Wyciskamy” sieć mobilną – część 2

Sieć komórkowa może być bardziej energooszczędna. W Orange Polska zużywany dużo mnie prądu w przeliczeniu na przesłany gigabajt

„Jak to działa?” po raz ostatni. Pytania o światłowód i nie tylko

P.S. następny powinien być obiecany materiał o IPTV 😉

Udostępnij: Z czego składa się stacja bazowa? To nie tylko wieża!

Urządzenia

Kodek EVS w VoLTE i WiFi Calling Orange Polska

20 września 2019

Kodek EVS w VoLTE i WiFi Calling  Orange Polska

Temat niby dla koneserów telekomunikacji, lecz z jakiegoś powodu, zawsze gdy piszemy na blogu o VoLTE/WiFi Calling pierwszy komentarz brzmiał: „No dobrze, ale nie macie jeszcze kodeka EVS”. Odpowiedź od teraz będzie już brzmiała: „mamy”. Uruchomiliśmy go kilka dni temu.

Czym jest EVS?

Kodek EVS (Enhanced Voice Services) znany też jako HD+. Dzięki niemu w trakcie rozmowy słychać zarówno bardzo niskie jak i bardzo wysokie dźwięki, a błędy i szumy są w większym stopniu wychwytywane i korygowane, niż to ma miejsce we wcześniejszych technologiach. Wieść niesie, że to obecnie najlepszy kodek mowy wspierany przez sieci komórkowe.

Żeby móc skorzystać z niego smartfon musi korzystać z VoLTE lub WiFi Calling od Orange, a oba biorące udział w rozmowie smartfony muszą wspierać EVS.

Najnowsza lista urządzeń które wspierają VoLTE i WiFi Calling w Orange.

Jakie smartfony obsługują kodek?

Pierwszymi smartfonami, które wspierają kodek są:

• Samsung S10e,
  • Samsung S10,
  • Samsung S10+.

Zarówno egzemplarze kupione w Orange jak i te kupione na wolnym rynku,  a także:

• Sony Xperia XZ2,
  • Sony Xperia XZ3,
  • Sony Xperia 1,
  • Sony Xperia 5,

kupionymi w Orange Polska.

Planujemy poszerzać listę urządzeń wspierających usługę o kolejnych producentów i modele.

Odpowiadając na drugie z pytań, które zawsze padają przy okazji tematu VoLTE/WiFi Calling: pracujemy nad ponownym uruchomieniem obu usług na smartfonach Xiaomi. Zostały one wyłączone, gdyż nie działały stabilnie i nie były odpowiednio skonfigurowane. Teraz razem z producentem pracujemy by stworzyć je na nowo. To zajmuje czas.

Udostępnij: Kodek EVS w VoLTE i WiFi Calling  Orange Polska

Mediateka

Testy 5G Orange i Ericsson w Warszawie – materiały do pobrania

10 września 2019

Jak korzystaliście ze smartfonów nad morzem, w górach i na Mazurach? [KONKURS!]

9 września 2019

Jak korzystaliście ze smartfonów nad morzem, w górach i na Mazurach? [KONKURS!]

Wakacje, wakacje i po wakacjach. Krajowe regiony turystyczne nieco opustoszały. Nie tylko zmniejszyły się tłumy, lecz także ruch w naszej sieci. Szczególnie z internetu LTE korzystacie już mniej intensywnie niż w szczycie sezonu. Czas na analizę i podsumowanie!

Wakacje to trudny moment dla sieci komórkowej, szczególnie gdy spojrzymy na ruch w naszym internecie LTE, czyli sieci 4G. Pamiętajcie, obsługuje ona już ponad 90% całego transferu danych, więc większość internetu w Waszych smartfonach to właśnie ona.  Porównując najmniej intensywne dni na początku czerwca z tymi najbardziej intensywnymi w połowie sierpnia transfer danych wzrósł o ponad 120%. Jednak nie wszędzie było tak samo. Na początek zabiorę Was nad Bałtyk. Jednak zanim tam pojedziemy, przypominam o konkursie, w którym możecie wygrać Samsung Galaxy S10e.

Internet LTE nad Bałtykiem, czyli wielki przypływ danych

Jak co roku nasza sieć 4G nad Bałtykiem przeżyła oblężenie. Tutaj ruch się potroił w czasie najbardziej intensywnych dla sieci dni, w porównaniu ze względnie spokojnym początkiem czerwca. Były dni, gdy przez zlokalizowane tam stacje bazowe przechodziły dziennie dane, które zmieściłyby się na ponad  130 tys. płyt CD.

Kiedy najwięcej spośród Was wypoczywało nad Bałtykiem? W tym roku w połowie lipca, a czas spędzaliście tam do połowy sierpnia, dokładnie do długiego weekendu. W tym czasie notowaliśmy bardzo wysoki ruch w sieci 4G LTE. Później zaczął on spadać w trybie „turnusowym”, czyli gdy na koniec turnusu nasi klienci ruszali do domów, transfer leciał w dół.

Ruch w sieci mobilnej nad morzem w czasie wakacji

Ruch nad Bałtykiem jeszcze pod jednym względem funkcjonował w trybie „turnusowym” – spadał w weekendy.  Mój wniosek jest prosty – gdy zmieniały się turnusy i wczasowicze wyjeżdżali, wybrzeże pustoszało, a ruch się zmniejszał.

Oczywiście z wakacji także dzwonicie i wysyłacie SMS, także nad morzem. Liczba minut rozmów wzrosła dwa i pół razy pomiędzy momentami, gdy wykorzystywaliście najmniej i tymi gdy najmocniej. Jednak, gdy przyjrzeć się tym samym dniom, tygodnia różnice nie będą tak duże.

Ciekawsze jest to, że chociaż ilość przesyłanych danych przez większość sierpnia trzyma się podobnych poziomów, to minuty rozmów po największym natężeniu pod koniec lipca szybko maleją. Bardzo aktywny w naszym internecie LTE i 3G długi weekend sierpniowy w rozmowach nie był już tak intensywny.

Ruch SMS wyglądał bardzo podobnie do ruchu głosowego, a w czasie największego ruchu przechodziło ich przez naszą sieć nad morzem „ledwie” 2,4 mln dziennie. Czyli 27 na sekundę 😉

To wszystko pokazuje z jakimi wyzwaniami radzić sobie nasza sieć mobilna w czasie wakacji, szczególnie nad morzem. Co roku ją wzmacniamy, o czym możecie przeczytać w komunikacie prasowym „Orange Polska przygotował się na wakacje. Będzie lepszy zasięg 4G LTE w turystycznych miejscowościach”. Dodatkowo zmieniamy także konfigurację stacji bazowych, tak by mogły obsłużyć większy niż normalnie ruch, co jednak przekłada się na mniejsze niż normalnie maksymalne prędkości internetu LTE.

…razem z rzeką czeka las, a tam ciągle nie ma nas.

Lato to nie tylko morze, lecz także Mazury i przepiękne polskie góry. Tutaj z sieci korzystaliście dużo mniej intensywnie niż nad Bałtykiem, szczególnie biorąc pod uwagę łączną liczbę przesyłanych danych, lecz także wzrost ruchu w trakcie wakacji. Ten w obu przypadkach podwoił się.

Jeżeli przy wzroście ruchu nad morzem owo podwojenie wydaje się czymś błahym, to pamiętajcie, że w skali dnia oznacza np. przesłanie znad mazurskich jezior dodatkowych 200 milionów maili z załącznikami, czy odtworzenia dodatkowych 2 milionów jednominutowych wideo z YouTube.

Ruch w polskich górach był niższy od tego na Mazurach, szczególnie pod koniec czerwca i na początku lipca, gdy różnice wynosiły około 10 TB dziennie. Gdy jednak wakacje zaczęły się „naprawdę” około połowy lipca różnice przestały być tak duże. Ciekawostką jest to, że o ile liczba wykorzystywanych danych w nad morzem, w porównaniu do każdego z pozostałych dwóch regionów turystycznych była o 1/3 większa, to różnica w liczbie wydzwanianych minut wynosiła tylko nieco ponad 1/4. W przypadku SMS różnice z kolei były większe.

Gdzie poza Polskę i kto do Polski? Czyli o roamingu

Internet LTE sieć mobilna Orange Polska

Wiecie już jak wyglądał ruch w Polsce, teraz ciekawostki z zagranicy. Otóż nasi klienci na wakacje najczęściej jeździli do Chorwacji – każdego tygodnia było tam kilkadziesiąt tysięcy naszych klientów. Na drugim miejscu była Grecja, później Włochy. Poza „pudłem” znalazła się Bułgaria, Turcja i Hiszpania.

Gdy spojrzymy na to, kto z zagranicy przyjeżdża do Polski na wakacje, okazuje się, że przede wszystkim… Polacy. Moje przypuszczenia wynikają stąd, że lista krajów, z których najwięcej kart SIM przyjeżdża w smartfonach i telefonach do Polski pokrywa się z listą krajów, do których wyemigrowało najwięcej naszych rodaków. Teraz przyjeżdżają do nas na wakacje, lecz dzięki „roam like at home” nie muszą już wymieniać kart SIM na krajowe. Na pierwszym miejscu oczywiście przyjezdni z Niemiec, później z Wysp Brytyjskich, a na trzecim miejscu – z Holandii.

Wakacje nie wszędzie się skończyły!

Trwa bowiem nasz konkurs na Instagramie, w którym jeszcze przez dwa dni możecie wygrać Samsung Galaxy S10e oraz kartę Orange Flex. Wrzućcie na swój profil na Instagramie zdjęcie pokazujące jak spędziliście Wasz wymarzony urlop w Polsce i napiszecie dlaczego to tak wyjątkowe miejsce. Nie zapomnijcie dodać w opisie #niezwykleurlopyorange i oznaczyć profil @orange_polska. Pamiętajcie: na Instagramie, nie tutaj 😉

Poniżej dwa zdjęcia nagrodzone w poprzednich turach konkursu. Konkurencja spora, bo łącznie w obu odsłonach zgłoszono ponad 500 zdjęć.  Powodzenia!

Udostępnij: Jak korzystaliście ze smartfonów nad morzem, w górach i na Mazurach? [KONKURS!]