Ranking Odpowiedzialnych Firm – Orange Polska na podium

14 czerwca 2019

Ranking Odpowiedzialnych Firm – Orange Polska na podium

Po raz 13-ty ogłoszono Ranking Odpowiedzialnych Firm (ROF). Orange Polska zajął I miejsce w jednej z pięciu branżowych kategorii – „Usługi, handel i transport” i II miejsce w klasyfikacji ogólnej.

Startujemy w ROF już od kilkunastu lat i zawsze jest to dla nas wyzwanie.

Po pierwsze dlatego, że ankieta zmienia się wraz z rozwojem idei zrównoważonego rozwoju w Polsce i rozwojem samych firm. To, co na początku było wyzwaniem, teraz staje się oczywistością i wypada z pytań rankingowych – za to pojawiają się inne pytania – o nowe modele biznesowe, circular economy czy innowacyjność.
Po drugie – przybywa firm, które wdrażają strategie społecznej odpowiedzialności, a co za tym idzie konkurencja rośnie. Łącznie w Rankingu Odpowiedzialnych Firm wzięło udział już ponad 200 firm działających na polskim rynku.
Wzrasta też poziom zrozumienia tej idei – coraz więcej korporacji raportuje dane niefinansowe, myśli strategicznie o swoim wpływie na środowisko i społeczeństwo.

Cieszy nas więc, że niezmiennie znajdujemy się wysoko na skali odpowiedzialności wśród innych korporacji, które realizują Cele Zrównoważonego Rozwoju.

W naszym imieniu nagrodę odebrał Piotr Placha – Kierownik Projektu w Departamencie Strategii Korporacyjnej i Badań Rynkowych, który współpracuje z nami od wielu lat w ramach Komitetu Sterującego ds. CSR. Powołaliśmy Komitet, aby lepiej zarządzać CSR-em w całej organizacji, mieć przełożenie na rożne działy i jednostki. Spotykamy się regularnie, aby współtworzyć strategię, omawiać najważniejsze projekty, zapoznawać się z najnowszymi wyzwaniami społecznymi i trendami zrównoważonego rozwoju. To właśnie dzięki takim ludziom jak Piotr i inni nasi Koordynatorzy CSR, możemy lepiej zarządzać naszym wpływem na społeczeństwo i środowisko i motywować ludzi i organizację do zmian.

Ranking Odpoiwedizlanych Firm - Piotr Placha z nagrodami

Partnerem ROF 2019 jest Forum Odpowiedzialnego Biznesu. Partnerem merytorycznym odpowiedzialnym za przegląd odpowiedzi jest Deloitte, zaś partnerem medialnym jest Dziennik Gazeta Prawna. Partnerem technologicznym ROF jest SMART CSR. Autorami zestawienia są profesor Bolesław Rok z Centrum Badań Przedsiębiorczości Pozytywnego Wpływu Akademii Leona Koźmińskiego oraz Jarosław Horodecki, redaktor.

Udostępnij: Ranking Odpowiedzialnych Firm – Orange Polska na podium

Dobre praktyki odpowiedzialnego biznesu

29 marca 2019

Dobre praktyki odpowiedzialnego biznesu

Czy tischnerowskie „myślenie według wartości” można pogodzić z myśleniem managera i zarządzaniem? Na to pytanie szukaliśmy odpowiedzi podczas spotkań ekspertów z różnych środowisk – biznesu, organizacji pozarządowych i nauki, a efektem tych rozmów jest publikacja „Zarządzanie z ludzką twarzą. Personalizm jako narzędzie rozwoju firm, organizacji i instytucji”, która powstała we współpracy z Laboratorium Więzi i Komitetem Dialogu Społecznego.

Te spotkania i publikacja to również jedna z dobrych praktyk, które znalazły się w nowym Raporcie „Odpowiedzialny biznes w Polsce 2018. Dobre praktyki” Forum Odpowiedzialnego Biznesu. Oprócz tej, z naszej firmy zgłosiliśmy też takie działania, jak: procedura due dilligence w procesie oceny dostawców, aktualizacja strategi CSR, program szkoleniowy Maker Woman, budowanie kultury organizacyjnej opartej na feedbacku, webinaria dla pracowników o społecznej odpowiedzialności biznesu, akcja ekologiczna „Uwalniamy wodę z butelek” w naszych biurach, Kodeks dla dostawców, projekt na rzecz budowania dialogu „Wyłącz Ego. Zrozum drugiego” realizowany wspólnie z Nansen Center for Peace and Dialogue, aplikacja dla dzieci MegaMisja z Psotnikiem, czy program edukacyjny dla szkół #SuperKoderzy.

W raporcie znajdziecie ponadto ponad 1500 praktyk z 228 innych firm przedstawionych w 7 obszarach według ISO 26 000 – ład organizacyjny, prawa człowieka, uczciwe praktyki operacyjne, praktyki z zakresu pracy, środowisko, zagadnienia konsumenckie, zaangażowanie społeczne i rozwój społeczności lokalnej.

Raport „Odpowiedzialny biznes w Polsce 2018. Dobre praktyki”, wydany już po raz 17., stanowi podsumowanie tego, co działo się temacie społecznej odpowiedzialności biznesu w minionym roku. Jest to źródło inspiracji dla organizacji, które chcą dowiedzieć się, co nowego dzieje się w obszarze zrównoważonego rozwoju w Polsce.

okładka "Raportu Odpowiedzialny Bzines w Polsce 2018. Dobre praktyki"

Udostępnij: Dobre praktyki odpowiedzialnego biznesu

7 lat z Kartą Różnorodności!

14 lutego 2019

7 lat z Kartą Różnorodności!

Karta Różnorodności obecna jest już w naszym kraju od 7 lat!
Karta jest zobowiązaniem, podpisywanym przez organizacje, które decydują się na wprowadzenie zakazu dyskryminacji w miejscu pracy i działania na rzecz tworzenia i promocji różnorodności oraz wyraża gotowość firmy do zaangażowania wszystkich osób zatrudnionych oraz partnerów biznesowych i społecznych w te działania. To międzynarodowa inicjatywa realizowana pod patronatem Komisji Europejskiej, obecna już w 22 krajach UE www.kartaroznorodnosci.pl. W Polsce już 246 firm, instytucji publicznych, samorządów lokalnych i organizacji społecznych podpisało Kartę.

Siedem lat temu, w roku 2012, w dniu inauguracji Karty Różnorodności, która miała miejsce w kancelarii Premiera Rady Ministrów, 14 firm z kapitałem francuskim działających w Polsce zadeklarowało, że będzie wdrażało i promowało ideę równych szans oraz zarządzania różnorodnością w swoich organizacjach. Polska była wówczas pierwszym krajem z bloku państw Europy Środkowo-Wschodniej, w którym pojawiła się Karta. Orange Polska jest sygnatariuszem Karty i jej opiekunem w Polsce od początku.

Z okazji jubileuszu karty zapraszamy na debatę online dziś w godzinach 12:00-13:00 na Facebooku Karty Różnorodności.

Wspólnie z zaproszonymi ekspertkami porozmawiamy o tym, gdzie jesteśmy dziś, jeśli chodzi o zarządzanie różnorodnością w miejscu pracy i poza nim. Pokażemy przykłady działań, które mogą zainspirować inne organizacje, przypomnimy jak firmy mogą i wspierają zmiany w swoim otoczeniu i czego potrzebują, by ich działania były bardziej skuteczne.

z serii Obywatelski biznes w otwartym społeczeństwie Wydawnictwa Nieoczywistego pod patronatem Forum Odpowiedzialnego Biznesu, pod redakcją prof. Izabeli Warwas we współpracy z dr hab. Elwirą Gross-Gołacką, dr hab. prof. Ewą Mazur-Wierzbicką oraz mgr Barbarą Sajkiewicz. W publikacji znajdziecie tak opis tego, jak zaradzanie różnorodnością wygląda w Orange Polska.Partnerami publikacji są: Emitel, Henkel Polska, Nestle Polska, Orange Polska, Skanska w Polsce, Nestle Polska.

Konkurs:

Mamy dla Was egzemplarze wspomnianej publikacji – prześlemy je do 5 osób, które najlepiej napiszą – Czym według nich jest dobre zarządzanie różnorodnością w organizacji.

Udostępnij: 7 lat z Kartą Różnorodności!

Inne

Konspiracyjna radiostacja trafi do Muzeum Historii Polski

21 listopada 2018

Konspiracyjna radiostacja trafi do Muzeum Historii Polski

Nadajnik radiowy NSP-1 to konspiracyjna polska produkcja. Wytwarzane „pod bokiem” Niemców w kilku warszawskich fabrykach sprzętu radiowego urządzenia były najpowszechniejszą radiostacją konspiracyjną w okupowanej Europie.

Jeżeli jesteście zainteresowani, obejrzyjcie to wideo.

Trudno to sobie wyobrazić, ale urządzenia te powstawały w tych samych fabrykach, które wytwarzały sprzęt radiowy na potrzeby niemieckich sił zbrojnych. Nie można określić dokładnej daty produkcji tego konkretnego egzemplarza, ponieważ nadajniki były budowane z części zbieranych z różnych fabryk, w różnym czasie. Na niektórych elementach naszego nadajnika można zobaczyć numer seryjny wskazujący na produkcję w 1942 r., co oznacza, że powstał on w pierwszej „serii” tych urządzeń.

Ten kawał telekomunikacyjnej bądź co bądź historii przekazaliśmy dzisiaj do Muzeum Historii Polski. Trafi do ekspozycji stałej poświęconej Polskiemu Państwu Podziemnemu. Eksponat zostanie zaprezentowany w ramach rekonstrukcji lokalu konspiracyjnego, z którego nadawała radiostacja Armii Krajowej. Drugi z ze znanych nadajników będących w zbiorach muzealnych jest w Muzeum Powstania Warszawskiego. W ten symboliczny sposób chcieliśmy dołożyć naszą cegiełkę do trwających obchodów stulecia polskiej niepodległości.

Swoją drogą, radiostacja jest świetnym przykładem tak zwanej „inżynierii wstecznej” – która bazując na gotowym produkcie rozkłada na czynniki pierwsze zasady jego działania, by stworzyć nową konstrukcję.

Udostępnij: Konspiracyjna radiostacja trafi do Muzeum Historii Polski

Innowacje

Kto rządzi w sieci? | Przyszłość jest dziś #4

16 października 2018

Kto rządzi w sieci? | Przyszłość jest dziś #4

W końcu i na naszym blogu przyszła pora na to, co niepodzielnie króluje w internecie. Koty. Mają swoich zagorzałych fanów, a filmiki z ich udziałem nie mają konkurencji na Youtubie. Jednak co wspólnego mają koty i Orange? Zobaczcie najnowszy odcinek „Przyszłość jest dziś”.

Przygotowane tego materiału było dla mnie wyjątkowe – praca w towarzystwie kotów to niesamowita przyjemność. A przy okazji może przekonam was do adopcji zwierzaka? 🙂

Schronienie dla zwierzaków

„Ochota na kota” to punkt adopcyjno-informacyjny schroniska „Na Paluchu”, mieszczący się przy ul. Grójeckiej 79 w Warszawie. Ruszył w sierpniu tego roku. Mieszka tam kilkanaście kotów, które są widoczne zza witryny lokalu. Mieszkańcy mogą też wejść do środka, pogłaskać i osobiście poznać charakter zwierzaków.

Dlaczego to tak wyjątkowe miejsce? Bo o ile nie wszyscy z nas są gotowi na odwiedziny w schronisku, w którym kłębią się setki kocich i psich dramatów, o tyle prawie każdy może odwiedzić zwierzaka na neutralnym gruncie. Taka właśnie jest „Ochota na kota”- są tutaj kanapy, drapaki, budki dla kotów oraz kamerki, które przez całą dobę transmitują sekretne życie kotów

Sekretne życie kotów on line

Możecie więc najpierw obejrzeć zwierzaki online (TUTAJ), a następnie wybrać się do „Ochoty na kota” i porozmawiać o adopcji. Wszystkie informacje znajdziecie na stronie: Ochota na kota.

Do tej pory dzięki „Ochocie” domy znalazło już kilkanaście kotów. Zozol, którego widzieliście w materiale, pojechał do nowych właścicieli już kilka dni po nagraniu. W schronisku koty nie mają zbyt wiele szans na przeżycie. Dlatego tak ważne jest szybkie znalezienie im nowych domów.

Projekt został zrealizowany przez Urząd Miasta Warszawy. Orange Polska dostarczył światłowód do punktu. Zwierzaki pochodzą z warszawskiego schroniska na Paluchu, które również możecie odwiedzić, jeśli rozważacie adopcję czworonożnego przyjaciela.

Udostępnij: Kto rządzi w sieci? | Przyszłość jest dziś #4