FabLab Gdańsk powered by Orange – powstało nowe miejsce edukacji i twórczości

1 lipca 2019

FabLab Gdańsk powered by Orange – powstało nowe miejsce edukacji i twórczości

W Gdańsku pojawiło się nowe, wyjątkowe miejsce, łączące kreatywność i nowe technologie: FabLab Gdańsk powered by Orange. To nowoczesna pracownia udostępniona przez miasto, w której dzięki wsparciu trenerów i zaawansowanym maszynom można stworzyć dosłownie wszystko. Za inicjatywę odpowiadają Fundacja Orange i Stowarzyszenie FabLab Gdańsk.

FabLab Gdańsk powered by Orange znajduje się przy ulicy Dolna Brama 8. Składa się z czterech pracowni: prototypowni, pracowni elektroniki i druku 3d, pracowni cyfrowej obróbki drewna, sali czystej pracy (openspace’u). Zajęcia i poszczególne pracownie są otwarte dla dzieci, młodzieży i dorosłych, niezależnie od umiejętności i doświadczenia.

Kolejnym już działaniem potwierdzamy, że Dolna Brama 8 to najlepszy adres w Gdańsku. To właśnie stąd będziemy inspirować wszystkich w mieście. Mamy tu dobrą współpracę samorządu, organizacji pozarządowych i biznesu. „Morze kreatywności” to najlepsze hasło, które będzie towarzyszyło tym, którzy skorzystają z warsztatów w FabLabie. Połączenie tradycyjnych narzędzi i nowych technologii to fantastyczne rozwiązanie. Cieszę się, że wybraliście Gdańsk!  – powiedział w czasie otwarcia Piotr Kowalczuk, zastępca Prezydenta Gdańska ds. edukacji i usług społecznych.

– FabLab to miejsce, w którym można się zanurzyć w technologii – mamy tu morze kreatywności i możliwości. Już na etapie przygotowania pracowni młodzi ludzie stworzyli łaziki marsjańskie czy poduszkowiec. To wszystko dzięki instruktorom, którzy pokazują jak połączyć tradycyjne techniki z elektroniką czy drukiem 3d. Każdy może w prosty sposób stworzyć swój wymarzony przedmiot. Zapraszamy wszystkich chętnych, by spróbowali w czasie otwartych warsztatów – mówi Ewa Krupa, prezes Fundacji Orange.

W gdańskim FabLabie można wziąć udział w projektach, które rozwijają kreatywność i uczą mądrego wykorzystania technologii.

– Zachęcamy do udziału w projekcie Młodzi Technicy, w ramach którego 12 osób w wieku 12-17 lat skorzysta z ponad 60 godzin warsztatów. Nauczymy ich programowania blokowego, druku 3d, wykorzystania plotera laserowego, modelowania 3d czy podstaw stolarki – mówi Cyryl Sochacki, członek zarządu Stowarzyszenia FabLab Gdańsk. –W pierwszej edycji projektu powstał m.in. poduszkowiec, proteza ręki wydrukowania w 3d, zdalnie sterowana łódka czy budki dla ptaków dodaje.

Nowa pracownia na Dolnym Mieście w Gdańsku wpisuje się w międzynarodowy ruch FabLabów (z ang. fabricaton laboratory), zrzeszający fanów ruchu DIY (do-it-yourself), mejkerów, konstruktorów, elektroników. Dotychczas już ponad 1000 takich miejsc powstało w 78 krajach na świecie. Pierwszy FabLab został stworzony na prestiżowej uczelni Massachusets Insitute of Technology w USA.

Natomiast pierwszy FabLab powered by Orange powstał w Warszawie w 2017 roku. Od tego czasu 48 kobiet przygotowało prototypy swoich urządzeń w ramach projektu Maker Woman, zaś młodzież opuszczająca domy dziecka skorzystała z 243 godzin warsztatów przygotowujących do pracy zawodowej. 1568 mieszkańców Warszawy skorzystało z 577 godzin bezpłatnych zajęć, a w ramach projektu Startup Jump prowadzonego wspólnie z Miastem Stołecznym Warszawą FabLab odwiedziły 24 szkoły.

Informacje o kolejnych projektach i warsztatach prowadzonych w FabLab Gdańsk powered by Orange będą pojawiać się na stronie www.FabLab.Gdansk.pl. Zachęcamy do udziału.

Stowarzyszenie FabLab Gdańsk tworzą ludzie z różnych branż, których łączy wspólna wizja i plany na wspieranie i rozwijanie kompetencji cyfrowych i nauka nowych technologii u dzieci, młodzieży oraz dorosłych poprzez edukację nieformalną.

Fundacja Orange uczy, jak mądrze i bezpiecznie korzystać z nowych technologii. Wspiera uczniów szkół podstawowych i ich nauczycieli w poznawaniu świata internetu i programowania: prowadzi autorskie projekty edukacyjne i włącza się w badania. W 100 małych miejscowościach otworzyła multimedialne Pracownie Orange wyposażone w darmowy internet i sprzęt. Współprowadzi warszawski i gdański FabLab powered by Orange. Koordynuje największy program wolontariatu pracowniczego w Polsce. Jest jedyną fundacją korporacyjną wśród firm telekomunikacyjnych w Polsce. Więcej informacji: www.fundacja.orange.pl

Mediateka

Zainteresował Cie wpis? Jeśli chcesz otrzymywać informacje prasowe, zostaw nam swój adres e-mail
Napisz do Nas
Udostępnij: FabLab Gdańsk powered by Orange – powstało nowe miejsce edukacji i twórczości

10 grudnia 2018

W Polsce wzrasta świadomość cyberzagrożeń i potrzeba zabezpieczania się przed nimi, szczególnie wśród największych przedsiębiorstw. Korzyści wynikające ze zlecania usług bezpieczeństwa informatycznego firmom wyspecjalizowanym dostrzega aż 91% dużych i 85% średnich firm biorących udział w badaniu Orange Insights.

Dla większości firm cyberbezpieczeństwo staje się priorytetem. Orange Polska, jako partner cyfrowej transformacji biznesu, kładzie szczególny nacisk na jego rozwój. Od ponad 20 lat CERT Orange Polska chroni sieć operatora i wspiera klientów w walce z cyberprzestępczością. Umiejętność wykorzystania tych kompetencji i doświadczenia powoduje, że nasi klienci są i czują się bezpieczniejsi – powiedziała Bożena Leśniewska, wiceprezes Orange Polska.

Według badań Orange Insight zapewnienie ciągłości pracy systemów informatycznych jest ważne dla ponad połowy dużych i średnich firm. Chodzi o to, żeby mieć niezakłócony dostęp do internetu oraz transmisji danych. Odgrywa to ogromną rolę w zapewnieniu ciągłości biznesowej, która przekłada się na zyski. Warto też podkreślić, że ponad 40% firm widzi konieczność zabezpieczenia urządzeń mobilnych, a co trzeci ankietowany dostrzega poważne niebezpieczeństwo cyberataku i potrzebę rozwijania narzędzi pozwalających je wykrywać. Ankietowane firmy zwróciły także uwagę na rolę człowieka w zachowaniu bezpieczeństwa – 36% badanych uznało za istotną kontrolę dostępu pracowników do systemu informacji.

Orange - insight, badanie bezpieczeństwo w firmach

Kliknij, by pobrać pełną wersję grafiki (JPG, 1 MB)

RODO, czyli ogólne rozporządzenie o ochronie danych osobowych narzuca wszystkim administratorom danych obowiązek odpowiedniego ich zabezpieczenia W razie nieprzestrzegania nowych praw grożą wysokie kary. Wynosić one będą 20 mln euro lub 4% rocznego obrotu. Nic dziwnego, że przeważająca większość firm biorących udział w badaniu uznała, że jest gotowa do wdrożenia RODO, lecz jedynie co dziesiąta określiła stopień przygotowania jako bardzo dobry. Choć zwracały uwagę na konieczność zlecania usług w dziedzinie bezpieczeństwa informatycznego, to tylko co trzecia duża firma i 15% średnich zdecydowało się na współpracę z zewnętrzną firmą przy dostosowaniu się do rozporządzenia. Zakres współpracy dotyczył głównie szkolenia pracowników, modyfikacji systemów IT oraz audytu gotowości do wejścia RODO.

RODO - badanie Orange Insights.

Kliknij by pobrać pełną wersję grafiki (JPG, 2 MB)

***

Raport Orange Insights został przygotowany przez ICAN Research. Badanie objęło 313 ankiet w podziale na dwie grupy firm – duże zatrudniające od 100 do 250 pracowników i korporacje zatrudniające powyżej 250 pracowników. By uzyskać reprezentatywności danych wyniki zostały przeważone według struktury branż PKD (po przeważeniu wielkość próby wyniosła 313 ankiet). Badanie zostało przeprowadzone metodą CATI/CAWI.

Orange to sieć nr 1 w Polsce − dostawca innowacyjnych usług teleinformatycznych z  największą, najbardziej zaawansowaną technologicznie infrastrukturą w kraju. Oferuje rozwiązania z zakresu najnowszych trendów związanych z cyfryzacją, takich jak IoT, cyberbezpieczeństwo, access strategy, digital marketing, e-commerce i wielu innych. Dzięki doświadczeniu i kompetencjom Orange jest partnerem, który wspiera, doradza, dostarcza rozwiązania nowoczesne oraz ergonomiczne. Współpracuje z największymi markami, firmami, organizacjami z różnych sektorów gospodarki.

Kontakt dla mediów:

Wojciech Jabczyński
Rzecznik Orange Polska
biuro.prasowe@orange.com

Mediateka

Udostępnij: Firmy doceniają usługi cyberbezpieczeństwa. Słusznie, bo jest się przed czym bronić

Fundacja Orange wraca do szkoły

31 sierpnia 2018

Fundacja Orange wraca do szkoły

Wraz z początkiem roku szkolnego 2018/2019 startują także nowe edycje naszych programów: MegaMisji i #SuperKoderów.

MegaMisja, czyli nasz program dedykowany uczniom z klas 1-3, wystartuje w 200 nowych szkołach. Dzięki niemu, dzieci w wieku 7-10 lat dowiedzą się jak bezpiecznie wchodzić w świat technologii i internetu. Tworząc go, zależało nam na tym, aby uniknąć nudnych wykładów. Właśnie dlatego, MegaMisja ma konwencję gry edukacyjnej. Mierząc się z kolejnymi zadaniami, dzieciaki jednocześnie nabywają nowe umiejętności i wiedzę.

Scenariusze zajęć MegaMisji znajdziesz tutaj.

Drugi z naszych programów dla szkół – #SuperKoderzy jest dedykowany starszym uczniom, z klas 4-6. Różni się nie tylko wiekiem grupy docelowej. W tym wypadku, szkoły zgłaszając swój akces wybierały jeden z tradycyjnych przedmiotów szkolnych. Dzięki #SuperKoderom, zamieniamy go w przedmiot wzbogacony o lekcje programowania płynnie wpisujące się w podstawę programową. Przykładowo: lekcja muzyki staje się również warsztatem z programowania narzędzi niezbędnych do tworzenia własnej muzyki.

Każda ze szkół otrzymała od nas grant na potrzebny sprzęt, a zaangażowani nauczyciele – szkolenia, podczas których nabywają niezbędne umiejętności.

#SuperKoderzy od września pojawią się w 170 nowych szkołach w całej Polsce

Scenariusze zajęć #SuperKoderów znajdziesz tutaj.

W sumie MegaMisja i #SuperKoderzy po raz pierwszy startują w 370 miejscach. Podczas wiosennego naboru o udział w naszych programach biło się aż 1831 szkół.

Udostępnij: Fundacja Orange wraca do szkoły

Innowacje

Co nam robią nowe technologie, czyli kolejne Miasteczko Myśli

8 grudnia 2017

Co nam robią nowe technologie, czyli kolejne Miasteczko Myśli

Miasteczka Myśli na stałe weszły już do naszego kalendarza. Konferencje, z których przygotowujemy Wam na blogu reportaże są okazją do dyskusji na tematy, które nas – ludzi początku XXI wieku powinny szczególnie interesować. Mówiliśmy już o edukacji, etyce (gdy pytaliśmy o „Wszystkie twarze dobra”), czy choćby podróżach. Tym razem „na warsztat” wzięliśmy coś, co dla Was – czytelników naszego bloga jest oczywiste – fakt, że technologia wpływa na nasze życie.

Całość konferencji została podzielona na kilka części. W każdej pokazywano przełomowe pomysły, a w drugiej dyskutowano nad ich rolą w budowie świata za kilka, kilkanaście czy kilkadziesiąt lat. Nie obeszło się bez rozszerzonej rzeczywistości, która jak się wydaje będzie dużo bardziej przydatna niż rzeczywistość wirtualna. Innym ciekawym projektem był „mobilny wieżowiec”, czyli niezwykły projekt, pokazujący w jaki sposób architektura może oddziaływać na naszą rzeczywistość. Co ważne nie piszę tu o nowym projekcie urbanistycznym w centrum wielkiego europejskiego czy azjatyckiego miasta, lecz o konstrukcji, która ma powstać, a następnie podróżować po Afryce. W jakim celu – zapytacie. Na to pytanie i zapewne kilka innych odpowiedź znajdziecie w poniższym wideo.

Celowo nie pokazaliśmy w wideo drugiej części konferencji – dyskusji nad rozwiązaniami, które mają potencjał by zmienić świat. Uznaliśmy,  że rozmowy w komentarzach i bez tego mogą być równie gorące i żywiołowa. Szczególnie, że bardzo często poruszacie zbliżone tematy przy zupełnie innych okazjach – gdy mowa o prywatności, zasadności pewnych zmian, rozwoju Internetu czy wreszcie przyszłości telekomunikacji.

Dlatego zapraszam do rozmowy. Zacznę od pierwszego pytania: czy chcielibyście, by nasz świat zmieniał się, czy też uważacie podobnie jak Chińczycy, dla których „obyś żył w ciekawych czasach” to niemal przekleństwo?

Udostępnij: Co nam robią nowe technologie, czyli kolejne Miasteczko Myśli

Nie zatrzymujmy się w połowie drogi

19 kwietnia 2017

Nie zatrzymujmy się w połowie drogi

W swoim pierwszym wpisie przybliżyłem wam MegaMisję od Fundacji Orange, skierowaną do dzieci w wieku 6-10 lat. Biegniemy dalej. Pora na program dedykowany ich starszym kolegom – #SuperKoderów.

Moje, nieco ponure skojarzenia związane ze szkołą wyglądają następująco: matematyka – wkuwanie wzorów i rozwiązywanie zadań przy tablicy, informatyka – opanowanie podstaw Excela, język polski – nauka na pamięć i recytowanie wierszy, historia – przyswajanie niezliczonej ilości dat i nazwisk. Każda z tych dyscyplin posiada swoją własną specyfikę, podstawy programowe i pisanie w zgodzie z ich założeniami podręczniki, ale zarazem wszystkie bywają obarczone wspólnym mianownikiem: schematyczności.

Dzieci, zwłaszcza te w wieku podstawówkowym, od najmłodszych lat otoczone są nowoczesnymi technologiami. Każdego dnia do ich wciąż rozwijających się mózgów spływa więcej informacji niż kilka tysięcy lat temu do człowieka… przez całe jego życie. W konsekwencji nierzadko najmłodsi mają problem ze skoncentrowaniem się na tym, co nie zainteresuje ich w pierwszej chwili, nie wzbudzi ciekawości, nie zaintryguje.

Nie każda szkoła ma na sumieniu grzech sztampowości. Jednak dla każdej z nich rutyna i taśmowość jest olbrzymim zagrożeniem. Aby zmierzyć się z tym wyzwaniem i podać napój izotoniczny nieco zdyszanym przedmiotom szkolnym, postanowiliśmy stworzyć program #SuperKoderzy, skierowany do uczniów w wieku 9-12 lat. Dzięki niemu, wybrane lekcje informatyki stają się wciągającymi zajęciami z robotyki, muzyki – warsztatami z miksowania muzyki przy użyciu komputera, języka angielskiego – wspólną pracą nad stworzeniem komputerowej animacji w języku Szekspira. I nie tylko.

Każda szkoła kwalifikująca się do naszego programu otrzymuje, poza dostępnymi scenariuszami zajęć,  grant na zakup niezbędnego sprzętu oraz merytoryczne wsparcie dla dwóch osób, które w danej szkole będą odpowiadać za prowadzenie #SuperKoderów.

Zobacz reportaż o naszych programach

Brzmi i wygląda dobrze, prawda?:) Mam jeszcze jedną dobra informację – rekrutacja do tego programu właśnie trwa! Dowiedz się więcej: TUTAJ

Miłego dnia,
Bartosz Rymkiewicz