Inne

W poszukiwaniu wolnego czasu

16 maja 2020

W poszukiwaniu wolnego czasu

W wolnej chwili na weekend zachęcam Was do posłuchania kolejnego podcastu z cyklu „Przyszłość jest dziś” przygotowanego przez Politykę Insight, który wspiera Orange Polska. Tym razem rozmowa toczy się, wokół tego jak spędzamy czas wolny w trakcie pandemii? Jak wypełnia go technologia, ale czego jeszcze nie potrafi nam zastąpić? Temat bardzo mi bliski. Od wielu lat z jednej strony mojemu życiu codziennie towarzyszy technologia, z drugiej uwielbiam sport, góry i szukam bycia blisko natury.

W podcaście psycholożka i właścicielka studia fitness Marta Majchrzak zauważa, że wbrew pozorom czasu wolnego mamy znacznie mniej. Jej zdaniem technologie online w dziedzinie sportu mają ogromną przyszłość, ale żeby mogły się rozwijać musimy na nowo nauczyć się nawiązywać relacje, ponieważ są ważną częścią zajęć grupowych.

Producentka i specjalistka od kultury Katarzyna Szustow opowiada, że w najbliższej przyszłości czeka nas digitalizacja i cyfryzacja kultury na gigantyczną skalę. Dostępna będzie za darmo lub bardzo tanio, w odróżnieniu od „żywej kultury”, która stanie się droga i elitarna

Zuzanna Stańska, twórczyni aplikacji DailyArt, mówi o dużym, ale krótkotrwałym, boomie na wirtualne muzea. Zastanawia się, czy jesteśmy gotowi na hełmy VR i inne fajerwerki technologiczne.

Podcast jest dostępny w: Apple Podcasts, SoundCloud, Spotify, Google Podcasts i YouTube.

Udostępnij: W poszukiwaniu wolnego czasu

Inne

BlueSoft świętuje 18 urodziny. Samych sukcesów!

12 maja 2020

BlueSoft świętuje 18 urodziny. Samych sukcesów!

BlueSoft stworzyło 15 inżynierów. Mieli pomysł, aby zrobić firmę, która będzie pracować opierając się na dobrych relacjach z klientami i współpracownikami. Szukali ludzi, którzy tak jak oni lubili dzielić się wiedzą, mieli pomysły i ciągle chcieli się rozwijać. Wypaliło! Rok temu BlueSoft trafił pod skrzydła Grupy Orange.

Dzisiaj pracuje w niej ponad 800 niesamowitych specjalistów, którzy codziennie mają swój udział w cyfryzacji świata, a dzięki wymyślanym rozwiązaniom wpływają na życie milionów ludzi. Wspólnie z pracownikami Orange, tworzą kompleksowe rozwiązania dla biznesu.

BlueSoft rocznie realizuje ok. 60 projektów głównie dla branż: bankowej, finansowej, ubezpieczeniowej, telekomunikacyjnej, logistycznej i transportowej. Współpracują z wieloma, znanymi firmami np. Azure, AWS, Google Cloud, Chmura Krajowa, SAP, Cloudera, IBM, RedHat, ScanSource, SER Group, czy Veracomp.

Z okazji urodzin koledzy i koleżanki z BlueSoft nie tylko przyjmują gratulacje, ale też zapraszają do odwiedzenia firmowej strony w nowej odsłonie.

Udostępnij: BlueSoft świętuje 18 urodziny. Samych sukcesów!

Technologia w służbie zdrowia

12 maja 2020

Technologia w służbie zdrowia

Zapraszam Was do posłuchania kolejnego podcastu z cyklu „Przyszłość jest dziś” przygotowanego przez Politykę Insight, który wspiera Orange Polska. Kardiolog Łukasz Kołtowski, profesor Katarzyna Kolasa z Akademii Leona Koźmińskiego oraz były minister cyfryzacji Michał Boni zastanawiają się jak będzie zmieniał się system ochrony zdrowia i jakie są korzyści z przyspieszonej rewolucji cyfrowej dla pacjentów? Do czego w medycynie może przydać się sztuczna inteligencja i jak będziemy mogli sami zarządzać swoją ochroną zdrowia?

Wspieramy placówki zdrowia

Technologia i niezawodna łączność podczas pandemii stały się kluczowe w walce z koronawirusem. Trudno sobie wyobrazić bez nich pracę służb medycznych. Zdajemy sobie z tego sprawę, dlatego nasi pracownicy dbają, żeby we wszystkich placówkach medycznych usługi telekomunikacyjne dla personelu i pacjentów działały jak najlepiej. Tam, gdzie była konieczność szybko zwiększyliśmy pojemność sieci, poprawialiśmy dostęp do szybkiego internetu oraz proponowaliśmy nowocześniejsze rozwiązania i sprzęt.

Tysiące przyłbic z FabLab

Było też sporo mniejszych akcji pomagających służbie zdrowia z intencją „Jesteśmy z Wami”. Fundacja Orange wsparła m.in. produkcję prawie 4 tysięcy przyłbic, które powstały w gdańskim FabLab powered by Orange. W ich produkcję włączyły się też pracownie Orange w Zakrzówku i w Strzegomiu. Tam powstało 100 sztuk. Każda nawet mała pomoc jest warta podkreślenia i zauważenia.

A wracając do podcastu jest dostępny w: Apple Podcasts, SoundCloud, Spotify, Google Podcasts i YouTube.

Udostępnij: Technologia w służbie zdrowia

Innowacje

Osoby z niepełnosprawnościami i 5G. Czy nowa technologia im pomoże?

15 stycznia 2020

Osoby z niepełnosprawnościami i 5G. Czy nowa technologia im pomoże?

W jaki sposób 5G może pomóc osobom z niepełnosprawnościami w lepszym radzeniu sobie z wyzwaniami codzienności? Raport „(Nie)pełnosprawni w sieci 5G” mówi o nowych możliwościach zdalnej pracy, korzyściach  z życia w smart city, lepszej edukacji dzięki VR i AR oraz poprawie stanu zdrowia dzięki sprawniejszej medycynie. Choć raport przygotowany przez Instytut Łączności w wielu miejscach odwołuje się do rozwiązań, które dostępne staną się za wiele lat, pokazuje także te, które już teraz są rozwijane.

Praca niepełnosprawnych i 5G

Według danych GUS z 2014 r. pracowało jedynie 16% osób z niepełnosprawnością w Polsce. Nie powinno więc dziwić, że na pierwszym miejscu listy potrzeb osób niepełnosprawnych w Polsce jest zapewnienie im odpowiedniej sytuacji materialno–bytowej. 35% badanych przez PFRON wskazało ją w pierwszej piątce, a dla 16% była najważniejsza. Kolejna na liście potrzeb jest praca (12% wskazań na pierwszym miejscu).

W Polsce jest około 2,3 mln osób niepełnosprawnościami w wieku produkcyjnym, ale coroczne badania GUS BAEL wskazują, że zaledwie co trzecia-czwarta osoba z niepełnosprawnością pracuje. Od lat odsetek ten w zasadzie się nie zmienia. Dla porównania, według Eurostatu ogółem w państwach Unii Europejskiej zatrudnienie znajduje prawie połowa – czyli niemal dwa razy więcej niż w naszym kraju

Dlatego takie znacznie ma praca zdalna – nie tylko home office, jaki jest coraz częściej stosowany, lecz także możliwość pracy bez wychodzenia z domu. Moim zdaniem kluczowe będzie tutaj nie tylko wykonywanie swoich obowiązków, lecz także możliwość  współpracy i spędzania czasu z kolegami i koleżankami na przykład dzięki rzeczywistości wirtualnej czy rozszerzonej. Pracę zdalną postrzegać można  nie tylko jako pracę biurową, lecz także m.in. zdalne zarządzanie maszynami fabrycznymi.

Z drugiej strony autorzy raportu słusznie zwracają uwagę, że wiele prostych czynności, które mogą wykonywać na przykład osoby z niepełnosprawnością intelektualną może znikać, zastąpionych przez tańsze maszyny. Czy tak się stanie? Widząc dynamiczny rozwój ekonomii społecznej, czy pojawianie się miejsc takich jak FabLab powerd by Orange, gdzie można poza szkołą rozwijać zupełnie nowe umiejętności – mam olbrzymią nadzieję, że nie.

Droga do domu (nie)usiana trudnościami

Grafika ilustracyjna przedstawiająca stację metra w Warszawie

Raport wskazuje także na wagę rozwiązań Smart City. Chodzi m.in o: ograniczanie kosztów jakie ponoszą osoby z niepełnosprawnościami, niwelowania trudności w transporcie i kontaktach z innymi ludźmi, poprawy dostępności opieki medycznej, układu miast i mieszkań komunalnych czy bezpieczeństwa na wypadek klęsk żywiołowych.

Jednym z ciekawszych rozwiązań, które w przyszłości zostaną rozwinięte dzięki sieci gęsto rozmieszczonych stacji bazowych (small i micro cel) jest wewnętrzny protokół nawigacyjny Wayfindr. Korzystając z systemu rozporoszonych sygnałów nawigacyjnych, ma on za zadanie dostarczać osobie z niepełnosprawnością informacje o kierunkach poruszania się „zakręt po zakręcie” (turn-by-turn). Oczywiście będzie to dotyczyć przestrzeni publicznej takiej, jak lotniska czy stacje kolejowe, ale sądzę, że będzie to spore ułatwienie. Co prawda nie jest tu potrzebna jakaś kolosalna przepustowość, ale już niezawodność i niewielkie opóźnienia przesyłu transmisji – tak.

Co ciekawe, autorzy raportu wskazują też na rozwiązania takie, jak Second Life, czyli de facto gry komputerowe. Ma ona pomagać osobom z niepełnosprawnością wyjść z zamknięcia – nawet jeżeli nie w świecie rzeczywistym to w wirtualnym.

5G, a zdrowie – teleopieka i  e-medycyna

Opieka zdrowotna jest bardzo ważna dla osób z niepełnosprawnościami. Kluczowa zdaniem autorów raportu jest teleopieka, czyli zdalne świadczenie usług zdrowotnych i socjalnych za pomocą systemów telekomunikacyjnych i komputerowych. To rozwiązanie dla osób przebywających we własnym domu ze względu na dysfunkcje poznawcze i psychofizyczne. Autorzy wskazują także na specyficzną kategorię teleopieki, czyli e-medycynę, która wymaga wyższych prędkości, niższych opóźnień i większej pewności transferu danych – wszystkiego, co w przyszłości ma zgodnie z zapowiedziami przynieść 5G. Chodzi o bardzo zaawansowany monitoring stanu zdrowia, a także przeprowadzane on-line zabiegi medyczne.

Rozwijane są już też inne rozwiązania, które pozwalają śledzić w czasie rzeczywistym pacjentów z zanikami pamięci. W ramach projektu Technologia Zintegrowanego Zarządzania Zdrowiem (ang. Technology Integrated Health Management (TIHM) opracowywano system monitorowania pacjenta z demencją i jego domu. Składa się na niego wiele urządzeń, które zbierają dane z przedmiotów wokół pacjenta – drzwi, okien, oceniają temperaturę w pokoju, a także informacje o stanie pacjenta, jak choćby ciśnienie krwi, oceniają nawet czy przypadkiem nie upadł. Wszystkie te dane są gromadzone i przesyłane do centrum monitorowania, gdzie wyszkolony personel potrafi zareagować na nietypowe zachowanie pacjenta.

5G może przełożyć się na zdrowie, komfort życia czy możliwości zarabiania osób z niepełnosprawnością. Sieć powinna być zatem szerokodostępna i mieć wysoką przepustowość , aby zapewniać odpowiednie usługi. Oczywiście nie stanie się to z dnia na dzień. Wiele możliwości, o których wspomina raport, będzie dostępnych dopiero za kilka lat.  Musimy poczekać, aż powszechne stanie się samodzielne 5G (Stand-Allone) i towarzyszące technologie.

Cały raport znajdziecie na stronie „(Nie)pełnosprawni w sieci 5G – raport IŁ PIB”.

Udostępnij: Osoby z niepełnosprawnościami i 5G. Czy nowa technologia im pomoże?

FabLab Gdańsk powered by Orange – powstało nowe miejsce edukacji i twórczości

1 lipca 2019

FabLab Gdańsk powered by Orange – powstało nowe miejsce edukacji i twórczości

W Gdańsku pojawiło się nowe, wyjątkowe miejsce, łączące kreatywność i nowe technologie: FabLab Gdańsk powered by Orange. To nowoczesna pracownia udostępniona przez miasto, w której dzięki wsparciu trenerów i zaawansowanym maszynom można stworzyć dosłownie wszystko. Za inicjatywę odpowiadają Fundacja Orange i Stowarzyszenie FabLab Gdańsk.

FabLab Gdańsk powered by Orange znajduje się przy ulicy Dolna Brama 8. Składa się z czterech pracowni: prototypowni, pracowni elektroniki i druku 3d, pracowni cyfrowej obróbki drewna, sali czystej pracy (openspace’u). Zajęcia i poszczególne pracownie są otwarte dla dzieci, młodzieży i dorosłych, niezależnie od umiejętności i doświadczenia.

Kolejnym już działaniem potwierdzamy, że Dolna Brama 8 to najlepszy adres w Gdańsku. To właśnie stąd będziemy inspirować wszystkich w mieście. Mamy tu dobrą współpracę samorządu, organizacji pozarządowych i biznesu. „Morze kreatywności” to najlepsze hasło, które będzie towarzyszyło tym, którzy skorzystają z warsztatów w FabLabie. Połączenie tradycyjnych narzędzi i nowych technologii to fantastyczne rozwiązanie. Cieszę się, że wybraliście Gdańsk!  – powiedział w czasie otwarcia Piotr Kowalczuk, zastępca Prezydenta Gdańska ds. edukacji i usług społecznych.

– FabLab to miejsce, w którym można się zanurzyć w technologii – mamy tu morze kreatywności i możliwości. Już na etapie przygotowania pracowni młodzi ludzie stworzyli łaziki marsjańskie czy poduszkowiec. To wszystko dzięki instruktorom, którzy pokazują jak połączyć tradycyjne techniki z elektroniką czy drukiem 3d. Każdy może w prosty sposób stworzyć swój wymarzony przedmiot. Zapraszamy wszystkich chętnych, by spróbowali w czasie otwartych warsztatów – mówi Ewa Krupa, prezes Fundacji Orange.

W gdańskim FabLabie można wziąć udział w projektach, które rozwijają kreatywność i uczą mądrego wykorzystania technologii.

– Zachęcamy do udziału w projekcie Młodzi Technicy, w ramach którego 12 osób w wieku 12-17 lat skorzysta z ponad 60 godzin warsztatów. Nauczymy ich programowania blokowego, druku 3d, wykorzystania plotera laserowego, modelowania 3d czy podstaw stolarki – mówi Cyryl Sochacki, członek zarządu Stowarzyszenia FabLab Gdańsk. –W pierwszej edycji projektu powstał m.in. poduszkowiec, proteza ręki wydrukowania w 3d, zdalnie sterowana łódka czy budki dla ptaków dodaje.

Nowa pracownia na Dolnym Mieście w Gdańsku wpisuje się w międzynarodowy ruch FabLabów (z ang. fabricaton laboratory), zrzeszający fanów ruchu DIY (do-it-yourself), mejkerów, konstruktorów, elektroników. Dotychczas już ponad 1000 takich miejsc powstało w 78 krajach na świecie. Pierwszy FabLab został stworzony na prestiżowej uczelni Massachusets Insitute of Technology w USA.

Natomiast pierwszy FabLab powered by Orange powstał w Warszawie w 2017 roku. Od tego czasu 48 kobiet przygotowało prototypy swoich urządzeń w ramach projektu Maker Woman, zaś młodzież opuszczająca domy dziecka skorzystała z 243 godzin warsztatów przygotowujących do pracy zawodowej. 1568 mieszkańców Warszawy skorzystało z 577 godzin bezpłatnych zajęć, a w ramach projektu Startup Jump prowadzonego wspólnie z Miastem Stołecznym Warszawą FabLab odwiedziły 24 szkoły.

Informacje o kolejnych projektach i warsztatach prowadzonych w FabLab Gdańsk powered by Orange będą pojawiać się na stronie www.FabLab.Gdansk.pl. Zachęcamy do udziału.

Stowarzyszenie FabLab Gdańsk tworzą ludzie z różnych branż, których łączy wspólna wizja i plany na wspieranie i rozwijanie kompetencji cyfrowych i nauka nowych technologii u dzieci, młodzieży oraz dorosłych poprzez edukację nieformalną.

Fundacja Orange uczy, jak mądrze i bezpiecznie korzystać z nowych technologii. Wspiera uczniów szkół podstawowych i ich nauczycieli w poznawaniu świata internetu i programowania: prowadzi autorskie projekty edukacyjne i włącza się w badania. W 100 małych miejscowościach otworzyła multimedialne Pracownie Orange wyposażone w darmowy internet i sprzęt. Współprowadzi warszawski i gdański FabLab powered by Orange. Koordynuje największy program wolontariatu pracowniczego w Polsce. Jest jedyną fundacją korporacyjną wśród firm telekomunikacyjnych w Polsce. Więcej informacji: www.fundacja.orange.pl

Mediateka

Zainteresował Cie wpis? Jeśli chcesz otrzymywać informacje prasowe, zostaw nam swój adres e-mail
Napisz do Nas