Cardi B, Solange, Troye Sivan i Marshmello na Orange Warsaw Festival 2019

24 stycznia 2019

Cardi B, Solange, Troye Sivan i Marshmello na Orange Warsaw Festival 2019

Za oknem zima, ale w sercach już maj! Orange Warsaw Festival wraca w 2019 roku w dniach 31.05-1.06. Znamy pierwszych artystów tegorocznej edycji, którzy w czwartkowy wieczór wypełnili nasz wyjątkowy mural w centrum Warszawy – Cardi B, Solange, Troye Sivan i Marshmello! Widzimy się po raz dwunasty – teren Toru Wyścigów Konnych Służewiec!

CARDI B

„Jestem konkurencją dla samej siebie”, rapuje Cardi B w kawałku „Best Life”. Trudno się z nią nie zgodzić. Ubiegły rok w kobiecym hip-hopie należałniemal w całości do tej szalonej dziewczyny z Bronxu, która zawładnęła światową publicznością, zarówno swoją twórczością, jak i charakterem. Jej debiutancka płyta „Invasion of Privacy” natychmiast wskoczyła na szczyt sprzedaży w USA, magazyn Pitchfork umieścił album w sekcji Best New Music, a amerykańskie media z miejsca okrzyknęły ją ”jednym z najmocniejszych debiutów XXI wieku”. Do tego należy dodać miliardy wyświetleń w serwisie YouTube, 5 nominacji do tegorocznych nagród Grammy, statuetki na galach Billboard Music Awards oraz BET Awards – lista jest długa, a będzie się tylko powiększać. Z tym większą radością ogłaszamy Cardi B jako pierwszą headlinerkę Orange Warsaw Festival 2019!

SOLANGE

Zadebiutowała w 2002 roku, a od ponad dekady jej imię nie schodzi z ust wielbicieli R’n’B. Albumem „Sol-Angel and the Hadley St. Dreams”, Solange zwróciła uwagę krytyków i publiczności na jej ambitne podejście do muzyki – świadomie uciekała od prostych rozwiązań, mieszając jazz, funk, elektronikę i R’n’B. W 2016 roku podniosła poprzeczkę jeszcze wyżej, a album „A Seat At The Table” zadebiutował na szczycie zestawienia Billboard Top 200 i dał jej pierwszą nagrodę Grammy w karierze. Jednak nie tylko muzyka przyczyniła się do obecnego statusu Solange. Artystka od lat wykorzystuje swoją popularność i talent, także w innych dziedzinach sztuki, do promowania politycznych i społecznych wartości, w które głęboko wierzy. Wielokrotnie podnosiła tematy sprawiedliwości i równouprawnienia, co spotkało się z emocjonalnym odbiorem wśród środowisk, które w życiu codziennym czują się zapomniane lub wręcz uciszane. Solange kolejną headlinerką Orange Warsaw Festival 2019!

MARSHMELLO

Zamaskowany bohater danceflooru przybywa na Orange Warsaw Festival 2019. O Marshmello zrobiło się głośno w 2015 roku, za sprawą remiksów między innymi dla Jack Ü (wspólny projekt Skrillexa i Diplo) oraz Zedda. W 2016 roku ukazał się jego debiutancki album „Joytime” , który potwierdził, że mamy do czynienia z nową gwiazdą muzyki elektronicznej. Niedługo później wydany został singiel „Alone”, który do dziś w serwisie YouTube odtworzono ponad miliard razy. Z każdym kolejnym dniem grono jego wielbicieli, znanych jako Mellogang, zaczęło się szybko rozrastać. Fani pokochali zarówno jego muzykę, jak i wizerunek – twarz schowana za maską serdecznie uśmiechniętej pianki. „Po prostu chcę robić dobrą muzykę. Do tego nie jest potrzebna moja tożsamość”, powiedział Marshmello tłumacząc decyzję o zakryciu twarzy. Popularność jego kawałków pokazuje, że miał rację. W kolejce do współpracy szybko ustawiło się wielu artystów – między innymi Lil Peep, Anne Marie, Selena Gomez, Khalid, Logic czy Bastille. W 2018 roku wydał album „Joytime II”, a latem tego roku zapowiada trzecią część serii albumów.

TROYE SIVAN

Jeden z najbardziej interesujących młodych artystów popowych. Śpiewać zaczął już w dzieciństwie, a jako nastolatek został zauważony przez producentów muzycznych oraz filmowych. W wieku 20 lat, jeszcze zanim wydał debiutancki album „Blue Neighbourhood”, Troye Sivan miał już na koncie rolę młodego Logana w filmie „X-Men Geneza: Wolverine”, jego muzyka trafiła do Top 5 listy Billboard 200, a magazyn „Time” umieścił go wśród 25 najbardziej wpływowych nastolatków na świecie. Drugi album „Bloom”, na którym gościnnie pojawiła się między innymi Ariana Grande, tylko wzmocnił jego pewność siebie. „Miał odzwierciedlać moment, w którym znalazłem się w życiu. Chciałem w nim zakomunikować swoje emocje: miłość, radość i samoakceptację”, mówił Troye Sivan. Tak jak w całej jego twórczości, w słowach tych jest dużo szczerości. Już w wieku 14 lat oznajmił rodzicom, że jest gejem. Wyznanie to spotkało się z pełną akceptacją najbliższych mu osób. Cztery lata później postanowił uczynić to publicznie, na swoim popularnym kanale w serwisie YouTube. Od tamtej pory pokazuje, że miłość nie zna płci, a tym bardziej uprzedzeń.

Bilety na Orange Warsaw Festival

Bilety na Orange Warsaw Festival 2019 trafią do sprzedaży 25 stycznia 2019 o godzinie 10:00. Fani mogą wybierać bilety i karnety w kilku opcjach cenowych zależnych od momentu kupna, a klienci Orange będą mogli skorzystać z 15% zniżki. Karnety Early Bird będą w sprzedaży od 25 stycznia do 12 lutego lub do wyczerpania puli. Cena karnetu Early Bird to 389 zł, a z rabatem dla klientów Orange 331 zł. Od 13 lutego będą także dostępne specjalne pakiety łączone karnetów na Orange Warsaw Festival i Open’er Festival Powered by Orange w cenie 945 zł dla klientów Orange.

Więcej szczegółów na www.orangewarsawfestival.pl.

Mediateka

Udostępnij: Cardi B, Solange, Troye Sivan i Marshmello na Orange Warsaw Festival 2019

Sieć

Zwiększamy pojemność 4G LTE, w niektórych miastach nawet o 77%

30 listopada 2018

Zwiększamy pojemność 4G LTE, w niektórych miastach nawet o 77%

Warszawa, Szczecin i Gdańsk – w tych miastach właśnie zakończyliśmy rekonfiguracje sieci, która pozwoliła znacznie powiększyć jej pojemność. Zmiany w pasmach 2100 MHz i 1800 MHz zwiększyły pojemność naszej sieci o 58% w Warszawie, 45% w Gdańsku i 77% w Szczecinie oraz Policach. Oczywiście nie robi się tego z dnia na dzień – prace w Warszawie rozpoczęliśmy dla przykładu jeszcze w maju.

Pojemność sieci 4G LTE – o co chodzi?

Pojemność sieci to trudne pojęcie – nie oznacza jeden do jednego wzrostu prędkości, lecz pomieszczenia przez sieć większego ruchu. Oznacza to, że wszyscy odczują poprawę komfortu korzystania z sieci, a posiadacze mocniejszych (z punktu widzenia łączności) smartfonów będą mogli osiągnąć wyższe prędkości. Wzrost pojemności wewnętrznie liczymy sobie bardzo prosto – to wzrost Herców (Hz) pasma dostępnego dla naszych klientów na danym obszarze – na przykład miasta. Biorąc pod uwagę, że każdy Hz pozwala na przesłanie określonej liczby bitów to zwiększenie liczby Hz zwiększa także ilość danych, którą można jednocześnie przesłać.

Więcej Mb/s dla słabszych i mocniejszych

Dzięki temu, że smartfony mogą komunikować się ze stacją bazową nawet na czterech częstotliwościach możliwe osiąganie wyższych prędkości. To wszystko zasługa właśnie agregacji pasma.  Jednocześnie dzięki dynamicznemu zarządzaniem dostępnymi pasmami nasza sieć może każdemu smartfonowi przyznać miejsce, na którym będzie mógł się komunikować ze stacją bazową. Każdy z telefonów posiada określoną przez producenta kategorię LTE, oznaczoną w specyfikacji CAT-X, gdzie w miejscu X znajduje się cyferka. Im wyższa, tym lepiej. Telefony z wyższym CAT będą mogły lepiej wykorzystać wprowadzane przez nas zmiany, bo mają dostęp do szerszego łącza.

Słabsze urządzenia także poczują różnicę. Jak to możliwe? Otóż, dzięki wspomnianemu dynamicznemu zarządzaniu zasobami, o którym pisałem nieco wyżej nasza sieć będzie mogła zwolnić dla nich nieco miejsca, przerzucając mocniejsze urządzenia na pasma niedostępne dla tych słabszych.

Czy widać efekty. Widać, na przykład w rankingu RFBenchmark

Pracujemy tam, gdzie jesteśmy najbardziej potrzebni

Ruch w sieci 4G LTE powiększył się w ciągu niecałych czterech lat ponad czterdziestokrotnie. W dużych miastach nowe pasma są najbardziej potrzebne, dlatego działamy najpierw w nich. Tam także zmiany te mogą przynieść najwięcej pożytku największym grupom naszych klientów. Jednak nie zapominamy o mniejszych miejscowościach. Szczególnie tych, gdzie obserwujemy olbrzymie wahania ruchu – na przykład w miejscowościach górskich. Jak co roku przygotowujemy się już na przyjęcie narciarzy i dlatego refarming zakończyliśmy już w stolicy Zakopanem oraz „stolicy” Karkonoszy – Karpaczu. Pod Tatrami to bardzo świeża sprawa – stacje ruszyły w środę wieczorem. O „akcji zima” jeszcze na pewno będziemy na blogu pisać, zresztą jak co roku.

Niedawno takie same prace zakończyliśmy na Górnym Śląsku. Wcześniej także w innych miastach, o czym pisaliśmy na blogu.

Udostępnij: Zwiększamy pojemność 4G LTE, w niektórych miastach nawet o 77%

Maker Woman pomogło jej rozkręcić swój start-up

9 sierpnia 2018

Maker Woman pomogło jej rozkręcić swój start-up

Miesiąc temu podsumowaliśmy trzy dotychczasowe edycje programu Fundacji Orange dla kobiet wchodzących i powracających na rynek pracy, czyli #MakerWoman. Najpierw przeszkoliliśmy 36 uczestniczek z obsługi nowoczesnych urządzeń dostępnych w FabLab powered by Orange, by potem wesprzeć je w stworzeniu autorskich prototypów.

Talię stworzonych przez nasze bohaterki projektów możemy śmiało podzielić na dwa stosy. Pierwszy to innowacyjne rozwiązania, wymagające jednak rozwinięcia i mogące być zalążkiem większego projektu w przyszłości. Drugi to już gotowe prototypy będące kompletnymi (lub prawie finalnymi) produktami, gotowymi na zmierzenie się z rynkiem. Pomysł Joanny Iwińskiej, której historie chciałem Ci streścić, z całą pewnością zalicza się do tej drugiej grupy.

Zobacz nasz materiał wideo o Joannie i jej projekcie:

Joanna, dzięki nabytym umiejętnościom w FabLabie oraz merytorycznemu wsparciu, postanowiła udoskonalić i wzbogacić swój kiełkujący biznes – produkcję autorskich zabawek oraz dekoracji mieszkaniowych dla najmłodszych.

Nauczenie się obsługi drukarki 3D czy plotera laserowego, dało jej możliwość samodzielnego zaprojektowania i nadania realnego kształtu swoim produktom. – Od zawsze lubiłam rysować, wymyślać, tworzyć i mieć tego namacalny efekt. Ogromną przyjemność sprawia mi kiedy projekty tworzą całości i finalnie są używane w świecie realnym – tłumaczy Joanna.

Efekty jej starań możesz podziwiać na fanpage jej marki – IWI .

Trzymam kciuki, a Ty?

Poznaj inne prototypy #MakerWoman, które przedstawiłem wcześniej na łamach bloga:

Udostępnij: Maker Woman pomogło jej rozkręcić swój start-up

Ich historie zainspirują każdego

13 lipca 2018

Ich historie zainspirują każdego

10 lipca spuentowaliśmy trzy edycje naszego programu dla kobiet wchodzących lub powracających na rynek pracy – Maker Woman (przeczytaj notkę o wydarzeniu – TUTAJ).

Ich drogę można porównać do tego, jaką należy pokonać podczas kursu prawa jazdy. Jednak w tym wypadku dziewczyny walczyły o coś więcej, o siebie.

Najpierw była teoria. Podczas każdej z edycji (pierwsza rozpoczęła się rok temu) 12 wybranych uczestniczek, pod okiem ekspertów w FabLab powered by Orange (nasze multimedialne studio makerskie w centrum Warszawy), w pierwszej kolejności uczyło się obsługi dostępnych tam zaawansowanych narzędzi i otrzymało know-how, jak je sprawnie wykorzystać. Ambitnym dziewczynom zaaplikowaliśmy szybki kurs obsługi drukarki 3D, plotera laserowego, sprzętu CNC oraz programowania czy kodowania. I nie tylko.

Następnie przyszła pora na praktykę. Każda z uczestniczek zmierzyła się z realizacją wymarzonego przez siebie projektu i stworzeniem prototypu. Tu panowała pełna dowolność i rządziła ich własna kreatywność. Dziewczyny, czerpiąc inspirację ze swoich własnych doświadczeń i potrzeb, a zarazem – wykorzystując nowe umiejętności, nastawiły twórcze celowniki w rozmaitych kierunkach. Efekt? 36 kompletnie różnych projektów, od elektronicznego teatrzyku po urządzenie wspomagające oddychanie w ekstremalnych sytuacjach. Każdy z nich odpowiada na inną potrzebę. Część może być zalążkiem ciekawego start-upu, inne – początkiem czegoś jeszcze większego.

Właśnie teraz, pisząc te słowa – tuż po evencie podsumowującym projekt i zarazem rok po starcie pierwszej edycji projektu, widzę jak daleką drogę pokonała każda z nich. Jestem całkowicie zafascynowany efektami ich pracy. I chciałbym tym odczuciem także Was zarazić. Jestem pewien, że się uda. Tak jak im się udało.

W kolejnym wpisie opiszę Wam historię jednej z 36 uczestniczek Maker Woman.

Nie mogę się doczekać.

Miłego weekendu,
br

Udostępnij: Ich historie zainspirują każdego

Inne

Zapraszamy na zlot blogowy! (rozstrzygnięcie konkursu)

10 maja 2017

Zapraszamy na zlot blogowy! (rozstrzygnięcie konkursu)

Redakcja Bloga

Pewne rzeczy się zmieniają, jak choćby wygląd naszego bloga, pewne nie. Do tych należy nasz zlot. Co prawda w Waszych komentarzach pojawiły się wątpliwości, czy w tym roku się odbędzie, jednak chcemy je rozwiać. Spotykamy się w piątek 2 czerwca rano w Warszawie, zarezerwujcie sobie cały piątek, całą sobotę i niedzielny poranek. Mamy dla Was przygotowane atrakcje, będzie spotkanie z „ciekawymi ludźmi” i dużo dobrej zabawy. Podobnie jak w ubiegłych latach na zlot zapraszamy czytelników najbardziej aktywnych w ciągu ostatnich (prawie) 12 miesięcy.  Dziesiątka najbardziej aktywnych, którą chcielibyśmy zaprosić to: pablo_ck, Astis, Pan Pikuś, PAWEŁ, MAURYCY, emitelek, mike278, Prz, Janusz zwany również Ron i Łukasz. Mówiąc wprost liczyliśmy liczbę komentarzy, także tych z poprzedniej strony blogowej 😉  Organizujemy także konkurs, w ramach którego chcielibyśmy wytypować i zaprosić kolejne 5 osób. Pytanie jest proste: „co Wam się podoba na blogu i dlaczego?” Odpowiedzi przeanalizujemy w zespole blogowym, a najlepsze nagrodzimy zaproszeniami na zlot. Konkurs rozstrzygniemy 19 maja. Do tego dnia prosimy najbardziej aktywnych czytelników (wymienionych powyżej) o potwierdzanie obecności na zlocie na adres Katarzyna.Barys(@)orange.com

Dla tych, którzy nigdy nie byli na naszym zlocie blogowym mam dwa filmy, które jak sądzę zachęcą Was 😉

Skoro już przy blogu jesteśmy, dodamy tylko, byście nie byli zdziwieni, – na blogu będziemy w najbliższym czasie wprowadzać kilka zmian.

Rozstrzygnięcie konkursu:

19 maja się powoli kończy, czas rozstrzygnąć konkurs. Chcielibyśmy zaprosić na nasz zlot czytelników o nickach Ziomal, patologikaa, ziemowy, Gosia i Patryk. Prosimy o możliwie szybkie potwierdzanie obecności. Przyznajemy, wybór był trudny,  rywalizacja wyrównana i głowy parowały w trakcie ustalania werdyktu. Przykro nam, że nie udało się zaprosić wszystkich, ale mamy nadzieję, że spotkamy się kiedyś w jeszcze większym gronie.

Udostępnij: Zapraszamy na zlot blogowy! (rozstrzygnięcie konkursu)