Bezpieczeństwo

(nie)Bezpieczna Sieć #16 – Baw się bezpiecznie!

13 czerwca 2019

(nie)Bezpieczna Sieć #16 – Baw się bezpiecznie!

Przeszedłem się ostatnio na Orange Warsaw Festival. Nie do końca dla muzyki, bo klimaty raczej nie moje. Wciąż jednak bardzo fajnie mi się patrzyło, na śmiejący się, radosny, barwny tłum ludzi o pełnej wiekowej rozpiętości. Każdy fantastycznie się bawił nie tylko pod scenami stołecznej imprezy.

I wtedy wjeżdżam ja, na bia… No dobra, bez przesady 🙂 Tak na serio – skorzystałem z okazji i OWFu, żeby pokazać Wam jakie zagrożenia, mniej lub bardziej „cyber” mogą na Was czyhać na imprezach masowych w dzisiejszym cyfrowym świecie. Tylko kilka, tych najważniejszych. Żeby nie zaprzątać Wam zbytnio głów, ale też pomóc coś zrozumieć, nie wychodząc z niebywale dynamicznego klimatu Orange Warsaw Festival 🙂

Miłego oglądania, chętnie poczytam i odpowiem na wszelkie Wasze uwagi, czy to na YT, czy tutaj w komentarzach.

Oczywiście te same niebezpieczeństwa czają na Was na innych festiwalach – Orange Warsaw Festival Open’er, czy Kraków Live to tylko niewielka część z mniejszych czy większych imprez muzycznych, które każdego roku odbywają się w Polsce.

Jeżeli mało Wam oglądania zabawy z tegorocznego Orange Warsaw Festival zajrzyjcie do wpisu Kasi Barys, gdzie jest przepiękny reportaż z dwóch dni OWF 2019.

Udostępnij: (nie)Bezpieczna Sieć #16 – Baw się bezpiecznie!

Sieć

Orange Warsaw Festival od kuchni – liczby i dane

4 czerwca 2019

Orange Warsaw Festival od kuchni – liczby i dane

Wiecie już, że na Orange Warsaw Festival bawiło się 60 tys. fanów muzyki. Ale to nie jedyna ciekawa liczba, która zwraca uwagę, w trakcie tegorocznego OWF. Czas zatem na małe podsumowanie.

Muzyka i dane na OWF

Drugą wartością, która zwróciła naszą uwagę, jest liczba przesłanych danych przez naszą stację mobilną (zobaczcie jak wygląda jej stawianie) nieco ponad 1 TB danych, czyli niewiele więcej niż w ubiegłym roku. Zapytacie „ale jak to, przecież transfer danych ponoć rośnie i to znacząco?!”. To prawda rośnie, ale w tym roku ten wzrost zanotowaliśmy również dzięki sieć WiFi. Ruch poprzez WiFi wzrósł ponad 3 razy w porównaniu z ubiegłym rokiem i przeszło tą drogą blisko 450 GB danych.

Sieć na Orange Warsaw Festival - dane

Jednak okoliczne stacje również nie stały bezczynnie – przechodziło przez nie o średnio 200 GB dziennie więcej niż normalnie. Gdyby dodać do siebie dane ze wszystkich stacji bazowych to wzrost transferu rok do roku wyniósł ponad 15%, a po zsumowaniu z danymi, które przepłynęły przez WiFi o 34%. W sumie, przez naszą sieć przepłynęło w trakcie Orange Warsaw Festival 2019 blisko 2 TB danych. Wzrost liczby minut był mniejszy – w sumie w trakcie imprezy wykonano o 15% rozmów więcej, niż w ubiegłym roku. Ale sami rozumiecie – komunikatory wśród młodzieży są coraz bardziej powszechne 😉

WiFi na Orange Warsaw Festival

Niesamowita popularność festiwalowego WiFi  z którego skorzystało kilka tysięcy użytkowników to bez wątpienia zasługa jego zasięgu. W tym roku nie ograniczaliśmy się bowiem wyłącznie do Orange Strefy, lecz Access Pointy do WiFi (całe 31) były rozsiane po całym terenie festiwalu. Tworzyły jednak jedną sieć, dlatego można było poruszać się po większej część terenu festiwalu, będąc cały czas zalogowanym. Dla mnie super sprawa. Z ciekawostek – z WiFi korzystało więcej użytkowników iOS niż Androida. Access Pointy do WiFi wyglądały tak. To prawdziwy bohater tego festiwalu, dlatego warto się mu przyjrzeć bliżej.

Orange Warsaw Festival - WiFi Acces Point

Udostępnij: Orange Warsaw Festival od kuchni – liczby i dane

Rozłożyłem FunBox 3.0. Zobaczcie co jest w środku!

29 maja 2019

Rozłożyłem FunBox 3.0. Zobaczcie co jest w środku!

Każdy klient Orange Światłowodu dostaje w pakiecie małe pudełko – FunBox 3.0, który łączy ze sobą modem i ONT, czyli urządzenie na którym kończy się światłowód. Dzięki temu, że wszystko jest w jednym miejscu, opóźnienia są minimalizowane, gdyż sygnał nie jest wielokrotnie przetwarzany. Równie ważne jest to, że FunBox 3.0 obsługuje standard WiFi 802.11ac i ma cztery anteny pracujące w trybie MU-MIMO. Dla Was oznacza to, że internet po WiFi będzie działać naprawdę szybko – ten standard pozwala nawet na 1300  Mb/s, oczywiście w warunkach laboratoryjnych i gdy oba urządzenia go obsługują. A w przypadku FunBox 3.0 w warunkach domowych mozemy osiągnąć prędkość nawet do około 750 Mb/s.

Jak mieć szybkie WiFi?

Zobaczyliście już modem w środku, jednak to nie wszystko, jest też software. Odpowiednie oprogramowanie zapewnia, że Wasze WiFi wybierze optymalny kanał do nadawania i odbierania. To bardzo ważne. Większość z nas mieszka w blokach, gdzie wiele kanałów WiFi, szczególnie tych w paśmie 2,4 GHz jest bardzo zapchana. Korzysta z nich wiele urządzeń jednocześnie, a wysyłane przez nie sygnały zakłócają się nawzajem. Oznacza to, że prędkości takiego internetu będą dramatycznie niższe niż gdyby zakłóceń nie było. Niestety może być to odczuwalne nawet, gdy internet doprowadzany do Waszego domu osiąga świetne prędkości.

Rozwiązania mogą być dwa – przejście na mniej zajęty kanał lub do pasma 5 GHz, które jest mniej „oblegane” i pośrednio mniej podatne na zakłócenia. W przypadku FunBox 3.0 stosujemy oba te rozwiązania jednocześnie. Nie musicie już ręcznie wybierać najmniej obleganego kanału, modem co jakiś czas sprawdza sytuację i przełącza całe domowe WiFi na najlepszy. Modem będzie także próbował przenosić ruch właśnie na pasmo 5 GHz.

Niestety czasem może być też tak, że urządzenia z których korzystacie w domu nie będą nigdy osiągać świetnych prędkości – mogą obsługiwać także bardzo leciwe standardy WiFi, czy nie obsługiwać pasma 5 GHz.

Wielokrotnie pisaliśmy już na blogu jak osiągnąć możliwe najlepszy internet WiFi i najwyższe prędkości, dlatego odsyłam Was do tych tekstów. Weźcie jednak poprawkę na ich datę publikacji – kilka informacji mogła się zdezaktualizować.

Pełen zestaw możliwości FunBox 3.0 i nie tylko

Chciałbym jeszcze wspomnieć o Aplikacji Mój FunBox, która zapewnia wiele dodatkowych możliwości. Moja ulubiona to możliwość wysłania do gości hasła do WiFi poprzez SMS. Super sprawa. Drugą, równie dobrą, choć sam z niej nie korzystam to system kontroli rodzicielskiej, dzięki której można wyłączać domowe WiFi lub blokować dostęp do niego konkretnym urządzeniom. O aplikacji mówię zresztą w wideo, podobnie jak o Smart WiFi Box, czyli bardzo, bardzo zaawansowanym extenderze. Daje on wiele możliwości extendera, a także kilka dodatkowych. Co powiecie, na podpięcie Smart WiFi Box do FunBox po WiFi, które będzie mogło przesyłać dane z dużymi prędkościami nawet w dużym mieszkaniu czy biurze i podpięcie do Extendera starszego komputera, który normalnie nie poradziłby sobie z szybkim internetem. Gwarantuje Wam, że takich rozwiązań jest więcej i warto samemu ich poszukiwać.

Możecie także obejrzeć wcześniejsze materiały z cyklu jak to działa. Było sporo o światłowodzie, sieci mobilnej, smartfonach a nawet cyberprzestępcach!

Udostępnij: Rozłożyłem FunBox 3.0. Zobaczcie co jest w środku!

WiFi Calling dla iPhona 5S w Orange

30 marca 2018

WiFi Calling dla iPhona 5S w Orange

Dobra wiadomość dla użytkowników nieco starszego, choć nadal bardzo popularnego iPhona 5S. Przyszła wiosna! Fajnie prawda? 😉

Jeszcze fajniejsze jest to, że właśnie rusza aktualizacja oprogramowania, która włączy Wam możliwość korzystania z WiFi Calling w sieci Orange. Wiem co powiecie – nareszcie! 🙂 Sądząc po pytaniach pojawiających się na blogu, sprawa WiFi Calling na iPhonach była dla Was jedną z bardziej interesujących. Przypomnę, że niemal rok temu – 28 marca też ruszyła aktualizacja, która włączyła WiFi Calling i VoLTE na iPhone 7 i 7 Plus, iPhone 6 oraz 6 Plus a poza tym na iPhone SE. Nieco osamotnieni pozostali właściciele iPhona 5S. Do dziś był to jedyny smartfon, który technicznie umożliwiał korzystanie z WiFi Calling, jednak brakowało tej opcji w sofcie. Trochę to trwało, ale się udało. Mimo, że od premiery 5S minęło sporo czasu doczekał się i on.

Przygotuj się na WiFi Calling z iOS 11.3

Jeśli więc macie iPhona 5S, możecie zacząć wypatrywać na jego ekranie informacji o dostępnej aktualizacji iOS. WiFi Calling otrzymacie bowiem wraz z instalacją iOS 11.3. Choć tylko w Orange jest Was około 100 tysięcy – nie martwcie się, dla wszystkich wystarczy i nie przewidujemy konieczności stania w kolejce na mrozie. Nie wszyscy jednak od razu dostaną powiadomienie o możliwości aktualizacji. Jest ona wprowadzana na całym świecie, więc by uniknąć przeciążeń serwerów będzie przebiegać falami, rozłożonymi na kilka dni. Miejcie zatem odrobinę cierpliwości. W tym czasie możecie zrobić porządki w swoim telefonie, zaktualizować kontakty, zrobić kopię zapasową i wyczyścić obudowę. Może jakieś nowe etui? Skoro będzie miał nowe możliwości – niech wygląda jak nowy, należy mu się. 😉

Pamiętajcie by mieć naładowaną baterię, co pozwoli na sprawne i bezpieczne pobranie, a także zainstalowanie oprogramowania. Całość nie zajmie więcej niż kilka chwil (to najlepsza miara czasu dla takich operacji) ;). Jak pamiętacie, w przypadku iPhona nie trzeba pobierać aplikacji dla WiFi Calling, wystarczy włączyć usługę w ustawieniach. Dzięki temu, już po upływie kolejnej chwili od zakończenia aktualizacji będziecie mogli wykonać pierwsze połączenie przez WiFi i sprawdzić jego zalety.

To chyba wszystko – w telegraficznym skrócie. Aby umilić sobie czas oczekiwania możecie się zapoznać z iOS 11, jeśli go jeszcze nie znacie – wszystko, co trzeba znajdziecie na stronach Apple’a. Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej o WiFi Calling, do czego służy, kiedy się przydaje i jak działa – polecam wpis Piotrka sprzed roku – kiedy usługa ruszała na pierwszych smartfonach w sieci Orange.

Udostępnij: WiFi Calling dla iPhona 5S w Orange

Bezpieczeństwo

Wyłącz WiFi, wyciągnij z szafy kable?

19 października 2017

Wyłącz WiFi, wyciągnij z szafy kable?

Świat znowu zwariował, nie tylko bezpieczniacki. Przedwczoraj internet zalała fala informacji o podatności KRACK. Podatności wyjątkowej, bowiem nie dotyczącej konkretnych urządzeń, ale całego protokołu. Co to znaczy? Że – przynajmniej do momentu załatania – zagrożone są wszystkie urządzenia. Czy to znaczy, że WiFi to zło, trzeba wszystko wyłączyć i wyciągnąć z szafy dawno zapomniane kable?

Uważać na obcych w okolicy?

Jeden z moich kolegów z CERT Orange Polska twierdzi, że tak, ale potem dodaje, że on od zawsze uważał bezprzewodowy internet za wymysł szatana 😉 Ostrożności nigdy za wiele, ale warto pamiętać, że KRACK może zostać wykorzystany przeciwko ofierze jedynie w specyficznych okolicznościach. Głównym warunkiem jest obecność atakującego w zasięgu sieci Wi-Fi ofiary, a podsłuchany może zostać wyłącznie ruch nieszyfrowany protokołami wyższej warstwy. Dodatkowo – czy może bardziej przede wszystkim? – ewentualne wykorzystanie podatności nie pozwala na podejrzenie treści transmisji szyfrowanej (połączenie HTTPS, użycie tunelu VPN).

Co robić?

Producenci systemów operacyjnych załatają swoje systemy szybciej (Windows) lub hmmm, sami wiecie 😉 (Android), z urządzeniami też bywa różnie. Tymczasem tak naprawdę przestrzeganie tego, co nieprzerwanie zalecamy, czyli korzystanie z połączeń szyfrowanych (prefix https:// w adresie strony internetowej, logo kłódki lub zielone tło na pasku adresu) przynajmniej w przypadku przesyłania danych wrażliwych, znacząco ogranicza ryzyko. Jeśli mimo tego odczuwacie niepokój, przy transakcjach bankowych zawsze można podłączyć komputer kablem, bowiem podatność dotyczy wyłącznie WiFi.

A przede wszystkim – nie wpadajmy w manię prześladowczą.

Udostępnij: Wyłącz WiFi, wyciągnij z szafy kable?