Jak operatorzy „walczyli” w metrze

24 marca 2016

Jak operatorzy „walczyli” w metrze

Od lutego br. w całym metrze macie dobry zasięg komórek i LTE wszystkich sieci komórkowych. Sukces sprawdziłem empirycznie. Działa i to naprawdę dobrze. Druga linia poszła jak z płatka, bo w czasie jej budowy od razu pomyślano o telekomunikacyjnych potrzebach pasażerów. Ciężką „walkę” mieliśmy na pierwszej linii – bo ingerowaliśmy w już funkcjonujące metro i system łączności – chociaż operatorzy dogadali się by inwestycję dokończyć razem.

e0000579968849bda7c05f03e10728353bfWracam do tego dlatego, że dostałem ciekawe dane dotyczące modernizacji całej pierwszej linii. Zacznę od czasu, który odgrywał kluczową rolę. Na peronach i na antresolach technicy mogli pracować od godz. 00:30 do 04:30, natomiast w tunelach… od godz. 01:00 do 03:30 czyli tylko 2,5 godziny na dobę. Wszystko pod czujnym okiem pracowników Warszawskiego Metra i z zegarkami w rękach. W tym czasie trzeba było zrobić m.in. systemy antenowe, podłączyć zasilanie, transmisję i urządzenia sterujące. Najszybciej poszło na stacji Natolin –  6 nocy, najdłużej na Dworcu Gdańskim – 15 nocy. Jednak sam czas potrzebny na montaż to nie wszystko. Wejście techników na każdą ze stacji poprzedzało planowanie i różne ustalenia, które też pożerały czas.

Łącznie na pierwszej linii są teraz 242 anteny, wykorzystanych jest 11,5 km tzw. kabla promieniującego i 22,28 km kabla zwykłego. Zużytych zostało też 5 500 kg stali na konstrukcje pod urządzenia, drabinki, anteny itp. A wszystko po to, abyście mogli komfortowo korzystać z komórek i laptopów, kiedy tylko chcecie. Chociaż niektórzy pewnie wolą w metrze przeczytać gazetę lub książkę.

Udostępnij: Jak operatorzy „walczyli” w metrze

Co drugi Polak w zasięgu LTE Orange

30 czerwca 2014

Co drugi Polak w zasięgu LTE Orange

Już ponad 50 procent Polaków jest w zasięgu najszybszej technologii mobilnego dostępu do internetu LTE w sieci Orange. Można z niej korzystać już w 1100 miastach i miejscowościach powyżej 1000 mieszkańców.

Klienci Orange mogą korzystać z mobilnego internetu LTE bez żadnych dodatkowych opłat czy ograniczeń prędkości pobierania oraz wysyłania danych. Usługi w technologii LTE są dostępne w ofertach mobilnego internetu – Orange Free i Orange Free Net – dla klientów indywidualnych oraz Business Everywhere – dla firm. Oprócz tego, za pomocą LTE z internetem mogą łączyć się także klienci planów taryfowych opracowanych z myślą o użytkownikach smartfonów – Smart Plan Multi, Smart Plan Multi Max. Z internetu LTE w Orange można korzystać także w ofercie Orange na Kartę – wystarczy kupić specjalnie oznaczony starter z kartą SIM przystosowaną do korzystania z najnowocześniejszej technologii transmisji danych. W ofercie Orange jest kilkadziesiąt smartfonów, tabletów, routerów i modemów umożliwiających korzystanie z LTE. Przenosząc numer, kupując nową aktywację lub przedłużając umowę można je kupić już za 1 zł lub za 0 zł na start.
Obecnie w sieci Orange działa 4300 stacji bazowych LTE, a ich liczba systematycznie rośnie. Dzięki temu, jeszcze w tym roku LTE Orange obejmie blisko 65 procent populacji kraju. Oprócz tego, szybko zwiększa się zasięg mobilnego internetu w technologii UMTS (3G), który do końca bieżącego roku powinien objąć blisko 99 proc. populacji kraju. Oznacza to, że w sieci Orange, z szybkim mobilnym internetem będzie można łączyć się praktycznie w każdym zamieszkałym miejscu Polski.
* * *
Dzięki dobiegającej końca gruntownej modernizacji i rozbudowie sieci, zasięg Orange został znacznie powiększony. Liczba stacji bazowych obsługujących klientów Orange wkrótce będzie dwukrotnie większa niż przed rozbudową rozpoczętą w maju 2012 roku. Zwiększenie liczby nadajników i uruchomienie najnowocześniejszych technologii telekomunikacyjnych umożliwiło podniesienie jakości usług i ich dostępności – zwłaszcza wewnątrz budynków. Znacznie zwiększył się też zasięg i dostępność szybkiego mobilnego internetu w technologii 3G (UMTS do 42 Mb/s i do 21 Mb/s). Dzięki dużemu, nadal rozbudowywanemu zasięgowi oraz możliwości korzystania z różnych technologii stacjonarnego i mobilnego dostępu do internetu, Orange jest największą siecią szybkiego internetu
w Polsce. Orange zadbał także o to, by jego nowa sieć była przyjazna dla środowiska naturalnego. Wykorzystywany w niej sprzęt jest energooszczędny, a stacje bazowe są wyposażone w baterie solarne i turbiny wiatrowe, które dostarczają energię potrzebną do działania.
* * *
Więcej o rozbudowie i modernizacji sieci Orange na stronie: http://www.orange.pl/lepszy_zasieg.phtml

Wojciech Jabczyński, Rzecznik Orange Polska
Tel.: 22 527 19 39
e-mail: biuro.prasowe@orange.com

Udostępnij: Co drugi Polak w zasięgu LTE Orange

Orange FunSpot już w całym kraju

23 września 2013

Orange FunSpot już w całym kraju

Klienci korzystający z Neostrady i modemu Livebox mają już dostęp do hot spotów Orange Fun Spot na terenie całego kraju. Oznacza to, że będąc w zasięgu któregoś z nich, mogą korzystać z domowego internetu także poza domem – bez żadnych dodatkowych opłat i limitów. Sieć  Orange FunSpot tworzą modemy Livebox użytkowników Neostrady, którzy udostępniają sygnał Wi-Fi pozostałym członkom utworzonej w ten sposób społeczności. W sumie w całym kraju jest ich kilkaset tysięcy.

Orange FunSpot działa na zasadach społecznościowych – sieć tworzą jej użytkownicy. Im więcej osób będzie chciało podzielić się niewielką częścią swojego łącza internetowego, tym większy będzie zasięg ich wspólnej sieci oraz korzyści jakie odniosą. Jadąc do pracy, czy będąc na wakacjach, będą mogli łatwo wysłać e-maila, znaleźć potrzebną informację czy obejrzeć film na Youtube. Sieć Orange FunSpot działa już od miesiąca na terenie Warszawy, a od 20 września jest dostępna w całym kraju.

Orange FunSpot polega na publicznym udostępnianiu przez użytkowników Liveboxów niewielkiej części swojego domowego dostępu do internetu (max. 1 Mb/s) w postaci sygnału Wi-Fi.  Modemy Livebox działające w ramach Orange FunSpot dzielą sygnał Wi-Fi tworząc dwie odrębne sieci. Osobną, zabezpieczoną sieć prywatną użytkownika, przeznaczoną wyłącznie do korzystania z internetu w domu oraz drugą, całkowicie odseparowana sieć zewnętrzna dostępną  dla członków społeczności Orange FunSpot. Taki podział pasma Wi-Fi zapewnia pełne bezpieczeństwo domowego internetu.

Orange Polska przygotowała specjalną aplikację mobilną dla systemu Android, która ułatwia korzystanie z Orange FunSpot. Dzięki mapie zasięgu łatwo znaleźć punkty Orange FunSpot w okolicy oraz natychmiast połączyć się z internetem, bez każdorazowego wpisywania hasła. Po powrocie do domu aplikacja przełączy się automatycznie na korzystanie z internetu w domowej sieci Wi-Fi. Wkrótce będzie dostępna także aplikacja na urządzenia z systemem iOS.

Aby dołączyć do społeczności wystarczy być użytkownikiem Liveboxa, zalogować się do swojego konta na Orange.pl i aktywować Orange FunSpot. Udostępnianie pasma publicznego nie wymaga wprowadzania przez klientów żadnych zmian w ustawieniach sprzętu. Funkcjonalność Orange FunSpot jest włączona automatycznie i w każdej chwili można ją wyłączyć.
Szczegółowe informacje znajdują się na www.funspot.orange.pl
Wojciech Jabczyński, rzecznik Orange Polska
tel: 22 527 19 39
e-mail: biuro.prasowe@orange.com

Udostępnij: Orange FunSpot już w całym kraju

Więcej szybkiego Internetu od Orange

14 sierpnia 2013

Więcej szybkiego Internetu od Orange

Podczas mojego urlopu koledzy poinformowali, że uruchomiliśmy dostęp do mobilnego Internetu w technologii HSPA+ o prędkości do 21 Mb/s w standardzie UMTS900. To ważne i korzystne dla klientów, ponieważ uzupełnia zasięg HSPA+ DC o prędkości do 42 Mb/s, który działa w standardzie UMTS2100. Dla laika , trochę to zawiłe, ale efekt jest taki, że na większym terenie możecie swobodniej korzystać z netu w komórce, tablecie, czy laptopie. Na początek ruszyliśmy w okolicach Białegostoku, Elbląga, Ełku, Gorzowa, Krosna, Nowego Sącza, Olsztyna, Przemyśla, Rzeszowa, Szczecina, Tarnobrzega, Tarnowa i Zielonej Góry. Notabene byłem w ostatni weekend w okolicach rodzinnej Zielonej Góry i pozytywnej różnicy trudno nie zauważyć. W tym tygodniu uruchomiliśmy UMTS900 w kolejnych miejscach i dobrą wiadomość mam dla tych z Was, co mieszkają w okolicach: Wałbrzycha, Legnicy, Jeleniej Góry, Leszna oraz Radomia. Zasięg sieci 3G wzrósł o 43 punkty procentowe. To naprawdę sporo. Przypomnę, że dzięki modernizacji naszej sieci i wykorzystaniu obu pasm UMTS w zasięgu szybkiego Internetu znajdzie się w 2014 roku aż 98,9 proc. mieszkańców Polski. Więcej informacji o modernizacji sieci Orange znajdziecie tutaj.
ce94b568dc986659c32edf9422b8b1f0896

Udostępnij: Więcej szybkiego Internetu od Orange

Wystartowaliśmy z UMTS900

5 sierpnia 2013

Wystartowaliśmy z UMTS900

Jak wiecie intensywnie modernizujemy i rozbudowujemy naszą sieć. Wielu z Was już zauważyło pozytywne efekty, choćby w postaci zwiększenia się zasięgu mobilnego internetu. Mamy więc nadzieję, że ucieszy Was informacja o tym, że zrobiliśmy kolejny krok abyście mogli swobodnie korzystać z internetu o jeszcze większym zasięgu. Na wybranych obszarach, uruchomiliśmy właśnie dostęp w technologii HSPA+ (do 21 Mb/s) na UMTS900. To istotne uzupełnienie zasięgu HSPA+ DC (do 42 Mb/s), który działa na UMTS2100. Na początek objęliśmy UMTS900 okolice Białegostoku, Elbląga, Ełku, Gorzowa, Krosna, Nowego Sącza, Olsztyna, Przemyśla, Rzeszowa, Szczecina, Tarnobrzega, Tarnowa i Zielonej Góry. Nasze plany są jednak znacznie ambitniejsze. Dzięki rozbudowie sieci i wykorzystaniu obu pasm UMTS, już za rok w zasięgu naszego szybkiego internetu znajdzie się aż 98,9% mieszkańców Polski.

O tym jakie znaczenie dla dostępności internetu ma uzupełnienie zasięgu UMTS2100 przez UMTS900 najłatwiej przekonać się porównując przykład okolic Tarnobrzega.

fbdfd1838c7688422a72698a7f4ada4f1d0

Udostępnij: Wystartowaliśmy z UMTS900