Gaming

Jak wybrać telewizor dla graczy? (1)

24 maja 2022

Jak wybrać telewizor dla graczy?

Telewizor często jest domowym centrum informacji i rozrywki. Sprawdzamy wiadomości, słuchamy muzyki, przeglądamy zdjęcia i filmy, ale co najważniejsze w moim przypadku – również gramy. Dlatego jego odpowiedni wybór jest ważny, także dla graczy.

Gry wideo to dość specyficzne medium i kosztowne hobby. Gracze z całego świata pragną jak najlepszych doznań audiowizualnych, a firmy multimedialne próbują spełniać ich pragnienia. Jeżeli produkt jest dobrany pod gracza to prawdopodobnie spełni oczekiwania większości domowników.

Gry dzielą się na wiele kategorii np: symulatory footballu, gry wyścigowe i wiele innych. Jeden gracz potrafi zagrać w dziesiątki tytułów z różnych dziedzin, a sprzęt musi być dobrany tak, by zrealizował graficzne wymogi wszystkich. Stąd wybór produktu, który odpowiada oczekiwaniom gracza będzie korzystny dla innych domowników. No dobrze, ale jaki telewizor wybrać dla gracza? Jest kilka czynników, które wpływają na podjęcie racjonalnej decyzji.

Rozdzielczość

Konsole napędzają rozwój technologiczny telewizorów. W dużej części od nich zależy w jakim standardzie wyświetlają obraz telewizory. Standardy utrzymują się przez kilka lat wraz z żywotnością obecnych generacji konsol. W czasach Playstation 3, Wii oraz Xboxa 360 było to HD. Kolejnym krokiem w ewolucji stało się FULL HD, które natywnie obsługiwały Nintendo Switch, PS4, czy Xbox One. Od niedawna większość telewizorów wyświetla obraz w rozdzielczości 4K. Jeżeli jesteś posiadaczem starej generacji konsol w większości przypadków nie zaznasz pełni możliwości 4K, ponieważ te wyświetlają głównie obraz w jakości Full HD.

Tylko czym jest ta rozdzielczość? To ilość wyświetlanych pikseli w pionie oraz poziomie. Im więcej pikseli na ekranie, tym więcej detali jesteśmy w stanie zarejestrować, bądź odtworzyć. W przypadku 4K to 2160 x 3840 pikseli.

Biorąc pod uwagę dotychczasowe trendy i tempo rozwoju jakości wideo, Twój potencjalny nowy telewizor 4K będzie “dawać radę” przez przynajmniej kilka lat.

Wybierając telewizor powinieneś uwzględnić rozdzielczość w jakiej wyświetlany będzie obraz oraz rozmiar ekranu, ponieważ te dwie cechy łączą się ze sobą. Sprawdź polecamy przeze mnie Telewizor 4K 50 cali dostępny w Orange z abonamentem.

Rozmiar ekranu

Rozmiar ekranu jest znaczącym czynnikiem, który wpływa na decyzję wielu klientów. Od niego zależy również cena. Mniejsze matryce są znacząco tańsze. Warto jednak zaznaczyć, że ten czynnik jest związany z rozdzielczością. Im mniejszy ekran oraz większy dystans między odbiorcą, a odbiornikiem tym potrzebujemy mniej pikseli. Większość konsumentów wybiera produkty 55-calowe z rozdzielczością 4K. Żeby zachować podobną jakość w przypadku większych rozmiarów warto rozważyć 6K, a nawet 8K, wtedy wyświetlany obraz może wydawać się gorszy mimo podobnych parametrów.

Sprawdź polecamy przeze mnie Telewizor 4K 65 cali dostępny w Orange bez abonamentu.

Rodzaj matrycy

Ogromny wpływ na odbiór wizualny ma rodzaj matrycy. Na rynku dominują cztery gatunki, czyli: LCD, LED, QLED oraz OLED. Pierwszy to dość stara technologia, która opiera się na działaniu ciekłych kryształów. Drugi jest standardem w płaskich telewizorach odkąd plazma odeszła do lamusa. QLED wykorzystuje kropki kwantowe w celach podniesienia kontrastu. To zastosowanie bezinwazyjne, które w dłuższym czasie nie wpływa na wypalanie obrazu. Najbardziej chwalonym rozwiązaniem na rynku jest OLED, który charakteryzuje się głębią obrazu oraz czerni. To dlatego, że matryca emituje światło przez uruchamianie pojedynczych pikseli. W obecnym stadium rozwoju matryc OLED największym zagrożeniem jest ich wypalanie. Dzieje się tak w momencie wystawienia telewizora na wyświetlanie statycznych obrazów, co dla graczy jest ogromnym wyzwaniem, bowiem takimi elementami są np: HUD-y (informacje dotyczące rozgrywki oraz wskazówki).

Częstotliwość odświeżania

Z ilością Hertzów jest jak z okazjami. Im więcej tym lepiej. To od częstotliwości odświeżania zależy płynność wyświetlanego obrazu. Jeżeli gra działa w 120 klatkach na sekundę to relatywne odzwierciedlenie ruchu postaci będzie dobrze widoczne na ekranie o częstotliwości odświeżania 120 Hz. Analogiczna sytuacja występuje w innym klatkarzu. Ma to znaczenie przede wszystkim w grach kompatytywnych, ale domownik, który jest fanem footballu również dostrzeże tego zalety. Ten aspekt jest ważny przy materiałach wideo, w których występuje dynamiczny ruch.

Funkcje SMART TV

To nie jest konieczność, ale dodatkowy atut. Funkcje SMART TV to “bajer”, który nie jest konieczny dla gracza, ale zdecydowanie ułatwi codzienne korzystanie z multimediów. Nowoczesne konsole są substytutem “Smart TV”, ponieważ obsługują większość aplikacji przeznaczonych na telewizory jak np. Netflix. “Inteligentny telewizor” to ogromne ułatwienie. Dzięki temu po podłączeniu urządzeń zewnętrznych jak dekodery czy konsole możesz sterować nimi za pomocą uniwersalnego pilota. Oprócz tego po wyłączeniu jednego ze sprzętów telewizor przejdzie w tryb uśpienia. Nasz TV może też automatycznie kalibrować obraz pod np: grę, albo serial, który oglądamy.

Ilość portów

Mówiąc już o zewnętrznych urządzeniach warto zwrócić uwagę na ilość portów. Minimalna ilość HDMI to 2 – do podłączenia dekodera oraz konsoli. Jednak im więcej tym lepiej, bo dzięki temu skorzystasz z telewizora jako monitora komputera lub odtwarzacza multimedialnego.

Podane aspekty potrafią wpłynąć na ostateczny odbiór produktu. Przed dokonaniem zakupu warto się z nimi zapoznać. Jeżeli jesteś fanem sportów ekstremalnych, zwróć uwagę na częstotliwość odświeżania. Kochasz robić zdjęcia – spójrz się na rozdzielczość. Wciągają Cię filmy i bingewatching nie jest Ci obcy – wybierz produkt o wysokiej rozpiętości tonalnej oraz głębokiej czerni.

Dla fanów oglądania seriali przypominam, że obecnie w Orange Love Mini możecie otrzymać 6 miesięcy Netflixa za darmo.

Udostępnij: Jak wybrać telewizor dla graczy?
komentarz jest wymagany
Please prove you are human by selecting the Key. wybierz ikonę

pablo_ck 20:11 24-05-2022
    A ja uważam że najlepsze TV produkuje Sony, co jak co, ale ich matryce to prawdziwy kosmos.

Gaming

Testujemy Xbox Cloud Gaming na urządzeniach Apple (0)

16 maja 2022

Testujemy Xbox Cloud Gaming na urządzeniach Apple

Udostępnij: Testujemy Xbox Cloud Gaming na urządzeniach Apple
komentarz jest wymagany
Please prove you are human by selecting the House. wybierz ikonę

Gaming

Nowa gra Blizzarda jest…mobilna (0)

11 maja 2022

Nowa gra Blizzarda jest…mobilna

Udostępnij: Nowa gra Blizzarda jest…mobilna
Please prove you are human by selecting the Car. wybierz ikonę

Gaming

Top 5 najlepszych filmów interaktywnych na Netflix (1)

2 maja 2022

Top 5 najlepszych filmów interaktywnych na Netflix

Udostępnij: Top 5 najlepszych filmów interaktywnych na Netflix
komentarz jest wymagany
Please prove you are human by selecting the Heart. wybierz ikonę

pablo_ck 22:14 11-05-2022
    Fajne zestawienie, może kiedyś 😉

Gaming

Netflix Games – czym jest i w jakie gry można zagrać? (1)

26 kwietnia 2022

Netflix Games – czym jest i w jakie gry można zagrać?

Ilość portów

Udostępnij: Netflix Games – czym jest i w jakie gry można zagrać?
Please prove you are human by selecting the Car. wybierz ikonę

pablo_ck 21:53 28-04-2022
    O proszę. Nie używam już jakiś czas Netflixa i........o tym projekcie nie wiedziałem. Uważam że to strzał w 10-tkę.