Orange bierze na pokład pięć nowych startupów

20 marca 2018

Orange bierze na pokład pięć nowych startupów
Whirla, SEEDIA, Fastpass, Naviparking i Makigami rozpoczęły akcelerację z Orange Polska. Inteligentne miasto, BLIK i sztuczna inteligencja w biznesie – w tych obszarach operator będzie przez najbliższe 12 tygodni rozwijać rozwiązania wspólnie z przedsiębiorcami. W czerwcu poznamy pierwsze efekty współpracy. Firmy zostały wyłonione w ramach programu Orange Fab.

–  Podejmując decyzję o współpracy z tymi firmami, szukaliśmy przede wszystkim wartości dodanej dla klientów. Mam poczucie, że każde z rozwiązań, które włączyliśmy do akceleracji, w sposób wymierny ułatwi życie naszym klientom, zarówno tym indywidualnym, korzystającym z inteligentnej infrastruktury miejskiej, jak i biznesowym, którzy chcieliby zautomatyzować procesy w swoich firmach  – powiedziała Bożena Leśniewska, Wiceprezes Zarządu ds. Rynku Biznesowego w Orange Polska.

Whirla to system bezprzewodowego ładowania telefonów dla kawiarni, biur, centrów handlowych i in. Od połowy marca ładowarkę będzie można przetestować  w Smart Store Orange w warszawskiej Galerii Mokotów.  Whirla współpracowała z Orange podczas Orange Warsaw Festival 2017; udostępniała wówczas bezprzewodowe ładowarki gościom korzystającym z Orange Strefy.

Rozwiązanie było także prezentowane na blogu Orange w cyklu Generacja Startup.

SEEDIA, producent solarnych ławek, przystanków i infokiosków będzie pracował z Orange nad dodaniem nowych funkcjonalności, m.in. modułu meteorologicznego. Infrastruktura oferowana przez SEEDIA oferuje mieszkańcom nieodpłatnie możliwość skorzystania z ładowarek USB i indukcyjnych, rozkładów jazdy na wyświetlaczach e-papierowych, czy Wi-Fi. Jedna z takich ławek we współpracy z Orange Polska od sierpnia 2017 r. służy mieszkańcom Zielonej Góry.

SEEDIA była także prezentowana na blogu Orange w cyklu Generacja Startup.

Kolejne rozwiązanie, nad którym będzie pracować Orange to Fastpass, pierwsza w Polsce aplikacja pozwalająca przyjmować płatności bezgotówkowe BLIKIEM w telefonie. Wystarczy podanie kwoty transakcji, przepisanie kodu BLIK z aplikacji mobilnej banku płatnika i zatwierdzenie kwoty, aby płatność została natychmiast księgowana na koncie w Tpay.com.

Podczas 12 – tygodniowej akceleracji pracownicy urzędu jednego z polskich miast przetestują aplikację do optymalizowania i wyszukiwania najbliższych wolnych miejsc parkingowych z wykorzystaniem rozwiązania Naviparking. W dalszej perspektywie firma planuje dodanie w aplikacji możliwości zarządzania ruchem w mieście i redukcję emisji spalin.

Piąta z akcelerowanych firm, JT Weston rozwinie z Orange aplikację Makigami. Rozwiązanie jest swoistym szwedzkim stołem dla dużych firm i korporacji, umożliwiającym komponowanie własnych aplikacji z gotowych modułów, bez konieczności prac programistycznych. Makigami optymalizuje w ten sposób skomplikowane i czasochłonne procesy biznesowe np. system zarządzania urlopami pracowników, czy proces fakturowania. Makigami wykorzystuje reguły decyzyjne oparte na sztucznej inteligencji.

Orange Fab, akcelerator startupów stworzony przez Orange, ma już ugruntowana pozycję wśród najlepszych programów tego typu. Podczas czterech poprzednich edycji, do programu zgłosiło się ponad 580 startupów z Polski i Europy Wschodniej. Spośród nich, ponad 100 zaprezentowało swój produkt przed menadżerami Orange. Zrealizowane dotychczas edycje programu zaowocowały współpracą z 23 startupami, m.in.

1.  Wandlee – wdrożenie chatbota obsługującego za pośrednictwem Messengera klientów Orange Polska i Nju Mobile
  2. Applica – wykorzystanie sztucznej inteligencji do automatyzacji procesów biznesowych wymagających semantycznej analizy tekstu
  3. Tutlo – udostępnienie pracownikom platformy do nauki języków obcych i konwersacji online
  4. Quantron – z którym Orange Polska współpracowało przy projekcie nowoczesnych lamp miejskich wykorzystujących API Smart City.

Wszyscy uczestnicy programu Orange Fab mogą liczyć na miejsce do pracy w przestrzeni FabLab powered by Orange w Warszawie, dostęp do infrastruktury światłowodowej i radiowej operatora, bezpośredni kontakt z inwestorami, mentorami i ekspertami Orange Polska, a także ekosystemem startupowym w Polsce. Mogą także bezpłatnie brać udział w ważnych wydarzeniach branżowych, m. in. Viva Technology w Paryżu i zyskać pomoc w wejściu na rynki w krajach, w których działa Grupa Orange. Poza Polską, Orange Fab jest prowadzony w Izraelu, Japonii, Hiszpanii, Francji, Senegalu, Kamerunie, Belgii i Luksemburgu, Jordanii i USA.

W styczniu 2018 r. młode spółki technologiczne doceniły program akceleracyjny, przyznając Orange Polska nagrodę specjalną Startups’ Choice w rankingu the Heart Open Innovation Awards 2017.

Program stale się rozwija. Współpracuje ze znaczącymi podmiotami na rynku, m.in. Pomorską Specjalną Strefą Ekonomiczną, a ponadto rozbudowuje sieć kontaktów w Europie Środkowej i Wschodniej.

Więcej o Orange Fab: orangefab.pl

Kontakt dla mediów:

Wojciech Jabczyński
Rzecznik Orange Polska
biuro.prasowe@orange.com

Udostępnij: Orange bierze na pokład pięć nowych startupów

Świętujemy razem 20 lat z 20 GB w prezencie od Orange

16 marca 2018

Świętujemy razem 20 lat z 20 GB w prezencie od Orange

Orange wspólnie z klientami świętuje 20 lat. Z tej okazji każdy, kto ma usługi mobilne może odebrać darmowy pakiet 20 GB. Klienci z najdłuższym stażem otrzymają dodatkowo prezenty, a w salonach pojawią się dodatkowe atrakcje. Również z okazji 20-lecia wkrótce w ofercie pojawi się nowy Huawei P20 lite dual SIM w specjalnej cenie.

Pakiet 20 GB, którym Orange postanowił uczcić wspólnie spędzone 20 lat, może aktywować każdy klient usług mobilnych Orange. Dotyczy to zarówno klientów biznesowych i indywidualnych jak i prepaid oraz usług internetu domowego świadczonego w technologii mobilnej np. Internet Domowy 4G. Z jednorazowego pakietu będzie można korzystać na terenie Polski przez 30 dni od momentu aktywacji.  Będzie wykorzystywany przed innymi pakietami danych, bonusami za doładowanie czy usługami w prepaid. Żeby go aktywować, wystarczy wysłać w dniach 14 marca – 12 kwietnia SMS o treści 20 pod numer 80820. Klient może także skorzystać z promocyjnego pakietu na numerach, na których świadczona jest tylko usługa transmisji danych. Wtedy wystarczy wysłanie SMS o treści 20naNUMER pod numer 80820, gdzie zamiast słowa NUMER należy wpisać dziewięciocyfrowy numer internetu mobilnego.

Klienci Orange, którzy posiadają ten sam numer od 20 lat, będą mogli skorzystać ze specjalnej promocji – darmowego abonamentu na miesiąc. Klienci uwzględnieni w promocji otrzymają od Orange szczegółowe informacje. Specjalne prezenty otrzyma także 20 pierwszych klientów sieci. Więcej szczegółów o promocji na stronie https://www.orange.pl/lp/20lecie

****

Orange Polska świętuje początek działalności cyfrowej sieci GSM 1800, która jako Idea ruszyła w marcu 1998 r. Sieć działa do tej pory pod marką Orange, oferując najnowocześniejsze usługi mobilne ponad 14 mln klientów.

Idea od początku istnienia rozwijała się bardzo dynamicznie. W 1999 roku z jej usług korzystało już 600 tys. abonentów (w tym 150 tys. z oferty prepaid POP), a jej zasięg pokrywał 15% powierzchni kraju i docierał do 20 mln Polaków.

W marcu kolejnego roku Idea stała się pierwszą w Polsce telefonią dwuzakresową, działającą na częstotliwościach 900 i 1800 MHz, a jej zasięg znacznie się poprawił. W 2005 roku ruszyła sieć w technologii 3G.  Pod koniec roku doszło do rebrandingu, a do Polski weszła marka Orange. Kolejny etap rozwoju – już pod nowa marką – to wprowadzenie w 2013 r. 4G LTE, które jest obecnie podstawą transmisji danych w sieci mobilnej.  W grudniu tego samego roku doszło do połączenia z Telekomunikacją Polską, w wyniku, czego pod marką Orange oferowane są do dziś produkty mobilne oraz stacjonarne.

Historia sieci mobilnej Orange nie zatrzymała się w 2013 r. Od 2016 r. klienci operatora mogą korzystać z nowych częstotliwości – 2,6 GHz i 800 MHz, co przełożyło się na jakość sieci 4G LTE i prędkość transferu. Zgodnie z danymi RFBenchmark za rok 2017 sieć mobilna Orange zapewniała najwyższe prędkości danych spośród wszystkich operatorów. Na początku 2018 roku klienci Orange Polska mogą skorzystać już z ponad 10 tys. stacji bazowych obsługujących technologię 4G LTE, z czego ponad 40 proc. obsługuje już agregację pasm LTE i pozwala osiągać prędkości nawet powyżej 200 Mb/s. Cały czas trwa także rozwój sieci, testowane są takie technologie jak wirtualizacja radiowej sieci dostępowej, osiągane kolejne rekordy transferu, a operator wczoraj ogłosił swój program dojścia do 5G.

Zainteresował Cie wpis? Jeśli chcesz otrzymywać informacje prasowe, zostaw nam swój adres e-mail
Napisz do Nas
Udostępnij: Świętujemy razem 20 lat z 20 GB w prezencie od Orange

Szybki internet w mazowieckich gminach. Powstała Mazowiecka Unia Światłowodowa.

15 marca 2018

Szybki internet w mazowieckich gminach. Powstała Mazowiecka Unia Światłowodowa.
Z inicjatywy Orange Polska i przedstawicieli gmin: Piaseczno, Podkowa Leśna, Mińsk Mazowiecki i Nieporęt powołano dziś Mazowiecką Unię Światłowodową. Jej celem jest zapewnienie szerokopasmowego internetu mieszkańcom Mazowsza, likwidacja „białych plam” w województwie oraz rozwój społeczeństwa informacyjnego. Pierwszego dnia przystąpiło do niej 16 gmin z regionu.

W 103 mazowieckich gminach Orange Polska przygotowuje się do realizacji inwestycji związanych z szerokopasmowym internetem współfinansowanych ze środków  Programu Operacyjnego Polska Cyfrowa (POPC). Dzięki temu światłowód dotrze do ponad 86 tys. gospodarstw domowych i 540 szkół.

Celem Unii Światłowodowej jest współpraca z lokalnymi samorządami w celu optymalizacji procesu inwestycyjnego i zapewnienie dostępu do szerokopasmowego Internetu na terenie białych plam województwa. Dzięki przystąpieniu do Mazowieckiej Unii Światłowodowej, gminy będą uczestniczyć w ustalaniu  założeń projektu inwestycyjnego, aby wybudowana sieć najlepiej odpowiadała na potrzeby mieszkańców, firm i jednostek publicznych.

Przystąpienie do Unii daje również możliwość promocji gminy jako lokalizacji przyjaznej inwestorom a zrealizowana inwestycja pozwoli na  wprowadzenie publicznych e-usług i oszczędnościowych rozwiązań typu Smart City.

Deklaracje o przystąpieniu podpisały dziś m.in. gminy: Piastów, Brwinów, Leoncin, Tłuszcz, Puszcza Mariańska.

We wrześniu ub. roku powołano Lubuską Unię Światłowodową, do której dotychczas przystąpiło 65 gmin z tego regionu. 53 gminy przystąpiły do powołanej w grudniu Pomorskiej Unii Światłowodowej.

****

W ramach projektów pozyskanych w drugim konkursie POPC, Orange Polska planuje wybudować sieć światłowodową dla ponad 360 tysięcy gospodarstw domowych na terenie kilkuset gmin w kraju. Łącznie na realizację tych inwestycji operator przeznaczy 289 milionów zł własnych środków oraz 744 milionów zł dofinansowania ze środków europejskich. Operator podłączy do sieci także 3,7 tys. działających na tych obszarach szkół.

Orange Polska realizuje także inwestycje światłowodowe z własnych środków – to  najbardziej ambitny program inwestycyjny w historii firmy. Obecnie sieć światłowodowa operatora jest dostępna dla ponad 2,7 milionów gospodarstw domowych w 75 miastach kraju. Na rozbudowę sieci światłowodowej w Polsce w latach 2016 – 2020 firma planuje przeznaczyć ponad 4,2 mld zł. Dzięki temu z usługi Orange Światłowód będzie mogło skorzystać nawet 5 mln gospodarstw domowych.

Kontakt dla mediów:

Wojciech Jabczyński
Rzecznik Orange Polska
biuro.prasowe@orange.com

Udostępnij: Szybki internet w mazowieckich gminach. Powstała Mazowiecka Unia Światłowodowa.