Innowacje

Fotowoltaika od Orange dla małych i średnich firm

24 września 2021

Fotowoltaika od Orange dla małych i średnich firm

Rozszerzyliśmy ofertę rozwiązań Internetu Rzeczy (IoT) dla małych i średnich przedsiębiorstw. Na pierwszy ogień idzie Smart Energy, czyli inteligentne instalacje fotowoltaiczne z naszym Energy Controllerem, o którym  pisaliśmy tutaj.

Według danych Agencji Rynku Energii moc instalacji fotowoltaicznych w Polsce wyniosła ponad 5,6 GW. Oznacza to wzrost o ponad 210% w ciągu roku! Jeśli chodzi o zwiększenie udziału energii z fotowoltaiki w miksie energetycznym kraju jesteśmy w europejskiej czołówce. To dobra wiadomość dla nas wszystkich, bo zielony prąd oznacza mniejsze koszty środowiskowe i czystsze powietrze.

Ale fotowoltaika to nie tylko zbawienna technologia dla klimatu. To także realne oszczędności w budżetach firm, gdzie rachunki za prąd spędzają sen z oczu przedsiębiorców. Przy instalacji o wielkości 10 KWP można zaoszczędzić nawet 5 900 zł rocznie (taryfa c11).  I choć koszt samej instalacji zwraca się po 6-8 latach (a fotowoltaika pracuje nawet do 30 lat), to wiemy, że jednorazowy wydatek może być poza zasięgiem niewielkich firm. Dlatego dla nich przygotowaliśmy ofertę w systemie ratalnym albo leasingowym, bez zaliczek. Tutaj znajdziesz podstawowy opis, a tutaj można bezpośrednio skontaktować się z naszymi doradcami.

Nasze panele fotowoltaiczne działają w całej Polsce. Korzysta z nich np. producent obuwia firma Ryłko, w której instalacja nie dość że produkuje prąd, to jeszcze chroni przed deszczem. Unikalny system IoT monitoruje i raportuje wszystkie parametry fotowoltaiki i podłączonych do niej obwodów oraz pełni funkcję „strażnika” mocy. Pozwala też na zdalne zarządzanie całą instalacją, zgodnie z ideą IoT.  Dokładnie tak samo zaawansowaną technologicznie propozycję przygotowaliśmy z myślą o mniejszych firmach. Aby jeszcze lepiej odpowiadać na ich potrzeby, współpracujemy z naszym sprawdzonym partnerem, firmą Zielona-Energia.com.

Udostępnij: Fotowoltaika od Orange dla małych i średnich firm

Zielony Operator

Rewolucyjne perowskity

27 sierpnia 2021

Rewolucyjne perowskity

Odkąd usłyszałam o rozwiązaniu polskiej wynalazczyni z nadzieją myślę o losie naszej planety w kontekście zapotrzebowania na energię. Perowskity to innowacyjne ogniwa fotowoltaiczne, pozwalające generować energię zarówno ze słońca, jak i ze sztucznego światła, dzięki czemu mogą znaleźć zastosowanie wszędzie.

Na żaglach i oknach

Wynalazczynią technologii wytwarzania elastycznych ogniw fotowoltaicznych na bazie perowskitów jest polska fizyczka Olga Malinkiewicz – założycielka firmy Saule Technologies. Technologia wynaleziona przez nią daje nadzieję na tanią zieloną energię i transformację energetyczną wielu branż. Ze względu na unikalne właściwości ogniwa perowskitowe znajdą zastosowanie wszędzie tam, gdzie tradycyjne ogniwa krzemowe nie mają szansy się sprawdzić: na dachach budynków o lekkiej konstrukcji, na oknach (ogniwa mogą być częściowo transparentne), na samochodach, żaglach, namiotach, obudowach laptopów, czy telefonach. Mogą zasilić drony i urządzenia IoT. Ogniwa perowskitowe z łatwością zasilą urządzenia, które nie wymagają dużo energii: czujniki, ładowarki, światła awaryjne. Duży potencjał ogniw perowskitowych rysuje się także dla elektromobilności – ogniwa perowskitowe mogą zasilić nowoczesne wiaty do ładowania samochodów, rowerów, hulajnóg. Zastosowania można by wymieniać w nieskończoność.

Pilotażowa instalacja

W maju br. we Wrocławiu firma Saule Technologies, która jest częścią Grupy Kapitałowej Columbus Energy – uruchomiła pierwszą linię produkcyjną drukowanych, ultracienkich i elastycznych ogniw słonecznych na bazie perowskitu. W Lublinie właśnie powstała pierwsza instalacja paneli słonecznych na bazie perowskitów. Pilotażowa instalacja na fasadzie budynku firmy Aliplast ma formę żaluzji fotowoltaicznych – łamaczy słonecznych z ogniwami perowskitowymi o powierzchni 32 mkw. Dzięki temu chronią budynek przed przegrzaniem i wychłodzeniem, a jednocześnie wytwarzają energię ze światła słonecznego. To pierwsze komercyjne wdrożenie technologii perowskitowych ogniw słonecznych na świecie. Wynalazek polskiej fizyk można „nakleić” na dowolną powierzchnię, tak jak to zostało zrobione w Lublinie. Ale firma Saule Technologies prezentowała już ogniwa wielkości telefonu komórkowego, które służą do ładowania smartfona.

Przyjazna środowisku produkcja

Ogniwa perowskitowe są ultracienkie, utralekkie, elastyczne i transparentne. Perowskit jest surowcem naturalnym, ale Saule Technologies tworzy go syntetycznie, co pozwoli na osiągniecie większej efektywności. Kluczem do sukcesu jest odpowiednie zastosowanie druku. Firma spędziła dużo czasu, by mieć odpowiednią głowice i tusze pochłaniające światło oraz przewodzące prąd elektryczny. Dzięki temu, że panele można wydrukować są nie tylko tanie, ale także ich produkcja jest przyjazna środowisku.

Wytwarzanie ogniw perowskitowych nie wymaga wysokich temperatur, co przekłada się na mniejsze zużycie energii, niższe koszty produkcji oraz możliwość zastosowania podłoży o różnych powierzchniach np.folii czy tekstyliów. Ogniwa perowskitowe – w porównaniu do krzemowych – to niższy dług energetyczny, ale także mniejsze emisje z transportu. Ogniwa perowskitowe są lekkie i zajmują mniejszą przestrzeń. Zastosowanie ich na szeroką skalę może doprowadzić do zmniejszenia liczby produkowanych akumulatorów i baterii, szkodliwych dla środowiska w fazie produkcji oraz utylizacji.

Słoneczne obroże dla żubrów

Przykładem nietypowego zastosowania perowskitów są obroże telemetryczne GPS dla żubrów, które służą do monitoringu życia zwierząt w naturalnym środowisku. To efekt współpracy firmy Saule Technologies z organizacją WWF. Zwierzęta żyją na terenie gospodarstwa łowieckiego Styr w obwodzie lwowskim. Obroże są zasilane perowskitowymi ogniwami słonecznymi dzięki czemu wyeliminowano konieczność użycia baterii. Nie muszę nikogo przekonywać, że złapanie żubrów, aby wymienić baterię jest kłopotliwe i kosztowne. Zastosowanie ogniw słonecznych to eliminuje – urządzenie może działać przez całą długość życia żubra, a niezbędną energię daje słońce.

Udostępnij: Rewolucyjne perowskity

8 czerwca 2021

Fotowoltaika od Orange Energia

Ruszył pierwszy etap sprzedaży instalacji fotowoltaicznych od Orange Energia. Do końca czerwca Orange Energia oferuje gwarantowany rabat do 5000 zł na instalację. Korzystanie z rozwiązania od Orange to 100% energii wyprodukowanej z własnej instalacji do użytku w gospodarstwie domowym.
To czysta energia ze słońca, która znacząco obniża ślad węglowy generowany przez gospodarstwo domowe.

Oferta Fotowoltaiki od Orange Energia jest adresowana do każdego, bez względu na to od jakiego sprzedawcy kupuje dziś energię. Klienci, którzy podpiszą umowy do 21 czerwca mogą liczyć na zwrot od Orange do 5000 zł. Klient otrzymuje gwarancję wypłacenia kwoty rabatu, jeśli nie otrzyma dofinansowania z programu Mój Prąd lub otrzyma je w kwocie niższej niż 5000 zł – wówczas Orange Energia wypłaci różnicę.

Finansowanie zestawów jest możliwe do 100% wartości inwestycji przy pomocy kredytu bankowego. Nie jest wymagany jakikolwiek wkład własny klienta. Proces kredytowania jest uproszczony i całkowicie cyfrowy. Dzięki temu złożenie wniosku, decyzja kredytowa i zawarcie umowy z bankiem trwają zazwyczaj kilka minut.

Fotowoltaika od Orange Energia jest dostępna w wybranych salonach Orange.
W każdej chwili można również uzupełnić formularz kontaktowy. Doradca Orange Energia skontaktuje się w celu umówienia terminu spotkania, podczas którego zostanie przygotowana indywidualna wycena instalacji fotowoltaicznej, uwzględniająca wymagania klienta i możliwości techniczne.

W niedalekiej przyszłości klienci będą mieli możliwość monitorowania pracy swojej instalacji fotowoltaicznej za pomocą dedykowanej aplikacji mobilnej.

100% energii w rozliczeniu

Klientom oferujemy możliwość zawarcia z Orange Energia umowy dla mikrowytwórców, w której  gwarantujemy, że cała wyprodukowana przez ich instalacje energia, trafi do nich z powrotem. Tym samym, korzystając z oferty od Orange Energia, klient odzyska 100% nadwyżki energii (a nie 80%, jak u innych dostawców) wyprodukowanej przez swoją instalację. Energia wyprodukowana w dni słoneczne, dzięki wirtualnemu magazynowi energii, może zostać wykorzystana np. w dni pochmurne, nocą oraz w okresie zimowym. Rozliczanie w modelu 1:1 możliwe jest w każdej grupie taryfowej dostępnej dla klientów indywidualnych (G11, G12, G12w). Oznacza to, że Klienci nie muszą zmieniać najpopularniejszej – jednostrefowej taryfy G11, na taryfę weekendową G12w. Orange Energia dysponuje taką ofertą jako jedyny podmiot na rynku.

Wcześniej podpisana umowa daje możliwość uniknięcia kolejki w okresie największego obciążenia ekip instalacyjnych w sezonie letnim. Wcześniej zamontowana instalacja to z kolei szybkie uruchomienie produkcji własnego, „czystego” prądu i większy „magazyn prądu” na okres zimowy, kiedy zapotrzebowanie energii przewyższa jej produkcję.

Orange Energia oferuje zestawy fotowoltaiczne zawierające najwyższej jakości komponenty uznanych, światowych producentów m.in. Sharp, Bluesun, Longi, Huawei, SolarEdge. Falowniki typu on-grid akceptowane są przez wszystkich krajowych operatorów systemów dystrybucyjnych.

Montaż instalacji fotowoltaicznej jest wykonywany przez wyspecjalizowane ekipy Orange. Klient nie ponosi dodatkowych kosztów dostawy i montażu oraz profesjonalnego projektu technicznego. Orange Energia zapewnia także przygotowanie  wszystkich formalności niezbędnych do zgłoszenia instalacji do Operatora Systemu Dystrybucyjnego w celu wymiany obecnego licznika energii elektrycznej na licznik dwukierunkowy.

Orange Energia to największy niezależny sprzedawca energii elektrycznej w Polsce – przez ponad 6 lat  działalności na rynku sprzedaży energii spółka pozyskała ponad 120 tys. klientów indywidualnych i biznesowych. W zasięgu oferty Orange Energia jest dzisiaj ponad 97% gospodarstw domowych w Polsce.

Więcej informacji o fotowoltaice.

Mediateka

Udostępnij: Fotowoltaika od Orange Energia

Mediateka

8 czerwca 2021

Zielony Operator

Fotowoltaika produkuje energię i… chroni przed deszczem

7 maja 2021

Fotowoltaika produkuje energię i… chroni przed deszczem

Firma Ryłko, to ceniona marka na rynku obuwniczym, która perfekcyjnie łączy tradycje z nowoczesnymi rozwiązaniami. I nie chodzi tylko o projektowanie butów. Dzięki naszemu rozwiązaniu IoT Smart Energy, słońce zasila ich maszyny i urządzenia.

Na terenie zakładów Ryłko powstały instalacje fotowoltaiczne o łącznej mocy 498 kWp. Zajęliśmy się wszystkim. Od audytu i planów, przez „papierologię”, montaż, testy aż do uruchomienia. Rozwiązanie przyniesie firmie znaczące oszczędności na rachunkach za prąd, ponieważ instalacja wyprodukuje blisko 500 MWh energii rocznie. To mniej więcej tyle energii, ile przez rok zużywa 300 gospodarstw domowych. Tyle samo energii potrzebowałby samochód elektryczny, aby okrążyć kulę ziemską… 85 razy.

Za monitoring pracy instalacji oraz podłączonych do niej urządzeń i obwodów odpowiada Smart Energy Controller, unikalne rozwiązanie z zakresu Internetu Rzeczy od Orange. O tym „mózgu” instalacji fotowoltaicznej możecie poczytać tutaj.  W skrócie – to sprytne urządzenie, które kontroluje w czasie rzeczywistym kilkadziesiąt parametrów energetycznych. Wysyła też alarmy, gdy wykryje nieprawidłowości oraz pełni funkcję „strażnika mocy” tzn. umożliwia zdalne wyłączenie urządzeń lub całych obwodów.

No i najważniejsze: instalacja fotowoltaiczna w Ryłko to korzyści dla środowiska. Dzięki wykorzystaniu ekologicznego źródła energii, firma ograniczy swoją emisję CO2 o ok. 380 ton rocznie. To tyle, ile dwutlenku węgla absorbuje 76 tys. drzew.

Właśnie takie rozwiązania, z których płynie wiele różnych korzyści, lubimy najbardziej. Dzięki nowym technologiom wspieramy klientów w ich zielonej transformacji. Pomagamy zmniejszyć rachunki za prąd i ograniczamy emisję CO2. W nieoczywisty sposób, z fotowoltaiki skorzystają też pracownicy Ryłko. Instalacja tworzy… rodzaj zadaszenia, chroniącego ich przed deszczem i słońcem w drodze z parkingu do miejsca pracy.

Udostępnij: Fotowoltaika produkuje energię i… chroni przed deszczem