Innowacje

Mózg w pudełku kieruje inteligentną fotowoltaiką

7 grudnia 2020

Mózg w pudełku kieruje inteligentną fotowoltaiką

Korporacyjna anegdota mówi, że kiedy nasz zespół R&D zajmujący się Internetem Rzeczy zabiera się za tworzenie nowych rozwiązań, nie wiadomo, czego się spodziewać. Tym razem, we współpracy z start-upem, opracował niepozorne pudełko. Z wierzchu mało bajeranckie, ale nie dajcie się zwieść pozorom. W środku kryje się „mózg” instalacji fotowoltaicznej. To Energy Controller od Orange Polska.

Coraz więcej dachów w Polsce pokrywają panele fotowoltaiczne. Jak grzyby po deszczu powstają też instalacje gruntowe. Według danych Polskich Sieci Energoelektrycznych moc fotowoltaiki w październiku 2020 wyniosła 2682,7 MW, co oznacza wzrost o 166 proc. rok do roku. To bardzo dobra wiadomość dla odbiorców zielonej energii – oznacza oszczędności na rachunkach za prąd oraz dla klimatu, bo jest mniej emisji dwutlenku węgla. 1kWp instalacji fotowoltaicznej to średnio 765 kg mniej dwutlenku węgla rocznie.

Prąd ze słońca, czyli jak to działa

Panele pochłaniają energię z promieniowania słonecznego i zmieniają ją na energię elektryczną. Są połączone przewodami stałoprądowymi z falownikiem, który zmienia prąd stały na prąd zmienny. Trafia on do rozdzielni elektrycznej, gdzie podłączone są obwody i zielony prąd pojawia się w gniazdkach. Proste. To skomplikujemy temat.

Fotowoltaika jest jednym z elementów całej instalacji energetycznej w danym obiekcie czy budynku. Stabilność i niezawodność instalacji są kluczowe dla jego funkcjonowania. W dobie rosnących cen energii elektrycznej i nowych opłat „okołoenergetycznych” efektywność energetyczna to konieczność dla każdej firmy. I tutaj wracamy do naszego pudełka z mózgiem. To właśnie Energy Controller.

Co potrafi to niepozorne pudełko

Energy Controller monitoruje całą instalację, podłączone do niej urządzenia i obwody 24 h na dobę, kontrolując w czasie rzeczywistym aż… kilkadziesiąt parametrów energii. Mierzy m.in. bilans przyłącza, czyli ilość energii pobranej i oddanej do sieci, energię czynną i bierną w obu kierunkach w zadanym okresie czasu, parametry chwilowe np. moce czynne, bierne, napięcia dla każdej fazy niezależnie. Monitoruje też stan instalacji i samej fotowoltaiki. Magiczne pudełko automatycznie wysyła też alarmy i powiadomienia w przypadku wykrycia błędów, np. nieprawidłowych wartości napięć. W ten sposób zapewnia bezpieczeństwo i jest „Strażnikiem Mocy”.

schemat fotowoltaika

Oszczędzacie pieniądze i środowisko

Dlaczego warto zainwestować w Energy Controller? Oczywiście oszczędności. Od stycznia 2021 roku wchodzi tzw. „opłata mocowa”, która będzie uzależniona od ilości energii elektrycznej pobranej z sieci w wybranych godzinach. W skrócie oznacza podwyżkę cen za prąd. Energy Controller pozwoli określić profil mocy przedsiębiorstwa, a to z kolei ułatwi dopasowanie taryfy. Pozwoli też wykryć uszkodzone bądź energochłonne urządzenia. Dodatkowo, dzięki „Strażnikowi Mocy” można automatycznie wyłączać zdefiniowane urządzenia i obwody, by pracowały wtedy, gdy prąd jest najtańszy. Całkiem nieźle, jak na małe pudełko.

Zarządzanie całym systemem odbywa się zdalnie. Dzięki platformie Live Objects można sterować instalacją z każdego miejsca na świecie z dostępem do internetu. Analizy tworzone w oparciu o AI, raporty czy pełny bilans energetyczny są dostępne online. Wszystko widoczne w prosty i przejrzysty sposób.
Jeśli chcecie mieć inteligentną instalację fotowoltaiczną w Waszej firmie, napiszcie na adres: iot@orange.com Nasi eksperci przeprowadzą audyt, przygotują projekt instalacji i wycenę. Zajmiemy się też montażem, wsparciem technicznym, a także opieką gwarancyjną. Od A do Z. Jak lubicie najbardziej.

raport

Udostępnij: Mózg w pudełku kieruje inteligentną fotowoltaiką

Zielony Operator

Dane z chmury, energia ze słońca

20 listopada 2020

Dane z chmury, energia ze słońca

W przyszłym roku elektrownie fotowoltaiczne zasilą Centrum Przetwarzania Danych (CDP) Orange Polska w Łodzi i pod Kielcami oraz obecnie budowany ultranowoczesny Warsaw Center Hub. To kolejny z naszych sposobów na redukcję emisji zanieczyszczeń do atmosfery i odciążenie sieci przesyłowych.

Podążanie w kierunku neutralności klimatycznej – nasz cel to 2040 rok – wymaga ciągłego poszukiwania nowych rozwiązań. Centra danych to swoiste serce naszego biznesu, które potrzebuje jednak dużo energii, aby móc nieprzerwanie dostarczać usługi klientom. I chociaż stosujemy w nich wiele energooszczędnych rozwiązań, to szukamy kolejnych.

Prąd z dachów

Dlatego postanowiliśmy zagospodarować dachy i grunty naszych obiektów, aby wytwarzać zieloną energię elektryczną na własne potrzeby. Wykorzystamy instalacje fotowoltaiczne (PV). Słońce stanowi trzecie, co do wielkości źródło energii odnawialnej na świecie.

Inwestycje zrealizujemy w modelu Solar as a Serwis. To oznacza, że nasz partner biznesowy spółka Solarpro Polska zbuduje i będzie utrzymywać system fotowoltaiczny na własny koszt, a my dzierżawimy miejsce pod instalację i odkupujemy wyprodukowaną energię. To korzyść dla obu stron i dla środowiska. Elektrownie fotowoltaiczne mają być gotowe w trzecim kwartale 2021 roku i dostarczą nam energię o łącznej mocy 869,84 kWp, stanowiącą blisko 4% rocznego zapotrzebowania naszych dwóch CPD.

Ekologiczne Warsaw Data Hub

To nie wszystko. Także w budowanym właśnie, podwarszawskim Warsaw Data Hub powstanie instalacja PV o wielkości 500kWp, z możliwością jej rozbudowy. Żadne z działających w Polsce Data Centers nie ma obecnie rozwiązania na taką skalę. W słoneczne dni farma fotowoltaiczna będzie produkować energię pozwalającą na zaspokojenie nawet w 100% zapotrzebowania na energię jednej z komór, o powierzchni 400 m2. Komory to niezależny „byt” technologiczny, z własnymi systemami: zasilania, wentylacji i klimatyzacji precyzyjnej, która zostanie oparta na rozwiązaniach z naturalną wentylacją.

Warto dodać, że na parkingu przed Warsaw Data Hub powstaną stacje ładowania samochodów elektrycznych, a do nawadniania zieleni wokół obiektu wykorzystamy tzw. „szarą wodę”, czyli odzyskiwaną wodę ściekową. Dzięki zastosowanym rozwiązaniom technologicznym w Warsaw Data Hub zapobiegniemy wyemitowaniu rocznie ok. 5 000 ton CO2, co odpowiada rocznej emisji 1300 samochodów.

Mediateka

Udostępnij: Dane z chmury, energia ze słońca

Innowacje

Jak zaoszczędziliśmy rok energii dla Zakopanego?

19 marca 2019

Jak zaoszczędziliśmy rok energii dla Zakopanego?

Do oszczędzania energii nikogo przekonywać nie trzeba. Żyjemy w gorących czasach, w których pojęcia: efekt cieplarniany, ślad węglowy i ochrona klimatu na stałe weszły do naszego słownika, a odpowiedzialna konsumpcja stałą się nie tylko modnym trendem, ale naszym obowiązkiem wobec przyszłych pokoleń.

Mała zmiana, duży efekt

Tylko co to właściwie oznacza? Jest wiele sposobów na to, żeby spowolnić proces zmian klimatu. Tak wiele, że właściwie każdy z nas może zrobić coś dobrego dla Ziemi, zaczynając od rezygnacji z mięsa (wiecie, że hodowla zwierząt odpowiada za ok. 18% emisji gazów cieplarnianych?), wybieranie komunikacji miejskiej lub roweru, zamiast samochodu, używanie schodów, zamiast windy, wyjmowanie ładowarki z gniazdka po naładowaniu telefonu, wymianę żarówek na energooszczędne, aż po szybki prysznic zamiast długiej kąpieli (tak, dostarczanie wody też wymaga energii), czy otwieranie okien, zamiast włączania klimatyzacji.

Warto uświadomić sobie też, że każde używane przez nas urządzenia elektryczne oznacza zwiększoną emisję dwutlenku węgla, który trafia do atmosfery podczas produkcji energii elektrycznej. Dlatego nawet małe oszczędności, które robimy na co dzień, mają znaczenie, jeśli angażuje się w nie wiele osób. A co dopiero, gdy robią to firmy, zatrudniające tysiące pracowników.

Miasteczko Orange jest zielone

Co zrobiliśmy w głównej siedzibie naszej firmy, czyli Miasteczku Orange, żeby oszczędzać energię? W budynku na ponad 80% powierzchni zapewniono dostęp do światła dziennego – dzięki temu w ciągu dnia nie włączamy sztucznego oświetlenia. W budynkach zaprojektowano otwierane okna, co daje możliwość naturalnej wentylacji pomieszczeń i ogranicza korzystanie z klimatyzacji i wentylacji. W budynku zainstalowane są liczniki energii, co daje możliwość bieżącego monitorowania zużycia przez oświetlenie, chłodnie czy wentylatory. Jednak Miasteczko to dopiero początek. Jesteście ciekawi, co jeszcze robimy, aby zaoszczędzić energię elektryczną?

Nasza sieć też jest zielona

W serwerowniach oraz części stacji bazowych korzystamy z tzw. free coolingu. Na czym polega i ile energii pozwala zaoszczędzić? Zobaczcie w moim materiale.

Sprawdzamy także możliwości, jakie daje fotowoltaika, czyli energia pozyskiwana ze światła słonecznego. W dziewięciu budynkach Orange zainstalowaliśmy panele, dzięki którym przez cały rok mamy dodatkowe źródło energii. Jeśli wyniki pilotażu będą pozytywne, będziemy korzystać z tego sposobu zasilania w kolejnych lokalizacjach.

Młodzi Strażnicy Energii

Wszystko zaczyna się od edukacji, dlatego równolegle uczymy najmłodszych, jak oszczędzać energię elektryczną na małą skalę i wyrabiać dobre nawyki na przyszłość. Dzięki współpracy Centrum UNEP/GRID-Warszawa, partnerem edukacyjnym akcji oraz Fundacji Orange powstał program Młodzi Strażnicy Energii, czyli zestaw ćwiczeń do przeprowadzenia lekcji dla dzieci w wieku 8 – 10 lat. Materiały są ogólnodostępne – można pobrać je ze strony fundacji i przeprowadzić lekcję w zaprzyjaźnionej szkole. Link do materiałów znajdziecie tutaj: Młodzi Strażnicy Energii

Mam nadzieję, że zainspiruję Was do małych zmian, zwłaszcza, że za chwilę zacznie się wiosna i pojawi mnóstwo możliwości, żeby wyłączyć urządzenia zasilane energią elektryczną i zaczerpnąć trochę energii z natury 🙂

Udostępnij: Jak zaoszczędziliśmy rok energii dla Zakopanego?