8 czerwca 2021

Fotowoltaika od Orange Energia

Ruszył pierwszy etap sprzedaży instalacji fotowoltaicznych od Orange Energia. Do końca czerwca Orange Energia oferuje gwarantowany rabat do 5000 zł na instalację. Korzystanie z rozwiązania od Orange to 100% energii wyprodukowanej z własnej instalacji do użytku w gospodarstwie domowym.
To czysta energia ze słońca, która znacząco obniża ślad węglowy generowany przez gospodarstwo domowe.

Oferta Fotowoltaiki od Orange Energia jest adresowana do każdego, bez względu na to od jakiego sprzedawcy kupuje dziś energię. Klienci, którzy podpiszą umowy do 21 czerwca mogą liczyć na zwrot od Orange do 5000 zł. Klient otrzymuje gwarancję wypłacenia kwoty rabatu, jeśli nie otrzyma dofinansowania z programu Mój Prąd lub otrzyma je w kwocie niższej niż 5000 zł – wówczas Orange Energia wypłaci różnicę.

Finansowanie zestawów jest możliwe do 100% wartości inwestycji przy pomocy kredytu bankowego. Nie jest wymagany jakikolwiek wkład własny klienta. Proces kredytowania jest uproszczony i całkowicie cyfrowy. Dzięki temu złożenie wniosku, decyzja kredytowa i zawarcie umowy z bankiem trwają zazwyczaj kilka minut.

Fotowoltaika od Orange Energia jest dostępna w wybranych salonach Orange.
W każdej chwili można również uzupełnić formularz kontaktowy. Doradca Orange Energia skontaktuje się w celu umówienia terminu spotkania, podczas którego zostanie przygotowana indywidualna wycena instalacji fotowoltaicznej, uwzględniająca wymagania klienta i możliwości techniczne.

W niedalekiej przyszłości klienci będą mieli możliwość monitorowania pracy swojej instalacji fotowoltaicznej za pomocą dedykowanej aplikacji mobilnej.

100% energii w rozliczeniu

Klientom oferujemy możliwość zawarcia z Orange Energia umowy dla mikrowytwórców, w której  gwarantujemy, że cała wyprodukowana przez ich instalacje energia, trafi do nich z powrotem. Tym samym, korzystając z oferty od Orange Energia, klient odzyska 100% nadwyżki energii (a nie 80%, jak u innych dostawców) wyprodukowanej przez swoją instalację. Energia wyprodukowana w dni słoneczne, dzięki wirtualnemu magazynowi energii, może zostać wykorzystana np. w dni pochmurne, nocą oraz w okresie zimowym. Rozliczanie w modelu 1:1 możliwe jest w każdej grupie taryfowej dostępnej dla klientów indywidualnych (G11, G12, G12w). Oznacza to, że Klienci nie muszą zmieniać najpopularniejszej – jednostrefowej taryfy G11, na taryfę weekendową G12w. Orange Energia dysponuje taką ofertą jako jedyny podmiot na rynku.

Wcześniej podpisana umowa daje możliwość uniknięcia kolejki w okresie największego obciążenia ekip instalacyjnych w sezonie letnim. Wcześniej zamontowana instalacja to z kolei szybkie uruchomienie produkcji własnego, „czystego” prądu i większy „magazyn prądu” na okres zimowy, kiedy zapotrzebowanie energii przewyższa jej produkcję.

Orange Energia oferuje zestawy fotowoltaiczne zawierające najwyższej jakości komponenty uznanych, światowych producentów m.in. Sharp, Bluesun, Longi, Huawei, SolarEdge. Falowniki typu on-grid akceptowane są przez wszystkich krajowych operatorów systemów dystrybucyjnych.

Montaż instalacji fotowoltaicznej jest wykonywany przez wyspecjalizowane ekipy Orange. Klient nie ponosi dodatkowych kosztów dostawy i montażu oraz profesjonalnego projektu technicznego. Orange Energia zapewnia także przygotowanie  wszystkich formalności niezbędnych do zgłoszenia instalacji do Operatora Systemu Dystrybucyjnego w celu wymiany obecnego licznika energii elektrycznej na licznik dwukierunkowy.

Orange Energia to największy niezależny sprzedawca energii elektrycznej w Polsce – przez ponad 6 lat  działalności na rynku sprzedaży energii spółka pozyskała ponad 120 tys. klientów indywidualnych i biznesowych. W zasięgu oferty Orange Energia jest dzisiaj ponad 97% gospodarstw domowych w Polsce.

Więcej informacji o fotowoltaice.

Udostępnij: Fotowoltaika od Orange Energia

8 czerwca 2021

Zielony Operator

Fotowoltaika produkuje energię i… chroni przed deszczem

7 maja 2021

Fotowoltaika produkuje energię i… chroni przed deszczem

Firma Ryłko, to ceniona marka na rynku obuwniczym, która perfekcyjnie łączy tradycje z nowoczesnymi rozwiązaniami. I nie chodzi tylko o projektowanie butów. Dzięki naszemu rozwiązaniu IoT Smart Energy, słońce zasila ich maszyny i urządzenia.

Na terenie zakładów Ryłko powstały instalacje fotowoltaiczne o łącznej mocy 498 kWp. Zajęliśmy się wszystkim. Od audytu i planów, przez „papierologię”, montaż, testy aż do uruchomienia. Rozwiązanie przyniesie firmie znaczące oszczędności na rachunkach za prąd, ponieważ instalacja wyprodukuje blisko 500 MWh energii rocznie. To mniej więcej tyle energii, ile przez rok zużywa 300 gospodarstw domowych. Tyle samo energii potrzebowałby samochód elektryczny, aby okrążyć kulę ziemską… 85 razy.

Za monitoring pracy instalacji oraz podłączonych do niej urządzeń i obwodów odpowiada Smart Energy Controller, unikalne rozwiązanie z zakresu Internetu Rzeczy od Orange. O tym „mózgu” instalacji fotowoltaicznej możecie poczytać tutaj.  W skrócie – to sprytne urządzenie, które kontroluje w czasie rzeczywistym kilkadziesiąt parametrów energetycznych. Wysyła też alarmy, gdy wykryje nieprawidłowości oraz pełni funkcję „strażnika mocy” tzn. umożliwia zdalne wyłączenie urządzeń lub całych obwodów.

No i najważniejsze: instalacja fotowoltaiczna w Ryłko to korzyści dla środowiska. Dzięki wykorzystaniu ekologicznego źródła energii, firma ograniczy swoją emisję CO2 o ok. 380 ton rocznie. To tyle, ile dwutlenku węgla absorbuje 76 tys. drzew.

Właśnie takie rozwiązania, z których płynie wiele różnych korzyści, lubimy najbardziej. Dzięki nowym technologiom wspieramy klientów w ich zielonej transformacji. Pomagamy zmniejszyć rachunki za prąd i ograniczamy emisję CO2. W nieoczywisty sposób, z fotowoltaiki skorzystają też pracownicy Ryłko. Instalacja tworzy… rodzaj zadaszenia, chroniącego ich przed deszczem i słońcem w drodze z parkingu do miejsca pracy.

Udostępnij: Fotowoltaika produkuje energię i… chroni przed deszczem

Pierwsza stacja off-grid Orange zasilana słońcem

26 marca 2021

Pierwsza stacja off-grid Orange zasilana słońcem

W Wielkopolsce uruchomiliśmy pierwszą stację bazową, której prąd do pracy dostarczają moduły fotowoltaiczne z magazynem energii, wspierane agregatem DC. Obiekt w ogóle nie jest podłączony do sieci energetycznej (off-grid). Słońce dostarcza ponad 70 proc. zielonej energii, niezbędnej do działania.

Udostępnij: Pierwsza stacja off-grid Orange zasilana słońcem

Innowacje

Mózg w pudełku kieruje inteligentną fotowoltaiką

7 grudnia 2020

Mózg w pudełku kieruje inteligentną fotowoltaiką

Korporacyjna anegdota mówi, że kiedy nasz zespół R&D zajmujący się Internetem Rzeczy zabiera się za tworzenie nowych rozwiązań, nie wiadomo, czego się spodziewać. Tym razem, we współpracy z start-upem, opracował niepozorne pudełko. Z wierzchu mało bajeranckie, ale nie dajcie się zwieść pozorom. W środku kryje się „mózg” instalacji fotowoltaicznej. To Energy Controller od Orange Polska.

Coraz więcej dachów w Polsce pokrywają panele fotowoltaiczne. Jak grzyby po deszczu powstają też instalacje gruntowe. Według danych Polskich Sieci Energoelektrycznych moc fotowoltaiki w październiku 2020 wyniosła 2682,7 MW, co oznacza wzrost o 166 proc. rok do roku. To bardzo dobra wiadomość dla odbiorców zielonej energii – oznacza oszczędności na rachunkach za prąd oraz dla klimatu, bo jest mniej emisji dwutlenku węgla. 1kWp instalacji fotowoltaicznej to średnio 765 kg mniej dwutlenku węgla rocznie.

Prąd ze słońca, czyli jak to działa

Panele pochłaniają energię z promieniowania słonecznego i zmieniają ją na energię elektryczną. Są połączone przewodami stałoprądowymi z falownikiem, który zmienia prąd stały na prąd zmienny. Trafia on do rozdzielni elektrycznej, gdzie podłączone są obwody i zielony prąd pojawia się w gniazdkach. Proste. To skomplikujemy temat.

Fotowoltaika jest jednym z elementów całej instalacji energetycznej w danym obiekcie czy budynku. Stabilność i niezawodność instalacji są kluczowe dla jego funkcjonowania. W dobie rosnących cen energii elektrycznej i nowych opłat „okołoenergetycznych” efektywność energetyczna to konieczność dla każdej firmy. I tutaj wracamy do naszego pudełka z mózgiem. To właśnie Energy Controller.

Co potrafi to niepozorne pudełko

Energy Controller monitoruje całą instalację, podłączone do niej urządzenia i obwody 24 h na dobę, kontrolując w czasie rzeczywistym aż… kilkadziesiąt parametrów energii. Mierzy m.in. bilans przyłącza, czyli ilość energii pobranej i oddanej do sieci, energię czynną i bierną w obu kierunkach w zadanym okresie czasu, parametry chwilowe np. moce czynne, bierne, napięcia dla każdej fazy niezależnie. Monitoruje też stan instalacji i samej fotowoltaiki. Magiczne pudełko automatycznie wysyła też alarmy i powiadomienia w przypadku wykrycia błędów, np. nieprawidłowych wartości napięć. W ten sposób zapewnia bezpieczeństwo i jest „Strażnikiem Mocy”.

schemat fotowoltaika

Oszczędzacie pieniądze i środowisko

Dlaczego warto zainwestować w Energy Controller? Oczywiście oszczędności. Od stycznia 2021 roku wchodzi tzw. „opłata mocowa”, która będzie uzależniona od ilości energii elektrycznej pobranej z sieci w wybranych godzinach. W skrócie oznacza podwyżkę cen za prąd. Energy Controller pozwoli określić profil mocy przedsiębiorstwa, a to z kolei ułatwi dopasowanie taryfy. Pozwoli też wykryć uszkodzone bądź energochłonne urządzenia. Dodatkowo, dzięki „Strażnikowi Mocy” można automatycznie wyłączać zdefiniowane urządzenia i obwody, by pracowały wtedy, gdy prąd jest najtańszy. Całkiem nieźle, jak na małe pudełko.

Zarządzanie całym systemem odbywa się zdalnie. Dzięki platformie Live Objects można sterować instalacją z każdego miejsca na świecie z dostępem do internetu. Analizy tworzone w oparciu o AI, raporty czy pełny bilans energetyczny są dostępne online. Wszystko widoczne w prosty i przejrzysty sposób.
Jeśli chcecie mieć inteligentną instalację fotowoltaiczną w Waszej firmie, napiszcie na adres: iot@orange.com Nasi eksperci przeprowadzą audyt, przygotują projekt instalacji i wycenę. Zajmiemy się też montażem, wsparciem technicznym, a także opieką gwarancyjną. Od A do Z. Jak lubicie najbardziej.

raport

Udostępnij: Mózg w pudełku kieruje inteligentną fotowoltaiką