Tańszy roaming w Orange

12 lipca 2011

Tańszy roaming w Orange

Pamiętam, jak kilka tygodni temu dyskutowaliśmy na blogu o roamingu. Sugerowaliście, abyśmy wakacyjnie odświeżyli ofertę, czyli obniżyli ceny. Wczoraj ogłosiliśmy wprowadzenie bardzo atrakcyjnych pakietów roamingowych, a dziś media ogłaszają już kolejną wojnę cenową. Z tego jasno wynika, jaką mamy siłę oddziaływania na cały rynek. Z drugiej strony to nic dziwnego, że oferta została dostrzeżona, bo stawki 5 razy niższe, dają się pozytywnie odczuć przez klientów, zwłaszcza tych, co sporo podróżują lub spędzają właśnie wakacje za granicą. Pewnym jest, że duże różnice między połączeniami krajowymi, a wykonywanymi w roamingu zwłaszcza w Unii Europejskiej, stają się historią. Podobnie dzieje się z transmisją danych. W dobie smartphone`ów, laptopów i tabletów, które z nami podróżują i trudno się z nimi rozstać, to więcej niż dobra wiadomość.

Udostępnij: Tańszy roaming w Orange

Od lipca zmiany w roamingu

29 czerwca 2010

Od lipca zmiany w roamingu

Zaczynamy się wakacyjnie rozjeżdżać po świecie, dlatego chcę przypomnieć o zmianach w roamingu, które będą obowiązywały w krajach UE od 1 lipca. Chociaż Komisja Europejska obniżyła ceny w euro to słaba złotówka w tym roku zdecydowanie nam nie służy, stąd zmiany nie mogły być duże. Cena połączenia wychodzącego pozostała bez zmian – 1,79 zł/min , połączenie odbierane spadło do 0,74 zł/min (było 0,85 zł), a SMS to teraz 0,54 zł (0,57 zł). Ceny detaliczne transmisji danych w roamingu nie uległy zmianie (KE ich nie reguluje). Ważną zmianą jest wprowadzenie automatycznego limitu transmisji danych na poziomie 50 euro bez podatku, po przekroczeniu, którego dostęp do netu jest odcinany. Wcześniej, po osiągnięciu 80 proc., operator musi o tym ostrzec klienta. W przeliczeniu na złotówki limit to 240 zł. Oczywiście, jak ktoś chce to może go samemu zdjąć lub zlecić to operatorowi. Na koniec podróżującym polecam Travel Data Daily, czyli odnawialny pakiet 2 MB za 8 zł dostępny w krajach UE. Wszystkie podane przeze mnie ceny w złotówkach są brutto, czyli mają doliczony VAT. Więcej szczegółów www.orange.pl

Udostępnij: Od lipca zmiany w roamingu

Liczbą roku bezapelacyjnie 29

10 września 2009

Liczbą roku bezapelacyjnie 29

Rzadko trafia się tak wyjątkowa opowieść, jak nasza. Rarka jest czymś rzadko spotykanym, niepowtarzalnym, wyjątkowym i jedynym w swoim rodzaju. Tylko w niej za minutę połączenia do wszystkich sieci zapłacisz 29 gr (stawka nie dotyczy połączeń z siecią PLAY)” itd. Tako rzecze reklama i znów fetyszem komunikacyjnym jest słynne 29 gr/min, które było prześwietlane, kopiowane, naciągane na różne sposoby. To bez wątpienia liczba roku 2009 na rynku telekomunikacyjnym! Udzieliła mi się opowieść konkurenta, dlatego w ofercie doszukałem się także innych osobliwości. Co Rarka kryje w sobie prócz mitycznej ceny? Minuty w ramach abonamentu nie można wymienić na SMS-y, ani MMS-y, więc za każdą wysłaną wiadomość rarko-użytkownik dopłaci. Abonament jest goły, jak święty turecki, bez jakichkolwiek bonusów i jeszcze najtańszy kosztuje 55 zł. To podstawowe haczyki lub jak kto woli kruczki. Myślę, że konstruowanie oferty abonamentowej, aby koniecznie było 29 gr/min, ale z wieloma gwiazdkami nie jest dobrym rozwiązaniem. Pomysł sprawdził się w prepaid, ale to zupełnie inny segment rynku i oczekiwania klientów. Dlatego dużego sukcesu Rarce nie wróżę. Raczej pozostanie osobnikiem rzadko spotykanym.

Udostępnij: Liczbą roku bezapelacyjnie 29

Tańszy roaming i Plusa kilka słów za dużo…

29 czerwca 2009

Tańszy roaming i Plusa kilka słów za dużo…

Wielokrotnie pytaliście mnie o nowe stawki w roamingu, które pojawią się od 1 lipca i wyrażaliście obawy, czy nie będą wyższe. Wzrost kursu euro umożliwiał spore podwyżki. My zdecydowaliśmy się jednak utrzymać ceny na dotychczasowym poziomie, co oznacza, że będą o ok. 20 proc. niższe niż limit ustalony przez KE. Zdecydowanie tańsze będą też SMS-y. Zamiast 1,5 zł będzie 57 gr. Wprowadzamy sekundowe naliczanie dla połączeń przychodzących od początku rozmowy. Natomiast dla połączeń wychodzących sekundowe naliczanie będzie po pierwszych 30 s. rozmowy. Szczegółowy cennik nowej eurotaryfy znajdziecie na stronie www.orange.pl od 1 lipca. Temat roamingowy nie budzi jednak tyle dyskusji, co ostatnia wypowiedź przedstawiciela Polkomtela, że jego firma pod wieloma warunkami, ale jest gotowa zgodzić się na zerową stawkę MTR. Media szybko podchwyciły temat węsząc przełom w myśleniu Plusa. Moim zdaniem przełomu nie będzie i pozwolę sobie wysnuć refleksję, że ich manager zaaferowany burzliwą dyskusją poszedł o jeden most za daleko i prędzej czy później Plus wycofa się z jego deklaracji. Co więcej świadczy o tym, jak powszechnie znienawidzona jest asymetria i faworyzowanie Playa w tym względzie, że taka deklaracja w ogóle padła. Teraz pozostaje tylko zadanie dla PR-u, jak zrobić krok w tył, zachowując przy tym twarz. Dlaczego? Ponieważ z ekonomicznego i zdroworozsądkowego punku widzenia jest to niekorzystne dla jego firmy i całego rynku. Oczywiście Plus może też, jak podpowiedział mi jeden z dziennikarzy, niczego nie odwoływać, grać na zwłokę i mówić, że oni może i by chcieli tylko rynek jeszcze nie gotowy. No i jeszcze pozostaje możliwość, aby podeprzeć się KE, która przedstawiła jasne wytyczne dotyczące polityki MTR w UE. Cokolwiek nie zrobią chlapnęło się i trzeba z tym żyć.

Udostępnij: Tańszy roaming i Plusa kilka słów za dużo…

Świąteczna niespodzianka Orange

31 marca 2009

Świąteczna niespodzianka Orange

Wczoraj prezes Orange Grażyna Piotrowska-Oliwa w TVN CNBC Biznes zapowiedziała, że jeszcze przed świętami firma przedstawi nową ofertę prepaid. W necie i na moim blogu od razu pojawiło się wiele interpretacji, komentarzy i plotek. Dlatego myślę, że najlepszym rozwiązaniem będzie zamieszczenie stenogramu rozmowy.

Redaktor: No, ale odpuszcza, że tak powiem, w wojnie o prepaid? Bo na razie nie widać odpowiedzi.

GPO: Panie redaktorze, ofertę bardzo łatwo jest zakomunikować, że teraz 29 gr jest do wszystkich, ale klient widzi 29 gr, natomiast nie widzi, że oferta od poprzedniej różni się tym, że w przypadku jednego z operatorów, ruch poza siecią kosztował 59 gr w ramach sieci kosztował 19 gr. Struktura ruchu dużych operatorów i przy prepaidzie jest mnie więcej taka, że 80 proc. ruchu odbywa się na poziomie sieci. Teraz znowu prosta arytmetyka, 29 gr do wszystkich oznacza podwyżkę z 19 gr do 29 w 80 proc. wykonywanych rozmów i dla 20 proc. wykonywanych rozmów obniżkę z 59 do 29 gr, więc ja bym była ostrożna, co do określeń mówiących: wojna cenowa. Mamy przygotowaną w tej chwili ofertę, lada moment ją wypuścimy i myślę, że nie będziemy się tak bawić z klientami.

Redaktor: Lada moment, czyli?

GPO: Na dniach.

Redaktor: Na dniach?

GPO: Na dniach.

Redaktor: Pierwszy tydzień kwietnia, czyli ten tydzień, już? Tak?

GPO: Może świąteczna niespodzianka.

Udostępnij: Świąteczna niespodzianka Orange