Zielony Operator

19 października 2020

Dzisiaj ruszyliśmy z kampanią promującą drugie życie telefonów komórkowych i uruchomiliśmy portal www.orange.pl/razemdlaplanety, gdzie możecie znaleźć praktyczne wskazówki, jak korzystać z technologii w sposób bardziej przyjazny środowisku.

Poszukajcie proszę w domu niepotrzebnych telefonów, zajrzyjcie głęboko do szuflad i przyjdźcie do salonów Orange. Zużyte, niedziałające telefony zostawcie w pojemniku – przekażemy je do recyklingu. Sprawne, starsze modele smartfonów odkupimy od Was. Szczegóły, dlaczego warto skorzystać znajdziecie tutaj.

Pierwsza wideo rozmowa z prezesem Orange

Dlaczego chcemy być zielonym operatorem? Co już zrobiliśmy i skąd pomysł na kampanię dowiecie się z rozmowy z naszym prezesem Julienem Ducarroz. To pierwszy wideo wywiad, który zamieszczamy na blogu i na pewno nie ostatni. Szef Orange Polska będzie gościł u nas częściej.

Eko-piątki warto śledzić!

Przy okazji przypominam i zachęcam do śledzenia eko-piątków, które wystartowały na blogu w październiku. Co tydzień moja koleżanka ekspertka Hania Jaworska-Orthwein przybliża Wam kwestie ochrony środowiska. Z pierwszych trzech postów dowiecie się dlaczego firmy powinny dbać o naszą planetę, co to jest neutralność klimatyczna i gospodarka obiegu zamkniętego. Oczywiście zawsze z wątkami nawiązującymi do Orange.

Telefon, który może żyć dłużej

Na koniec krótko o kampanii, która właśnie wystartowała. W telewizji i Internecie przez kilka tygodni będziecie widzieć film, który opowiada telefonie-zabawce, który najpierw cieszy, a potem przestaje być potrzebny. Pomysł powstał w agencji Publicis France, produkcją zajął się Orange Global, postprodukcją Orka i Lunapark, a Initiative Media zadbał o zakup mediów.

Udostępnij: Przynieście nam niepotrzebny telefon, razem zadbamy o środowisko. Rozmowa z prezesem Julienem Ducarroz

Magazyny Orange bardziej cyfrowe i ekologiczne

14 października 2020

Magazyny Orange bardziej cyfrowe i ekologiczne

Na początku roku informowaliśmy, że we wszystkich salonach Orange klienci mogą podpisać na tablecie umowę oraz inne dokumenty związane z usługami. Wygodnie i bezpiecznie. Z takiej możliwości korzysta teraz 9 na 10 klientów. Chcemy, aby jak najwięcej procedur odbywało się online. Elektroniczny obieg dokumentów jest szybszy i ogranicza zużycie papieru. Chodzi nie tylko o relacje z klientami, ale też partnerami biznesowymi i technicznymi.

Dlatego zrobiliśmy kolejny krok w kierunku cyfryzacji naszych procesów. Od tego tygodnia obsługa w 9 magazynach regionalnych Orange Polska odbywa się już bez drukowania sterty dokumentów magazynowych. Mówimy o wydawaniu rocznie milionów urządzeń oraz materiałów niezbędnych do rozbudowy i utrzymania naszej sieci stacjonarnej i mobilnej.

Oznacza to oszczędność ok. 600 tys. kartek papieru rocznie, czyli 51 oszczędzonych drzew. Proces przyjęcia i wydania towarów z magazynów będzie też zdecydowanie krótszy. Wdrożenie zrealizowaliśmy razem z naszym operatorem logistycznym, firmą Ceva.

Udostępnij: Magazyny Orange bardziej cyfrowe i ekologiczne

Dołącz do akcji Orange Flex „Bez śladu”

18 listopada 2019

Dołącz do akcji Orange Flex „Bez śladu”

Lubisz wyzwania? Wiesz, że nie zawsze twoje wybory są w pełni ekologiczne? Potrzebujesz porad i motywacji, by to zmienić? Dołącz do akcji „Bez śladu” przygotowanej przez Orange Flex we współpracy z Wyborcza.pl oraz Wysokieobcasy.pl i zmieniaj swoje nawyki. Celem zabawy jest zachęcenie do bardziej świadomych zachowań ekologicznych i zmiany nawyków.  Można także wygrać iPhone 11 PRO i Apple Watch Series 5 obsługujących eSIM.

Wspólnie uczmy się, jak być eko

Zapraszam do akcji „Bez śladu” i podejmowania ekologicznych wyzwań.  Pierwsze wyzwanie startuje 25 listopada, ale już teraz możecie zapisać się na newsletter, w którym wysyłane będą wyzwania. Wejście w świat zero waste warto zaczynamy od zmian w kuchni. Zamiast wyrzucać produkty, które zalegają nam w domu, można przygotować z nich kolejne danie. Wzoruj się na innych, którym idea less waste towarzyszy od dawna i podejmij wyzwanie. Podzielcie się swoimi praktykami, czy rozwiązaniami na to, by w kuchni być bardziej eko. Moim sposobem na mniejsze zużycie folii czy papieru potrzebnego do zapakowania szkolnych kanapek dla dzieci są torebki śniadaniowe wielokrotnego użytku. Wykonane są z materiału pokrytego specjalnym spożywczym woskiem. Mają ciekawe, kolorowe wzory, łatwo się myją a dzieci chętnie z nich korzystają. Najciekawsze dwie odpowiedzi nagrodzę workiem paper wash. Jest on wykonany z impregnowanej celulozy, nie niszczy się w kontakcie z wodą i można go prać. Worek jest w 100% biodegradowalny. Przyda się na pewno na krótkie wycieczki czy na spacer. Wasze pomysły piszcie w komentarzu do tego wpisu do środy 20 listopada.

Tematami kolejnych zadań będą m.in. segregowanie śmieci, ograniczanie plastiku, odpowiedzialna moda czy ekologiczne podróże. Akcja potrwa sześć tygodni, do 6 stycznia 2020 r.

Aby podjąć wyzwanie, należy zapisać się do newslettera Wyborcza.pl EKO Wyzwanie na stronie wyborcza.pl/bezsladu . Następnie należy zrobić zdjęcie pokazujące podejmowanie wyzwania i umieścić je na Instagramie z hasztagiem #bezsladu oraz otagować @orange_flex i @gazeta_wyborcza. Każde podjęte wyzwanie to dodatkowa szansa na wygraną.

Ci, którzy zdecydują się podjąć wyzwanie otrzymają po miesiącu korzystania z Flex m.in. 50 zł do wykorzystania w aplikacji Orange Flex oraz dwumiesięczny bezpłatny dostęp do treści Wyborcza.pl.

Bez Śladu - wspólna akcja Flex i wyborcza.pl

Udostępnij: Dołącz do akcji Orange Flex „Bez śladu”

Muzyka

„Zielony” Orange Warsaw Festival 2018

20 czerwca 2018

„Zielony” Orange Warsaw Festival 2018

Orange Warsaw Festival to duża impreza a co za tym idzie wyzwanie organizacyjne i logistyczne. Jednak 60 tysięcy osób bawiło się świetnie, bezpiecznie a dodatkowo z troską o środowisko. Obejrzyjcie jak wykorzystywaliśmy odpady na Orange Warsaw Festival. Szachy, skakanka i piłkarzyki to tylko niektóre z rzeczy jakie udało nam się stworzyć dzięki recyklingowi śmieci. W zamian za oddanie starego telefonu, można było wygrać nowy!

Udostępnij: „Zielony” Orange Warsaw Festival 2018