Kilka prostych rozwiązań w trosce o planetę

29 stycznia 2021

Kilka prostych rozwiązań w trosce o planetę

Małe, ale konkretne działania w naszym biznesie i kontakcie z klientami, dają znaczący wpływ na środowisko. W Orange pozbywamy się zbędnych folii, wprowadzamy modem z obudową w 100% z plastiku z recyklingu i promujemy paczkomaty.

Pudełka bez zbędnej folii

Nasi klienci lubią dostawać od nas przesyłki, a my lubimy je im wysyłać. Nie wszystkie opakowania muszą być wielobarwne z uszlachetnionego papieru, którego produkcja jest obciążająca dla środowiska. Tu się sprawdza zasada – im prościej tym lepiej. Dlatego w przesyłkach kurierskich posługujemy się szarym kartonem z oszczędnym nadrukiem, używając ograniczonej palety kolorów. Po to, aby oszczędzić środowisko. Zmodyfikowaliśmy nasze szare pudełka opakowaniowe, całkowicie rezygnując z użycia folii zabezpieczającej. Zmiana objęła już mniejsze pudełka, stanowiące 85% naszego wolumenu przesyłek i wkrótce zostanie rozszerzona na pozostałą resztę opakowań. Dzięki temu redukujemy zużycie folii i ułatwiamy recykling prostego, kartonowego pudełka.

Eko-dostawa

Nasze paczki może dostarczyć Wam kurier prosto do drzwi, ale mamy też inną alternatywę, którą warto rozważyć – samodzielny odbiór z paczkomatu. To nie tylko wygoda, bo można w dogodnym momencie, bez czekania na kuriera, wybrać się do paczkomatu, ale również lepsze dla środowiska. Dostawa do paczkomatu generuje aż cztery razy mniejszy ślad węglowy, niż dostawa do drzwi domu. Usługa, obecnie dotyczy klientów indywidualnych kupujących usługi mobilne z e-umową oraz klientów indywidualnych kupujących produkty za gotówkę bez umowy. Umożliwia składanie kilku zamówień, w ramach jednego tzw. multi-koszyka dla 3 wybranych produktów. Pomyślcie o tym.

Modem w duchu eko-design

Skoro już mowa o urządzeniach to chcę pochwalić się naszym najmłodszym dzieckiem – Funbox 6. O jego zaletach i komforcie użytkowania pisał mój kolega. Dodam, że to nasze pierwsze urządzenie posiadające obudowę z plastiku w 100% pochodzącego z recyklingu. Oczywiście nie zawiera żadnych zbędnych foliowych torebek lub innych plastikowych elementów np. opasek zaciskających.

Oszczędzamy papier

Technologie, które pozwolą ograniczyć wycinkę choćby jednego drzewa, zawsze są potrzebne. Lasy to „zielone płuca ziemi”, które produkują tlen, pochłaniają dwutlenek węgla, redukują temperaturę w trakcie upałów, poprawiają obieg wody w przyrodzie, są źródłem żywności i schronienia dla zwierząt. Dlatego warto oszczędnie gospodarować papierem, aby nie marnować produktów pochodzących z lasu i nie produkować odpadów. Albo używać takiego, który pochodzi w 100% z recyklingu, co potwierdza certyfikacja. Nasz najnowszy katalog z ofertą na sezon zimowy, został wyprodukowany właśnie z użyciem takiego surowca. Dodatkowo zmniejszyliśmy liczbę stron z 12 na 8.  I choć ma mniejszą objętość, to ponoć udało się zmieścić w nim więcej treści. To się nazywa eko-efektywność !

Nie zapominajcie o e-fakturze

Chociaż od wielu lat namawiamy klientów na przejście na e-fakturę, to część z nich nadal korzysta z jej wersji papierowej. Dlatego cały czas przyglądamy się temu procesowi i poprawiamy go. Ostatni przykład? Dzięki najnowszej, z pozoru małej, zmianie polegającej na zadrukowywaniu odwrotu druku polecenia zapłaty oszczędzamy kolejne pół miliona kartek papieru rocznie.

Warto przypomnieć, że e-faktura to faktura elektroniczna, którą zawiera te same informacje i ma taką samą moc prawną, co faktura papierowa. Jej zaletą jest trwałość oraz brak konieczności przechowywania stosu papierów. Wygodne przechowywanie plików w chmurze zapewnia szybszy dostęp do dokumentów historycznych i ich sprawniejsze wyszukiwanie.

Udostępnij: Kilka prostych rozwiązań w trosce o planetę

Noworoczne eko-postanowienia czyli zmień nawyki dla planety

8 stycznia 2021

Noworoczne eko-postanowienia czyli zmień nawyki dla planety

Nowy rok przynosi energię i chęć do zmian, dlatego chętniej podejmujemy postanowienia. Pośród tych osobistych warto pomyśleć o takich, dzięki którym zadbamy o los naszej planety. Przygotowałam listę kilku „eko-porad”, które możecie wpisać na swoją zieloną listę.

Oto moje propozycje postanowień zgodnie z zasadą 6R, dzięki którym my staniemy się bardziej świadomymi konsumentami i zyska na tym kondycja naszej planety. Wybierzcie z nich coś dla siebie, bo każdy gest ma znaczenie:

1. Rethink czyli przemyśl. Przemyślane zakupy nie tylko oszczędzą nasz portfel, ale i środowisko. Bądź świadomym konsumentem. Kupując produkty czy urządzenia warto przyjrzeć się, w jaki sposób powstają. Dzięki przemyślanemu projektowi łatwiej podlegają recyklingowi, zawierają mniej materiałów użytych do produkcji lub surowiec z odpowiedzialnych źródeł. Czytaj etykiety – certyfikacja ma znaczenie.
  2. Refuse czyli odmawiaj. Koniec plastikowych jednorazówek coraz bliżej, ale pamiętaj, że produkcja i wykorzystywanie innych, nietrwałych przedmiotów to dla środowiska obciążenie. Dlatego warto zmienić podejście i nosić ze sobą np. siatkę wielorazowego użytku na zakupy, korzystać z własnej wielorazowej słomki czy kubka, albo nie przyjmować darmowego gadżetu, który nie jest nam potrzebny.
  3. Reduce czyli ogranicz. Tu działa prosta zasada. Mniej przedmiotów to mniej odpadów. To ile kupujemy ma wpływ na to, ile surowców, energii i wody jest zużywane, a zasobów tej ostatniej jest coraz mniej. Koniec z marnowaniem żywności. Rozważ ograniczenie spożycia mięsa – jego produkcja oraz nabiału to aż 15 % emisji gazów cieplarnianych. Sposobem na ograniczenie emisji zanieczyszczeń do atmosfery jest też zmiana sposobów podróżowania – bezemisyjnie lub transportem współdzielonym. I choć dziś brak podróży to wymuszona okoliczność, warto o niej pamiętać w przyszłości planując np. wakacyjną wycieczkę.
  4. Reuse czyli używaj ponownie. Skoro zostało coś wyprodukowane to ważne jest aby pozostało w użyciu jak najdłużej. Dobrym zwyczajem jest bezgotówkowa wymiana przedmiotów niepotrzebnych już właścicielom: ubrań, książek lub zabawek. A może masz nadal sprawny, ale niepotrzebny telefon? Przekaż go dalej komuś, kto potrzebuje. Albo odsprzedaj w salonie Orange. Dasz mu drugie życie.
  5. Repair czyli naprawiaj. Staraj się nie wyrzucać od razu tego, co się zepsuło. Jeszcze kilkadziesiąt lat temu naprawa sprzętów domowych, butów czy ubrań było normą. Coraz więcej jest miejsc i usług, dzięki którym naprawisz swoje urządzenie. To oznacza mniejsze emisje, niż produkcja nowego urządzenia.
  6. Recycle czyli przekazuj do recyklingu. Segregacja zmniejsza ilość śmieci na składowiskach i zwiększa poziom odzysku i recyklingu surowców wtórnych, jak plastik czy papier. Recykling zużytych urządzeń takich jak np. telefon to redukcja emisji CO2, bezpieczne zagospodarowanie odpadów niebezpiecznych i zamknięcie obiegu cennych metali szlachetnych. Warto o to zadbać, a to prosty gest.

Postanowienia noworoczne nie muszą być pobożnymi życzeniami, o których zapominamy po kilku tygodniach. Aby udało się je zrealizować warto przemyśleć szczegóły i przygotować plan, którego będziemy się trzymać.

W Orange też mamy plan i zobowiązanie, którego się podjęliśmy. Do 2040 chcemy osiągnąć neutralność klimatyczną netto czyli dziesięć lat wcześniej, niż rekomenduje to międzynarodowa organizacja operatorów telekomunikacyjnych GSMA, czy Unia Europejska.

Chcemy to osiągnąć przy jednoczesnym zwiększaniu udziału energii odnawialnej w strukturze energetycznej. Krok po kroku realizujemy nasz plan i od tego roku 10% naszej energii będzie pochodziło z farm wiatrowych. Konsekwentnie wdrażamy też działania, dzięki którym dajemy drugie życie urządzeniom.

#OrangeGoesGreen

Udostępnij: Noworoczne eko-postanowienia czyli zmień nawyki dla planety

19 października 2020

Dzisiaj ruszyliśmy z kampanią promującą drugie życie telefonów komórkowych i uruchomiliśmy portal www.orange.pl/razemdlaplanety, gdzie możecie znaleźć praktyczne wskazówki, jak korzystać z technologii w sposób bardziej przyjazny środowisku.

Poszukajcie proszę w domu niepotrzebnych telefonów, zajrzyjcie głęboko do szuflad i przyjdźcie do salonów Orange. Zużyte, niedziałające telefony zostawcie w pojemniku – przekażemy je do recyklingu. Sprawne, starsze modele smartfonów odkupimy od Was. Szczegóły, dlaczego warto skorzystać znajdziecie tutaj.

Pierwsza wideo rozmowa z prezesem Orange

Dlaczego chcemy być zielonym operatorem? Co już zrobiliśmy i skąd pomysł na kampanię dowiecie się z rozmowy z naszym prezesem Julienem Ducarroz. To pierwszy wideo wywiad, który zamieszczamy na blogu i na pewno nie ostatni. Szef Orange Polska będzie gościł u nas częściej.

Eko-piątki warto śledzić!

Przy okazji przypominam i zachęcam do śledzenia eko-piątków, które wystartowały na blogu w październiku. Co tydzień moja koleżanka ekspertka Hania Jaworska-Orthwein przybliża Wam kwestie ochrony środowiska. Z pierwszych trzech postów dowiecie się dlaczego firmy powinny dbać o naszą planetę, co to jest neutralność klimatyczna i gospodarka obiegu zamkniętego. Oczywiście zawsze z wątkami nawiązującymi do Orange.

Telefon, który może żyć dłużej

Na koniec krótko o kampanii, która właśnie wystartowała. W telewizji i Internecie przez kilka tygodni będziecie widzieć film, który opowiada telefonie-zabawce, który najpierw cieszy, a potem przestaje być potrzebny. Pomysł powstał w agencji Publicis France, produkcją zajął się Orange Global, postprodukcją Orka i Lunapark, a Initiative Media zadbał o zakup mediów.

Udostępnij: Przynieście nam niepotrzebny telefon, razem zadbamy o środowisko. Rozmowa z prezesem Julienem Ducarroz

Magazyny Orange bardziej cyfrowe i ekologiczne

14 października 2020

Magazyny Orange bardziej cyfrowe i ekologiczne

Na początku roku informowaliśmy, że we wszystkich salonach Orange klienci mogą podpisać na tablecie umowę oraz inne dokumenty związane z usługami. Wygodnie i bezpiecznie. Z takiej możliwości korzysta teraz 9 na 10 klientów. Chcemy, aby jak najwięcej procedur odbywało się online. Elektroniczny obieg dokumentów jest szybszy i ogranicza zużycie papieru. Chodzi nie tylko o relacje z klientami, ale też partnerami biznesowymi i technicznymi.

Dlatego zrobiliśmy kolejny krok w kierunku cyfryzacji naszych procesów. Od tego tygodnia obsługa w 9 magazynach regionalnych Orange Polska odbywa się już bez drukowania sterty dokumentów magazynowych. Mówimy o wydawaniu rocznie milionów urządzeń oraz materiałów niezbędnych do rozbudowy i utrzymania naszej sieci stacjonarnej i mobilnej.

Oznacza to oszczędność ok. 600 tys. kartek papieru rocznie, czyli 51 oszczędzonych drzew. Proces przyjęcia i wydania towarów z magazynów będzie też zdecydowanie krótszy. Wdrożenie zrealizowaliśmy razem z naszym operatorem logistycznym, firmą Ceva.

Udostępnij: Magazyny Orange bardziej cyfrowe i ekologiczne

Dołącz do akcji Orange Flex „Bez śladu”

18 listopada 2019

Dołącz do akcji Orange Flex „Bez śladu”

Lubisz wyzwania? Wiesz, że nie zawsze twoje wybory są w pełni ekologiczne? Potrzebujesz porad i motywacji, by to zmienić? Dołącz do akcji „Bez śladu” przygotowanej przez Orange Flex we współpracy z Wyborcza.pl oraz Wysokieobcasy.pl i zmieniaj swoje nawyki. Celem zabawy jest zachęcenie do bardziej świadomych zachowań ekologicznych i zmiany nawyków.  Można także wygrać iPhone 11 PRO i Apple Watch Series 5 obsługujących eSIM.

Wspólnie uczmy się, jak być eko

Zapraszam do akcji „Bez śladu” i podejmowania ekologicznych wyzwań.  Pierwsze wyzwanie startuje 25 listopada, ale już teraz możecie zapisać się na newsletter, w którym wysyłane będą wyzwania. Wejście w świat zero waste warto zaczynamy od zmian w kuchni. Zamiast wyrzucać produkty, które zalegają nam w domu, można przygotować z nich kolejne danie. Wzoruj się na innych, którym idea less waste towarzyszy od dawna i podejmij wyzwanie. Podzielcie się swoimi praktykami, czy rozwiązaniami na to, by w kuchni być bardziej eko. Moim sposobem na mniejsze zużycie folii czy papieru potrzebnego do zapakowania szkolnych kanapek dla dzieci są torebki śniadaniowe wielokrotnego użytku. Wykonane są z materiału pokrytego specjalnym spożywczym woskiem. Mają ciekawe, kolorowe wzory, łatwo się myją a dzieci chętnie z nich korzystają. Najciekawsze dwie odpowiedzi nagrodzę workiem paper wash. Jest on wykonany z impregnowanej celulozy, nie niszczy się w kontakcie z wodą i można go prać. Worek jest w 100% biodegradowalny. Przyda się na pewno na krótkie wycieczki czy na spacer. Wasze pomysły piszcie w komentarzu do tego wpisu do środy 20 listopada.

Tematami kolejnych zadań będą m.in. segregowanie śmieci, ograniczanie plastiku, odpowiedzialna moda czy ekologiczne podróże. Akcja potrwa sześć tygodni, do 6 stycznia 2020 r.

Aby podjąć wyzwanie, należy zapisać się do newslettera Wyborcza.pl EKO Wyzwanie na stronie wyborcza.pl/bezsladu . Następnie należy zrobić zdjęcie pokazujące podejmowanie wyzwania i umieścić je na Instagramie z hasztagiem #bezsladu oraz otagować @orange_flex i @gazeta_wyborcza. Każde podjęte wyzwanie to dodatkowa szansa na wygraną.

Ci, którzy zdecydują się podjąć wyzwanie otrzymają po miesiącu korzystania z Flex m.in. 50 zł do wykorzystania w aplikacji Orange Flex oraz dwumiesięczny bezpłatny dostęp do treści Wyborcza.pl.

Bez Śladu - wspólna akcja Flex i wyborcza.pl

Udostępnij: Dołącz do akcji Orange Flex „Bez śladu”