Wracamy z tańszymi, odnowionymi iPhone’ami

30 sierpnia 2022

Wracamy z tańszymi, odnowionymi iPhone’ami

W ostatnich dniach wakacji ponownie możecie kupić odnowione iPhone’y w obniżonych cenach. To świetne rozwiązanie dla Waszych portfeli, a także troska o środowisko. Tym razem przygotowaliśmy dla Was dwa modele:

• iPhone 8 64 GB, odnowiony Renewd klasa A+, tańszy o 144 zł przy zakupie Planów abonamentowych: 50, 60, 80 oraz Orange Love: Mini, Standard, Extra i Premium.
  • iPhone X 64 GB, odnowiony Renewd klasa A+, tańszy o 144 zł przy zakupie Planu 80, Orange Love: Extra i Premium lub o 72 zł taniej z innymi, wybranymi ofertami.

Promocja obowiązuje również w ofercie bez abonamentu. Odnowionego iPhone’a 8 64 GB kupicie o 100 zł taniej, a odnowionego iPhone’a X 64 GB o 70 zł. Możecie zapłacić jednorazowo lub w 20 ratach 0%. Promocja potrwa do 7 września. Szczegóły oferty tutaj.

Odnowione urządzenia poddawane są gruntownej renowacji i doprowadzane do stanu “jak nowy”. To daje gwarancję, że wyglądają i działają jak nowy sprzęt.

Miłośnikom Apple przypominam, że premiera nowych iPhone’ów już 7 września. Nie przegapcie!

Udostępnij: Wracamy z tańszymi, odnowionymi iPhone’ami

Kupujesz smartfon, sprawdź czy jest eko

24 czerwca 2022

Kupujesz smartfon, sprawdź czy jest eko

Wybierając smartfon kierujecie się głównie marką, ceną i funkcjami. Teraz możecie także wziąć pod uwagę jego wpływ na środowisko. Pozwala na to Eco Rating, czyli ujednolicony system oceny przyjęty przez pięciu europejskich operatorów: Orange, Deutsche Telekom, Telefónica, Telia Company i Vodafone.

Eco Rating to analiza wpływu na środowisko procesu produkcji, transportu, użytkowania i utylizacji telefonu komórkowego, a ocena jest prezentowana na specjalnej etykiecie.

Gdzie sprawdzisz etykietę

W e-sklepie Orange Polska część telefonów ma widoczny wskaźnik prezentujący jego ocenę. Po najechaniu na etykietę pojawia się szczegółowa informacja z danymi. Im wynik jest bliższy 100, tym wyższa efektywność środowiskowa urządzenia.

Jak sprawdzamy smartfon

W Eco Rating wykorzystywane są informacje przekazywane przez producentów smartfonów. Już 17 dostawców przekazuje je do systemu, dzięki czemu możemy zaprezentować dane w postaci wskaźników. W ocenie uwzględnia się 13 wskaźników środowiskowych i 6 kryteriów dotyczących efektywności surowcowej. Metodologia Eco Rating bazuje na wiedzy branżowej i najlepszych praktykach zgromadzonych podczas wcześniejszych inicjatyw na rzecz oznaczenia produktów pod kątem ochrony środowiska.

O inicjatywie i metodologii wyliczenia oceny więcej przeczytacie na stronie www.ecoratingdevices.com, która jest również po polsku.

Czym jest Eco-rating pisałam szczegółowo tutaj (https://biuroprasowe.orange.pl/blog/eco-rating-jak-bardzo-eko-jest-twoj-smartfon/).

Przy okazji przypominam, że oferujemy telefony odnowione, zachęcamy do odsprzedaży lub przekazania do recyklingu swoich urządzeń w dowolnym salonie Orange.

Mediateka

Udostępnij: Kupujesz smartfon, sprawdź czy jest eko

Kilka prostych rozwiązań w trosce o planetę

29 stycznia 2021

Kilka prostych rozwiązań w trosce o planetę

Małe, ale konkretne działania w naszym biznesie i kontakcie z klientami, dają znaczący wpływ na środowisko. W Orange pozbywamy się zbędnych folii, wprowadzamy modem z obudową w 100% z plastiku z recyklingu i promujemy paczkomaty.

Pudełka bez zbędnej folii

Nasi klienci lubią dostawać od nas przesyłki, a my lubimy je im wysyłać. Nie wszystkie opakowania muszą być wielobarwne z uszlachetnionego papieru, którego produkcja jest obciążająca dla środowiska. Tu się sprawdza zasada – im prościej tym lepiej. Dlatego w przesyłkach kurierskich posługujemy się szarym kartonem z oszczędnym nadrukiem, używając ograniczonej palety kolorów. Po to, aby oszczędzić środowisko. Zmodyfikowaliśmy nasze szare pudełka opakowaniowe, całkowicie rezygnując z użycia folii zabezpieczającej. Zmiana objęła już mniejsze pudełka, stanowiące 85% naszego wolumenu przesyłek i wkrótce zostanie rozszerzona na pozostałą resztę opakowań. Dzięki temu redukujemy zużycie folii i ułatwiamy recykling prostego, kartonowego pudełka.

Eko-dostawa

Nasze paczki może dostarczyć Wam kurier prosto do drzwi, ale mamy też inną alternatywę, którą warto rozważyć – samodzielny odbiór z paczkomatu. To nie tylko wygoda, bo można w dogodnym momencie, bez czekania na kuriera, wybrać się do paczkomatu, ale również lepsze dla środowiska. Dostawa do paczkomatu generuje aż cztery razy mniejszy ślad węglowy, niż dostawa do drzwi domu. Usługa, obecnie dotyczy klientów indywidualnych kupujących usługi mobilne z e-umową oraz klientów indywidualnych kupujących produkty za gotówkę bez umowy. Umożliwia składanie kilku zamówień, w ramach jednego tzw. multi-koszyka dla 3 wybranych produktów. Pomyślcie o tym.

Modem w duchu eko-design

Skoro już mowa o urządzeniach to chcę pochwalić się naszym najmłodszym dzieckiem – Funbox 6. O jego zaletach i komforcie użytkowania pisał mój kolega. Dodam, że to nasze pierwsze urządzenie posiadające obudowę z plastiku w 100% pochodzącego z recyklingu. Oczywiście nie zawiera żadnych zbędnych foliowych torebek lub innych plastikowych elementów np. opasek zaciskających.

Oszczędzamy papier

Technologie, które pozwolą ograniczyć wycinkę choćby jednego drzewa, zawsze są potrzebne. Lasy to „zielone płuca ziemi”, które produkują tlen, pochłaniają dwutlenek węgla, redukują temperaturę w trakcie upałów, poprawiają obieg wody w przyrodzie, są źródłem żywności i schronienia dla zwierząt. Dlatego warto oszczędnie gospodarować papierem, aby nie marnować produktów pochodzących z lasu i nie produkować odpadów. Albo używać takiego, który pochodzi w 100% z recyklingu, co potwierdza certyfikacja. Nasz najnowszy katalog z ofertą na sezon zimowy, został wyprodukowany właśnie z użyciem takiego surowca. Dodatkowo zmniejszyliśmy liczbę stron z 12 na 8.  I choć ma mniejszą objętość, to ponoć udało się zmieścić w nim więcej treści. To się nazywa eko-efektywność !

Nie zapominajcie o e-fakturze

Chociaż od wielu lat namawiamy klientów na przejście na e-fakturę, to część z nich nadal korzysta z jej wersji papierowej. Dlatego cały czas przyglądamy się temu procesowi i poprawiamy go. Ostatni przykład? Dzięki najnowszej, z pozoru małej, zmianie polegającej na zadrukowywaniu odwrotu druku polecenia zapłaty oszczędzamy kolejne pół miliona kartek papieru rocznie.

Warto przypomnieć, że e-faktura to faktura elektroniczna, którą zawiera te same informacje i ma taką samą moc prawną, co faktura papierowa. Jej zaletą jest trwałość oraz brak konieczności przechowywania stosu papierów. Wygodne przechowywanie plików w chmurze zapewnia szybszy dostęp do dokumentów historycznych i ich sprawniejsze wyszukiwanie.

Udostępnij: Kilka prostych rozwiązań w trosce o planetę

Noworoczne eko-postanowienia czyli zmień nawyki dla planety

8 stycznia 2021

Noworoczne eko-postanowienia czyli zmień nawyki dla planety

Nowy rok przynosi energię i chęć do zmian, dlatego chętniej podejmujemy postanowienia. Pośród tych osobistych warto pomyśleć o takich, dzięki którym zadbamy o los naszej planety. Przygotowałam listę kilku „eko-porad”, które możecie wpisać na swoją zieloną listę.

Oto moje propozycje postanowień zgodnie z zasadą 6R, dzięki którym my staniemy się bardziej świadomymi konsumentami i zyska na tym kondycja naszej planety. Wybierzcie z nich coś dla siebie, bo każdy gest ma znaczenie:

1. Rethink czyli przemyśl. Przemyślane zakupy nie tylko oszczędzą nasz portfel, ale i środowisko. Bądź świadomym konsumentem. Kupując produkty czy urządzenia warto przyjrzeć się, w jaki sposób powstają. Dzięki przemyślanemu projektowi łatwiej podlegają recyklingowi, zawierają mniej materiałów użytych do produkcji lub surowiec z odpowiedzialnych źródeł. Czytaj etykiety – certyfikacja ma znaczenie.
  2. Refuse czyli odmawiaj. Koniec plastikowych jednorazówek coraz bliżej, ale pamiętaj, że produkcja i wykorzystywanie innych, nietrwałych przedmiotów to dla środowiska obciążenie. Dlatego warto zmienić podejście i nosić ze sobą np. siatkę wielorazowego użytku na zakupy, korzystać z własnej wielorazowej słomki czy kubka, albo nie przyjmować darmowego gadżetu, który nie jest nam potrzebny.
  3. Reduce czyli ogranicz. Tu działa prosta zasada. Mniej przedmiotów to mniej odpadów. To ile kupujemy ma wpływ na to, ile surowców, energii i wody jest zużywane, a zasobów tej ostatniej jest coraz mniej. Koniec z marnowaniem żywności. Rozważ ograniczenie spożycia mięsa – jego produkcja oraz nabiału to aż 15 % emisji gazów cieplarnianych. Sposobem na ograniczenie emisji zanieczyszczeń do atmosfery jest też zmiana sposobów podróżowania – bezemisyjnie lub transportem współdzielonym. I choć dziś brak podróży to wymuszona okoliczność, warto o niej pamiętać w przyszłości planując np. wakacyjną wycieczkę.
  4. Reuse czyli używaj ponownie. Skoro zostało coś wyprodukowane to ważne jest aby pozostało w użyciu jak najdłużej. Dobrym zwyczajem jest bezgotówkowa wymiana przedmiotów niepotrzebnych już właścicielom: ubrań, książek lub zabawek. A może masz nadal sprawny, ale niepotrzebny telefon? Przekaż go dalej komuś, kto potrzebuje. Albo odsprzedaj w salonie Orange. Dasz mu drugie życie.
  5. Repair czyli naprawiaj. Staraj się nie wyrzucać od razu tego, co się zepsuło. Jeszcze kilkadziesiąt lat temu naprawa sprzętów domowych, butów czy ubrań było normą. Coraz więcej jest miejsc i usług, dzięki którym naprawisz swoje urządzenie. To oznacza mniejsze emisje, niż produkcja nowego urządzenia.
  6. Recycle czyli przekazuj do recyklingu. Segregacja zmniejsza ilość śmieci na składowiskach i zwiększa poziom odzysku i recyklingu surowców wtórnych, jak plastik czy papier. Recykling zużytych urządzeń takich jak np. telefon to redukcja emisji CO2, bezpieczne zagospodarowanie odpadów niebezpiecznych i zamknięcie obiegu cennych metali szlachetnych. Warto o to zadbać, a to prosty gest.

Postanowienia noworoczne nie muszą być pobożnymi życzeniami, o których zapominamy po kilku tygodniach. Aby udało się je zrealizować warto przemyśleć szczegóły i przygotować plan, którego będziemy się trzymać.

W Orange też mamy plan i zobowiązanie, którego się podjęliśmy. Do 2040 chcemy osiągnąć neutralność klimatyczną netto czyli dziesięć lat wcześniej, niż rekomenduje to międzynarodowa organizacja operatorów telekomunikacyjnych GSMA, czy Unia Europejska.

Chcemy to osiągnąć przy jednoczesnym zwiększaniu udziału energii odnawialnej w strukturze energetycznej. Krok po kroku realizujemy nasz plan i od tego roku 10% naszej energii będzie pochodziło z farm wiatrowych. Konsekwentnie wdrażamy też działania, dzięki którym dajemy drugie życie urządzeniom.

#OrangeGoesGreen

Udostępnij: Noworoczne eko-postanowienia czyli zmień nawyki dla planety

19 października 2020

Dzisiaj ruszyliśmy z kampanią promującą drugie życie telefonów komórkowych i uruchomiliśmy portal www.orange.pl/razemdlaplanety, gdzie możecie znaleźć praktyczne wskazówki, jak korzystać z technologii w sposób bardziej przyjazny środowisku.

Poszukajcie proszę w domu niepotrzebnych telefonów, zajrzyjcie głęboko do szuflad i przyjdźcie do salonów Orange. Zużyte, niedziałające telefony zostawcie w pojemniku – przekażemy je do recyklingu. Sprawne, starsze modele smartfonów odkupimy od Was. Szczegóły, dlaczego warto skorzystać znajdziecie tutaj.

Pierwsza wideo rozmowa z prezesem Orange

Dlaczego chcemy być zielonym operatorem? Co już zrobiliśmy i skąd pomysł na kampanię dowiecie się z rozmowy z naszym prezesem Julienem Ducarroz. To pierwszy wideo wywiad, który zamieszczamy na blogu i na pewno nie ostatni. Szef Orange Polska będzie gościł u nas częściej.

Eko-piątki warto śledzić!

Przy okazji przypominam i zachęcam do śledzenia eko-piątków, które wystartowały na blogu w październiku. Co tydzień moja koleżanka ekspertka Hania Jaworska-Orthwein przybliża Wam kwestie ochrony środowiska. Z pierwszych trzech postów dowiecie się dlaczego firmy powinny dbać o naszą planetę, co to jest neutralność klimatyczna i gospodarka obiegu zamkniętego. Oczywiście zawsze z wątkami nawiązującymi do Orange.

Telefon, który może żyć dłużej

Na koniec krótko o kampanii, która właśnie wystartowała. W telewizji i Internecie przez kilka tygodni będziecie widzieć film, który opowiada telefonie-zabawce, który najpierw cieszy, a potem przestaje być potrzebny. Pomysł powstał w agencji Publicis France, produkcją zajął się Orange Global, postprodukcją Orka i Lunapark, a Initiative Media zadbał o zakup mediów.

Udostępnij: Przynieście nam niepotrzebny telefon, razem zadbamy o środowisko. Rozmowa z prezesem Julienem Ducarroz