13 sierpnia 2019

Ponad 1,5 tys. nowych liczników, pozwalających na zdalny odczyt zużycia energii elektrycznej, zostało zainstalowanych w warszawskich budynkach. Po raz pierwszy w Polsce będą wykorzystywały technologię LTE-M, która pozwala obsłużyć nawet do miliona urządzeń na kilometr kwadratowy. Rozwiązanie to zostało opracowane w innogy Laboratory of Things.

Nowe liczniki mają podnieść skuteczność zdalnych pomiarów zużycia energii. W przypadku dotychczasowych technologii wynosi ona ok. 95%. Natomiast liczniki wykorzystujące LTE-M, pozwolą zwiększyć skuteczność nawet do 98%. Ponadto rozwiązanie umożliwia montaż ponad 400 liczników w jednym budynku, które przesyłają dane jednocześnie nie zakłócając się nawzajem. Realizacja jest kolejnym etapem współpracy Orange Polska z innogy Stoen Operator rozpoczętej w ubiegłym roku utworzeniem innogy Laboratory of Things.

Milowy krok w rozwoju Internetu Rzeczy w Polsce

– Pierwsze komercyjne zastosowanie LTE-M to milowy krok w rozwoju Internetu Rzeczy w Polsce. Do tej pory wykorzystywano wprowadzoną w połowie lat 90. sieć 2G, która ma wiele ograniczeń. LTE-M jest bardziej elastyczna, a co najważniejsze może obsłużyć znacznie więcej urządzeń jedocześnie. Orange Polska jest gotowy do uruchomienia komercyjnej sieci LTE-M w całym kraju – podkreśla Sebastian Grabowski, dyrektor IoT i Zaawansowanych Technologii w Orange Polska.

Wdrożenie tych przełomowych, innowacyjnych liczników, wykorzystujących technologie wypracowane przez innogy Laboratory of Things jest krokiem milowym w rozwoju Internetu Rzeczy w Polsce. Montaż ponad półtora tysiąca urządzeń wieńczy sukcesem kolejny etap niezwykle owocnej współpracy innogy Stoen Operator z Orange Polska, a także firmami Apator oraz PySENSE. Przed nami kolejny rozdział, w którym będą testowane nowe technologie, pozwalające jeszcze bardziej podnieść efektywność wybranego rozwiązania – wyjaśnia Marcin Wilkowski, kierownik projektu pilotażowego w innogy Stoen Operator.

Dowiedz się więcej o innogy Laboratory of Things z wideo

LTE-M – innowacyjna technologia łączności dla Internetu Rzeczy

LTE-M to technologia działająca w oparciu o sieć 4G Orange Polska, która dociera do 99,8% Polaków. Może obsłużyć do miliona urządzeń IoT na kilometr kwadratowy. Dzięki specjalnej konfiguracji dociera do miejsc, gdzie zasięg jest słabszy np. piwnice czy podziemne garaże. Niewielki, lecz w pełni wystarczający transfer danych, zużywa bardzo mało energii, co oznacza dłuższą pracę urządzeń na jednej baterii. Dlatego rozwiązanie znajduje zastosowanie wszędzie tam, gdzie urządzenia nie mogą zostać podłączone do sieci energetycznej m.in w transporcie i logistyce (monitorowanie kontenerów), w wodociągach czy rolnictwie (czujniki temperatury/wilgotności).

Liczniki energii elektrycznej dostarczył dla innogy Stoen Operator producent zaawansowanych technologicznie urządzeń i systemów pomiarowych – Apator SA, a moduły komunikacyjne łączności, zapewniające współpracujące z siecią LTE-M –  PySENSE.

Pobierz zdjęcia innogy Laboratory of Things oraz liczników ze strony biura prasowego Orange Polska

***

Orange Polska jest liderem Internetu Rzeczy i komunikacji M2M (machine to machine). Dostarcza ok.  40% wszystkich kart SIM wykorzystywanych w tych usługach. Realizuje wiele projektów IoT – od rowerów miejskich, systemów zdalnego odczytu liczników prądu i wody, czy oświetlenia ulic po pełną analitykę i przetwarzanie danych.  Więcej o realizowanych przez Orange Polska projektach IoT i M2M dowiesz się z bloga operatora.

Mediateka

Udostępnij: W domach warszawiaków pojawiły się innowacyjne liczniki prądu. Do ich podłączenia Orange Polska wykorzystał nową technologię.

Orange Polska pracuje ze start-upami nad nowymi projektami

19 lipca 2019

Orange Polska pracuje ze start-upami nad nowymi projektami

Narzędzie do profilowania grup klientów, system elektronicznych etykiet cenowych, zastosowanie Internetu Rzeczy w licznikach prądu, platforma szkoleniowa oparta na wirtualnej rzeczywistości – to tylko niektóre z projektów, nad którymi w najbliższym czasie Orange Polska będzie pracował z 9 start-upami wyłonionymi w ramach Orange Fab, we współpracy z zewnętrznymi akceleratorami  Space3ac i  Accelup oraz programem Poland Prize.

„Współpraca z młodymi, ambitnymi startupami, tworzącymi dojrzałe rynkowo rozwiązania jest dla Orange ważna. Dlatego otwieramy się na inne profesjonalne akceleratory korzystające ze środków unijnych. Space3ac i  Accelup pozwalają nam głębiej sondować rynek, dotrzeć do większej liczby start-upów a tym samym znaleźć najbardziej wartościowe rozwiązania. Program Poland Prize daje możliwość dotarcia także do projektów zagranicznych. Dzięki temu możemy się bardziej skupić na kwestiach merytorycznych i jak najlepszym dopasowaniu nowych rozwiązań do potrzeb biznesowych Orange” – powiedziała Bożena Leśniewska wiceprezes ds. rynku biznesowego Orange Polska.

Do rozwijania i testowania projektów, które mają szansę na wdrożenie w ramach komercyjnej współpracy, zostały zaproszone następujące start-upy:

1. Placeme – narzędzie do definiowania grup potencjalnych konsumentów usług m.in. pod kątem zainteresowań i glokalizacji;

2. NMT – system elektronicznych etykiet cenowych;

3. Escoral – system ekranów informacyjnych e-ink umożliwiający personalizowanie przekazu;

4. Vizum Lab – system nadzoru sprzętu i pracowników;

5. Fabe – system bezpieczeństwa obszarów przemysłowych do wczesnego wykrywania i zapobiegania awariom oraz wypadkom;

6. PySense – moduły IoT do liczników elektrycznych, przesyłające zebrane dane na platformę chmurową;

7. Tricks – platforma Tutorial Online wspierająca wydajność pracowników;

8. VR Learning – platforma szkoleniowa oparta o technologię VR.

9. SentiSquare – rozwiązanie do analityki, klasyfikacji i dystrybucji tekstu, m.in. maili.

W ramach programów akceleracyjnych Space3ac i  Accelup, w których Orange Polska jest odbiorcą technologii, start-upy mogą otrzymać do 200 tys. zł na wdrożenie swoich rozwiązań. Program Poland Prize nakierowany jest na wyszukiwanie innowacyjnych rozwiązań z zagranicy.

Start-upy oprócz mocnego zastrzyku finansowego na przeprowadzenie pilotażu u odbiorcy technologii, otrzymują szerokie wsparcie mentoringowe – nie tylko od Orange ale też dodatkowe płatne wsparcie rozwojowe z innych źródeł. Mają dostęp do infrastruktury Orange oraz możliwość integracji m.in. z innowacyjnymi platformami Live Objects i Flexible Engine. Zyskują ponadto przestrzeń co-workingową na spotkania z ekspertami lub przyszłymi klientami.

Orange Fab jest międzynarodowym programem dla start-upów stworzonym przez Orange. W Polsce wystartował w 2014 r., jako jeden z pierwszych akceleratorów na polskim rynku. Poza Polską obecny jest m.in. we Francji, Izraelu, Japonii, Hiszpanii, Senegalu, Kamerunie, Belgii i Luksemburgu, Jordanii oraz USA. W ramach programu start-upy mogą stać się partnerem biznesowym Orange, biorą udział w ważnych wydarzeniach branżowych i zyskują pomoc w wejściu na rynki w krajach, w których działa Grupa Orange.

Orange Fab planuje wzmocnić wymiar międzynarodowy programu. Start-upy otrzymują możliwość uczestniczenia w wydarzeniach zagranicznych. W najbliższym czasie planowany jest wyjazd na Demo Days jednego z chińskich akceleratorów, co da młodym firmom możliwość zaprezentowania się na tamtym rynku.

Od początku programu kilkadziesiąt projektów przeszło już lub jest w fazie testów, część z nich została wdrożona komercyjnie. Są to m.in. chatbot do komunikacji z klientem przez Messenger, system miejskiego inteligentnego oświetlenia, czy inteligentne meble miejskie (ławki solarne, kosze na śmieci, wiaty przystankowe).

Więcej informacji na stronie https://orangefab.pl/

Więcej o innowacyjnych projektach i współpracy Orange ze start-upami znajdziesz na naszym blogu i biurze prasowym.

Zainteresował Cie wpis? Jeśli chcesz otrzymywać informacje prasowe, zostaw nam swój adres e-mail
Udostępnij: Orange Polska pracuje ze start-upami nad nowymi projektami

Orange uruchomił po raz pierwszy w Polsce usługę Hybrydowy SD-WAN

28 czerwca 2019

Orange uruchomił po raz pierwszy w Polsce usługę Hybrydowy SD-WAN

Orange Polska i Integrated Solutions we współpracy z Cisco uruchomiły komercyjnie Hybrydowy SD-WAN. To pierwsze takie wdrożenie w naszym kraju.

Usługa została uruchomiona dla jednego z liderów usług zrównoważonego gospodarowania odpadami komunalnymi i przemysłowymi.

Możliwości hybrydowego SD-WAN

Hybrydowy SD-WAN to rewolucyjne rozwiązanie dla przedsiębiorstw mających biura w całym kraju połączone w jedną sieć o zasięgu ogólnopolskim. Zapewnia użytkownikom bezpieczny dostęp do firmowych aplikacji niezależnie od miejsca, w którym się znajdują. To szczególnie ważne dla przedsiębiorstw przechowujących swoje aplikacje w środowisku multicloud, łączącym chmurę publiczną, prywatną i oprogramowanie w modelu SaaS. Hybrydowy SD WAN pozwala działom IT usprawnić działanie aplikacji, zwiększając produktywność użytkowników dzięki wyjątkowej prostocie i skalowalności rozwiązania oraz bardziej efektywnemu wykorzystaniu łączy.

Wsparcie w cyfrowej transformacji biznesu

Orange Polska oraz Integrated Solutions oferują klientom szerokie wsparcie w testowaniu, uruchamianiu oraz integracji usługi Hybrydowy SD-WAN z wykorzystywaną już infrastrukturą. Połączenie tego rozwiązania z szeroko rozpowszechnioną technologią MPLS (ang.: Multi-Protocol Label Switching) pozwala stworzyć bardziej elastyczną i łatwiej zarządzaną nową architekturę sieciową, która optymalizuje koszty wdrożenia oraz udostępnia nowe możliwości. Orange i Integrated Solutions w swojej ofercie łączy tę technologię z innymi rozwiązaniami, takimi jak chmura, cyberbezpieczeństwo oraz Internet Rzeczy.

Nasi klienci stają przed coraz większą liczbą wyzwań związanych z cyfryzacją ich firm. Prowadzenie biznesu wymaga od nich elastyczności i możliwości wprowadzania zmian z godziny na godzinę. Niezwykle ważne jest także zapewnienie bezpieczeństwa informacji. Dlatego proponujemy zupełnie nową jakość budowy firmowych sieci informatycznych – usługę, którą właśnie uruchomiliśmy wraz z Cisco u pierwszego klienta i jesteśmy w trakcie kolejnych wdrożeń. Hybrydowy SD WAN może być stosowany we wszystkich gałęziach przemysłu – powiedziała Bożena Leśniewska, Wiceprezes Zarządu ds. Rynku Biznesowego Orange Polska.

Udostępnij: Orange uruchomił po raz pierwszy w Polsce usługę Hybrydowy SD-WAN

Orange i TikTok rozpoczęli współpracę

24 maja 2019

Orange i TikTok rozpoczęli współpracę

Jako jeden z pierwszych telekomów na świecie Orange rozpoczął współpracę z TikTok, wiodącą platformą krótkich wideo. Dzięki niej wszyscy klienci Orange Flex mogą korzystać z TikToka bez limitu GB. Efektem współpracy będą także atrakcje przygotowane w Orange Strefie podczas tegorocznego Orange Warsaw Festival.

Orange i TikTok połączyli siły, żeby sprostać oczekiwaniom i trybowi życia młodych ludzi, żyjących w cyfrowym świecie. Współpraca jest unikatowa, ponieważ żaden z telekomów nie oferował do tej pory nieograniczonego dostępu, bez limitu danych, do TikTok. Aplikacja jest jedną z najszybciej rosnących, jeśli chodzi o liczbę pobrań przez młodsze pokolenia.

Jako aplikacja mobilna, która skupia się na tworzeniu możliwie najlepszych doświadczeń dla naszych użytkowników, cieszymy się ze wspólnej inicjatywy i dostarczania większej ilości rozrywki w Polsce – powiedział Michael Modon, Director, Global Business Development w TikTok.

Dzięki specjalnemu pakietowi nielimitowanego transferu danych dostępnemu w aplikacji Orange Flex, korzystanie z TikTok i innych serwisów społecznościowych (Facebook, Instagram, Snapchat, Twitter, Pinterest, Messenger, Viber) nie będzie zużywać pakietu danych. Social Pass dostępny jest dla każdego w Orange Flex.

Orange Flex kierujemy do tych osób, które cenią sobie wolność wyboru i elastyczność, dla których bycie w kontakcie z innymi jest ważne i chcą korzystać z serwisów społecznościowych bez ograniczeń. Odpowiadając na ich potrzeby, jako jedyni wśród telekomów, dajemy nielimitowany dostęp do aplikacji TikTok w ramach Social Pass – powiedział Artur Stankiewicz, dyrektor Marketingu Rynku Konsumenckiego Orange.

Współpraca zaowocuje także atrakcjami dla uczestników Orange Warsaw Festival w ramach Orange Strefy. Dla wszystkich tych, którzy nie mają biletu na festiwal, proponujemy udział w konkursie, w którym można wygrać 10 podwójnych karnetów na Orange Warsaw Festival. Wystarczy nagrać TikToka i opublikować wideo prezentując trzy festiwalowe stylizacje. Konkurs trwa do 26 maja. Z kolei w specjalnie przygotowanej Orange Strefie na festiwalu będzie można spotkać polskich twórców TikToka:  Paulę Paolę, Dominika Rupińskiego, Karola Pieszko,  Krystiana Ziętkowskiego,  Daniela Xantosa. Spotkanie odbędzie się w pierwszy dzień festiwalu (31 maja) w godzinach od  16.00 do 18.00.

Więcej o gwiazdach, które wystąpią na Orange Warsaw Festival przeczytasz na blogu i biurze prasowym Orange Polska.

Udostępnij: Orange i TikTok rozpoczęli współpracę

9 maja 2019

Nasze życie raz przyspiesza, raz zwalnia, a potem znów nabiera prędkości. Dlatego Orange wprowadza w pełni elastyczną ofertę komórkową, która nadąża za tymi zmianami. Bez sztywnej umowy, bez zobowiązań, za to z całą gamą opcji, które można włączać i wyłączać w każdej chwili przez aplikację. Bez zbędnych formalności i wizyt w salonie.

Dziś wraz z Orange Flex wprowadzamy na rynek zupełnie nową ideę: w pełni cyfrowe doświadczenie, „operatora w aplikacji”, który umożliwia klientom dopasowanie ich planu komórkowego z poziomu smartfona, a potem łatwą zmianę pakietów zależnie od potrzeb, bez zobowiązań. To w pełni cyfrowy, współdziałający z eSIM i elastyczny sposób na korzystanie z usług mobilnych i rozrywki. A to dopiero początek naszej rewolucji – powiedział Jean-François Fallacher, prezes Orange Polska.

Jak zacząć korzystać z Orange Flex?

Prosto, szybko i wygodnie. Wystarczy pobrać aplikację ze sklepu App Store lub Google Play (będzie dostępna od 10 maja od godz. 10.00) i zarejestrować się. Przy rejestracji w aplikacji użytkownik potwierdza swoją tożsamość – w pełni cyfrowo i bezpiecznie. Wystarczy zrobić zdjęcie swojego dokumentu tożsamości (np. dowodu osobistego) oraz selfie, a następnie system biometrycznej weryfikacji porówna oba zdjęcia. Na koniec dodajemy w aplikacji kartę płatniczą, z której będą automatycznie pobierane płatności za usługi. Płatność z góry daje pełną kontrolę nad wydatkami, bez zaskoczeń na koniec miesiąca. Bezpłatną kartę SIM dostarczy kurier, lub można ją odebrać w dowolnym salonie Orange w Polsce. Można również zamienić zwykłą kartę SIM na jej wirtualny odpowiednik eSIM i aktywować swój plan zdalnie w 5 minut. Wszelkie pytania można zadać na czacie w aplikacji – 24 godziny na dobę, 7 dni w tygodniu.

#chceszmasz, czyli włączasz i wyłączasz, co chcesz i kiedy chcesz

W Orange Flex każdy ma taki plan, jakiego właśnie potrzebuje. Do wyboru jest ich aż 10, a w każdym: nielimitowane rozmowy, SMS-y, MMS-y i dostęp do portali społecznościowych bez zużycia transferu danych. Dodatkowo można dokupić tyle GB, ile akurat potrzeba: 1, 5 lub 10 GB. Swój plan można zmieniać na wyższy lub niższy bez dodatkowych opłat, nawet co miesiąc.

–  Orange Flex powstał na bazie tego, co mówili obecni i byli klienci Orange. Wysłuchaliśmy blisko 4000 opinii i wyciągając z nich wnioski, stworzyliśmy Orange Flex od podstaw. Dlaczego jest wyjątkowy? Bo łączy elastyczność ofert na kartę i wygodę abonamentów. Zupełnym przełomem jest możliwość aktywowania nowego numeru w parę minut bez wychodzenia z domu dzięki eSIM. Do tego brak umowy, papierologii i możliwość zmiany planu w czasie rzeczywistym. Włączasz i wyłączasz w aplikacji co chcesz, kiedy chcesz i korzystasz od razu. Zawsze wiesz za co i ile płacisz. Masz wszystko pod kontrolą – przekonuje Artur Stankiewicz, dyrektor Marketingu Rynku Konsumenckiego.

Dzięki specjalnym pakietom nielimitowanego transferu danych, czyli Pass-om, korzystanie z serwisów społecznościowych, muzycznych i wideo w Orange Flex nie będzie zużywać pakietu danych. Do wyboru są:

• Social Pass do wykorzystania na platformach: Facebook, Instagram, TikTok, Snapchat, Twitter, Pinterest, Messenger, WhatsApp i Viber;
  • Music Pass na Tidal, Deezer, Apple Music, Amazon Music i Polskie Radio;
  • Video Pass na YouTube, Netflix, HBO GO, vod.pl i Orange TV Go.

Zbliża się festiwalowe lato, już niebawem tysiące fanów muzyki będą bawić się na Orange Warsaw Festival, Open’er Festival powered by Orange i Kraków Live Festival. Z tej okazji Music Pass w Orange Flex jest całkowicie za darmo. Można go aktywować w dowolnej chwili między 10 maja a 17 sierpnia br. i przez kolejnych 100 dni cieszyć się nielimitowanym transferem danych do wykorzystania na platformach muzycznych.

W Orange Flex podróżnicy nie muszą wyłączać transmisji danych w roamingu ani martwić się o rachunki po powrocie z podróży. Wszystko mają pod kontrolą dzięki uproszczonym pakietom.

Ile kosztuje Orange Flex?

Do wyboru jest 10 planów, które różnią się wielkością pakietów danych:

Plany w Orange Flex

Opłata za plan w okresie rozliczeniowym (miesiąc) 31 zł 33 zł 35 zł 37 zł 39 zł 40 zł 50 zł 60 zł 70 zł 80 zł
Pakiet GB do wykorzystania w Polsce 6 GB 8 GB 10 GB 12 GB 14 GB 20 GB 50 GB 60 GB 70 GB 100 GB
Pakiet GB do wykorzystania w roamingu UE 2,59 GB 2,76 GB 2,93 GB 3,09 GB 3,26 GB 3,34 GB 4,18 GB 5,01 GB 5,85 GB 6,68 GB
Połączenia z numerami komórkowymi i stacjonarnymi w Polsce i w roamingu UE bez limitu
SMSy, MMSy w Polsce i w roamingu UE bez limitu
Social Pass w Polsce Nielimitowany transfer danych w ramach wybranych aplikacji social media

Dodatkowo w każdej chwili można aktywować:

Dodatkowe pakiety danych
Wysokość pakietu 1 GB 5 GB 10 GB
Opłata jednorazowa 3 zł 10 zł 15 zł

Music Pass (od 18.08.2019) Video Pass
Okres obowiązywania 30 dni cykliczny, odnawialna co 30 dni 1 dzień 7 dni 30 dni cykliczny, odnawialny co 30 dni
Opłata za usługę 5 zł 5 zł/m-c 5 zł 10 zł 20 zł 20 zł /miesiąc

W każdej chwili można też zamówić dodatkową kartę SIM by korzystać ze swojego numeru na innym urządzeniu. Przez pierwsze 6 miesięcy usługa jest za darmo, a później kosztuje 9 zł miesięcznie.

Do Orange Flex dołączyć może każdy. Klienci mobilnych ofert abonamentowych w Orange (poza Orange Love) mogą przenieść swoje usługi do Orange Flex już na 6 miesięcy przed końcem umowy.

Aplikację Orange Flex będzie można pobrać już 10 maja, od godz. 10:00. Więcej informacji na stronie: flex.orange.pl

Kontakt dla mediów:

Wojciech Jabczyński, Rzecznik Orange Polska

biuro.prasowe@orange.com

Twitter:@RzecznikOrange

Nasz blog: www.blog.orange.pl

Napisz do Nas
Udostępnij: Orange Flex: zmieniamy zasady! Przełomowa i prawdziwie elastyczna oferta Orange w aplikacji na smartfonie