Zmiana zarządu NetWorkS!

30 czerwca 2020

Zmiana zarządu NetWorkS!

Piotr Markowski z T-Mobile Polska i Maciej Zengel z Orange Polska obejmą od 1 lipca stanowiska członków zarządu NetWorkS! – spółki joint venture T-Mobile Polska i Orange Polska powołanej do zarządzania siecią RAN obu operatorów.

Decyzją obu właścicieli spółki z dniem 1 lipca wprowadzone zostaną zmiany organizacyjne w spółce oraz powołany zostanie nowy zarząd NetWorkS!.

Zgodnie z nową strukturą spółki, za pracę firmy odpowiedzialny będzie dwuosobowy zarząd na czele z prezesem odpowiedzialnym za koordynację działania, nadzór nad obszarami finansów, bezpieczeństwa, HR, zakupów, compliance, prawnym i sprzedażowym. Stanowisko to obejmie Piotr Markowski, który ma ponad 20 letnie doświadczenie w branży  zdobyte obejmując szereg stanowisk w firmach telekomunikacyjnych, prowadząc przez ponad 7 lat  zróżnicowane projekty z obszaru telekomunikacji jako partner w firmie doradczej Mckinsey, a przez ostatnie 4 lata obejmując, m.in., stanowisko członka zarządu T-Mobile odpowiedzialnego za rynek B2B oraz szefa projektu wdrożenia Agile w firmie.

Skład zarządu uzupełni członek zarządu ds. technicznych odpowiedzialny za operacyjne działanie spółki i nadzór nad obszarami planowania i rozwoju, budowy i optymalizacji sieci, network operations center oraz IT. Stanowisko to obejmie Maciej Zengel, posiadający ponad 20-letnie doświadczenie na rynku telekomunikacyjnym. W Grupie Orange na różnych stanowiskach odpowiadał m.in. za nadzór nad spółkami (jako członek Rad Nadzorczych Teltech, Telefon 2000, ORE Marketplanet, NetWorkS!), projektami infrastrukturalnymi (dotyczącymi m.in. współdzielenia infrastruktury aktywnej oraz pasywnej czy  roamingu krajowego), zarządzanie masztami. W Orange Polska odpowiadał też za politykę częstotliwości radiowych.

Obecni członkowie zarządu spółki, Edyta Rafalska i Leszek Lis, po wypełnieniu kontraktów z dniem 30 czerwca 2020 r. powrócą, odpowiednio, do Grup T-Mobile Polska i Orange Polska, gdzie obejmą stanowiska w nowych obszarach.

Udostępnij: Zmiana zarządu NetWorkS!

Orange Polska inwestuje w zieloną energię

29 maja 2020

Orange Polska inwestuje w zieloną energię

Dwie nowe farmy wiatrowe powstaną wkrótce aby dostarczać czystą energię na potrzeby działania sieci Orange Polska. Inwestycja zaspokoi niemal 10% zapotrzebowania energetycznego operatora. Od maja z zielonego prądu mogą też korzystać klienci Orange Energia.

Dwie nowe instalacje powstaną do końca 2020 roku w okolicach Poznania. Łącznie dostarczą 50 GWh rocznie na potrzeby działalności Orange Polska. Energia wyprodukowana przez powstające instalacje pozwoliłaby przesłać użytkownikom komórek 265 petabajtów danych. To pierwsza na polskim rynku umowa, w której stronami są bezpośrednio producent i ostateczny odbiorca zielonej energii, a energia jest dostarczana bezpośrednio do wielu rozproszonych punktów. Prąd z nowych wiatraków popłynie do 18 tys. obiektów w infrastrukturze Orange, takich jak stacje bazowe telefonii mobilnej czy szafy dostępowe znajdujące się na ulicach miast. Inwestycję zrealizuje firma WPD.

Orange Polska od lat realizuje szereg inicjatyw zmierzających do ograniczenia zużycia energii oraz śladu węglowego. W ciągu pięciu lat ilość energii potrzebnej do przesłania 1 gigabajta danych w sieci mobilnej operatora zmniejszyła się ośmiokrotnie. Dziś przetransferowanie 1 GB w tej sieci pochłania tyle samo energii, co zagotowanie w czajniku elektrycznym 2 litrów wody. Orange rozbudowuje też światłowodową sieć stacjonarnego dostępu do internetu, która jest nawet pięciokrotnie bardziej efektywna energetycznie niż starsze technologie.

Zielona energia popłynie też do klientów Orange

Orange wprowadza czystą energię nie tylko na potrzeby swojej działalności – od maja ze specjalnej, zielonej oferty Orange Energia mogą korzystać również klienci indywidualni i biznesowi. Operator gwarantuje, że prąd dostarczany do ich domów lub firm pochodzi w 100% z odnawialnych źródeł energii. Klienci indywidualni mają do wyboru dwa promocyjne pakiety: komfort lub wygoda. W każdym z nich otrzymują gwarancję ceny do końca 2020 roku oraz bezpłatną pomoc fachowców w przypadku awarii instalacji lub sprzętów domowych, np. AGD, RTV czy PC. Klienci biznesowi mogą skorzystać z zielonej oferty, która poza czystym prądem gwarantuje stałą cenę prądu przez 2 lata i 500 zł bonusu na usługi mobilne lub smartfon. Propozycje te są już dostępne w zdalnych kanałach sprzedaży a od 1 czerwca będzie można zamówić je także w salonach Orange Polska.

******

Orange Polska dostrzega znaczącą rolę firm technologicznych w walce ze zmianami klimatu. Dlatego firma podejmuje działania na rzecz ograniczania emisji dwutlenku węgla, inwestuje w odnawialne źródła energii oraz wdraża zasady gospodarki obiegu zamkniętego, zarówno w odniesieniu do działań wewnętrznych, jak i w propozycjach kierowanych do klientów, np. skupując używane telefony.

Udostępnij: Orange Polska inwestuje w zieloną energię

Orange Polska wdrożył inteligentną sieć transmisji danych dla PERN – lidera logistyki naftowej w Polsce

11 maja 2020

Na potrzeby PERN Orange zestawił łącza światłowodowe oraz radiowe wraz z usługą transmisji danych w technologii MPLS oraz wdrożył rozwiązanie Hybrydowy SD-WAN. To pierwsze w naszym kraju tak szerokie wdrożenie tego rozwiązania.

Hybrydowy SD-WAN to nowoczesne rozwiązanie inteligentnej sieci WAN łączącej różne lokalizacje PERN. Usługa zapewnia wydajność i ciągłość pracy aplikacji biznesowych. Technologia jest redundantna, czyli zabezpieczona na wypadek awarii sprzętu lub łączy.

Co to oznacza?

Dzięki takiemu rozwiązaniu PERN zyskał elastyczną i łatwo zarządzaną architekturę sieciową dla 22 lokalizacji, szybkie i niezawodne połączenie baz ze swoim data center i biurem oraz bezpieczny dostęp urządzeń końcowych do firmowych aplikacji. Transmisja danych oparta jest na usłudze Biznesowy VPN oraz technologii SD-WAN.

PERN jest strategiczną spółką skarbu państwa gwarantującą bezpieczeństwo energetyczne Polski w obszarze ropy i paliw. Zarządza siecią rurociągów naftowych i produktowych, a także bazami ropy naftowej i bazami paliw. Obecnie Spółka realizuje program megainwestycji, które jeszcze bardziej wzmocnią bezpieczeństwo energetyczne państwa.

Z uwagi na strategiczny dla kraju charakter działalności PERN dba o niezawodność i bezpieczeństwo wdrażanych rozwiązań. Chętnie sięgamy po innowacyjne technologie, które pozwalają na lepszą obsługę naszych klientów i – w dłuższej perspektywie czasu – podnoszą efektywność naszych działań – powiedział Mateusz Wodejko, wiceprezes PERN odpowiadający m.in. za obszar IT.

Bożena Leśniewska, wiceprezes Orange Polska ds. rynku biznesowego dodaje:

Wykorzystywanie najnowszych technologii w tworzeniu kompleksowych rozwiązań dla biznesu to element strategii Orange. W ubiegłym roku jako pierwszy operator w Polsce uruchomiliśmy pilotażowo usługę Hybrydowy SD-WAN, proponując firmom nową jakość budowy wewnętrznych sieci informatycznych. Dziś uruchamiamy takie rozwiązanie dla lidera logistyki naftowej w Polsce. To dla nas niezwykle cenne doświadczenie. W dobie cyfrowej transformacji przedsiębiorstw i poszukiwania kompleksowych rozwiązań, umożliwiających zarządzanie całą siecią firmową z jednego miejsca, takie rozwiązania jak SD-WAN wyznaczają nowe standardy. PERN daje przykład innym firmom.

Hybrydowy SD-WAN to rewolucyjne rozwiązanie dla przedsiębiorstw mających w całym kraju biura połączone w jedną sieć o zasięgu ogólnopolskim. Łączy oddziały i centra danych firmy, a także umożliwia optymalny dostęp do aplikacji w chmurze publicznej.

Rozwiązanie opiera się na co najmniej dwóch typach połączeń i umożliwia elastyczne wykorzystanie ich przepustowości. Pozwala na zarządzanie całą siecią z jednego miejsca oraz dokonywanie natychmiastowych zmian. Hybrydowy SD-WAN zapewnia bezpieczeństwo, stabilność i najwyższą wydajność wszystkich krytycznych aplikacji w sieci. Sprawdzi się w każdej branży. Projekt dla PERN to jedno z pierwszych wdrożeń tej usługi w Polsce.

Udostępnij: Orange Polska wdrożył inteligentną sieć transmisji danych dla  PERN – lidera logistyki naftowej w Polsce

6 lutego 2020

Orange zaprasza polskie start-upy do międzynarodowego 5G Challenge. Chce wspólnie  szukać komercyjnych rozwiązań dla sieci kolejnej generacji. Uczestnicy otrzymają też m.in. szansę pracy na rozwiązaniach chmurowych i platformie IoT Orange, wsparcie mentorów oraz ekspertów, a ostatecznie możliwość pilotażowego wdrożenia swojego pomysłu.

5G Challenge to ogólnoeuropejski projekt, do którego zaproszone zostaną start-upy rozwijające usługi związane z 5G. Współpraca z Orange umożliwi start-upom dostęp do niezbędnej infrastruktury technicznej oraz wejście do Programu Orange FAB, a w przyszłości możliwość rozwoju projektów na poziomie krajowym i międzynarodowym. Rekrutacja potrwa do 29 lutego poprzez stronę internetową.

W 2019 roku 11 start-upów pracowało nad pilotażem w Orange, a 9 kontynuuje współpracę w 2020 r. Wśród nich jest PySENSE, któremu praca z Orange umożliwiła uczestnictwo w pierwszym komercyjnym wdrożeniu sieci LTE-M wspólnie z Apatorem i innogy Stoen Operator. Rozwiązanie stworzone przez firmę pozwala na zdalne odczytywanie liczników energii poprzez sieć mobilną Orange Polska. Skierowane jest do przedsiębiorstw energetycznych i tych o rozproszonej strukturze. Swój produkt z pomocą Orange rozwijał też start-up, który stworzył system zarządzania etykietami cenowymi, wdrażany obecnie pilotażowo w jednej z sieci handlowych. Projektem, który był sprawdzany bezpośrednio w Orange Polska są szkolenia w technologii VR, z powodzeniem przetestowane przez zespół obsługi klientów operatora.

Podczas DemoDay, oprócz ogłoszenia nowego naboru do programu OrangeFab, swoje rozwiązania prezentowały również firmy, które już współpracują z Orange nad wdrożeniami. To projekty związane z IoT, efektywnością energetyczną,  czy optymalnym wykorzystaniem budżetów reklamowych. Start-upy biorące udział w Orange Fab mogą także liczyć na wsparcie współpracujących akceleratorów: Accelpoint, Space3ac, Blue Dot Solutions oraz Brinc. Pomagają one Orange Fab w rekrutacji firm, które mogą brać udział w akceleracji, partycypują też w kosztach tworzonych rozwiązań. Współpraca z akceleratorami daje start-upom biorącym udział w projekcie dodatkowe zaplecze merytoryczne.

Orange Fab to program akceleracyjny dla start-upów, o ugruntowanej pozycji. Podczas 6 dotychczasowych edycji Orange Fab współpracował łącznie z 48 startupami, a rocznie analizowanych jest szczegółowo ponad 250 rozwiązań. W 2019 roku dwa ze start-upów biorących udział w projekcie pozyskało zewnętrznych inwestorów, kilka startupów rozpoczęło lub kontynuowało rozwój na skalę globalną. Poza Polską, Orange Fab jest prowadzony m.in. we Francji, Izraelu, Japonii, Korei Płd., Tajwanie, Hiszpanii, Senegalu, Kamerunie, Belgii i Luksemburgu, Jordanii i USA.

Kontakt dla mediów:

Wojciech Jabczyński, Rzecznik Orange Polska
biuro.prasowe@orange.com
Twitter: @RzecznikOrange

Zainteresował Cie wpis? Jeśli chcesz otrzymywać informacje prasowe, zostaw nam swój adres e-mail
Napisz do Nas
Udostępnij: Startuje kolejna edycja Orange FAB. Start-upy będą pracować nad rozwiązaniami dla 5G

Orange dla biznesu – środowisko wirtualne firmy w mniej niż 5 minut

9 stycznia 2020

Orange dla biznesu – środowisko wirtualne firmy w mniej niż 5 minut

Orange Polska i  Integrated Solutions wprowadzają nowe funkcjonalności do usługi biznesowej Integrated Computing Standard (ICS). Dzięki zastosowaniu najnowszej wersji platformy vCloud Director 10 firmy VMware użytkownik uzyskuje w chmurze wygodny dostęp do elementów infrastruktury IT, systemów operacyjnych i łącz telekomunikacyjnych, które umożliwiają mu łatwe i szybkie tworzenie środowiska wirtualnego oraz uruchamianie własnych aplikacji. Bezpieczeństwo danych zapewnia zapasowe wirtualne centrum danych.

Kluczową kompetencją w prowadzeniu biznesu jest umiejętność reagowania na zmieniającą się rzeczywistość. Dlatego Orange Polska i Integrated Solutions oferują klientom rozwiązania, które odpowiadają na aktualne potrzeby rynku B2B. Jesteśmy jednym z największych dostawców usług dla biznesu wykorzystujących chmurę. Opieramy się na sprawdzonych rozwiązaniach światowych liderów. Jednym z nich jest VMware. Stale rozszerzamy je o nowe funkcjonalności i modele płatności. Nasi klienci mogą na każdym etapie współpracy  korzystać z wiedzy ekspertów Grupy Orange. Stworzenie dopasowanej usługi chmurowej nigdy wcześniej nie było tak proste – powiedziała Bożena Leśniewska, wiceprezes ds. Rynku Biznesowego Orange Polska.

Łatwe zarządzenie środowiskiem chmurowym z poziomu pulpitu

Zastosowana po raz pierwszy w Polsce platforma vCloud Director 10 VMware pozwala na łatwe zarządzanie środowiskiem chmurowym. Wszystkie funkcjonalności dostępne są z poziomu pulpitu, co umożliwia zwiększenie elastyczności i automatyzacji wykorzystania posiadanych zasobów. Dzięki temu zbudowanie nowego środowiska wirtualnego zajmuje mniej niż 5 minut. Dodatkowym atutem jest zapasowe wirtualne centrum danych (Disaster Recovery), które pozwala na zabezpieczenie danych klienta i działanie  jego środowiska IT, nawet w przypadku awarii.

To pierwsze w Polsce i jedno z pierwszych w Europie wdrożenie najnowszej wersji naszej platformy vCloud Director 10. Jej możliwości zapewnią polskim firmom większą elastyczność i dostęp do najnowocześniejszych technologii. Jesteśmy bardzo zadowoleni ze współpracy z Orange Polska i Integrated Solutions i chcemy ją dalej rozwijać z korzyścią dla rozwoju polskich przedsiębiorstw – mówi Arkadiusz Sikora, Country Director w VMware Poland.

Najwyższej klasy data center Orange

Usługa Integrated Computing Standard dostarczana jest w modelu IaaS (Infrastructure as a Service) z najwyższej klasy data center Orange na terenie Polski. Zapewnia dostęp do serwerów, pamięci masowych, elementów sieciowych, obrazów systemów operacyjnych oraz połączeń sieciowych. Dostęp do aplikacji jest możliwy przez Internet lub – dla klientów wykorzystujących to rozwiązanie – przez Biznesowy VPN Orange.

Dostępne są nowe modele płatności. Oprócz abonamentu klienci będą mogli korzystać z modelu Pay as you go, pozwalającego na dostosowanie infrastruktury do bieżących potrzeb. Koszty zakupu, utrzymania oraz zarządzania infrastrukturą IT będą w rękach doświadczonych partnerów czyli Orange i Integrated Solutions.

Szczegóły dostępne są na stronie https://www.orange.pl/view/integrated-computing

Mediateka

Napisz do Nas