15 kwietnia 2021

To największy zrealizowany projekt backupowy w całej dotychczasowej historii Integrated Solutions. Dzięki modyfikacji Bank będzie w stanie sprostać masowemu przyrostowi danych. Wykorzystanie najnowocześniejszych urządzeń firmy Dell gwarantuje, że dane są zabezpieczone na najwyższym osiągalnym obecnie poziomie.

Z naszej perspektywy kluczowa jest pewność, że kopie zapasowe składowane będą w sposób gwarantujący ich integralność, nienaruszalność i bezpieczeństwo. Zabezpieczone przy pomocy Data Domain kopie to najważniejszy „sejf”, jaki funkcjonuje w naszym banku. Gwarantowana retencja, zabezpieczenia przed nieautoryzowanym dostępem, usunięciem kopii, czy ich wrogim zaszyfrowaniem – to główne czynniki, które zdecydowały o wyborze tych konkretnych urządzeń. Doświadczenie Integrated Solutions w tego typu wdrożeniach jest dla nas dodatkową gwarancją niezawodności systemu. – mówi Piotr Nenkin – Dyrektor Infrastruktury IT w Santander Bank Polska.

Bank w swej działalności nieustannie polega na złożonej, nowoczesnej infrastrukturze IT, która obecnie przechowuje terabajty danych. Rozwój działalności biznesowej i postępująca cyfryzacja procesów w ostatnich latach powodują szybki przyrost ilości danych, a to oznacza coraz większe wyzwania także w tworzeniu zapasowych kopii danych przetwarzanych w systemach banku.

Dostarczone i wdrożone przez nas rozwiązanie przenosi Santander Bank Polska na najwyższy możliwy poziom tworzenia kopii zapasowych, a tym samym zapewnia bezpieczeństwo i ciągłość procesów biznesowych. Niezwykle cieszy nas, że jeden z największych banków w Polsce zaufał nam już kolejny raz i że możemy wspierać jego cyfrowe zaplecze. – mówi Andrzej Zając, Prezes Zarządu Integrated Solutions.

Z perspektywy Dell Technologies w Polsce jest to największy jednorazowy projekt systemu kopii bezpieczeństwa bazujący na największych i najszybszych sprzedanych dotychczas w Polsce urządzeniach Data Domain – technologii wiodącej w dziedzinie urządzeń realizujących tworzenie kopii zapasowych.

Dell Technologies jest globalnym Partnerem dla Grupy Santander. Bardzo cieszy nas fakt, że Santander Bank Polska do strategicznego projektu, jakim jest ochrona krytycznych danych bankowych, wybrał rozwiązanie oferowane przez Dell Polska. W obecnych czasach, dla klienta takiego jak bank, zabezpieczenie danych i krytycznych aplikacji jest absolutnym priorytetem. Proces ten dotyczy zarówno aplikacji już od lat pracujących w Santander Banku Polska, jak i dopiero tworzonych, a także danych przetwarzanych w data center banku. – powiedział Krzysztof Ducal, Sales Director w Dell Technologies.

Każde oprogramowanie zarządzające kopiami wymaga odpowiednio wydajnych urządzeń umożliwiających ich składowanie i przesyłanie. W tym obszarze od dawna liderem (ponad 60% rynku) są urządzenia deduplikujące Dell EMC Data Domain. Eliminują one powtarzające się części w zbiorach danych. To właśnie na tych urządzeniach oparty jest obecnie system Santander Banku Polska. Ich konfiguracja pozwala na przechowywanie przez bank i replikowanie blisko jednego petabajta kopii zapasowych. System umożliwia także szybki codzienny backup, efektywne składowanie, niezwłoczną replikację danych do oddzielnej lokalizacji i niemal natychmiastowy dostęp do wybranych kopii.

Należąca do grupy Orange Polska firma Integrated Solutions jest wieloletnim partnerem Dell Technologies (wcześniej EMC) i jest w czołówce polskiego rynku, jeśli chodzi o kwalifikacje techniczne i doświadczenie we wdrażaniu rozwiązań Data Protection. To dzięki nim Integrated Solutions, jako pierwszy w Polsce integrator, uzyskał najwyższy status partnerski – Titanium.

Mediateka

Udostępnij: Integrated Solutions z Grupy Orange Polska zmodyfikował centralny system backupu w Santander Bank Polska

Orange zbuduje sieć kampusową 5G w fabryce Miele

18 marca 2021

Orange zbuduje sieć kampusową 5G w fabryce Miele

W Ksawerowie pod Łodzią na 6000 m2 w fabryce sprzętu AGD firmy Miele dzięki Orange Polska powstanie druga po Łódzkiej Specjalnej Strefie Ekonomicznej sieć kampusowa w Polsce działająca w docelowym dla 5G paśmie 3,6 GHz.

Cieszymy się, że taki partner jak Miele wybrał naszą ofertę tym bardziej, że konkurencja była poważna. Potwierdza to wysokie kompetencje Orange Polska w zakresie tworzenia sieci 5G dla potrzeb transformacji cyfrowej przemysłu. Działamy kompleksowo. Począwszy od projektu, poprzez dostarczenie, instalację i konfigurację, aż po utrzymanie sieci z zapewnieniem wysokich parametrów. Zapewnimy zasięg w 5G, ale również w LTE. Transmisja w sieci będzie się mogła odbywać z prędkością ponad 750 Mb/s. Bazujemy na doświadczeniach Grupy Orange zdobytych przy realizacji podobnych projektów w krajach Europy Zachodniej i własnych zdobytych podczas budowy sieci w Łódzkiej Specjalnej Strefie Ekonomicznej – powiedział Julien Ducarroz, prezes zarządu Orange Polska.

Kontrakt podpisany został na okres dwóch lat. Powstająca sieć pozwoli zdigitalizować i zautomatyzować proces kontroli jakości dla tworzonych produktów, a także uruchomić na szeroką skalę szkolenia pracowników przy użyciu wirtualnej rzeczywistości (VR).

W przyszłości planujemy wykorzystać budowaną przez Orange sieć 5G do obsługi pojazdów autonomicznych, dużej liczby czujników IoT oraz zdalnego wsparcia ekspertów z wykorzystaniem rzeczywistości rozszerzonej (AR). Wszystko to ma na celu dalszą transformację cyfrową naszej fabryki i zwiększenie jej wydajności operacyjnej. Zaprosiliśmy również startupy, z którymi chcemy wdrażać i testować nowe rozwiązania 5G, które mamy nadzieję z powodzeniem zastosować również w naszych zakładach w innych krajach – powiedział dr Thorsten Störmer, Dyrektor Zarządzający Miele Ksawerów.

Wraz z naszymi partnerami, Orange, Ericsson, Łódzką Specjalną Strefą Ekonomiczną i oczywiście z wybranymi start-upami będziemy próbować w nadchodzących miesiącach zmierzyć się z nową technologią 5G, aby poznać ograniczenia i restrykcje. W Miele traktujemy ten projekt jako dobrą okazję do wniesienia istotnego wkładu w nasz rozwój technologiczny i przedłużenia naszej pozycji lidera w branży – dodał Manfred Neuhauser, kierownik projektu S5 w Miele.

Stworzyliśmy w Łódzkiej Strefie „S5- Akcelerator Technologii 5G” by kreować innowacje wzmacniające Przemysł 4.0. Zaangażowanie się w projekt inwestorów i partnerów, firm takich jak Orange czy Ericsson przyspiesza rozwój przemysłowej sieci 5G – mówi Marek Michalik, prezes Łódzkiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej.

W Łódzkiej strefie będziemy świadkami pierwszych wdrożeń innowacji opartych na 5G w realnym środowisku produkcyjnym. To efekt, jaki osiągnęliśmy dzięki połączeniu potencjału naszych startupów oraz doświadczenia naszego i partnerów biznesowych – dodaje Agnieszka Sygitowicz, wiceprezes ŁSSE.

Urządzenia komunikujące się z siecią będą wykorzystywały karty SIM, które również dostarczy w ramach umowy Orange Polska. Do budowy sieci wykorzystanych zostanie 8 anten firmy Ericsson działających w pasmach 3,6 GHz oraz 2100 MHz.

Współpraca firm Ericsson, Orange i Miele to idealny przykład kierunku w jakim zmierza wprowadzanie technologii 5G. Zastosowanie w produkcji aplikacji działających w oparciu o 5G jest wymownym przykładem dla innych firm, jak można z pożytkiem dla rozwoju produkcji, a także rodzimego  rynku, kreować konkurencyjną przewagę. Cieszę się, że Ericsson bierze udział w tym projekcie i dostarcza nowoczesną infrastrukturę 5G. – powiedział Martin Mellor, szef firmy Ericsson w Polsce.

Fabryka firmy Miele w Ksawerowie działa już od jesieni 2019 r. i zatrudnia 300 osób. W marcu 2020 r. powstały w niej pierwsze egzemplarze pralek najnowszej generacji. W miarę rozwoju produkcji możliwa będzie również dalsza rozbudowa sieci 5G, co uczyni ksawerowski zakład jednym z nowocześniejszych w Europie.

Udostępnij: Orange zbuduje sieć kampusową 5G w fabryce Miele

10 grudnia 2020

Internet Rzeczy potrzebuje niezawodnych technologii, by maszyny mogły komunikować się bez udziału człowieka. Zapewniają to karty sim M2M i sieć LTE-M od Orange, której zasięg pokrywa już cały kraj. Operator dostarcza około 40% kart M2M pracujących w inteligentnych urządzeniach i czujnikach w Polsce.

Z technologii komunikacji M2M (machine to machine) korzystamy każdego dnia, na przykład płacąc zbliżeniowo, jeżdżąc samochodami z wbudowanym systemem nawigacji, czy wypożyczając rowery i hulajnogi miejskie. Karty M2M są też podstawą komunikacji w rozwiązaniach Internetu Rzeczy (IoT). Dzięki nim urządzenia i czujniki mogą wysyłać automatycznie miliony informacji, by przekazać je do innych systemów w czasie rzeczywistym. Dane te, po przetworzeniu i analizie w oparciu o zaawansowane algorytmy lub sztuczną inteligencję, są podstawą rozwiązań IoT.

– Rozwiązania Internetu Rzeczy to znacznie więcej, niż usprawnienia w życiu codziennym i innowacje w biznesie. IoT to na przykład szansa na opiekę medyczną w miejscach, gdzie nie ma dostępu do lekarza. To także systemy, dzięki którym miasta mogą rozwijać się w zrównoważony sposób. Szacuje się, że nowe technologie, w tym IoT, pomogą też znacznie zredukować emisję CO2, dlatego ich rozwój jest dla nas tak ważny mówi Bożena Leśniewska, wiceprezeska Orange Polska.

Rozwiązania Smart City IoT, z których korzysta ponad 80 miejscowości w Polsce, także opierają się na technologii komunikacji M2M. Na przykład system Smart Water umożliwia zdalny odczyt ze wszystkich wodomierzy bez udziału inkasenta. Alarmuje też o usterkach wodociągu, by zminimalizować straty wody. Z tego rozwiązania korzysta 30 miast. Z kolei Smart Lights to system ekologicznego zarządzania oświetleniem miejskim, zastosowany w 10 miejscowościach. Dzięki niemu lampy świecą tylko wtedy, gdy jest ciemno, a natężenie oświetlenia dopasowuje się do pogody, pory roku i ruchu w danej lokalizacji. Mieszkańcy 20 miejscowości mogą też korzystać z rowerów miejskich czwartej generacji, czyli Smart Bikes.

Najnowsze rozwiązania z zakresu IoT działają w oparciu o sieć LTE-M od Orange, czyli wydzieloną część sieci 4G służącej do przesyłania informacji między urządzeniami. Jest ona niezwykła – może obsłużyć tysiące urządzeń IoT na kilometr kwadratowy, skuteczniej dociera do miejsc o słabym zasięgu i zapewnia energooszczędny transfer danych, co oznacza nawet 10 lat pracy urządzenia na tej samej baterii. Urządzenie w sieci LTE-M potrafi „wybudzić się” na moment tylko po to, by wysłać pakiet danych, a następnie „zasnąć” ponownie. Dlatego sieć ta może być wykorzystana wszędzie tam, gdzie nie ma stałego dostępu do sieci energetycznej albo jest on utrudniony, m.in w transporcie, logistyce, wodociągach czy rolnictwie. Sieć LTE-M od Orange działa już w całej Polsce.

Dziś najwięcej kart M2M od Orange pracuje w terminalach płatniczych, lokalizatorach, czy w systemach zdalnego odczytu liczników prądu i wodomierzy. Wraz z rozwojem sieci 5G niezawodna komunikacja między urządzeniami w czasie rzeczywistym jeszcze bardziej zrewolucjonizuje wiele dziedzin naszego życia. Telemedycyna, Przemysł 4.0, bezkolizyjny ruch samochodowy czy wideoanalityka – to przyszłość Internetu Rzeczy. W tej przyszłości Orange chce być dla partnerów biznesowych i samorządów przewodnikiem, który pomoże im wykorzystać potencjał Internetu Rzeczy z korzyścią dla ludzi i środowiska naturalnego.

Udostępnij: Już 2 miliony kart M2M od Orange Polska ułatwiają nam codzienne życie, pomagają rozwijać biznes, dbać o ekologię i usprawniać funkcjonowanie miast.

7 grudnia 2020

Do Grupy Orange Polska dołącza firma Craftware sp. z o.o. Od ponad 10 lat zajmuje się analizą, projektowaniem i wdrażaniem nowoczesnych rozwiązań do zarządzania relacjami z klientami – CRM. Umowę zakupu 100% udziałów w Craftware podpisała dziś należąca do Orange Polska firma BlueSoft.

Zakupy przenoszą się do sieci w coraz szybszym tempie, a to przyspiesza cyfryzację relacji z klientami w firmach. Nowoczesne systemy CRM, tzw. connected CRM, stają się sercem architektury IT w wielu przedsiębiorstwach. Wraz z dołączeniem Craftware  do Grupy Orange Polska, zyskujemy dostęp do tego szybko rozwijającego się segmentu rynkowego, a także kolejne możliwości by wykorzystać kompetencje, które już mamy, m.in. w dziedzinie cyberbezpieczeństwa, hybrydyzacji infrastruktury IT, integracji aplikacji czy migracji do chmury. Pozwoli to wzmocnić pozycję Orange Polska jako długoterminowego partnera strategicznego w cyfrowej transformacji naszych klientów. Postanowiliśmy, że Craftware będzie tworzył grupę kapitałową z  BlueSoft, który dołączył do Orange Polska w ubiegłym roku. W ten sposób najlepiej wykorzystamy możliwości synergii –  powiedziała Bożena Leśniewska, wiceprezes zarządu Orange Polska ds. Rynku Biznesowego.

Firma  Craftware specjalizuje się we wdrażaniu i integracji rozwiązań Salesforce,  które są numerem jeden na świecie jeśli chodzi o platformy CRM. Z tego typu narzędzi korzysta ponad 150 tysięcy firm. Wśród klientów Craftware są m.in. duże firmy z branży farmaceutycznej, FMCG, handlu detalicznego czy finansów. Dla firmy pracuje ponad 300 osób.

Kompetencje CRM/Salesforce jakimi dysponuje Craftware świetnie uzupełniają ofertę BlueSoft i całego ICT Orange. Dzięki tej transakcji BlueSoft istotnie rozszerzy swoją ofertę oraz potencjał realizacyjny,  po transakcji cały zespół Grupy Kapitałowej BlueSoft  będzie liczył ponad 1000 specjalistów. Oferta Craftware będzie skoncentrowana wokół  szeroko pojętego środowiska technologii  rozwijanych przez Salesforce. Istotnym argumentem przy podejmowaniu decyzji o włączeniu  Craftware do BlueSoft był również fakt, że obie firmy są organizacjami o podobnej kulturze i wartościach – powiedział Wojciech Pawiński, prezes zarządu BlueSoft.

– Cieszymy się, że dołączamy do Grupy Orange Polska. To znakomita szansa na dalszy rozwój naszego biznesu. Naszym celem jest  spełnianie potrzeb klientów za pomocą całego spektrum technologii i usług. Dzięki współpracy z BlueSoft będziemy to mogli robić jeszcze skuteczniej, jednocześnie skupiając się tak jak dotychczas na technologii Salesforce.com. Wierzymy także, że ten krok oznacza większą stabilność dla naszego zespołu i jeszcze większe możliwości rozwoju – powiedział Jacek Zawłocki, prezes zarządu Craftware

Ogłoszona dziś transakcja to kolejny krok w realizacji strategii Orange Polska. Na rynku biznesowym koncentruje się ona na rozwoju kompetencji ICT, które odpowiadają na rosnące oczekiwania klientów biznesowych związanych z cyfrową transformacją. Aby skuteczniej działać na rynku wyspecjalizowanych usług dla przedsiębiorstw, Orange kupił w ubiegłym roku spółkę BlueSoft, wiodącego producenta aplikacji dla biznesu. Przychody Orange Polska z usług ICT w 2019 roku wyniosły 731 mln złotych, czyli o ponad 30% więcej niż rok wcześniej. To ilustruje potencjał i zapotrzebowanie na tego rodzaju rozwiązania.

Udostępnij: Grupa Orange Polska inwestuje w rynek biznesowy. Poprzez firmę Craftware wchodzi w szybko rosnący segment rozwiązań CRM

20 października 2020

Orange Polska buduje nowoczesne data center – Warsaw Data Hub. Obiekt ma być gotowy do użytku już jesienią 2021 roku. To efekt podpisanej w sierpniu tego roku umowy z generalnym wykonawcą –  firmą Warbud SA.

Prognozy w wydanej w maju 2020 r. dziewiątej edycji raportu PMR „Rynek centrów danych w Polsce 2020. Analiza rynku i prognozy rozwoju na lata 2020-2025” mówią o podwojeniu zasobów polskiego rynku data center do roku 2025.

Zapotrzebowanie rynkowe na nowoczesne data centers stale rośnie. Naszym zdaniem ten trend będzie się utrzymywał, zwłaszcza w kontekście przyspieszonej cyfryzacji wielu dziedzin biznesu i radykalnego wzrostu transferu danych w sieci, któremu sprzyja także wprowadzanie standardu 5G – powiedział Julien Ducarroz, prezes Orange Polska podczas wczorajszej uroczystości wmurowania kamienia węgielnego. – Warsaw Data Hub to kolejne, już czwarte centrum przetwarzania danych Orange w Polsce. Powstaje tu 1600 m2 bezpiecznej i nowoczesnej przestrzeni dla naszych klientów biznesowych, ale też dla najistotniejszych systemów telekomunikacyjnych i informatycznych samego Orange. Pozwoli to znacząco wzbogacić naszą ofertę kolokacyjną, usług sieciowych i chmurowych. Rozbudowując nasz potencjał, pamiętamy o środowisku. Centrum w Łazach będzie m. in. wyposażone w  instalację fotowoltaiczną o mocy 0,5 MW – dodał.

Nowe centrum przetwarzania danych powstaje w granicach aglomeracji warszawskiej – blisko najważniejszego węzła biznesowego i logistycznego w Polsce. Będzie jednym z najnowocześniejszych obiektów tego typu w Polsce pod względem zastosowanych technologii, standardów bezpieczeństwa i rozwiązań proekologicznych, jak np. stacje ładowania samochodów elektrycznych. Projekt i budowa Warsaw Data Hub będzie podlegała certyfikacji zgodnie z normą EN 50600 klasa 3.

Cieszymy się, że w portfolio Warbudu znajdzie się kolejna serwerownia, spełniająca najwyższe wymagania z obszaru cyfryzacji i digitalizacji. Jednocześnie będzie ona pierwszym tego typu obiektem, gdzie inwestor kładzie tak duży nacisk na zastosowanie zielonych technologii. Takie podejście jest zgodne ze zobowiązaniami dotyczącymi działań na rzecz ochrony środowiska, podjętymi przez naszą spółkę – podkreślił  Grzegorz Chudzik – członek zarządu Warbud SA – generalnego wykonawcy inwestycji.

Warsaw Data Hub stanie się kluczowym dla regionu i jednym ze strategicznych obiektów Orange Polska. Wyposażony zostanie w najnowocześniejsze systemy bezpieczeństwa fizycznego, przeciwpożarowego i technicznego. Zasilany będzie z dwóch niezależnych przyłączy energetycznych. Każda z komór posiadać będzie własny agregat z zapasem paliwa, pozwalającym na 72h nieprzerwanej pracy. Każda z komór stanowić będzie niezależny „byt” technologiczny, z własnymi systemami: zasilania energetycznego, wentylacji i klimatyzacji precyzyjnej. Dla zagwarantowania najwyższego bezpieczeństwa przeciwpożarowego wykorzystano zaawansowane systemy wczesnej detekcji pożaru oraz system gaszenia gazem. Budynek chroniony będzie przez systemy bezpieczeństwa wykorzystujące m.in. technologie laserowe i biometryczne, ochronę fizyczną, a całość infrastruktury technicznej nadzorowana będzie przez system monitorowania środowiska technicznego i dyżurnych centrum utrzymania, nadzorujących Warsaw Data Hub w trybie 24/7. A wszystko to, aby móc sprostać oczekiwaniom nawet najbardziej wymagających klientów.

W uroczystości wmurowania kamienia węgielnego udział wzięli także przedstawiciele władz samorządowych powiatu piaseczyńskiego i gminy Lesznowola, na terenie których powstaje Warsaw Data Hub.

Mediateka

Udostępnij: Nowe data center Orange powstaje pod Warszawą. Za rok obsłuży pierwszych klientów