6 lutego 2020

Orange zaprasza polskie start-upy do międzynarodowego 5G Challenge. Chce wspólnie  szukać komercyjnych rozwiązań dla sieci kolejnej generacji. Uczestnicy otrzymają też m.in. szansę pracy na rozwiązaniach chmurowych i platformie IoT Orange, wsparcie mentorów oraz ekspertów, a ostatecznie możliwość pilotażowego wdrożenia swojego pomysłu.

5G Challenge to ogólnoeuropejski projekt, do którego zaproszone zostaną start-upy rozwijające usługi związane z 5G. Współpraca z Orange umożliwi start-upom dostęp do niezbędnej infrastruktury technicznej oraz wejście do Programu Orange FAB, a w przyszłości możliwość rozwoju projektów na poziomie krajowym i międzynarodowym. Rekrutacja potrwa do 29 lutego poprzez stronę internetową.

W 2019 roku 11 start-upów pracowało nad pilotażem w Orange, a 9 kontynuuje współpracę w 2020 r. Wśród nich jest PySENSE, któremu praca z Orange umożliwiła uczestnictwo w pierwszym komercyjnym wdrożeniu sieci LTE-M wspólnie z Apatorem i innogy Stoen Operator. Rozwiązanie stworzone przez firmę pozwala na zdalne odczytywanie liczników energii poprzez sieć mobilną Orange Polska. Skierowane jest do przedsiębiorstw energetycznych i tych o rozproszonej strukturze. Swój produkt z pomocą Orange rozwijał też start-up, który stworzył system zarządzania etykietami cenowymi, wdrażany obecnie pilotażowo w jednej z sieci handlowych. Projektem, który był sprawdzany bezpośrednio w Orange Polska są szkolenia w technologii VR, z powodzeniem przetestowane przez zespół obsługi klientów operatora.

Podczas DemoDay, oprócz ogłoszenia nowego naboru do programu OrangeFab, swoje rozwiązania prezentowały również firmy, które już współpracują z Orange nad wdrożeniami. To projekty związane z IoT, efektywnością energetyczną,  czy optymalnym wykorzystaniem budżetów reklamowych. Start-upy biorące udział w Orange Fab mogą także liczyć na wsparcie współpracujących akceleratorów: Accelpoint, Space3ac, Blue Dot Solutions oraz Brinc. Pomagają one Orange Fab w rekrutacji firm, które mogą brać udział w akceleracji, partycypują też w kosztach tworzonych rozwiązań. Współpraca z akceleratorami daje start-upom biorącym udział w projekcie dodatkowe zaplecze merytoryczne.

Orange Fab to program akceleracyjny dla start-upów, o ugruntowanej pozycji. Podczas 6 dotychczasowych edycji Orange Fab współpracował łącznie z 48 startupami, a rocznie analizowanych jest szczegółowo ponad 250 rozwiązań. W 2019 roku dwa ze start-upów biorących udział w projekcie pozyskało zewnętrznych inwestorów, kilka startupów rozpoczęło lub kontynuowało rozwój na skalę globalną. Poza Polską, Orange Fab jest prowadzony m.in. we Francji, Izraelu, Japonii, Korei Płd., Tajwanie, Hiszpanii, Senegalu, Kamerunie, Belgii i Luksemburgu, Jordanii i USA.

***

Kontakt dla mediów:

Wojciech Jabczyński, Rzecznik Orange Polska
biuro.prasowe@orange.com
Twitter: @RzecznikOrange

Zainteresował Cie wpis? Jeśli chcesz otrzymywać informacje prasowe, zostaw nam swój adres e-mail
Napisz do Nas
Udostępnij: Startuje kolejna edycja Orange FAB. Start-upy będą pracować nad rozwiązaniami dla 5G

Orange dla biznesu – środowisko wirtualne firmy w mniej niż 5 minut

9 stycznia 2020

Orange dla biznesu – środowisko wirtualne firmy w mniej niż 5 minut

Orange Polska i  Integrated Solutions wprowadzają nowe funkcjonalności do usługi biznesowej Integrated Computing Standard (ICS). Dzięki zastosowaniu najnowszej wersji platformy vCloud Director 10 firmy VMware użytkownik uzyskuje w chmurze wygodny dostęp do elementów infrastruktury IT, systemów operacyjnych i łącz telekomunikacyjnych, które umożliwiają mu łatwe i szybkie tworzenie środowiska wirtualnego oraz uruchamianie własnych aplikacji. Bezpieczeństwo danych zapewnia zapasowe wirtualne centrum danych.

Kluczową kompetencją w prowadzeniu biznesu jest umiejętność reagowania na zmieniającą się rzeczywistość. Dlatego Orange Polska i Integrated Solutions oferują klientom rozwiązania, które odpowiadają na aktualne potrzeby rynku B2B. Jesteśmy jednym z największych dostawców usług dla biznesu wykorzystujących chmurę. Opieramy się na sprawdzonych rozwiązaniach światowych liderów. Jednym z nich jest VMware. Stale rozszerzamy je o nowe funkcjonalności i modele płatności. Nasi klienci mogą na każdym etapie współpracy  korzystać z wiedzy ekspertów Grupy Orange. Stworzenie dopasowanej usługi chmurowej nigdy wcześniej nie było tak proste – powiedziała Bożena Leśniewska, wiceprezes ds. Rynku Biznesowego Orange Polska.

Łatwe zarządzenie środowiskiem chmurowym z poziomu pulpitu

Zastosowana po raz pierwszy w Polsce platforma vCloud Director 10 VMware pozwala na łatwe zarządzanie środowiskiem chmurowym. Wszystkie funkcjonalności dostępne są z poziomu pulpitu, co umożliwia zwiększenie elastyczności i automatyzacji wykorzystania posiadanych zasobów. Dzięki temu zbudowanie nowego środowiska wirtualnego zajmuje mniej niż 5 minut. Dodatkowym atutem jest zapasowe wirtualne centrum danych (Disaster Recovery), które pozwala na zabezpieczenie danych klienta i działanie  jego środowiska IT, nawet w przypadku awarii.

To pierwsze w Polsce i jedno z pierwszych w Europie wdrożenie najnowszej wersji naszej platformy vCloud Director 10. Jej możliwości zapewnią polskim firmom większą elastyczność i dostęp do najnowocześniejszych technologii. Jesteśmy bardzo zadowoleni ze współpracy z Orange Polska i Integrated Solutions i chcemy ją dalej rozwijać z korzyścią dla rozwoju polskich przedsiębiorstw – mówi Arkadiusz Sikora, Country Director w VMware Poland.

Najwyższej klasy data center Orange

Usługa Integrated Computing Standard dostarczana jest w modelu IaaS (Infrastructure as a Service) z najwyższej klasy data center Orange na terenie Polski. Zapewnia dostęp do serwerów, pamięci masowych, elementów sieciowych, obrazów systemów operacyjnych oraz połączeń sieciowych. Dostęp do aplikacji jest możliwy przez Internet lub – dla klientów wykorzystujących to rozwiązanie – przez Biznesowy VPN Orange.

Dostępne są nowe modele płatności. Oprócz abonamentu klienci będą mogli korzystać z modelu Pay as you go, pozwalającego na dostosowanie infrastruktury do bieżących potrzeb. Koszty zakupu, utrzymania oraz zarządzania infrastrukturą IT będą w rękach doświadczonych partnerów czyli Orange i Integrated Solutions.

Szczegóły dostępne są na stronie https://www.orange.pl/view/integrated-computing

Napisz do Nas
Udostępnij: Orange dla biznesu – środowisko wirtualne firmy w mniej niż 5 minut

30 września 2019

Od początku tego roku, w 198 salonach własnych Orange Polska, klienci mogą podpisać umowę, czy złożyć reklamację na ekranie tabletu. Teraz będzie to możliwe także w ponad 400 salonach partnerskich. Podpisanie dokumentów na ekranie tabletów jest szybsze, bardziej ekologiczne i bezpieczne.

– Dzięki możliwości podpisywania umów na tablecie wspólnie z naszymi klientami zaoszczędziliśmy już ponad 2,2 mln kartek papieru. Widzimy, że spodobało im się to rozwiązanie i korzystała z niego większość klientów. Dlatego postanowiliśmy rozszerzyć taką możliwość na całą sieć sprzedaży Orange Polska – informuje Mariusz Gaca, wiceprezes zarządu ds. rynku konsumenckiego Orange Polska.

Klient podpisujący umowę na tablecie ma takie same prawa do reklamacji i rękojmi jak ten, który złoży podpis na dokumencie papierowym. Zapozna się ze wszystkimi dokumentami, na ekranie urządzenia, a po podpisaniu umowy zostaną mu one wysłane pocztą elektroniczną. Na życzenie umowa może być dodatkowo wydrukowana, ale tylko w jednej kopii, dla klienta. Podpisu nie można w żaden sposób przekopiować, ani podmienić w dokumencie i jest całkowicie bezpieczny. Urządzenia wykorzystywane do podpisywania umów dostarczył Samsung, a integratorem rozwiązania jest polska firma Infinite.

Orange Polska rozpoczął pierwsze testy tego rozwiązania jeszcze w 2017 roku. Na przełomie 2018 i 2019 roku wdrożył je we wszystkich salonach własnych. Zmiany poprawiają efektywność firmy, jednocześnie zmniejszając wpływ Orange Polska na środowisko naturalne. To element szerszych działań proekologicznych. Orange Polska stara się m.in. ograniczać zużycie energii w sieci komórkowej, a niedawno zastąpiła torby plastikowe w salonach Orange bardziej przyjaznymi dla środowiska, torbami papierowymi.

******

Kontakt dla mediów:

Wojciech Jabczyński, Rzecznik Orange Polska
biuro.prasowe@orange.com
Twitter: @RzecznikOrange

Mediateka

Udostępnij: Ponad 400 tys. klientów Orange podpisało dokumenty na tablecie. Teraz będzie można to zrobić w każdym salonie operatora

Orange Polska sprzedaje kompleks nieruchomości w centrum Warszawy

29 sierpnia 2019

Orange Polska sprzedaje kompleks nieruchomości w centrum Warszawy

Orange Polska podpisał umowę sprzedaży kompleksu nieruchomości przy ulicach Nowogrodzkiej i św. Barbary w Warszawie za kwotę 81 mln euro (równowartość ok. 350 mln zł).

Zgodnie z naszą strategią optymalizujemy wykorzystanie majątku i sprzedajemy nieruchomości, które nie są już niezbędne do prowadzenia podstawowej działalności biznesowej. Pozyskane dzięki temu środki przeznaczamy na inwestycje. Rocznie inwestujemy w rozwój usług i infrastruktury, w tym światłowodów, ok. 2 mld zł – powiedział, członek zarządu Orange Polska ds. finansów Maciej Nowohoński.

Dla zapewnienia odpowiedniego czasu na przeniesienie infrastruktury telekomunikacyjnej znajdującej się w kompleksie, Orange będzie wynajmował jego część w ramach najmu zwrotnego do 2026 r.

Orange Polska (wcześniej jako Telekomunikacja Polska) od 2001 r. prowadzi program sprzedaży nieruchomości. W ofercie są budynki mieszczące niegdyś centrale telefoniczne, biurowce i ośrodki wypoczynkowo-konferencyjne. W 2018 r. i dotychczas w 2019 r. Orange Polska sprzedał nieruchomości za łączną kwotę ponad 650 mln zł. Szacowana wartość rynkowa nieruchomości przeznaczonych do sprzedaży w przyszłości przekracza 1 mld zł.

Udostępnij: Orange Polska sprzedaje kompleks nieruchomości w centrum Warszawy

13 sierpnia 2019

Ponad 1,5 tys. nowych liczników, pozwalających na zdalny odczyt zużycia energii elektrycznej, zostało zainstalowanych w warszawskich budynkach. Po raz pierwszy w Polsce będą wykorzystywały technologię LTE-M, która pozwala obsłużyć nawet do miliona urządzeń na kilometr kwadratowy. Rozwiązanie to zostało opracowane w innogy Laboratory of Things.

Nowe liczniki mają podnieść skuteczność zdalnych pomiarów zużycia energii. W przypadku dotychczasowych technologii wynosi ona ok. 95%. Natomiast liczniki wykorzystujące LTE-M, pozwolą zwiększyć skuteczność nawet do 98%. Ponadto rozwiązanie umożliwia montaż ponad 400 liczników w jednym budynku, które przesyłają dane jednocześnie nie zakłócając się nawzajem. Realizacja jest kolejnym etapem współpracy Orange Polska z innogy Stoen Operator rozpoczętej w ubiegłym roku utworzeniem innogy Laboratory of Things.

Milowy krok w rozwoju Internetu Rzeczy w Polsce

– Pierwsze komercyjne zastosowanie LTE-M to milowy krok w rozwoju Internetu Rzeczy w Polsce. Do tej pory wykorzystywano wprowadzoną w połowie lat 90. sieć 2G, która ma wiele ograniczeń. LTE-M jest bardziej elastyczna, a co najważniejsze może obsłużyć znacznie więcej urządzeń jedocześnie. Orange Polska jest gotowy do uruchomienia komercyjnej sieci LTE-M w całym kraju – podkreśla Sebastian Grabowski, dyrektor IoT i Zaawansowanych Technologii w Orange Polska.

Wdrożenie tych przełomowych, innowacyjnych liczników, wykorzystujących technologie wypracowane przez innogy Laboratory of Things jest krokiem milowym w rozwoju Internetu Rzeczy w Polsce. Montaż ponad półtora tysiąca urządzeń wieńczy sukcesem kolejny etap niezwykle owocnej współpracy innogy Stoen Operator z Orange Polska, a także firmami Apator oraz PySENSE. Przed nami kolejny rozdział, w którym będą testowane nowe technologie, pozwalające jeszcze bardziej podnieść efektywność wybranego rozwiązania – wyjaśnia Marcin Wilkowski, kierownik projektu pilotażowego w innogy Stoen Operator.

Dowiedz się więcej o innogy Laboratory of Things z wideo

LTE-M – innowacyjna technologia łączności dla Internetu Rzeczy

LTE-M to technologia działająca w oparciu o sieć 4G Orange Polska, która dociera do 99,8% Polaków. Może obsłużyć do miliona urządzeń IoT na kilometr kwadratowy. Dzięki specjalnej konfiguracji dociera do miejsc, gdzie zasięg jest słabszy np. piwnice czy podziemne garaże. Niewielki, lecz w pełni wystarczający transfer danych, zużywa bardzo mało energii, co oznacza dłuższą pracę urządzeń na jednej baterii. Dlatego rozwiązanie znajduje zastosowanie wszędzie tam, gdzie urządzenia nie mogą zostać podłączone do sieci energetycznej m.in w transporcie i logistyce (monitorowanie kontenerów), w wodociągach czy rolnictwie (czujniki temperatury/wilgotności).

Liczniki energii elektrycznej dostarczył dla innogy Stoen Operator producent zaawansowanych technologicznie urządzeń i systemów pomiarowych – Apator SA, a moduły komunikacyjne łączności, zapewniające współpracujące z siecią LTE-M –  PySENSE.

Pobierz zdjęcia innogy Laboratory of Things oraz liczników ze strony biura prasowego Orange Polska

***

Orange Polska jest liderem Internetu Rzeczy i komunikacji M2M (machine to machine). Dostarcza ok.  40% wszystkich kart SIM wykorzystywanych w tych usługach. Realizuje wiele projektów IoT – od rowerów miejskich, systemów zdalnego odczytu liczników prądu i wody, czy oświetlenia ulic po pełną analitykę i przetwarzanie danych.  Więcej o realizowanych przez Orange Polska projektach IoT i M2M dowiesz się z bloga operatora.

Mediateka

Udostępnij: W domach warszawiaków pojawiły się innowacyjne liczniki prądu. Do ich podłączenia Orange Polska wykorzystał nową technologię.