2 lipca 2021

Światłowód Inwestycje planuje w ciągu pięciu lat, do 2025 r., budowę kolejnych łączy światłowodowych dla ok. 1,7 mln gospodarstw domowych, które do tej pory nie miały dostępu do ultraszybkiego internetu. Łącznie spółka będzie zarządzać hurtowym dostępem do sieci obejmującej blisko 2,4 mln gospodarstw domowych w kraju.

Zgodnie z założeniami Światłowód Inwestycje rozpoczyna działalność operacyjną. Spółka tym samym staje się nowym graczem na rynku, oferującym otwarty dostęp do własnej sieci światłowodowej – mówi Maciej Nowohoński, Członek Zarządu Orange Polska ds. Rynku Hurtowego.

Spółką od 21 czerwca zarządza Magdalena Russyan pełniąca funkcję jej Członka Zarządu ds. Operacyjnych.

Dzięki podpisanej w kwietniu umowie między Orange Polska i holenderskim funduszem APG będziemy w stanie skutecznie i bez udziału środków publicznych finansować dalszą rozbudowę sieci optycznej – mówi Magdalena Russyan.

Wraz z 672 tys. łączy Światłowód Inwestycje otrzymuje hurtowy dostęp do ponad 170 tys. klientów, którzy już dziś korzystają z usług za pomocą tej sieci. Na sieci posiadanej przez Światłowód Inwestycje spółka będzie świadczyć usługi dostępu hurtowego w modelu otwartym. Oznacza to, że dostęp do niej i możliwość dostarczania usług dla użytkowników końcowych będą mieć na równych zasadach wszyscy obecni na rynku polskim operatorzy detaliczni. Nie wpłynie to w żaden sposób na jakość usług świadczonych obecnie abonentom ani nie spowoduje konieczności jakichkolwiek zmian w umowach zawartych przez nich z operatorami.

Rozbudowa sieci światłowodowej i dotarcie z nią do klientów na terenie całego kraju to sprawa niezwykle istotna dla rozwoju gospodarki i społeczeństwa cyfrowego. Przedsięwzięcie to pozwoli dotrzeć z nowoczesnymi usługami cyfrowymi do tych Polaków, dla których do tej pory były one niedostępne. Model finansowy, w jakim funkcjonuje Światłowód Inwestycje, daje możliwość, by takie działania skutecznie realizować – dodaje Magdalena Russyan.

Źródłem finansowania inwestycji spółki będzie głównie kredyt bankowy w kwocie ponad trzech miliardów złotych.

Na zlecenie Światłowód Inwestycje zarządzaniem budową i utrzymaniem sieci oraz dzierżawą elementów sieciowych, a także innymi usługami wsparcia zajmą się wyspecjalizowane w tej dziedzinie jednostki operacyjne Orange Polska.

Pierwsze zlecenia na budowę łączy przekazaliśmy już do firm wykonawczych. W kolejnych miesiącach planujemy sukcesywnie zwiększać ich liczbę, tak żeby na jesieni osiągnąć już pełną dynamikę działania – mówi Magdalena Russyan.

Orange w ostatnich latach intensywnie inwestował w rozwój swojej sieci światłowodowej, obejmując zasięgiem ponad 5 mln gospodarstw domowych w całym kraju. W kolejnych latach chcemy dalej docierać do kolejnych klientów, częściej niż dotychczas korzystając z umów z infrastrukturalnymi partnerami, takimi jak właśnie Światłowód Inwestycje – dodaje Maciej Nowohoński.

Zgodnie z podpisaną w kwietniu umową, za 50% udziałów w spółce joint venture Światłowód Inwestycje fundusz APG ma  zapłacić 1 374 mln zł. Pierwsza transza w wysokości 887 mln ma wpłynąć na konta Orange Polska jeszcze w trzecim kwartale tego roku, a pozostałe 487 mln zł zostanie rozliczone w latach 2022-2026 adekwatnie do harmonogramu realizowanych inwestycji. APG i Orange Polska będą współkontrolować spółkę posiadając po 50% udziałów po finalizacji transakcji.

Mediateka

Udostępnij: Orange Polska przekazał do spółki Światłowód Inwestycje łącza światłowodowe obejmujące swoim zasięgiem ok. 672 tysiące gospodarstw domowych

Światłowód Fiberhost zasili blisko 100 stacji bazowych Orange Polska

10 czerwca 2021

Światłowód Fiberhost zasili blisko 100 stacji bazowych Orange Polska

Orange Polska oraz INEA rozszerzają współpracę w zakresie wykorzystania sieci światłowodowej Fiberhost. Dzięki nowemu porozumieniu, światłowody Fiberhost zostaną doprowadzone do blisko 100 stacji bazowych Orange w Wielkopolsce

Trwająca od 2017 roku współpraca pomiędzy firmami umożliwia świadczenie usług Orange Polska na wszystkich otwartych sieciach światłowodowych Fiberhost, zarówno tych budowanych w ramach inwestycji własnych, jak i projektów dofinansowanych. Teraz, dzięki nowej umowie, Fiberhost doprowadzi swoją sieć światłowodową dodatkowo do blisko 100 stacji bazowych Orange Polska zlokalizowanych w Wielkopolsce. Firmy planują rozszerzenie współpracy w tym zakresie także poza Wielkopolskę.

Od kilku lat staramy się wykorzystywać możliwości, jakie dają sieci światłowodowe innych operatorów. Dzięki temu infrastruktura nie jest niepotrzebnie dublowana. Cieszy nas rozszerzenie dotychczasowej, dobrej współpracy z należącą do INEA marką Fiberhost o kolejny zakres działań – zapewnienie łączy światłowodowych na potrzeby sieci mobilnej – mówi Piotr Jaworski, Członek Zarządu ds. Sieci i Technologii Orange Polska. – Zapotrzebowanie na szybki mobilny internet rośnie bardzo szybko, dlatego inwestujemy w sieć mobilną, zwiększamy jej pojemność, uruchomiliśmy #hello5G, oferując pierwsze doświadczenia z technologią nowej generacji około 6 milionom użytkowników. Przed nami budowa sieci 5G, która będzie potrzebować światłowodów. Ta współpraca pomoże nam przygotować się na to wyzwanie – dodaje.

Cieszymy się, że tak ważny partner jak Orange zaufał nam na kolejnym polu. Porozumienie to pokazuje, że światłowód jest nie tylko najlepszym medium do świadczenia usług stacjonarnych użytkownikom końcowym, ale też wsparciem dla innych usług biznesowych i operatorskich. Jesteśmy otwarci na wspieranie wszystkich rozwiązań, które przy wykorzystaniu naszej sieci światłowodowej zapewnią klientom jeszcze większy komfort korzystania z usług telekomunikacyjnych – komentuje Michał Bartkowiak, Prezes INEA S.A, właściciela marki operatorskiej Fiberhost.

W zasięgu światłowodu Fiberhost jest dziś ponad 600 tys. gospodarstw domowych. Możliwość świadczenia na nich usług ma ponad 50 dostawców. Do końca 2022 roku sieci Fiberhost obejmą swoim zasięgiem ponad 1,3 mln gospodarstw domowych w 8 województwach w kraju.

Światłowody to nie tylko łącza do domów klientów, oferujące szybki internet, ale też wsparcie dla innych usług telekomunikacyjnych. W sieci Orange Polska blisko 228 tys. km sieci światłowodowej zapewnia klientom szybki i stabilny internet domowy oraz wspiera działanie sieci mobilnej w całym kraju. Obecnie około 60% stacji bazowych Orange podłączonych jest do światłowodów. Mają one kluczowe znaczenie także dla budowy mobilnej sieci nowej generacji – 5G, zapewniając użytkownikom wysokie przepływności oraz stabilność transferu.

Kontakty dla mediów:

Karolina Pawlik

INEA S.A.

E-mail: karolina.pawlik@fiberhost.com

Tel. kom. 732 450 197

fiberhost.com

Wojciech Jabczyński, Rzecznik Orange Polska

biuro.prasowe@orange.com

Twitter: @RzecznikOrange

Nasz blog: www.biuroprasowe.orange.pl

Udostępnij: Światłowód Fiberhost zasili blisko 100 stacji bazowych Orange Polska

15 kwietnia 2021

To największy zrealizowany projekt backupowy w całej dotychczasowej historii Integrated Solutions. Dzięki modyfikacji Bank będzie w stanie sprostać masowemu przyrostowi danych. Wykorzystanie najnowocześniejszych urządzeń firmy Dell gwarantuje, że dane są zabezpieczone na najwyższym osiągalnym obecnie poziomie.

Z naszej perspektywy kluczowa jest pewność, że kopie zapasowe składowane będą w sposób gwarantujący ich integralność, nienaruszalność i bezpieczeństwo. Zabezpieczone przy pomocy Data Domain kopie to najważniejszy „sejf”, jaki funkcjonuje w naszym banku. Gwarantowana retencja, zabezpieczenia przed nieautoryzowanym dostępem, usunięciem kopii, czy ich wrogim zaszyfrowaniem – to główne czynniki, które zdecydowały o wyborze tych konkretnych urządzeń. Doświadczenie Integrated Solutions w tego typu wdrożeniach jest dla nas dodatkową gwarancją niezawodności systemu. – mówi Piotr Nenkin – Dyrektor Infrastruktury IT w Santander Bank Polska.

Bank w swej działalności nieustannie polega na złożonej, nowoczesnej infrastrukturze IT, która obecnie przechowuje terabajty danych. Rozwój działalności biznesowej i postępująca cyfryzacja procesów w ostatnich latach powodują szybki przyrost ilości danych, a to oznacza coraz większe wyzwania także w tworzeniu zapasowych kopii danych przetwarzanych w systemach banku.

Dostarczone i wdrożone przez nas rozwiązanie przenosi Santander Bank Polska na najwyższy możliwy poziom tworzenia kopii zapasowych, a tym samym zapewnia bezpieczeństwo i ciągłość procesów biznesowych. Niezwykle cieszy nas, że jeden z największych banków w Polsce zaufał nam już kolejny raz i że możemy wspierać jego cyfrowe zaplecze. – mówi Andrzej Zając, Prezes Zarządu Integrated Solutions.

Z perspektywy Dell Technologies w Polsce jest to największy jednorazowy projekt systemu kopii bezpieczeństwa bazujący na największych i najszybszych sprzedanych dotychczas w Polsce urządzeniach Data Domain – technologii wiodącej w dziedzinie urządzeń realizujących tworzenie kopii zapasowych.

Dell Technologies jest globalnym Partnerem dla Grupy Santander. Bardzo cieszy nas fakt, że Santander Bank Polska do strategicznego projektu, jakim jest ochrona krytycznych danych bankowych, wybrał rozwiązanie oferowane przez Dell Polska. W obecnych czasach, dla klienta takiego jak bank, zabezpieczenie danych i krytycznych aplikacji jest absolutnym priorytetem. Proces ten dotyczy zarówno aplikacji już od lat pracujących w Santander Banku Polska, jak i dopiero tworzonych, a także danych przetwarzanych w data center banku. – powiedział Krzysztof Ducal, Sales Director w Dell Technologies.

Każde oprogramowanie zarządzające kopiami wymaga odpowiednio wydajnych urządzeń umożliwiających ich składowanie i przesyłanie. W tym obszarze od dawna liderem (ponad 60% rynku) są urządzenia deduplikujące Dell EMC Data Domain. Eliminują one powtarzające się części w zbiorach danych. To właśnie na tych urządzeniach oparty jest obecnie system Santander Banku Polska. Ich konfiguracja pozwala na przechowywanie przez bank i replikowanie blisko jednego petabajta kopii zapasowych. System umożliwia także szybki codzienny backup, efektywne składowanie, niezwłoczną replikację danych do oddzielnej lokalizacji i niemal natychmiastowy dostęp do wybranych kopii.

Należąca do grupy Orange Polska firma Integrated Solutions jest wieloletnim partnerem Dell Technologies (wcześniej EMC) i jest w czołówce polskiego rynku, jeśli chodzi o kwalifikacje techniczne i doświadczenie we wdrażaniu rozwiązań Data Protection. To dzięki nim Integrated Solutions, jako pierwszy w Polsce integrator, uzyskał najwyższy status partnerski – Titanium.

Mediateka

Udostępnij: Integrated Solutions z Grupy Orange Polska zmodyfikował centralny system backupu w Santander Bank Polska

Orange zbuduje sieć kampusową 5G w fabryce Miele

18 marca 2021

Orange zbuduje sieć kampusową 5G w fabryce Miele

W Ksawerowie pod Łodzią na 6000 m2 w fabryce sprzętu AGD firmy Miele dzięki Orange Polska powstanie druga po Łódzkiej Specjalnej Strefie Ekonomicznej sieć kampusowa w Polsce działająca w docelowym dla 5G paśmie 3,6 GHz.

Cieszymy się, że taki partner jak Miele wybrał naszą ofertę tym bardziej, że konkurencja była poważna. Potwierdza to wysokie kompetencje Orange Polska w zakresie tworzenia sieci 5G dla potrzeb transformacji cyfrowej przemysłu. Działamy kompleksowo. Począwszy od projektu, poprzez dostarczenie, instalację i konfigurację, aż po utrzymanie sieci z zapewnieniem wysokich parametrów. Zapewnimy zasięg w 5G, ale również w LTE. Transmisja w sieci będzie się mogła odbywać z prędkością ponad 750 Mb/s. Bazujemy na doświadczeniach Grupy Orange zdobytych przy realizacji podobnych projektów w krajach Europy Zachodniej i własnych zdobytych podczas budowy sieci w Łódzkiej Specjalnej Strefie Ekonomicznej – powiedział Julien Ducarroz, prezes zarządu Orange Polska.

Kontrakt podpisany został na okres dwóch lat. Powstająca sieć pozwoli zdigitalizować i zautomatyzować proces kontroli jakości dla tworzonych produktów, a także uruchomić na szeroką skalę szkolenia pracowników przy użyciu wirtualnej rzeczywistości (VR).

W przyszłości planujemy wykorzystać budowaną przez Orange sieć 5G do obsługi pojazdów autonomicznych, dużej liczby czujników IoT oraz zdalnego wsparcia ekspertów z wykorzystaniem rzeczywistości rozszerzonej (AR). Wszystko to ma na celu dalszą transformację cyfrową naszej fabryki i zwiększenie jej wydajności operacyjnej. Zaprosiliśmy również startupy, z którymi chcemy wdrażać i testować nowe rozwiązania 5G, które mamy nadzieję z powodzeniem zastosować również w naszych zakładach w innych krajach – powiedział dr Thorsten Störmer, Dyrektor Zarządzający Miele Ksawerów.

Wraz z naszymi partnerami, Orange, Ericsson, Łódzką Specjalną Strefą Ekonomiczną i oczywiście z wybranymi start-upami będziemy próbować w nadchodzących miesiącach zmierzyć się z nową technologią 5G, aby poznać ograniczenia i restrykcje. W Miele traktujemy ten projekt jako dobrą okazję do wniesienia istotnego wkładu w nasz rozwój technologiczny i przedłużenia naszej pozycji lidera w branży – dodał Manfred Neuhauser, kierownik projektu S5 w Miele.

Stworzyliśmy w Łódzkiej Strefie „S5- Akcelerator Technologii 5G” by kreować innowacje wzmacniające Przemysł 4.0. Zaangażowanie się w projekt inwestorów i partnerów, firm takich jak Orange czy Ericsson przyspiesza rozwój przemysłowej sieci 5G – mówi Marek Michalik, prezes Łódzkiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej.

W Łódzkiej strefie będziemy świadkami pierwszych wdrożeń innowacji opartych na 5G w realnym środowisku produkcyjnym. To efekt, jaki osiągnęliśmy dzięki połączeniu potencjału naszych startupów oraz doświadczenia naszego i partnerów biznesowych – dodaje Agnieszka Sygitowicz, wiceprezes ŁSSE.

Urządzenia komunikujące się z siecią będą wykorzystywały karty SIM, które również dostarczy w ramach umowy Orange Polska. Do budowy sieci wykorzystanych zostanie 8 anten firmy Ericsson działających w pasmach 3,6 GHz oraz 2100 MHz.

Współpraca firm Ericsson, Orange i Miele to idealny przykład kierunku w jakim zmierza wprowadzanie technologii 5G. Zastosowanie w produkcji aplikacji działających w oparciu o 5G jest wymownym przykładem dla innych firm, jak można z pożytkiem dla rozwoju produkcji, a także rodzimego  rynku, kreować konkurencyjną przewagę. Cieszę się, że Ericsson bierze udział w tym projekcie i dostarcza nowoczesną infrastrukturę 5G. – powiedział Martin Mellor, szef firmy Ericsson w Polsce.

Fabryka firmy Miele w Ksawerowie działa już od jesieni 2019 r. i zatrudnia 300 osób. W marcu 2020 r. powstały w niej pierwsze egzemplarze pralek najnowszej generacji. W miarę rozwoju produkcji możliwa będzie również dalsza rozbudowa sieci 5G, co uczyni ksawerowski zakład jednym z nowocześniejszych w Europie.

Udostępnij: Orange zbuduje sieć kampusową 5G w fabryce Miele

10 grudnia 2020

Internet Rzeczy potrzebuje niezawodnych technologii, by maszyny mogły komunikować się bez udziału człowieka. Zapewniają to karty sim M2M i sieć LTE-M od Orange, której zasięg pokrywa już cały kraj. Operator dostarcza około 40% kart M2M pracujących w inteligentnych urządzeniach i czujnikach w Polsce.

Z technologii komunikacji M2M (machine to machine) korzystamy każdego dnia, na przykład płacąc zbliżeniowo, jeżdżąc samochodami z wbudowanym systemem nawigacji, czy wypożyczając rowery i hulajnogi miejskie. Karty M2M są też podstawą komunikacji w rozwiązaniach Internetu Rzeczy (IoT). Dzięki nim urządzenia i czujniki mogą wysyłać automatycznie miliony informacji, by przekazać je do innych systemów w czasie rzeczywistym. Dane te, po przetworzeniu i analizie w oparciu o zaawansowane algorytmy lub sztuczną inteligencję, są podstawą rozwiązań IoT.

– Rozwiązania Internetu Rzeczy to znacznie więcej, niż usprawnienia w życiu codziennym i innowacje w biznesie. IoT to na przykład szansa na opiekę medyczną w miejscach, gdzie nie ma dostępu do lekarza. To także systemy, dzięki którym miasta mogą rozwijać się w zrównoważony sposób. Szacuje się, że nowe technologie, w tym IoT, pomogą też znacznie zredukować emisję CO2, dlatego ich rozwój jest dla nas tak ważny mówi Bożena Leśniewska, wiceprezeska Orange Polska.

Rozwiązania Smart City IoT, z których korzysta ponad 80 miejscowości w Polsce, także opierają się na technologii komunikacji M2M. Na przykład system Smart Water umożliwia zdalny odczyt ze wszystkich wodomierzy bez udziału inkasenta. Alarmuje też o usterkach wodociągu, by zminimalizować straty wody. Z tego rozwiązania korzysta 30 miast. Z kolei Smart Lights to system ekologicznego zarządzania oświetleniem miejskim, zastosowany w 10 miejscowościach. Dzięki niemu lampy świecą tylko wtedy, gdy jest ciemno, a natężenie oświetlenia dopasowuje się do pogody, pory roku i ruchu w danej lokalizacji. Mieszkańcy 20 miejscowości mogą też korzystać z rowerów miejskich czwartej generacji, czyli Smart Bikes.

Najnowsze rozwiązania z zakresu IoT działają w oparciu o sieć LTE-M od Orange, czyli wydzieloną część sieci 4G służącej do przesyłania informacji między urządzeniami. Jest ona niezwykła – może obsłużyć tysiące urządzeń IoT na kilometr kwadratowy, skuteczniej dociera do miejsc o słabym zasięgu i zapewnia energooszczędny transfer danych, co oznacza nawet 10 lat pracy urządzenia na tej samej baterii. Urządzenie w sieci LTE-M potrafi „wybudzić się” na moment tylko po to, by wysłać pakiet danych, a następnie „zasnąć” ponownie. Dlatego sieć ta może być wykorzystana wszędzie tam, gdzie nie ma stałego dostępu do sieci energetycznej albo jest on utrudniony, m.in w transporcie, logistyce, wodociągach czy rolnictwie. Sieć LTE-M od Orange działa już w całej Polsce.

Dziś najwięcej kart M2M od Orange pracuje w terminalach płatniczych, lokalizatorach, czy w systemach zdalnego odczytu liczników prądu i wodomierzy. Wraz z rozwojem sieci 5G niezawodna komunikacja między urządzeniami w czasie rzeczywistym jeszcze bardziej zrewolucjonizuje wiele dziedzin naszego życia. Telemedycyna, Przemysł 4.0, bezkolizyjny ruch samochodowy czy wideoanalityka – to przyszłość Internetu Rzeczy. W tej przyszłości Orange chce być dla partnerów biznesowych i samorządów przewodnikiem, który pomoże im wykorzystać potencjał Internetu Rzeczy z korzyścią dla ludzi i środowiska naturalnego.

Udostępnij: Już 2 miliony kart M2M od Orange Polska ułatwiają nam codzienne życie, pomagają rozwijać biznes, dbać o ekologię i usprawniać funkcjonowanie miast.