10 grudnia 2018

W Polsce wzrasta świadomość cyberzagrożeń i potrzeba zabezpieczania się przed nimi, szczególnie wśród największych przedsiębiorstw. Korzyści wynikające ze zlecania usług bezpieczeństwa informatycznego firmom wyspecjalizowanym dostrzega aż 91% dużych i 85% średnich firm biorących udział w badaniu Orange Insights.

Dla większości firm cyberbezpieczeństwo staje się priorytetem. Orange Polska, jako partner cyfrowej transformacji biznesu, kładzie szczególny nacisk na jego rozwój. Od ponad 20 lat CERT Orange Polska chroni sieć operatora i wspiera klientów w walce z cyberprzestępczością. Umiejętność wykorzystania tych kompetencji i doświadczenia powoduje, że nasi klienci są i czują się bezpieczniejsi – powiedziała Bożena Leśniewska, wiceprezes Orange Polska.

Według badań Orange Insight zapewnienie ciągłości pracy systemów informatycznych jest ważne dla ponad połowy dużych i średnich firm. Chodzi o to, żeby mieć niezakłócony dostęp do internetu oraz transmisji danych. Odgrywa to ogromną rolę w zapewnieniu ciągłości biznesowej, która przekłada się na zyski. Warto też podkreślić, że ponad 40% firm widzi konieczność zabezpieczenia urządzeń mobilnych, a co trzeci ankietowany dostrzega poważne niebezpieczeństwo cyberataku i potrzebę rozwijania narzędzi pozwalających je wykrywać. Ankietowane firmy zwróciły także uwagę na rolę człowieka w zachowaniu bezpieczeństwa – 36% badanych uznało za istotną kontrolę dostępu pracowników do systemu informacji.

Orange - insight, badanie bezpieczeństwo w firmach

Kliknij, by pobrać pełną wersję grafiki (JPG, 1 MB)

RODO, czyli ogólne rozporządzenie o ochronie danych osobowych narzuca wszystkim administratorom danych obowiązek odpowiedniego ich zabezpieczenia W razie nieprzestrzegania nowych praw grożą wysokie kary. Wynosić one będą 20 mln euro lub 4% rocznego obrotu. Nic dziwnego, że przeważająca większość firm biorących udział w badaniu uznała, że jest gotowa do wdrożenia RODO, lecz jedynie co dziesiąta określiła stopień przygotowania jako bardzo dobry. Choć zwracały uwagę na konieczność zlecania usług w dziedzinie bezpieczeństwa informatycznego, to tylko co trzecia duża firma i 15% średnich zdecydowało się na współpracę z zewnętrzną firmą przy dostosowaniu się do rozporządzenia. Zakres współpracy dotyczył głównie szkolenia pracowników, modyfikacji systemów IT oraz audytu gotowości do wejścia RODO.

RODO - badanie Orange Insights.

Kliknij by pobrać pełną wersję grafiki (JPG, 2 MB)

***

Raport Orange Insights został przygotowany przez ICAN Research. Badanie objęło 313 ankiet w podziale na dwie grupy firm – duże zatrudniające od 100 do 250 pracowników i korporacje zatrudniające powyżej 250 pracowników. By uzyskać reprezentatywności danych wyniki zostały przeważone według struktury branż PKD (po przeważeniu wielkość próby wyniosła 313 ankiet). Badanie zostało przeprowadzone metodą CATI/CAWI.

Orange to sieć nr 1 w Polsce − dostawca innowacyjnych usług teleinformatycznych z  największą, najbardziej zaawansowaną technologicznie infrastrukturą w kraju. Oferuje rozwiązania z zakresu najnowszych trendów związanych z cyfryzacją, takich jak IoT, cyberbezpieczeństwo, access strategy, digital marketing, e-commerce i wielu innych. Dzięki doświadczeniu i kompetencjom Orange jest partnerem, który wspiera, doradza, dostarcza rozwiązania nowoczesne oraz ergonomiczne. Współpracuje z największymi markami, firmami, organizacjami z różnych sektorów gospodarki.

Kontakt dla mediów:

Mediateka

Udostępnij: Firmy doceniają usługi cyberbezpieczeństwa. Słusznie, bo jest się przed czym bronić

7 listopada 2018

W przyszłości miejskie autobusy będą wykorzystywały naraz kilka technologii geolokalizacji (w tym również sieci urządzeń IoT), co pozwoli określić precyzyjnie w czasie rzeczywistym ich położenie w układzie drogowym. Dzięki temu dostosuje się do nich sygnalizacja świetlna, skracając czas przejazdów. Wrocław oraz Orange Polska podpisały w tej sprawie list intencyjny. Zakłada on także testy drugiej usługi Smart City – Density City Map. Pozwoli ona lepiej zarządzać pracą służb miejskich w najbardziej zatłoczonych miejscach.

Dzisiejszy rozwój miasta oraz potrzeby naszych mieszkańców spowodowały, że priorytetem dla nas stało się usprawnianie komunikacji zbiorowej, aby świadczyła usługi na wysokim poziomie jakości. Szukając nowych rozwiązań w ramach idei Smart City dostrzegliśmy potencjał w łączeniu danych z różnych źródeł w tym również z sieci urządzeń IoT, sieci GSM. Dzisiaj tworzymy wspólnie z firmą Orange rozwiązanie oparte o BigData po to, aby nadawać priorytety dla autobusów oraz wykorzystać dane statystyczne, aby sprawnie zarządzać miastem. Jeżeli te rozwiązania spełnią nasze oczekiwania na pewno wdrożymy je w przestrzeń miasta, co otworzy nowy etap w rozwoju idei Smart City – podkreśla wiceprezydent miasta Maciej Bluj.

– Smart City przestało być ideą, nowoczesne technologie coraz szerzej wkraczają do polskich miast. Zarządzanie organizmem miejskim z wykorzystaniem Internetu Rzeczy i chmury obliczeniowej usprawnia funkcjonowanie miasta i przynosi realne oszczędności zarówno władzom samorządowym jak i mieszkańcom. Orange Polska ma duże doświadczenie we współpracy z samorządami, nasze rozwiązania z powodzeniem działają już w wielu miastach. Dysponujemy siecią przewodową i mobilną w całym kraju, jako pierwszy operator w Polsce dostarczamy otwarte i bezpieczne środowisko SmartIoT, które pozwala budować usługi szyte na miarę – powiedział Sebastian Grabowski, dyrektor IoT i Zaawansowanych Technologii w Orange Polska

Budowa Smart City wymaga integracji wielu usług. Przedstawiciele władz stolicy Dolnego Śląska i Orange wspólnie opracują plan wdrożenia rozwiązań pozwalających na uczynienie miasta bardziej przyjaznym dla mieszkańców, które następnie będą pilotażowo wdrażane.

Jednym z pierwszych będzie Advanced Bus Location, które jest odpowiedzią na wyzwanie jakim jest sprawne zarządzanie komunikacją miejską, głównie w zakresie zapewnienia płynności ruchu autobusów. Innowacyjna usługa Orange pomoże określić pozycję każdego autobusu w przestrzeni miejskiej. To z kolei pozwoli na zapewnienie płynności przejazdu m.in. poprzez odpowiednie wysterowanie sygnalizacji świetlnej na skrzyżowaniach. Takie rozwiązanie zwiększy znacznie efektywność transportu publicznego. Opiera się ona na połączeniu trzech technologii – GPS, sieci mobilnej GSM, WiFi oraz niewielkich urządzeń – beaconów, znajdujących się np. na latarniach ulicznych i wykorzystujących Bluetooth. Pozwalają one bardzo dokładnie wskazać umiejscowienie pojazdu w mieście, a rozwiązanie oparte będzie na systemie SmartIoT dostarczanym przez Orange.

Kolejne rozwiązanie to Density City Map. Dzięki prezentacji na mapie miasta zanonimizowanych i zagregowanych statystyk z sieci mobilnej możliwe będzie określenie najbardziej zatłoczonych miejsc w czasie rzeczywistym. Przełoży się to na większe bezpieczeństwo mieszkańców i lepsze zarządzanie pracą służb miejskich, na przykład w czasie powodzi. Wykorzystywane będą w tym celu dane z sieci 2G i 3G. Sposób gromadzenia danych oraz ich prezentacji w ramach narzędzia Power BI, zapewni pełną prywatność użytkowników sieci.

Orange Polska jest liderem w dziedzinie nowoczesnych rozwiązań opartych na Internecie Rzeczy. Zakres oferowanych usług jest bardzo szeroki. Obejmuje opomiarowanie i zdalny odczyt liczników (m.in. wody), sterowanie oświetleniem ulicznym, inteligentne systemy parkowania, monitoring bezpieczeństwa, lokalizowanie osób i mienia, unikatowe rozwiązania bike sharingu, inteligentne ławki z WiFi i ładowaniem urządzeń, aż po inteligentne pojemniki na odpady informujące o stopniu zapełnienia.

Kontakt dla mediów:

Artur Wawrzyniak

Kierownik Projektu
tel. 704 332 794
artur.wawrzyniak@um.wroc.pl

Udostępnij: Autobusy we Wrocławiu będą miały zielone światło dzięki IoT od Orange. Podpisano porozumienie z władzami miasta

Orange z partnerami tworzy ekosystem IoT w Polsce

16 października 2018

Orange z partnerami tworzy ekosystem IoT w Polsce

System zarządzania zasobami IT w firmie, inteligentne zabezpieczenia dla rowerów, mikropłatności, bezpieczeństwo obiektów przemysłowych i analiza zachowań klientów w placówkach sprzedażowych – to tylko niektóre z rozwiązań przedstawionych przez start-upy, które mają szansę na rynkowe wdrożenie dzięki współpracy z Orange Polska. Aż 50 innowacyjnych firm, realizujących projekty z dziedziny Internetu Rzeczy (IoT), odpowiedziało na wystosowane w czerwcu zaproszenie Orange i 8 z nich zostało zakwalifikowanych do etapu akceleracji. Ogłoszenie finalistów odbyło się 16 października w Miasteczku Orange w Warszawie.

„Orange Polska jest liderem we wdrażaniu rozwiązań opartych na internecie Rzeczy (IoT). Oferuje szeroki zakres usług – od zdalnego odczytu liczników wody po bike sharing. Przekłada się to na 40-procentowy udział w rynku IoT w naszym kraju. Ważnym elementem rozwoju naszej oferty jest współpraca ze start-upami proponującymi niekonwencjonalne rozwiązania. W ramach programu Orange Fab start-upy zyskują wsparcie ekspertów, dostęp do systemów, technologii i laboratoriów Orange umożliwiający dopracowanie nowych rozwiązań i dostosowanie ich do wymogów rynku” – powiedziała Bożena Leśniewska, wiceprezes Orange Polska ds. rynku biznesowego.

Do dalszej współpracy przy rozwijaniu swoich projektów zakwalifikowane zostały z obecnego naboru następujące firmy:
  • Firma Asta Labs – Asta Inventory of Things to system pozwalający zarządzać zasobami IoT należącymi do operatorów sieci telekomunikacyjnych, transportowych i przesyłowych, przedsiębiorstw produkcyjnych, samorządów miejskich i gminnych.
  • Firma VE Systems –system zabezpieczania rowerów.
  • Firma Unified API – projekt systemu mikropłatności dla usług IoT.
  • Firma Fabryka Bezpieczeństwa Fabe – system monitoringu bezpieczeństwa dla sektora przemysłowego.
  • Firma Retailic – dostarcza rozwiązania IoT, np. opartą o sensory technologię dla branży Retail, pozwalającą na analizę zachowań klientów w placówkach sprzedażowych.
  • Firma Smartporter – SmartPorter to połączenie zamka elektronicznego z internetowym systemem zarządzania służące do automatyzacji budynków komercyjnych przeznaczonych do wynajmu.
  • Firma Erly – rozwiązanie umożliwiające za pomocą aplikacji wypożyczenie i zwrot powerbanków w sieci stacji ładująco-wypożyczających rozlokowanych w całym mieście.
  • Firma Magic To Go – rozwiązania DIGITAL SIGNAGE klasy PREMIUM. Umożliwiają komunikację z klientem na ekranach za pomocą rozwiązań opartych o rozszerzoną rzeczywistość, detekcję twarzy i personalizację wyświetlanych treści w czasie rzeczywistym.

Orange Fab jest międzynarodowym programem dla start-upów stworzonym przez Orange. W Polsce program wystartował w 2014 r., jako jeden z pierwszych akceleratorów na polskim rynku. Nabór projektów do programu odbywa się w trybie ciągłym.

Finaliści programu mogą brać udział w ważnych wydarzeniach branżowych, m. in. Viva Technology w Paryżu i zyskać pomoc w wejściu na rynki w krajach, w których działa Grupa Orange.

Poza Polską, Orange Fab jest prowadzony m.in. we Francji, Izraelu, Japonii, Hiszpanii, Senegalu, Kamerunie, Belgii i Luksemburgu, Jordanii i USA.

Dotychczas do polskiej edycji programu zgłosiło się ponad 800 start-upów, 31 przeszło lub jest w fazie testów, a 10 zostało komercyjnie wdrożonych. Są to m.in. chatbot do komunikacji z klientem przez Messenger, system miejskiego inteligentnego oświetlenia, inteligentne meble miejskie (ławki solarne, kosze na śmieci, wiaty przystankowe) czy platforma do nauki angielskiego online.

Więcej informacji na stronie: https://orangefab.pl/

Pobierz zdjęcia z wydarzenia

Udostępnij: Orange z partnerami tworzy ekosystem IoT w Polsce

25 września 2018

Dzięki możliwości sprawdzenia czasu zapełniania pojemników poprawi się funkcjonowanie systemu odbioru i przetwarzania odpadów w mieście. To pierwsze wykorzystanie technologii CAT-M1 na potrzeby budowy Internetu Rzeczy w usługach komunalnych w Polsce. Porozumienie w tej sprawie właśnie podpisały Urząd Miasta Mysłowice i Orange Polska.

Gospodarka odpadami komunalnymi to dla wielu gmin duży problem, w szczególności z uwagi na konieczność dostosowania się do wskaźników obowiązujących w Unii Europejskiej. Podpisane porozumienie pozwoli na ocenę czasu zapełnienia się pojemników na odpady usytuowanych w różnych lokalizacjach. Dzięki dokładnej analizie umożliwi też zoptymalizowane harmonogramu odbioru odpadów komunalnych z poszczególnych obszarów miasta. Poprawi to funkcjonowanie całego systemu i zwiększy jego wydajność. Znajdzie to przełożenie na utrzymanie czystości w mieście, poprawiając komfort życia jego mieszkańców.

Mysłowice są otwarte na nowoczesne rozwiązania technologiczne. Jestem świadomy, w jakim kierunku rozwija się rynek usług i jak będzie on wpływać na potrzeby mieszkańców. A naszym zadaniem jako samorządu jest je zaspokajać, stąd stawianie na ideę Smart City. – powiedział prezydent miasta Mysłowice Edward Lasok. – To kolejny obszar, w którym wykorzystywać będziemy potencjał nowoczesnych rozwiązań. Po wprowadzeniu inteligentnego monitoringu miejskiego oraz systemu zarządzania oświetleniem, otwieramy się na kolejne możliwości. Specyfika układu urbanistycznego miasta rodzi różne potrzeby mieszkańców, uzależnione od tego, który obszar miasta zamieszkują. Inne są w dzielnicach głównie północnych, w których dominuje zabudowa wielorodzinna, a inne w dzielnicach charakteryzujących się zabudową jednorodzinną. Zastosowane rozwiązanie pozwoli na usprawnienie gospodarki odpadami z uwzględnieniem rzeczywistych potrzeb mieszkańców.

Internet Rzeczy to jeden z warunków budowy prawdziwie inteligentnych miast. Orange Polska nie ogranicza się do świadczenia usług telekomunikacyjnych, ale wspiera miasta w cyfrowej transformacji – powiedział Sebastian Grabowski Dyrektor IoT i Zaawansowanych Technologii w Orange Polska. – Inteligentne zarządzanie odpadami nie powinno się ograniczać jedynie do przekazywania przez kosz informacji – poprzez sieć mobilną – że jest zapełniony. Równie ważne jest, by system zarządzający całym procesem komunikował się z pojazdami zbierającymi odpady i zmieniał ich trasę, by taki kosz opróżnić. Dzięki integracji z nawigacją, powinien dobrać optymalną trasę przejazdu. A zebrane dane powinny wskazywać np. gdzie pojemników powinno być więcej, w jakich terminach powinny być opróżniane, czy prognozować potrzeby miasta na przyszłość – wyjaśnia.

Technologia CAT-M1 działa w oparciu o sieć mobilną 4G Orange Polska. Pozwala ona na przesyłanie danych między urządzeniami – czujnikami, serwerami, systemami i może obsłużyć ich nawet milion na kilometr kwadratowy. Zapewnia także znikome zużycie energii, co jest szczególnie ważne, gdy urządzenia działają na baterie. Pozwala także dotrzeć z zasięgiem do miejsc takich jak piwnice czy garaże podziemne. Orange Polska oferuje jednak nie tylko łączność, lecz szerszy zakres usług, obejmujący przede wszystkim zbieranie, agregację i prezentowanie danych spływających z urządzeń Internetu Rzeczy. W przyszłości, poza tworzeniem inteligentnych miast, Internet Rzeczy może znaleźć zastosowanie w rolnictwie, logistyce, przemyśle ciężkim i wielu innych branżach gospodarki. W pilotażu bierze także udział EDZ, firma z Mysłowic, która posiada niezbędną technologię do monitorowania procesu zarządzania odpadami.

Pilotaż prowadzony w Mysłowicach to kolejny efekt umowy z Górnośląsko-Zagłębiowską Metropolią podpisanej przez Orange Polska w czerwcu. Zakłada ona współpracę przy tworzeniu rekomendacji oraz wdrażaniu rozwiązań wspierających budowę Inteligentnego Miasta (Smart City). W jej ramach, w Gliwicach odbyły się m.in. pierwsze w Polsce testy technologii 5G poza laboratorium. Podobny pilotaż jest już obecnie prowadzony przez Orange wspólnie z innogy Stoen Operator i dostawcami technologii – PySENSE i Telit.

***

Internet Rzeczy jest wskazywany w Strategii na rzecz Odpowiedzialnego Rozwoju, jako jeden z motorów budowy gospodarki opartej o wiedzę i dane. Orange Polska testuje obecnie kilkadziesiąt stacji bazowych obsługujących technologie wspierające rozwiązania IoT. Kluczowa z nich – CAT-M1 może jednak działać na przeważającej większości spośród ponad 10 500 stacji bazowych, dzięki którym zasięg sieci 4G Orange Polska obejmuje ponad 99% Polaków. Pozwoli to w przyszłości łatwiej dotrzeć z usługami IoT do klientów i zaoferować im nowe rozwiązania. Obecnie operator rozpoczyna współpracę z wybranymi start-upami w tworzeniu wspólnych rozwiązań IoT w ramach programu Orange FAB.

Inteligentny monitoring miejski ruszył w Mysłowicach w czerwcu 2018 r. T drugie miasto w kraju, w którym zastosowano takie rozwiązanie. Inteligentny monitoring to nie tylko rejestracja wideo określonych obszarów, ale także reakcja systemu na poszczególne zjawiska. Wykrywając nieprawidłowości system informuje obsługujących, dzięki czemu inicjowana jest natychmiastowa reakcja. System zgodnie z założeniami ma być rokrocznie rozbudowywany.

Dodatkowe informacje dla mediów:

Twitter: @RzecznikOrange

Joanna Frysztacka

Rzecznik Prasowy,

Kancelaria Prezydenta Miasta Urząd Miasta Mysłowice

Tel.: (32) 3171178

Tel.: +48 533735347

Udostępnij: W Mysłowicach pojemniki na śmieci będą podpięte do internetu i dadzą znać kiedy się zapełnią

Małopolska Unia Światłowodowa – szybki internet w małopolskich gminach

26 lipca 2018

Małopolska Unia Światłowodowa – szybki internet w małopolskich gminach

Z inicjatywy Orange Polska i przedstawicieli Nowego Targu, Podegrodzia i Gorlic powołano Małopolską Unię Światłowodową. Jej celem jest zapewnienie szerokopasmowego internetu mieszkańcom Małopolski, likwidacja „białych plam” w województwie oraz rozwój społeczeństwa informacyjnego. Pierwszego dnia przystąpiło do niej łącznie 11 gmin z regionu.  Marszałek województwa małopolskiego objął Unię honorowym patronatem.

W 60 małopolskich gminach  obejmujących 423 miejscowości Orange Polska przygotowuje się do realizacji inwestycji związanych z budową sieci szerokopasmowego dostępu do internetu. Inwestycja jest współfinansowana ze środków UE w ramach Programu Operacyjnego Polska Cyfrowa (POPC). Dzięki temu do 2020 r.  światłowód dotrze do ponad 55 tys. gospodarstw domowych i 627 szkół, a operator na inwestycje przeznaczy nawet 176 mln zł, ze środków własnych oraz Programu Operacyjnego Polska Cyfrowa. Pierwsze ze szkół zostaną podłączone już w te wakacje.

Celem Unii Światłowodowej jest współpraca z lokalnymi samorządami w celu optymalizacji procesu inwestycyjnego i zapewnienie dostępu do szerokopasmowego internetu na terenie „białych plam” województwa. Dzięki przystąpieniu do Małopolskiej Unii Światłowodowej, gminy będą uczestniczyć w ustalaniu  założeń projektu inwestycyjnego, aby wybudowana sieć najlepiej odpowiadała na potrzeby mieszkańców, firm i jednostek publicznych.

Przystąpienie do Unii daje również możliwość promocji gminy jako lokalizacji przyjaznej inwestorom a zrealizowana inwestycja pozwoli na  wprowadzenie publicznych e-usług i oszczędnościowych rozwiązań typu Smart City.

To kolejna, piąta Unia Światłowodowa. Łącznie do Lubuskiej, Pomorskiej, Mazowieckiej i Zachodniopomorskiej Unii Światłowodowej przystąpiło 172 gmin.

Udostępnij: Małopolska Unia Światłowodowa – szybki internet w małopolskich gminach