1 lutego 2023

Chociaż Konwencja o prawach dziecka została przyjęta przez Zgromadzenie Ogólne ONZ ponad 33 lata temu, to podmiotowość najmłodszych i ich miejsce w społeczeństwie często nie odzwierciedla zasad zapisanych w aktach prawnych. Szczególne zobowiązanie w tym temacie spoczywa więc na instytucjach i organizacjach działających na rzecz dzieci. Mogą one wpływać na ich sytuację na przykład tworząc i wdrażając polityki ochrony – na taki krok, przy wsparciu Fundacji Dajemy Dzieciom Siłę, zdecydowała się Fundacja Orange. Zachęca do tego też swoich partnerów i inne podmioty działające na rzecz najmłodszych.

Od czasu przyjęcia przez Zgromadzenie Ogólne ONZ Konwencji o prawach dziecka świat bardzo się zmienił, także w wyniku dynamicznego rozwoju technologii. Środowisko cyfrowe jest dziś jedną z przestrzeni, w której działają najmłodsi i realizują codzienne aktywności. To oznacza, że konieczne jest takie spojrzenie na prawa dziecka, które to uwzględnia. Przykładem jest Komentarz Ogólny nr 25 do Konwencji „w sprawie praw dziecka w środowisku cyfrowym”. Wskazuje on powinności państwa, przedsiębiorstw i organizacji wobec dzieci, dotyczące świata cyfrowego. Jednym ze sposób zabezpieczenia praw najmłodszych jest także polityka ochrony dzieci w instytucjach, które działają na ich rzecz.

Polityka ochrony dzieci to w skrócie zbiór zasad i standardów, które pomagają ustrzec najmłodszych przed krzywdzeniem czy zaniedbaniem oraz tworzyć bezpieczne i przyjazne środowisko w tych placówkach. Chociaż nie jest znana dokładna liczba organizacji, które wdrożyły polityki ochrony dzieci (nie ma formalnego  obowiązku ich posiadania) ważne jest, aby organizacje działające na rzecz tej grupy widziały potrzebę regulacji w tym zakresie, promowały ją i zachęcały do tego inne placówki.

Prawa dzieci stanowią i stanowiły jedną z osi działań naszej fundacji. Od lat działamy na rzecz edukacji, a dzieci są odbiorcami – pośrednimi lub bezpośrednimi wielu naszych inicjatyw. Dbanie o respektowanie ich praw (nie tylko w środowisku cyfrowym) to jedna z naszych ról – mówi Konrad Ciesiołkiewicz, prezes Fundacji Orange. Wdrażając politykę ochrony praw dzieci włączamy się w ruch promocji praw najmłodszych we wszystkich obszarach życia społeczno-ekonomicznego, popierający potrzebę istnienia polityk ochrony we wszystkich instytucjach i organizacjach mających kontakty z dziećmi – dodaje.

Warto podkreślić, że polityki ochrony dzieci służą także pracownikom organizacji, bowiem dostarczają uproszczony, a jednocześnie skuteczny model postępowania w codziennych kontaktach z dziećmi oraz przypadku zaobserwowania, że dziecko jest krzywdzone – w organizacji lub poza nią.

W polityce ochrony dzieci znajdują się zapisy, które m.in. wyznaczają osobę odpowiedzialną za działanie w przypadku podejrzenia, że dziecko doświadcza krzywdy  – zarówno fizycznej, psychicznej lub zaniedbania. Pracownik nie zostaje wówczas sam z problemem zapoznania się z szeregiem aktów prawnych, poznania lokalnych instytucji pomocowych i poprowadzenia interwencji – tłumaczy Katarzyna Katana, radca prawny w Centrum Pomocy Dzieciom w Warszawie, Fundacja Dajemy Dzieciom Siłę.

Tworząc politykę ochrony dzieci warto skorzystać z wiedzy specjalistów – zainteresowane podmioty znajdą ją między innymi w programie Standardy Ochrony Dzieci realizowanym przez Fundację Dajemy Dzieciom Siłę. Więcej o polityce ochrony dzieci Fundacji Orange pod linkiem.

Fundacja Orange od lat działa na rzecz edukacji, rocznie wspiera tysiące nauczycielek i nauczycieli w tym by ciekawie i skutecznie uczyli najmłodszych, jak bezpiecznie i mądrze korzystać z sieci. Programy fundacji, rozwijają także zainteresowanie dzieci i młodzieżą nauką programowania i sztuczną inteligencją – podkreślają jednocześnie jak ważne jest zachowanie zdrowego umiaru oraz krytyczne myślenie. W ramach działań na rzecz praw dzieci, fundacja prowadzi monitoring ekspercki nt. praw i podmiotowości dziecka w środowisku cyfrowym i planuje wydanie raportu na ten temat.  Jednoczy także w tym temacie środowisko ekspertów i ekspertek, w tym Radę Programową fundacji.

Magda Mierzwińska, Fundacja Orange

e-mail: magda.mierzwinska@orange.com

tel. +48 512 356 297

Udostępnij: Dobro dziecka i zabezpieczenie jego praw – czyli polityka ochrony dzieci w praktyce

Ellie Goulding i The Kid LAROI dołączają do line-upu Orange Warsaw Festival

25 stycznia 2023

Ellie Goulding i The Kid LAROI dołączają do line-upu Orange Warsaw Festival

Na Orange Warsaw Festival 2023 zagarają wyjątkowa artystka i jeden z najbardziej obiecujących młodych globalnych talentów. Ellie Goulding – ikona brytyjskiego popu ostatniej dekady i The Kid LAROI – absolutne muzyczne objawienie ostatnich lat, wystąpią w czerwcu w Warszawie.

Ellie Goulding to bezsprzecznie jedna z najpopularniejszych i wszechstronnych brytyjskich wokalistek ostatniej dekady. Jak mało kto jest w stanie stworzyć własny styl w oparciu o szeroki wachlarz gatunków – elektroniki, popu czy nawet folku. Artystka zadebiutowała w 2010 roku albumem „Lights” i od tamtej pory zawojowała międzynarodowe listy przebojów dzięki takim kawałkom jak „Starry Eyed”, „Lights”, „Burn”, „I Need Your Love”, „Love Me Like You Do”. Popularność Ellie zaowocowała także współpracą z innymi artystami (pojawiła się m.in. w utworach Skrillexa, Calvina Harrisa, Major Lazer czy Silk City) i wieloma nagrodami (m.in. 2 statuetki BRIT Awards). Dziś ma na koncie kilkanaście miliardów streamów i stoi u progu wydania piątej płyty „Higher Than Heaven”. A już 2 czerwca wystąpi na Orange Warsaw Festival!

Pochodzący z Sydney Charlton Howard, czyli The Kid LAROI, odkąd pamięta chciał tworzyć muzykę i chłonął twórczość międzynarodowych ikon hip-hopu i R&B. W 2016 roku został zauważony m.in. przez nieżyjącego już Juice WRLDa, który w tamtym czasie stał się dla młodego muzyka mentorem. O jego talencie szybko rozmawiać daleko poza Australią, co wkrótce otworzyło drzwi do współpracy z gwiazdami pokroju Miley Cyrus czy Justina Biebera. Nagrany z kanadyjskim artystą kawałek „Stay” był  jednym największych światowych przebojów ostatnich lat, zbierając ponad 2 miliardy streamów w samym Spotify. W wieku zaledwie 19 lat Howard jest dziś w pierwszej setce największych globalnych nazwisk w muzyce. Nie możemy się doczekać jego pierwszego koncertu w Polsce. The Kid LAROI na Orange Warsaw Festival już 2 czerwca.

REGULAR TICKETS w sprzedaży do 18.05.2023 r. lub do do wyczerpania puli biletów (w zależności od tego co nastąpi wcześniej)

Bilety dostępne na www.altersklep.pl

Karnet 2 dni – 599 zł

Karnet 2 dni z 15% rabatem dla Klientów Orange – 510 zł

Bilet jednodniowy – 399 zł

Bilet jednodniowy z 15% rabatem dla Klientów Orange – 340 zł

Mediateka

Udostępnij: Ellie Goulding i The Kid LAROI dołączają do line-upu Orange Warsaw Festival

9 nowych artystów Open’era 2023!

16 stycznia 2023

9 nowych artystów Open’era 2023!

Line-up Open’era 2023 powiększa się aż o 9 świetnych artystów! Do składu dołączają Machine Gun Kelly – artysta zacierający granice rocka, pop-punku i hip-hopu, który umieścił dwa ostatnie albumy na szczycie sprzedaży w USA, girl in red – muzyczna perełka ze Skandynawii, Christine And The Queens – jeden z najważniejszych przedstawicieli europejskiego niezależnego popu, Thundercat – wulkan artystycznej kreatywności, Sylvan Esso – jeden z najciekawszych electro-popowych projektów z USA, LoveJoy – prawdopodobnie największe objawienie indie-rocka ostatnich miesięcy, Touché Amoré – uznany reprezentant amerykańskiego post-hardcore’u, Los Bitchos – girl squad, przy którym nie sposób się nie bawić i Destroy Lonely – niezwykle obiecujący raper z Atlanty.

Open’er Festival powered by Orange 2023 odbędzie w dniach 28 czerwca – 1 lipca, a wśród dotychczas ogłoszonych artystów znaleźli się Arctic Monkeys, Kendrick Lamar, Lizzo, Lil Nas X, Queens Of The Stone Age, OneRepublic oraz Nothing But Thieves. Regular Tickets w sprzedaży na www.altersklep.pl.

MACHINE GUN KELLY

Machine Gun Kelly to prawdziwa petarda – zarówno w muzyce, jak i rozrywce, filmie czy modzie. W 2020 roku amerykański artysta przyćmił oczekiwania fanów, odbiegając od rapowego brzmienia i wydając swój piąty album „Tickets to My Downfall” w stylistyce rock/pop punk. Pochodzące z niego kawałki „bloody valentine” i „my ex’s best friend” królowały na listach przebojów międzynarodowej alternatywy. W 2022 roku otrzymaliśmy kontynuację obranej przez niego ścieżki – „Mainstream Sellout”, który – tak jak poprzedni album – trafił na sam szczyt sprzedaży w USA, a już niedługo powalczy o nagrodę Grammy w kategorii Best Rock Album. Bardzo się cieszymy, że 29 czerwca wystąpi na Open’erze! Do zobaczenia w Gdyni, na Orange Main Stage!

GIRL IN RED

Marie Ulven – a.k.a. girl in red, to jedna z najciekawszych skandynawskich artystek ostatnich lat. Jej znakiem rozpoznawczym jest intymne podejście do rocka i popu, które zostało zawarte na debiutanckim albumie „if i could make it go quiet” (2021). Już w 2018 roku, kiedy ukazał się singiel „i wanna be your girlfriend” jej talent przyciągnął uwagę fanów z całego świata. Rosnące zainteresowanie jej twórczością to zasługa przede wszystkim poetyki tekstów – czasem beznadziejnie romantycznych i boleśnie bezpośrednich, przeplatających się ze zniewalającymi aranżacjami, napisanymi i wyprodukowanymi przez samą artystkę. Girl in red na Tent Stage już 1 lipca!

CHRISTINE AND THE QUEENS

Kiedy w 2014 roku ukazywał się debiutancki album Christine And The Queens „Chaleur humaine”, nie było wątpliwości, że mamy do czynienia z muzyczną perełką i talentem, który należy obserwować. Wydawnictwo wylądowało w Top 3 we Francji oraz UK, stając się jednocześnie najlepiej sprzedającym się debiutem na Wyspach. Kolejne płyty „Chris” (2018) oraz „Redcar les adorables étoiles (prologue)” (2022) tylko utwierdziły publiczność i krytyków w przekonaniu, że to jeden z najważniejszych artystów europejskiego synth-popu ostatniej dekady. Nie możemy się doczekać koncertu na Open’erze! 28 czerwca, Tent Stage.

THUNDERCAT

Thundercat to jedna z najbardziej kreatywnych postaci w muzycznym świecie i dwukrotny zdobywca Grammy, w tym za album „It Is What It Is” (2020). W nagraniach płyty swoich talentów użyczyli wybitni goście – m.in. Childish Gambino, Kamasi Washington, BADBADNOTGOOD czy Ty Dolla $ign. Na długiej liście artystów, z którymi współpracował, znaleźli się także Anderson.Paak, Ariana Grande czy Kendrick Lamar (Thundercat współdziałał przy albumie „To Pimp A Butterfly”). Niekończąca się lista sukcesów Thundercata to podsumowanie lat ciężkiej pracy nad ogromnym talentem i bezgranicznej kreatywności. Jego koncert na Open’erze zobaczymy już 30 czerwca, Alter Stage!

LOVEJOY

LoveJoy to angielski indie-rockowy zespół, prowadzony przez Wilbura Soota – vlogera i osobowość internetową. Skład grupy uzupełniają Joe Goldsmith na gitarze, Ash Kabosu na basie i Mark Boardman na perkusji. LoveJoy wydali swoją EP-kę „Are You Alright?” w 2021 roku. Dzięki popularności Soota trzy utwory z EP znalazły się na UK Official Singles Chart – „One Day”, „Taunt” i „Sex Sells”. Wydawnictwo odniosło również wielki sukces w USA, a ich dotychczasowa twórczość zgromadziła ponad pół miliarda streamów w samym Spotify. Widzimy się na Tent Stage 30 czerwca!

Destroy Lonely

Destroy Lonely to pochodzący z Atlanty raper, którego talent został zauważony między innymi przez Playboia Cartiego. Dzięki temu w 2022 roku nakładem wytwórni Opium ukazał się debiutancki album Destroy Lonely „No Stylist”. Podobnie jak wspomniany już Sir Cartier, Lonely świetnie czuje się w mrocznej, designerskiej estetyce. A jego twórczość najlepiej podsumowuje magazyn Rolling Stone, pisząc „Destroy Lonely tworzy to, na co ma ochotę i zamierza zainspirować Cię do tego samego”. Sprawdźcie go na Alter Stage 1 lipca.

SYLVAN ESSO

Amerykański duet Sylvan Esso to artystyczne dziecko wokalistki Amelii Meath i producenta Nicka Sanborna. Electro-popowy duet debiutował w 2014 imiennym albumem, który trafił na 7 miejsce zestawienia Independent Albums Billboardu, a w 2015 roku stał się dla projektu przepustką na najważniejsze amerykańskie festiwale. W 2017 roku ukazała się płyta „What Now”, która otrzymała nominację do Grammy w kategorii Best Dance/Electronic Album. We wrześniu 2020 roku doczekaliśmy się trzeciego albumu Sylvan Esso „Free Love”, a w ubiegłym roku światło dzienne ujrzała ich czwarta płyta „No Rules Sandy”. Sylvan Esso na Alter Stage 1 lipca!

TOUCHÉ AMORÉ

Touché Amoré od kilkunastu lat cementuje swoją pozycje jednego z najbardziej uznanych reprezentantów post-hardcore’u. Powstały w Los Angeles zepół wydał do tej pory 5 albumów – „…To the Beat of a Dead Horse” (2009), „Parting the Sea Between Brightness and Me” (2011), „Is Survived By” (2013), „Stage Four” (2016), i „Lament” (2020). Ich ostatnia płyta uznawana jest za artystyczny zwrot – po ponad dekadzie pracy z mrokiem wydawnictwo odnajduje światło na końcu tunelu. Poprzez 11 utworów zespół analizuje swoją przeszłość i wypracowanym optymizmem prowadzi swoich fanów w stronę miłości. Poczujcie ich energię 29 czerwca na Alter Stage.

LOS BITCHOS

Jak pisze magazyn DIY, „nie da się spędzić źle czasu, oglądając ten zespół”. Los Bitchos to dziewczyński skład, miksujący psychodeliczny pop z latynoskimi brzmieniami. Dziewczyny z różnych zakątków świata, które swoją muzyczną drogę rozpoczęły w Londynie, z każdym kolejnym koncertem rozsiewają swoją wyjątkową energię. Ich debiutancki album „Let the Festivities Begin!”, przy którym pracowały z Alexem Kapranosem, frontmanem Franz Ferdinand zachwycił brzmieniem na miarę Khurangbin, którym podbiły także serca widzów showcase’owych festiwali, zbierając fantastyczne opinie wśród branżowych mediów. Koniecznie zobaczcie je na Alter Stage 29 czerwca.

REGULAR TICKETS – w sprzedaży

Karnet 4 DNI – 949 PLN

Karnet weekendowy (pt + sob) – 689 PLN

Bilet jednodniowy – 449 PLN

Karnet 4 DNI + pole namiotowe – 1189 PLN

Karnet weekendowy (pt + sob) + pole namiotowe – 849 PLN

Udostępnij: 9 nowych artystów Open’era 2023!

12 grudnia 2022

Przemoc i hejt to zagrożenia, z jakimi mogą się zetknąć dzieci i nastolatki w sieci. Teraz, grając w grę online, ofiary lub świadkowie cyberprzemocy uzyskają pomoc bezpośrednio w tym wirtualnym świecie. Bezpieczne strefy wbudowane są w wybrane mapy w grze Fortnite. Dzięki współpracy Orange z Fundacją Dajemy Dzieciom Siłę, dostępne są dla młodych graczy nad Wisłą.

Ponad 20% graczy online doświadczyło cyberprzemocy. Najczęściej dotyka ona dzieci lub nastolatków. To poważny problem społeczny. Orange stworzył bezpieczne strefy w grze online, by użytkownicy czuli się bezpiecznie. Powstały one na platformie, która cieszy się dużą popularnością wśród dzieci i młodzieży na całym świecie: Fortnite. Strefy znajdują się na sześciu mapach stworzonych przez społeczność graczy m.in. na Desert Dune, El Cartel czy El Cartel Primitive. Ma do nich dostęp kilka milionów użytkowników  z całego świata.

Bezpieczne strefy dla graczy online

Bezpieczne strefy edukują i zwiększają świadomość młodych ludzi na temat cyberprzemocy i sposobów reagowania w takich sytuacjach. Prawidłowe odpowiedzi na kilka pytań zadawanych przez przewodnika po strefie, bota – Orange Droida, odblokowują nagrody w grze.  Ważne jest to, że bezpieczne strefy umożliwiają ofiarom cyberprzemocy lub świadkom takich sytuacji znaleźć schronienie i profesjonalną pomoc. Korzystając z przycisku „jump to talk” dzieci mogą przez cały czas gry pozostawać w kontakcie z Orange Droidem i komunikować się z nim w trudnych dla nich sytuacjach związanych z cyberprzemocą. Kiedy osoba schowa się w bezpiecznej strefie Droid zapyta, czy była ofiarą lub świadkiem cyberprzemocy. Zapyta także w jakim kraju mieszka. W polskiej wersji językowej Fortnite młodzi gracze znajdą całodobowy telefon zaufania 116 111  dla dzieci i młodzieży Fundacji Dajemy Dzieciom Siłę. Od 30 lat działa ona na rzecz ochrony dzieci przed przemocą. Kontaktując się z tym numerem, gracze mogą zgłosić przejawy agresji, porozmawiać i uzyskać pomoc. Telefon jest anonimowy i bezpłatny, działa 7 dni w tygodniu, 24 godziny na dobę.

Fundacja Orange edukuje o cyberprzemocy od lat

Bardzo ważna w zapobieganiu cyberprzemocy jest profilaktyka. Od 2015 roku Fundacja Orange prowadzi program MegaMisja. Skupia się on edukowaniu dzieci w zakresie komunikacji, netykiety, uczy szacunku do siebie nawzajem oraz starszych. Zajęcia w ramach programu nie są jednorazową aktywnością a systematycznymi działaniami, cyklem. Przygotowuje on najmłodszych do tego, aby byli nie tylko świadomymi użytkownikami nowych mediów, znali zagrożenia, potrafili je rozpoznać i nazwać, ale również mądrze z nich korzystali. „Duży nacisk kładziemy przygotowując nasze działania na współpracy i budowanie relacji między uczniami, to kolejny ważny element zapobiegający konfliktom i ich eskalacji. Do tej pory w programie uczestniczyło ponad 30 000 dzieci”  – mówi Krzysztof Kosiński, koordynator programu MegaMisja, Fundacja Orange

Mediateka

Udostępnij: Orange uruchamia bezpieczne strefy, by chronić dzieci i młodzież doświadczające cyberprzemocy w wirtualnym świecie

Zniżki na Orange Warsaw Festival 2023 dla klientów Orange

21 listopada 2022

Zniżki na Orange Warsaw Festival 2023 dla klientów Orange

Orange przygotował dla swoich klientów 15 procentową zniżkę na zakup biletów festiwalowych. Kupując karnet Early Birds dla siebie i osoby towarzyszącej zaoszczędzić można 158 zł. Sprzedaż ruszyła dzisiaj. Pula promocyjnych biletów jest ograniczona, dlatego warto przemyśleć swoje festiwalowe plany już teraz.

Klienci Orange Polska, aby taniej kupić bilety i karnety na Orange Warsaw Festival mogą otrzymać kod rabatowy. Kupując bilet poprzez www.ebilet.pl należy z telefonu w sieci Orange wysłać SMS o treści OWF pod numer 693, a przez www.altersklep.pl SMS o treści ASOWF. Następnie otrzymany kod należy wpisać w odpowiednie pole przy zakupie biletu on-line na wyżej wymienionych stronach internetowych. Z jednego numeru telefonu można zakupić 2 bilety. Akcja nie obejmuje biletów VIP oraz biletów ze zniżką dla dzieci.

Przykładowo karnet Early Birds kosztuje 529 zł, ze zniżką od Orange będzie kosztował 450 zł. Przy dwóch karnetach można wiec zaoszczędzić 158 zł.

„Staramy się dać naszym klientom nie tylko rozrywkę na światowym poziomie, ale także szczególnie o nich zadbać przygotowując specjalne oferty. Zniżka, którą zapewniamy pozwoli fanom muzyki zaoszczędzić część pieniędzy i przeznaczyć je choćby na dojazd do Warszawy czy extra wydatki w festiwalowych strefach” – powiedziała Anna Kowalik – Mizgalska dyrektorka CSR w Orange Polska.

Na OWF zagrają Sam Smith oraz zespół The 1975. Kolejni artyści będą ogłaszani sukcesywnie.

Do zobaczenia podczas kolejnej edycji Orange Warsaw Festival 2 i 3 czerwca 2023 roku.

Udostępnij: Zniżki na Orange Warsaw Festival 2023 dla klientów Orange