1 lutego 2021

Ponad połowa małych i średnich dostawców usług internetowych ocenia konkurencję na rynku, z którą mierzą się na co dzień, jako dużą, a za rok ich zdaniem sytuacja będzie jeszcze bardziej wymagająca. Mimo to, większość z nich ma optymistyczne plany na przyszłość, zamierza zdobywać nowych klientów i wdrażać nowe usługi. Szansę na rozwój mali operatorzy widzą w oferowaniu usług mobilnych oraz w projektach światłowodowych POPC.

To wybrane wnioski z badania opinii przeprowadzonego przez Orange, a pełne wyniki można znaleźć w opublikowanym właśnie raporcie rynku operatorskiego „What’s up Wholesale”.

Oprócz wyników badania, w raporcie czytelnicy znajdą informacje o branży, trendach i perspektywach rozwoju tego rynku, nowych technologiach, zagadnieniach prawnych,  a także informacje o nowościach w ofercie usług hurtowych Orange.

– Ubiegły rok pokazał, jak wysoko na liście naszych potrzeb jest szybki dostęp do internetu, zwłaszcza światłowód. Popyt na te usługi rośnie, rośnie też zainteresowanie operatorów hurtowym dostępem do naszej sieci światłowodowej, a także do infrastruktury, którą budujemy w ramach Programu Operacyjnego Polska Cyfrowa. Do końca 2021 planujemy udostępnić operatorom około 360 tys. lokali abonenckich na zasięgach POPC, a w kolejnych latach około 100 tys. dodatkowych punktów, by mogli świadczyć na nich swoje usługi. To duża szansa dla lokalnych operatorów –  mówi Maciej Nowohoński, członek zarządu Orange Polska ds. Rynku Hurtowego i Sprzedaży Nieruchomości.

W opracowaniu raportu wzięli udział przedstawiciele blisko 125 firm – zarówno jako ankietowani, jak też autorzy komentarzy i artykułów.

„What’s up Wholesale” to pierwsze, pilotażowe wydanie, w którym dzielimy się wiedzą i wymieniamy doświadczeniami z naszymi klientami.  Chcemy robić to cyklicznie, by pomagać im budować biznes operatorski oraz rozwijać polski rynek telekomunikacyjny – mówi Michał Reutt Dyrektor Marketingu i Strategii Hurtowej Orange Polska.

W badaniu opinii zrealizowanym wśród małych i średnich operatorów, 57% ankietowanych określiło konkurencję w swoim rejonie jako dużą. Za rok dużej konkurencji spodziewa się aż 65% respondentów. 78% respondentów przewiduje dalszą konsolidację rynku w perspektywie najbliższych 5 lat.

Miniony rok upłynął pod znakiem pandemii COVID-19. – Ponad połowa badanych operatorów stwierdziła, że sytuacja ta wpłynęła na ich wyniki finansowe, jedna czwarta odczuła jej negatywne skutki, ale większa grupa –  bo ponad jedna trzecia badanych – pozytywne. Niestety, najbardziej ucierpieli najmniejsi operatorzy obsługujący do 300 abonentów – w tej grupie prawie połowa wskazała, że ich przychody spadły – podsumowuje Michał Reutt.

Około 2/3 ankietowanych operatorów ma jednak optymistyczne plany na przyszłość – zamierza rozwijać biznes wprowadzając nowe usługi i pozyskiwać nowych klientów. Z drugiej strony, aż 18% planuje wycofywać się z rynku poprzez sprzedaż firmy (15%) lub ograniczenie działalności (3%). Nowości w ofercie chce wprowadzić 58% ankietowanych. Największym zainteresowaniem cieszą się usługi głosowe mobilne. Aż 59% respondentów widzi możliwość rozwoju swojej działalności w projektach POPC: 37% ankietowanych deklaruje, że będzie korzystać z infrastruktury wybudowanej przez innych operatorów w ramach POPC, 16% przyznaje, że będzie współpracować z operatorami, którzy wygrali konkurs – udostępnią swoją sieć w modelu hurtowym, a 6% respondentów planuje wybudować i wykorzystywać na cele własne infrastrukturę przy dofinansowaniu z Unii.

Raport można pobrać ze strony: Raport o rynku operatorskim w Polsce 2020 | Hurt Orange (hurt-orange.pl)

****

Część hurtowa Orange Polska odpowiada za współpracę z przedsiębiorcami telekomunikacyjnymi dostarczając usługi operatorskie w oparciu o najnowsze technologie. Portfolio zawiera m.in. usługi transmisji danych, dostępu do internetu, kanalizacji i słupów, projekty techniczne, stacjonarne usługi głosowe, a także usługi dostępu do abonentów na FTTH: BSA i LLU. Z oferty hurtowej Orange Polska korzysta blisko 3000 operatorów w Polsce i za granicą. Zobacz więcej na https://www.hurt-orange.pl/

Udostępnij: Nowy raport o rynku operatorskim w Polsce. Co przyniósł miniony rok, jakie są nowości i trendy w branży, jak budować biznes?

24 września 2019

W sieci Orange pracuje ok. 40% wszystkich kart SIM M2M w Polsce. Operator jest także liderem we wdrażaniu rozwiązań Internetu Rzeczy, oferując usługi dla inteligentnych miast, rolnictwa i przemysłu. Rozwija także najnowsze technologie służące do komunikacji między autonomicznymi urządzeniami – LTE-M i 5G.

Działanie rozwiązań M2M jest często niezauważalne, jednak trudno wyobrazić sobie bez nich dzisiejszy świat. Każdego dnia korzystamy z terminali płatniczych, czujemy się bezpieczniej jeżdżąc samochodami, które same potrafią wezwać pomoc, a rachunki za energię nie wymagają kłopotliwego podawania stanu liczników. Jednak komunikacja między urządzeniami do dopiero początek cyfrowej transformacji biznesu. Kolejnymi etapami są automatyczna analiza danych, ich przetwarzanie i raportowanie w przystępny sposób. To dziedzina, w której Orange Polska będzie „przewodnikiem” dla innych firm – powiedziała Bożena Leśniewska, wiceprezes Zarządu ds. Rynku Biznesowego.

Urządzenia M2M (ang. Machine to Machine) pozwalają na komunikację i wymianę danych za pośrednictwem sieci mobilnej bez udziału człowieka lub z jego niewielkim zaangażowaniem. Korzystamy z nich każdego dnia – to m.in. terminale płatnicze czy samochody pobierające z internetu dane o ruchu drogowym, informujące o uszkodzeniach samochodu po wypadku i wzywające pomoc. Najwięcej kart SIM M2M Orange Polska znajduje się właśnie w nich – ponad 1/3 oraz w licznikach prądu.

Orange Polska dostarcza także bardziej zaawansowane rozwiązania z zakresu Internetu Rzeczy, w których dane są nie tylko przekazywane, lecz także analizowane, a wyciągane z nich wnioski pozwalają poprawiać efektywność firm i komfort życia w miastach. Takich projektów jest już kilkadziesiąt. To choćby systemy inteligentnych rowerów miejskich, które nie wymagają stacji dokujących, systemy oświetlenia ulicznego, rozwiązania pozwalające na optymalizację zużycia energii w przedsiębiorstwach, a także wspierające rolnictwo.

Orange Polska rozwija nowoczesne technologie usprawniające łączność między urządzeniami autonomicznymi, przede wszystkim mobilną transmisję danych LTE-M. Jej testy rozpoczęły się dwa lata temu a w sierpniu 2019 roku Orange Polska wspólnie z Innogy Stoen Operator uruchomił pierwszą komercyjną usługę. W przyszłości technologia będzie mogła zostać włączona w sieć 5G.

Mediateka

Zainteresował Cie wpis? Jeśli chcesz otrzymywać informacje prasowe, zostaw nam swój adres e-mail
Napisz do Nas
Udostępnij: W sieci Orange Polska działa już 1,5 mln kart M2M. Najwięcej w samochodach i licznikach prądu.

Orange Polska i mBank kończą współpracę w ramach Orange Finanse

18 czerwca 2018

Orange Polska i mBank kończą współpracę w ramach Orange Finanse

Orange Polska i mBank podjęły decyzję o zakończeniu projektu Orange Finanse z dniem 31 grudnia 2018 roku. Klienci będą nadal mogli bezpiecznie i wygodnie korzystać ze swoich kont oraz wszystkich dotychczasowych usług.
Obecnie z Orange Finanse korzysta ponad 430 tysięcy klientów, którzy docenili możliwości nowoczesnej bankowości mobilnej z wykorzystaniem szybkich, wygodnych i bezpiecznych płatności.

W ciągu prawie 4 lat, Orange Polska zdobył bogate doświadczenie w obszarze finansów i usług płatniczych, zbudował nową kategorię usług w Orange – nowoczesną mobilną bankowość. Dla Orange Polska usługi finansowe to nadal ważny element strategii, szansa rozwoju, a dostarczanie usług konwergentnych dla klientów jest jednym z najważniejszych biznesowych priorytetów Orange.

Zakończenie współpracy pomiędzy firmami nie wpłynie w żaden sposób na możliwość korzystania z rachunku w Orange Finanse poprzez aplikację mobilną i bankowość internetową. Wszystkie dotychczasowe funkcje pozostają bez zmian. Docelowo rachunki, depozyty i kredyty aktywnych klientów zostaną przeniesione na główną platformę bankowości elektronicznej i mobilnej mBanku. Pozwoli to użytkownikom korzystać z szerokiej gamy produktów i usług dostępnych w ramach mBanku.

O poszczególnych etapach zmian klienci zostaną poinformowani z wyprzedzeniem.

Informacje na temat Orange Finanse są dostępne pod nr infolinii +48 42 19 300.

Udostępnij: Orange Polska i mBank kończą współpracę w ramach Orange Finanse

Powstała Zachodniopomorska Unia Światłowodowa

29 maja 2018

Powstała Zachodniopomorska Unia Światłowodowa

Zapewnienie szerokopasmowego internetu, likwidacja „białych plam” oraz rozwój społeczeństwa informacyjnego na terenie województwa zachodniopomorskiego to główne cele Zachodniopomorskiej Unii Światłowodowej. Unia została powołana przez Orange Polska, Konwent Powiatów i Konwent Wójtów, Burmistrzów i Prezydentów Województwa Zachodniopomorskiego. Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego objął Unię honorowym patronatem.

Gminy, które przystąpią do Zachodniopomorskiej Unii Światłowodowej (ZUŚ), będą współpracować z Orange Polska aby budowana sieć zaspokoiła potrzeby mieszkańców, firm i jednostek publicznych. Projekt usprawni komunikację dotyczącą prowadzonej inwestycji jak również stworzy możliwości takie jak np. dostęp do publicznych e-usług czy też rozwiązań Smart City. Pod koniec czerwca w Szczecinie odbędzie się konferencja dot. Zachodniopomorskiej Unii Światłowodowej na którą zostaną zaproszeni przedstawiciele powiatów i gmin. Będzie to okazja do podpisania przez samorządowców deklaracji o przystąpieniu do ZUŚ.

Na terenie województwa zachodniopomorskiego Orange Polska realizuje inwestycję współfinansowaną ze środków Programu Operacyjnego Polska Cyfrowa (POPC). Światłowód dotrze do ponad 55 tys. gospodarstw domowych i 83 szkół. Pierwsze szkoły zostaną podłączone w najbliższe wakacje.

To kolejna, po Lubuskiej, Pomorskiej i Mazowieckiej, Unia Światłowodowa. Do tej pory przystąpiło do nich 160 gmin.

Światłowód Orange dociera już do blisko 100 miast w całym kraju. Dzięki realizacji bardzo ambitnego planu inwestycyjnego może z niego skorzystać już ponad 2,7 mln gospodarstw domowych. Zgodnie z ogłoszonym właśnie planem strategicznym Orange.One, na rozbudowę sieci światłowodowej w Polsce w latach 2016 – 2020 firma planuje przeznaczyć blisko 4 mld zł. Dzięki temu z usługi Orange Światłowód będzie mogło skorzystać nawet 5 mln gospodarstw domowych.

Kontakt dla mediów:

Wojciech Jabczyński
Rzecznik Orange Polska
biuro.prasowe@orange.com

Udostępnij: Powstała Zachodniopomorska Unia Światłowodowa

Lubuska Unia Światłowodowa rośnie w siłę

12 września 2017

Lubuska Unia Światłowodowa rośnie w siłę

Dziś Orange Polska, Urząd Marszałkowski Województwa Lubuskiego oraz Zrzeszenie Gmin Województwa Lubuskiego powołały Lubuską Unię Światłowodową. Pierwszego dnia przystąpiło do niej 36  lubuskich gmin. Celem Unii Światłowodowej jest zapewnienie szerokopasmowego internetu i likwidacja „białych plam” w Lubuskiem oraz rozwój społeczeństwa informacyjnego.

Orange Polska przygotowuje się do realizacji  na terenie województwa lubuskiego  inwestycji współfinansowanych ze środków  Programu Operacyjnego Polska Cyfrowa (POPC). Obejmą one 62 gminy, w których światłowód dotrze do ponad 53 tys. gospodarstw domowych i 418 szkół.

Gminy, które przystąpią do Lubuskiej Unii Światłowodowej, będą uczestniczyć w ustalaniu  założeń projektu inwestycyjnego, aby wybudowana sieć jak najlepiej zaspakajała potrzeby mieszkańców, firm i jednostek publicznych. Przystąpienie do Unii daje gminom możliwość promocji gminy jako lokalizacji przyjaznej inwestorom a zrealizowana inwestycja pozwoli na  wprowadzenie publicznych e-usług i oszczędnościowych rozwiązań typu Smart City.

Deklaracje o przystąpieniu podpisały dziś m.in. gminy: Gubin, Dąbie, Nowa Sól i Przewóz.

******

W ramach projektów pozyskanych w drugim konkursie POPC, Orange Polska planuje wybudować sieć światłowodową dla ponad 360 tysięcy gospodarstw domowych na terenie kilkuset gmin w kraju. Łącznie na realizację tych inwestycji operator przeznaczy 289 milionów zł własnych środków oraz 744 milionów zł dofinansowania ze środków europejskich. Operator podłączy do sieci także 3,7 tys. działających na tych obszarach szkół.

Ponadto, Orange Polska realizuje inwestycje światłowodowe z własnych środków – to  najbardziej ambitny program inwestycyjny w historii firmy. Obecnie sieć światłowodowa operatora jest dostępna dla ponad 2 milionów  gospodarstw domowych w 54 miastach kraju. Zgodnie z ogłoszonym właśnie planem strategicznym Orange.One, na rozbudowę sieci światłowodowej w Polsce w latach 2018 – 2020 firma planuje przeznaczyć ponad 2,8 mld zł. Dzięki temu z usługi Orange Światłowód będzie mogło skorzystać nawet 5 mln gospodarstw domowych.

Wojciech Jabczyński, rzecznik Orange Polska

e-mail: biuro.prasowe@orange.com