15 lat Fundacji Orange: od darmowych telefonów w szpitalach po naukę robotyki.

13 marca 2020

15 lat Fundacji Orange: od darmowych telefonów w szpitalach po naukę robotyki.

Trzy miliony dzieci poznało zasady bezpiecznego internetu i podstawy programowania, cztery miliony małych pacjentów mogło bezpłatnie dzwonić ze szpitali do domów, a sto miejscowości zyskało multimedialne pracownie. To tylko niektóre efekty 15 lat działań Fundacji Orange, jedynej fundacji założonej przez markę telekomunikacyjną w Polsce. Na jej społeczne projekty operator przeznaczył już ponad 200 mln złotych. To wszystko możliwe jest dzięki klientom Orange Polska.

Inicjatywy Fundacji bazują na naturalnych kompetencjach Orange związanych z cyfrowym rozwojem. Jej misja zmieniała się na przestrzeni lat – tak, jak i społeczne potrzeby. Początkowo skupiona na wyrównaniu szans w dostępie do technologii, dziś uczy dzieci i młodzież, jak z tego dostępu korzystać odpowiedzialnie i zdobywać ważne umiejętności przyszłości.

Efekty pracy Fundacji pokazują, jak ważne jest dla Orange społeczne zaangażowanie. W ciągu tych 15 lat dowiedliśmy, że zależy nam na długofalowej  pomocy i realnej zmianie, podnoszeniu jakości edukacji, wprowadzaniu nowych technologii do polskich szkół, wspieraniu rozwoju  społeczności w mniejszych miastach i wsiach. Chcemy dziś podziękować naszym klientom za to, jak wiele dobrego może robić Fundacja Orange dzięki temu, że są z nami i że część naszych dochodów możemy przeznaczyć na szczytny cel. Mam nadzieję, że do wielu z nich to dobro wraca – czy to poprzez programy fundacji obecne w szkołach ich dzieci, poradniki na temat bezpieczeństwa w sieci, pobliską Pracownię Orange czy działania wolontariuszy – powiedział Jean-François Fallacher, prezes Orange Polska.

Obejrzyj wideo: Wszyscy pomagamy.

Fundacja Orange uczy równowagi w używaniu internetu, wspiera młodych w nauce programowania, robotyki i druku 3d. Prowadzi darmowe projekty edukacyjne dla szkół, dbając też o rozwój cyfrowych kompetencji nauczycieli. Założyła 100 multimedialnych Pracowni Orange z darmowym dostępem do sieci w małych miastach i wsiach, współtworzy kreatywne pracownie FabLab powered by Orange. Realizuje największy w Polsce wolontariat pracowniczy, angażując rocznie 3500 pracowników Orange do pomagania innym. Prowadzi kampanię społeczną #jestnaswiecej przeciwko hejtowi w sieci. Wszystkie jej inicjatywy oparte są na wynikach badań i konsultacjach z ekspertami.

W ciągu 15 lat aż 3 mln dzieci i młodzieży skorzystało z jej działań na rzecz bezpieczeństwa w sieci, twórczego wykorzystania technologii, a w ostatnich latach także z nauki programowania i robotyki. To efekt zarówno aktualnych programów: MegaMisji dla klas 1-3 i #SuperKoderów dla 4-8, jak i zrealizowanych: Zaprogramuj Przyszłość czy Akademia Orange. To także rezultat akcji Bezpiecznie Tu i Tam, zajęć dla dzieci organizowanych przez wolontariuszy Fundacji oraz wielu działań prowadzonych od lat wspólnie z Fundacją Dajemy Dzieciom Siłę: portali edukacyjnych dla dzieci i młodzieży sieciaki.pl, necio.pl, wakacyjnych pikników edukacyjnych, inicjatyw w tysiącach szkół z okazji Dnia Bezpiecznego Internetu czy Digital Youth.

W pierwszych latach istnienia Fundacja Orange pomagała zapewnić dostęp do internetu wielu placówkom edukacyjnym: skorzystało z niego 3 500 bibliotek publicznych i 14 500 szkół. Dzięki niezwykle popularnemu kiedyś Telefonowi do Mamy w 1 000 szpitali w całym kraju, ponad 4 miliony dzieci zadzwoniło za darmo do swoich bliskich.

Dziś Fundacja działa na rzecz nowoczesnej edukacji. W MegaMisji dzieci dowiadują się, jakie treści można publikować w sieci, jak chronić swoją prywatność, jak zachować umiar w spędzaniu czasu online, jak stworzyć grafikę czy film. W #SuperKoderach uczą się  programowania i robotyki. W połowie kwietnia szkoły będą mogły zgłaszać się do kolejnej edycji obydwu programów. Lekcja:Enter z kolei (realizowana ze wsparciem funduszy unijnych) pomoże 75 tysiącom nauczycieli lepiej wykorzystać e-zasoby w codziennej pracy.

Cieszą nas efekty działań Fundacji, to, że ludzie zyskują z nami nowe, ważne kompetencje. Jednocześnie mamy świadomość, jak wiele  jeszcze jest do zrobienia i w tym roku ogłosimy inicjatywy odpowiadające na nowe wyzwania w edukacji. Już teraz wspieramy pilotaż projektu, który uczyć ma podstaw sztucznej inteligencji. Jubileusz 15lecia motywuje nas do dalszej pracy. – podkreśla Ewa Krupa, prezes Fundacji Orange.

Działania Fundacji Orange były wielokrotnie doceniane i nagradzane. Trzy razy otrzymały tytuł Dobroczyńcy Roku. W ubiegłym roku aż cztery projekty: Telefon do Mamy, Pracownie Orange, MegaMisja oraz #SuperKoderzy znalazły się w gronie najlepszych inicjatyw społecznych 30-lecia gospodarki wolnorynkowej w rankingu ThinkTank i Forum Odpowiedzialnego Biznesu. #SuperKoderów wyróżniła Komisja Europejska nagrodą European Digital Skills 2016.

Więcej o Fundacji Orange: https://fundacja.orange.pl/

Udostępnij: 15 lat Fundacji Orange: od darmowych telefonów w szpitalach po naukę robotyki.

27 lutego 2020

Druga edycja „Lekcji:Enter” startuje 2 marca. Placówki doskonalenia nauczycieli z całego kraju mogą składać wnioski o dofinansowanie na organizację szkoleń z wykorzystania e-zasobów w edukacji. Oprócz grantu otrzymają pełne wsparcie – trenerów do prowadzenia tych szkoleń przygotują eksperci. Za inicjatywę odpowiada Fundacja Orange w partnerstwie z Fundacją Rozwoju Społeczeństwa Informacyjnego i Instytutem Spraw Publicznych.

Jak pokazują badania[*1], ponad połowa uczniów uważa, że internet odgrywa w ich edukacji pozytywną rolę. Jednocześnie ci sami uczniowie mówią, że jeśli nauczyciele korzystają z sieci podczas lekcji, to głównie by pokazać film (81,2%) lub prezentację (77,6%). Dzięki udziałowi w „Lekcji:Enter” nauczyciele poznają zastosowanie e-zasobów i aplikacji edukacyjnych i nauczą się, jak twórczo i ciekawie korzystać z nich w swojej codziennej pracy.

Projekt powstał, żeby wspierać szkoły i nauczycieli w prowadzeniu atrakcyjnych, nowoczesnych lekcji, dzięki którym uczniowie zobaczą, że internet to nie tylko rozrywka i komunikacja, ale też dostęp do bogatych źródeł wiedzy, możliwość udziału w konferencjach i webinarach z ekspertami, wirtualne wycieczki do odległych zakątków świata czy e-wizyty w największych muzeach. Przewodnikami po tych edukacyjnych zasobach mają być nauczyciele i do tej właśnie roli przygotuje ich „Lekcja:Enter”. To największy projekt edukacji cyfrowej dla szkół w Polsce – obejmie aż 75 tys. nauczycieli.

Szkolenia dla nich organizować mają placówki doskonalenia z całej Polski. Na ten cel mogą otrzymać grant oraz wsparcie ekspertów „Lekcji:Enter”, którzy przygotują trenerów do prowadzenia tych szkoleń. Już 2 marca rusza nabór wniosków do drugiej edycji projektu.

Jak ubiegać się o wsparcie?

Wnioski składać mogą publiczne i niepubliczne ośrodki doskonalenia nauczycieli – samodzielnie lub w partnerstwie z jednostkami samorządu terytorialnego, organizacjami pozarządowymi lub szkołami wyższymi. Formularz zgłoszeniowy dostępny będzie na  www.lekcjaenter.pl od 2 marca do 28 kwietnia 2020. Maksymalna kwota grantu to 450 tys. zł.

Zachęcamy do udziału w „Lekcji:Enter” instytucje, które chcą mieć wpływ na rozwój kompetencji cyfrowych nauczycieli, a w efekcie uczniów w swoich regionach. Placówkom, które chcą się zgłosić do projektu, gwarantujemy wsparcie na każdym etapie zarówno aplikowania, jak i realizacji projektu – mówi Ewa Krupa, prezes Fundacji Orange.

W marcu, w 11 miastach wojewódzkich, odbędą się spotkania informacyjne, podczas których konsultanci odpowiedzą na pytania zainteresowanych, pokażą, jak wypełnić formularz aplikacyjny i przygotować niezbędne formalności. Daty i miejsca spotkań dostępne są tutaj

Lista placówek, które otrzymają wsparcie, zostanie ogłoszona w lipcu. Oprócz przyznania dofinansowania, eksperci „Lekcji:Enter” przygotują 4 trenerów z każdego regionu do prowadzenia szkoleń dla trenerów lokalnych, a ci będą przekazywać wiedzę dalej – nauczycielom. Taka konstrukcja projektu pozwoli na przeszkolenie w ciągu 4 lat aż 75 tys. nauczycieli – po 15% nauczycieli z każdego województwa, w tym 30% z małych miejscowości i wsi. Każdy z nich,  wykorzystując nowe umiejętności, ma szansę zmienić sposób swojej pracy z dziećmi i młodzieżą, a  nowe technologie wykorzystywać kreatywnie i skutecznie, prezentując uczniom ich wartościowe strony.

W ramach projektu przygotowaliśmy szereg materiałów dla nauczycieli: webinaria, instrukcje korzystania z konkretnych aplikacji  i narzędzi cyfrowych, scenariusze zajęć,pokazujące nauczycielom korzyści z wprowadzania nowych technologii do zajęć z uczniami – podsumowuje Jacek Królikowski, prezes zarządu Fundacji Rozwoju Społeczeństwa Informacyjnego.

Szkolenia  przeznaczone  są dla  nauczycieli  edukacji  wczesnoszkolnej,  a  także  przedmiotów matematyczno-przyrodniczych, humanistycznych, artystycznych i   informatycznych  w szkołach podstawowych i średnich. Już teraz mogą oni zgłaszać się na szkolenia prowadzone przez placówki, które zakwalifikowały się do pierwszej edycji projektu. Więcej szczegółów na https://lekcjaenter.pl/strona/19/o-szkoleniach

Projekt „Lekcja:Enter” jest realizowany ze środków UE. Dofinansowanie zostało przyznane przez Centrum Projektów Polska  Cyfrowa  w  ramach  działania  3.1  „Działania  szkoleniowe  na  rzecz  rozwoju  kompetencji cyfrowych” Programu Operacyjnego Polska Cyfrowa na lata 2014-2020.

[*1] Nastolatki 3.0 (NASK PBS 2019)

Zainteresował Cie wpis? Jeśli chcesz otrzymywać informacje prasowe, zostaw nam swój adres e-mail
Napisz do Nas
Udostępnij: Jak zmieniać szkoły na lepsze dzięki technologiom? Rusza nabór wniosków do projektu „Lekcja:Enter”, który podniesie cyfrowe kompetencje nauczycieli.

Orange Polska wspiera badanie jakości powietrza w szkołach

3 lutego 2020

Orange Polska wspiera badanie jakości powietrza w szkołach

Orange Polska, Ministerstwo Rozwoju i Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej rozpoczynają pilotażowy projekt monitorowania jakości powietrza w szkołach. Jeszcze w tym roku niezbędne systemy trafią do setki szkół w całym kraju.

Zrównoważony wzrost, czyste powietrze i powstrzymanie wzrostu światowych temperatur to dla nas kwestie kluczowe. Podpisywana dziś deklaracja stanowi przykład długofalowego myślenia o tym, jak te cele osiągnąć. Zaangażowanie firmy Orange w program Czyste Powietrze to nie tylko monitoring i redukcja emisji tu i teraz, ale także inwestycja w zdrowie i produktywność Polaków – podkreśliła Jadwiga Emilewicz, minister rozwoju.

– Środowisko i powietrze, którym oddychamy to nasza wspólna sprawa – obywateli, rządzących i biznesu. Potencjał technologii w działaniach na rzecz klimatu i środowiska jest ogromny. Dlatego zdecydowaliśmy się wesprzeć wysiłki rządu w walce o czyste powietrze. W tym roku zrealizujemy pilotaż w 100 wybranych szkołach, finalnie planujemy objąć systemem inteligentnego zarządzania do 1000 placówek w całym kraju – powiedział podczas podpisania deklaracji Jean-François Fallacher, prezes Orange Polska.

W ramach projektu operator dostarczy kompleksowe systemy Smart City: czujniki jakości powietrza wraz z  platformą oprogramowania do monitorowania jakości powietrza wewnątrz i na zewnątrz szkoły. Dodatkowo, Fundacja Orange włączy zagadnienia związane z edukacją ekologiczną do swoich programów. Wkrótce działania te rozpoczną się w Pracowniach Orange, czyli w 100 multimedialnych świetlicach zlokalizowanych w małych miastach i wsiach w całej Polsce. Stopniowo tematyka związana z ochroną środowiska będzie włączana do kolejnych programów Fundacji.

Orange będzie wspierać zieloną transformację w Polsce i Program Czystego Powietrza również poprzez rozwój inteligentnych rozwiązań cyfrowych, które umożliwiają bardziej zrównoważone wykorzystanie zasobów naturalnych, energii i wody w domach, firmach i samorządach, dając tym samym podstawy do rozwoju ekosystemu inteligentnych i bardziej ekologicznych gospodarstw domowych, przedsiębiorstw oraz miast i wsi.

Pobierz pełną treść deklaracji

Deklaracja została podpisana podczas towarzyszącego wizycie prezydenta Emanuela Macrona pierwszego Polsko-Francuskiego Forum Przemysłu Przyszłości, w obecności Bruno Le Maire, ministra gospodarki Francji oraz Elisabeth Borne, francuskiej minister ds. transformacji ekologicznej i solidarnej. W trakcie Forum, zorganizowanego przez Ministerstwo Rozwoju,  rozmawiano o tym, jakie wyzwania automatyzacja, cyfryzacja i globalizacja stawia europejskiemu przemysłowi oraz jak Polska i Francja mogą współpracować na rzecz wzmacniania innowacji i rozwoju.

Mediateka

Udostępnij: Orange Polska wspiera badanie jakości powietrza w szkołach

Przed świętami pomagajmy gigabajtami

26 listopada 2019

Przed świętami pomagajmy gigabajtami

Najbardziej cenna jest ta pomoc, która odpowiada na konkretne potrzeby. Dlatego Orange, we współpracy z Fundacją Dorastaj z Nami, zaprasza swoich klientów do udziału w akcji charytatywnej „Pomagajmy Gigabajtami”. Od dziś mogą oni przekazywać do wspólnej puli część swoich pakietów danych, których w danym miesiącu nie zdołali wykorzystać. Uzbierane w ten sposób GB  zostaną zamienione na darmowy internet dla podopiecznych fundacji.

Za każde zebrane 2000 GB Orange udostępni darmowy internet na 24 miesiące jednej potrzebującej rodzinie. Rodzaj dostępu do internetu: mobilny, stacjonarny, czy Orange Światłowód będzie zależał od indywidualnej sytuacji rodziny, czy uwarunkowań technicznych miejsca zamieszkania. W ten sposób podopieczni Fundacji Dorastaj z Nami zyskają możliwość korzystania z sieci, potrzebną w edukacji, rozwoju zainteresowań czy kontaktu z rówieśnikami. Z kolei Fundacja Orange przeprowadzi dla dzieci z obdarowanych rodzin webinarium, na którym pokaże, jak korzystać z internetu bezpiecznie i odpowiedzialnie.

Niewykorzystane w danym okresie rozliczeniowym GB danych mogą dobrowolnie przekazywać klienci Orange, którzy korzystają z następujących ofert mobilnych: Smart Plan LTE, Smart Plan LTE Główny, Plan Komórkowy, Plan Mobilny, Orange Love oferta głosowa, Internet Mobilny.

Do akcji przystąpić można na dwa sposoby: wysyłając darmowy SMS o treści „ODDAJEGB” pod numer 80820 lub aktywując akcję „Pomagajmy Gigabajtami” po zalogowaniu się do indywidualnego konta Mój Orange. SMS można wysłać w dowolnym momencie. Na koniec okresu rozliczeniowego operator zsumuje niewykorzystane i przekazane przez klientów GB i przeliczy je na usługi dla potrzebujących rodzin.

Akcja jest organizowana wspólnie przez Orange Polska oraz Fundację Dorastaj z Nami.

*********

Fundacja Dorastaj z Nami to jedyna organizacja pozarządowa w Polsce, która od blisko 10 lat inspiruje różne grupy społeczne i biznesowe, aby działały razem na rzecz pomocy dzieciom żołnierzy, strażaków, policjantów czy ratowników górskich, którzy zginęli lub zostali ciężko ranni podczas pełnienia służby publicznej. Celem działania Fundacji jest długotrwałe wspieranie dzieci w okresie edukacji od ich najmłodszych lat (od chwili przyjęcia do Fundacji), aż do zakończenia przez nie nauki (do 25. roku życia). Dzięki działalności Fundacji, dzieci otrzymują regularną, szeroko rozumianą pomoc edukacyjną, psychologiczną, wsparcie finansowe oraz przygotowanie do wejścia na rynek pracy. Od chwili powołania, Fundacja Dorastaj z Nami objęła opieką 224 dzieci. Orange Polska był jednym z fundatorów fundacji. Więcej o Fundacji Dorastaj z Nami https://dorastajznami.org/

Zainteresował Cię wpis? Jeśli chcesz otrzymywać informacje prasowe, zostaw nam swój adres e-mail
Udostępnij: Przed świętami pomagajmy gigabajtami

15 października 2019

Dla 43% kierowników i dyrektorów IT w największych polskich firmach, zatrudniających powyżej 250 pracowników, ochrona przed cyberzagrożeniami jest najważniejszym wyzwaniem dotyczącym cyberbezpieczeństwa. Ich opinię podziela zaledwie 24% zarządzających, dla których kluczowe jest zapewnienie ciągłości biznesowej. To pierwsze wnioski z kolejnej edycji badania Orange Insights.

Badanie Orange Insights po raz kolejny pokazuje, że zapewnienie bezpieczeństwa informatycznego to dla polskich firm spore wyzwanie. Tak uważa blisko 80% zarządzających i jeszcze większy odsetek dyrektorów IT. Gdy jednak przyjrzymy się szczegółom, widać, że inaczej postrzegają oni najważniejsze zagrożenia i wyzwania. W Orange zachęcamy naszych klientów, by do bezpieczeństwa podchodzili całościowo, począwszy od zabezpieczenia sieci firmowej przed cyberatakami, poprzez rozwój narzędzi wczesnego ostrzegania, aż po właściwe zabezpieczenie urządzeń służbowych. Tylko w ten sposób mogą przygotować swoje firmy do cyfrowej transformacji i w pełni z niej korzystać. To istotne zwłaszcza w obliczu szerokiego zastosowania technologii 5G już w niedalekiej przyszłości, a także rozwoju Przemysłu 4.0, czy handlu Retail 4.0 – mówi Bożena Leśniewska, wiceprezes Orange Polska ds. Rynku Biznesowego.

Zarówno szefowie IT, jak też kadra zarządzająca biorąca udział w badaniu Orange Insights zauważają, że poziom zagrożenia bezpieczeństwa informatycznego w ich firmach rośnie – takiej odpowiedzi udzieliło odpowiednio 67% i 74% przedstawicieli tych grup.

Badanie pokazuje również, że wzrost zagrożenia bezpieczeństwa informatycznego oraz przeciwdziałanie temu zjawisku jest bardzo ważne dla wszystkich ankietowanych firm, niezależnie od branży. Różnice pojawiają się w rozłożeniu akcentów. Przykładowo, dla branży handlowej dużym wyzwaniem jest pozyskanie niezbędnego finansowania na zapewnienie cyberbezpieczeństwa. Taką opinię podzielało 26% respondentów z tej branży, podczas gdy średnia dla wszystkich branż wynosiła 19%. Z kolei wśród firm usługowych większy niż w innych branżach nacisk kładziono na budowanie świadomości dbania o bezpieczeństwo danych wśród pracowników.

Orange Polska jest liderem w zakresie zapewnienia bezpieczeństwa informatycznego, o które dba specjalistyczna jednostka CERT Orange Polska. Firma oferuje szeroki zakres rozwiązań cyberbezpieczeństwa w modelu abonamentowym, czyli nie wymagających od firm dużych jednorazowych inwestycji.  Przykładowo, niemal 400 przedsiębiorstw korzysta z ochrony przed atakami DDoS, które mogą zablokować funkcjonowanie stron internetowych czy aplikacji firmy i zagrozić ciągłości jej biznesu. By odpowiednio zabezpieczyć dane na firmowych smartfonach Orange oferuje także mobilną Cybertarczę, która pozwala ochronić je m.in. przed próbami phishingu. Jak wynika z najnowszych analiz CERT Orange Polska, próby wyłudzenia danych stanowiły ponad 2/3 zagrożeń (67 proc.) wykrytych w pierwszej połowie 2019 roku w sieci operatora.

Badanie zrealizowane w sierpniu 2019 roku przez ICAN Institute, wydawcę Harward Business Review Polska na próbie 304 respondentów z segmentu firm zatrudniających powyżej 250 pracowników. W celu uzyskania reprezentatywności danych wyniki zostały przeważone według struktury branż PKD. Badanie zostało przeprowadzone metodą CATI/CAWI.

Mediateka

Napisz do Nas
Udostępnij: Badanie Orange Insights: ochrona firmy przed cyberatakami najważniejsza dla dyrektorów IT, a dla zarządów i właścicieli – zachowanie ciągłości biznesowej.