FabLab Gdańsk powered by Orange – powstało nowe miejsce edukacji i twórczości

1 lipca 2019

FabLab Gdańsk powered by Orange – powstało nowe miejsce edukacji i twórczości

W Gdańsku pojawiło się nowe, wyjątkowe miejsce, łączące kreatywność i nowe technologie: FabLab Gdańsk powered by Orange. To nowoczesna pracownia udostępniona przez miasto, w której dzięki wsparciu trenerów i zaawansowanym maszynom można stworzyć dosłownie wszystko. Za inicjatywę odpowiadają Fundacja Orange i Stowarzyszenie FabLab Gdańsk.

FabLab Gdańsk powered by Orange znajduje się przy ulicy Dolna Brama 8. Składa się z czterech pracowni: prototypowni, pracowni elektroniki i druku 3d, pracowni cyfrowej obróbki drewna, sali czystej pracy (openspace’u). Zajęcia i poszczególne pracownie są otwarte dla dzieci, młodzieży i dorosłych, niezależnie od umiejętności i doświadczenia.

Kolejnym już działaniem potwierdzamy, że Dolna Brama 8 to najlepszy adres w Gdańsku. To właśnie stąd będziemy inspirować wszystkich w mieście. Mamy tu dobrą współpracę samorządu, organizacji pozarządowych i biznesu. „Morze kreatywności” to najlepsze hasło, które będzie towarzyszyło tym, którzy skorzystają z warsztatów w FabLabie. Połączenie tradycyjnych narzędzi i nowych technologii to fantastyczne rozwiązanie. Cieszę się, że wybraliście Gdańsk!  – powiedział w czasie otwarcia Piotr Kowalczuk, zastępca Prezydenta Gdańska ds. edukacji i usług społecznych.

– FabLab to miejsce, w którym można się zanurzyć w technologii – mamy tu morze kreatywności i możliwości. Już na etapie przygotowania pracowni młodzi ludzie stworzyli łaziki marsjańskie czy poduszkowiec. To wszystko dzięki instruktorom, którzy pokazują jak połączyć tradycyjne techniki z elektroniką czy drukiem 3d. Każdy może w prosty sposób stworzyć swój wymarzony przedmiot. Zapraszamy wszystkich chętnych, by spróbowali w czasie otwartych warsztatów – mówi Ewa Krupa, prezes Fundacji Orange.

W gdańskim FabLabie można wziąć udział w projektach, które rozwijają kreatywność i uczą mądrego wykorzystania technologii.

– Zachęcamy do udziału w projekcie Młodzi Technicy, w ramach którego 12 osób w wieku 12-17 lat skorzysta z ponad 60 godzin warsztatów. Nauczymy ich programowania blokowego, druku 3d, wykorzystania plotera laserowego, modelowania 3d czy podstaw stolarki – mówi Cyryl Sochacki, członek zarządu Stowarzyszenia FabLab Gdańsk. –W pierwszej edycji projektu powstał m.in. poduszkowiec, proteza ręki wydrukowania w 3d, zdalnie sterowana łódka czy budki dla ptaków dodaje.

Nowa pracownia na Dolnym Mieście w Gdańsku wpisuje się w międzynarodowy ruch FabLabów (z ang. fabricaton laboratory), zrzeszający fanów ruchu DIY (do-it-yourself), mejkerów, konstruktorów, elektroników. Dotychczas już ponad 1000 takich miejsc powstało w 78 krajach na świecie. Pierwszy FabLab został stworzony na prestiżowej uczelni Massachusets Insitute of Technology w USA.

Natomiast pierwszy FabLab powered by Orange powstał w Warszawie w 2017 roku. Od tego czasu 48 kobiet przygotowało prototypy swoich urządzeń w ramach projektu Maker Woman, zaś młodzież opuszczająca domy dziecka skorzystała z 243 godzin warsztatów przygotowujących do pracy zawodowej. 1568 mieszkańców Warszawy skorzystało z 577 godzin bezpłatnych zajęć, a w ramach projektu Startup Jump prowadzonego wspólnie z Miastem Stołecznym Warszawą FabLab odwiedziły 24 szkoły.

Informacje o kolejnych projektach i warsztatach prowadzonych w FabLab Gdańsk powered by Orange będą pojawiać się na stronie www.FabLab.Gdansk.pl. Zachęcamy do udziału.

Stowarzyszenie FabLab Gdańsk tworzą ludzie z różnych branż, których łączy wspólna wizja i plany na wspieranie i rozwijanie kompetencji cyfrowych i nauka nowych technologii u dzieci, młodzieży oraz dorosłych poprzez edukację nieformalną.

Fundacja Orange uczy, jak mądrze i bezpiecznie korzystać z nowych technologii. Wspiera uczniów szkół podstawowych i ich nauczycieli w poznawaniu świata internetu i programowania: prowadzi autorskie projekty edukacyjne i włącza się w badania. W 100 małych miejscowościach otworzyła multimedialne Pracownie Orange wyposażone w darmowy internet i sprzęt. Współprowadzi warszawski i gdański FabLab powered by Orange. Koordynuje największy program wolontariatu pracowniczego w Polsce. Jest jedyną fundacją korporacyjną wśród firm telekomunikacyjnych w Polsce. Więcej informacji: www.fundacja.orange.pl

Mediateka

Zainteresował Cie wpis? Jeśli chcesz otrzymywać informacje prasowe, zostaw nam swój adres e-mail
Napisz do Nas
Udostępnij: FabLab Gdańsk powered by Orange – powstało nowe miejsce edukacji i twórczości

19 czerwca 2019

Złośliwe oprogramowanie, wyciek informacji, czy stegomalware, polegający na ukrywaniu wykradanych od firm danych w legalnych treściach – to dziś jedne z najbardziej palących wyzwań w dziedzinie cyberbezpieczeństwa. Rozpoczęty właśnie trzyletni europejski projekt SIMARGL ma się zająć opracowaniem narzędzi bardziej skutecznego wykrywania tych zagrożeń. Skupia on ekspertów z kilkunastu europejskich instytucji naukowych i firm – wśród nich Orange Polska.

– Międzynarodowa współpraca w projekcie SIMARGL to dla nas kolejna okazja by doskonalić kompetencje w dziedzinie cyberbezpieczeństwa, a także dzielić się naszą wiedzą i doświadczeniem. Robimy wszystko, by zminimalizować ryzyko zagrożeń w sieci dla naszych klientów, rozwijamy nasze własne narzędzia, takie jak CyberTarcza. Jeśli połączymy siły z firmami i jednostkami badawczymi z innych krajów, walka z cyberzagrożeniami będzie jeszcze bardziej skuteczna – powiedział Piotr Jaworski, członek zarządu Orange Polska ds. Sieci i Technologii.

SIMARGL (Secure Intelligent Methods for Advanced Recognition of Malware and Stegomalware) jest współfinansowany przez Komisję Europejską w ramach programu „Horyzont 2020”.  Uczestnicy projektu skupią się przede wszystkim na rozbudowaniu i stworzeniu rozwiązań wykrywających złośliwe oprogramowanie, opartych m.in. o analizę anomalii ruchu sieciowego, statystyczną analizę danych, korelowanie informacji
z różnych źródeł czy uczenie maszynowe.

Pilotaż rozwiązań będzie prowadzony w sieci Orange Polska oraz rumuńskiej sieci akademickiej RoEduNet. Po jego zakończeniu, nowe narzędzia i metody będą mogły zostać komercyjnie zastosowane w sieciach innych operatorów.

W projekcie SIMARGL współpracuje 14 partnerów m.in. z Niemiec, Rumunii, Francji, Czech, Włoch, Holandii, a Polskę reprezentują Politechnika Warszawska, ITTI i Orange Polska. Projekt angażuje także specjalistów z takich instytucji jak Europol (Europejski Urząd Policji), Airbus Cybersecurity (centrum kompetencji w zakresie cyberbezpieczeństwa w konsorcjum europejskim zajmującym się produkcją samolotów) czy Thales (francuski koncern elektroniczny specjalizujący się w cyberbezpieczeństwie produkujący m.in. tokeny bezpiecznej poczty wykorzystywane w Orange Polska).

Napisz do Nas
Udostępnij: CERT Orange Polska w projekcie SIMARGL. Bardziej skuteczna walka z cyberzagrożeniami w Europie.

Co trzeci nastolatek ogląda patotreści w sieci

30 maja 2019

Co trzeci nastolatek ogląda patotreści w sieci

Patotreści – nieakceptowane społecznie, nieraz niedopuszczalne prawnie treści w internecie, których najbardziej jaskrawym przykładem jest patostreaming, mogą mieć negatywny wpływ na młodych internautów. Temu zjawisku poświęcony jest raport Patotreści w internecie opracowany przez Fundację Dajemy Dzieciom Siłę we współpracy z Rzecznikiem Praw Obywatelskich, przy wsparciu Orange Polska.  Wynika z niego m.in., że co trzeci nastolatek w wieku 13-15 lat oglądał patotreści, najczęściej z ciekawości. Zdecydowana większość młodych ludzi uważa, że tego typu treści są szkodliwe, zachęcają do powielania patologicznych zachowań, natomiast aż ponad jedna trzecia badanych sądzi, że pokazują prawdziwe życie.

– Patotreści stały się zjawiskiem na tyle rozpowszechnionym i popularnym, że walka z nimi musi mieć charakter kompleksowy. Tu nie wystarczy aktywność pojedynczych osób czy instytucji – musimy organizować prawdziwie pospolite ruszenie. Jednocześnie zmieniać prawo, prowadzić edukację, aktywizować rodziców, współdziałać ze środowiskiem nadawców internetu. I przede wszystkim mieć dobrą komunikację z młodzieżą. Wierzę, że nam się uda – powiedział dr Adam Bodnar, Rzecznik Praw Obywatelskich.

Badania i raport Patotreści w internecie to pierwsza w Polsce próba naukowego zdiagnozowania tego zjawiska, opisania jego specyfiki, skali, potencjalnego wpływu na młodych odbiorców oraz jego ram prawnych.

Z raportu wynika m.in., że:

• zdecydowana większość (84%) badanych nastolatków w wieku 13-15 lat słyszała o patotreściach, a więcej niż co trzeci (37%) je oglądał;
  • ciekawość to najczęstszy powód oglądania tego typu materiałów (75%); kolejne to nuda (29%), chęć rozrywki (24%) oraz chęć „bycia na czasie” (10%);
  • większość oglądających patotreści robi to regularnie – średnio 5 razy w miesiącu. Aż 43% respondentów ma kontakt z tego typu materiałami co najmniej raz w tygodniu. Młodsze nastolatki oglądają patotreści z większą częstotliwością niż starsze;
  • respondenci deklarują, że najczęściej oglądają shoty, czyli wybrane fragmenty patostreamów na YouTube (73%);
  • każda z młodych osób, która widziała patotreści, potrafiła podać przynajmniej jednego ich twórcę. Wskazuje to na stosunkowo dużą rozpoznawalność nadawców. Jednak tylko 18% zgadza się ze stwierdzeniem, że niektórzy twórcy tego typu nagrań im imponują;
  • większość osób (88%), które oglądały patotreści, twierdzi, że było to dla nich niepokojące doświadczenie;
  • patotreści postrzegane są przez młodzież przede wszystkim jako szkodliwe, zachęcające innych do naśladowania patologicznych zachowań (87%), a co za tym idzie, powinny być zakazane w internecie (82%).

– Patotreści to poważne zagrożenie dla dzieci i młodzieży. Z jednej strony kontakt z wulgarnymi, pełnymi przemocy treściami może przestraszać, odczulać na krzywdę ludzką i promować szkodliwe wzorce zachowania. Z drugiej, w dobie kiedy dla młodych ludzi popularność w sieci jest ważną wartością, często marzeniem i celem, funkcjo­nowanie patologicznych nadawców, wraz z ich popularnością i doniesieniami o wysokich zarobkach może zachęcać do takiej formy aktywności online – powiedział Łukasz Wojtasik z Fundacji Dajemy Dzieciom Siłę.

Raport i najważniejsze płynące z niego wnioski zaprezentowano podczas konferencji „Patotreści w internecie – niebezpieczna codzienność naszych dzieci” w Biurze RPO. Celem spotkania była również dyskusja nt. możliwych rozwiązań, wypracowywanych przez Okrągły Stół do walki z patotreściami w Internecie powołany przy Rzeczniku Praw Obywatelskich. Ma on służyć ograniczeniu zjawiska patotreści m.in.  poprzez działania edukacyjne kierowane do różnych grup społecznych (dzieci, rodzice) i zawodowych (nauczyciele, organy ścigania, platformy internetowe), a także zwrócenie uwagi na konieczność egzekwowania odpowiedzialności prawnej osób tworzących i publikujących patotreści.

Duża część życia toczy się dziś w sieci, wielu z nas ma kontakt także z ciemną stroną Internetu: hejtem, wulgarnymi treściami, przemocą, patologicznymi zachowaniami. Pozytywna jest jednak coraz większa determinacja, by z takimi szkodliwymi zjawiskami walczyć. Od kilku miesięcy trwa kampania Fundacji Orange #jestnaswiecej przeciwko hejtowi w sieci, zwracająca uwagę na problem, pokazująca młodym ludziom jak sobie radzić, jak reagować. Doceniamy, że instytucje publiczne, organizacje pozarządowe, media i biznes łączą siły by zwalczać szkodliwe zjawiska w sieci. Dzisiejszy raport jest efektem takiej współpracy. Wierzę, że tylko wspólna troska o jakość otaczającego nas świata, uczenie właściwego reagowania na zło i brak zobojętnienia na coraz większą brutalizację, przyniesie efekty – powiedział Konrad Ciesiołkiewicz, dyrektor w Orange Polska zajmujący się społeczną odpowiedzialnością przedsiębiorstw i relacjami publicznymi. Orange Polska uczestniczy w pracach Okrągłego Stołu RPO do walki z patotreściami w sieci, wsparła też realizacje badań i opracowanie raportu Patotreści w Internecie.

W dyskusjach eksperckich na temat zjawiska patotreści, jego skutków i sposobów przeciwdziałania  wzięli udział przedstawiciele środowisk naukowych, organizacji społecznych, instytucji wymiaru sprawiedliwości, mediów i świata biznesu, m.in. prof. Anna Giza-Poleszczuk, prorektor ds. rozwoju Uniwersytetu Warszawskiego, Zuzanna Rudzińska–Bluszcz, prawniczka, koordynatorka Okrągłego Stołu w Biurze RPO, Ewa Dziemidowicz, terapeutka z Fundacji Dajemy Dzieciom Siłę, Maciej Budzich, autor bloga Media FUN, Jakub Turowski, kierownik  ds. polityki publicznej w Polsce i państwach bałtyckich w Facebook oraz Marcin Olender, menadżer ds. polityk publicznych i relacji rządowych dla regionu centralnej i wschodniej Europy w Google.

– Odpowiedzialność za to, czy internet będzie miejscem bardziej przyjaznym dla naszych dzieci spada nie tylko na platformy internetowe czy na organy ścigania,
w przypadku gdy treści wypełniają znamiona przestępstwa, ale na nas – dorosłych użytkowników internetu. W internecie niezwykle ważna jest nasza aktywność. Dlatego jednym z celów Okrągłego Stołu jest edukacja rodziców i nauczycieli: pokazanie, że kontrwywiad obywatelski rozumiany jako działanie pojedynczych osób zgłaszających niedozwolone treści znalezione w sieci, może zmienić życie niejednego dziecka. Nie możemy pozostać obojętni –
powiedziała mec. Zuzanna Rudzińska–Bluszcz, koordynatorka Okrągłego Stołu w Biurze RPO.

Raport Patotreści w internecie jest dostępny na stronie: https://fdds.pl/

Badanie przeprowadzono wśród polskich nastolatków w marcu i kwietniu 2019 r. przez Focus Group Interviews na zlecenie Fundacji Dajemy Dzieciom Siłę, przy wsparciu Orange Polska. Składało się ono z dwóch części: jakościowej oraz ilościowej. W ramach badania jakościowego przeprowadzono 4 wywiady grupowe z nastolatkami w wieku 13–15 lat w podziale na grupy wiekowe oraz płeć respondentów w dwóch miastach o różnej wielkości. Badanie ilościowe zostało przeprowadzone w skali ogólnopolskiej za pomocą ankiety online na próbie (N=400) 13–15 latków, reprezentatywnej ze względu na płeć i wielkość miejscowości.

Napisz do Nas
Udostępnij: Co trzeci nastolatek ogląda patotreści w sieci

Gmina otwarta na inwestycje – program dla lokalnych samorządów

23 maja 2019

Gmina otwarta na inwestycje – program dla lokalnych samorządów

Orange Polska zaprasza gminy, w których realizuje budowę sieci światłowodowej z dofinansowaniem UE w ramach POPC, do programu „Gmina otwarta na inwestycje”. Gminy biorące w nim udział mogą przyspieszyć budowę światłowodowego internetu dla mieszkańców i lokalnych firm, zwiększyć konkurencyjność swojej miejscowości i zyskać szanse aktywnego udziału w budowaniu cyfrowej przyszłości Polski. Program odbywa się pod patronatem Ministerstwa Cyfryzacji i Centrum Projektów Polska Cyfrowa.

Program „Gmina otwarta na inwestycje” to pierwsza w Polsce inicjatywa, której zadaniem jest wspieranie dobrych praktyk we współpracy władz samorządowych z operatorami telekomunikacyjnymi przy budowie infrastruktury światłowodowej w ramach Programu Operacyjnego Polska Cyfrowa. Istotnym celem programu jest umożliwienie biorącym w nim udział gminom dynamicznego rozwoju i nadgonienia dystansu technologicznego wobec wysokorozwiniętych regionów Unii Europejskiej. Operatorzy telekomunikacyjni, budujący w gminach sieć z dofinansowanie, UE zyskują możliwość efektywniejszej realizacji prowadzonych inwestycji światłowodowych.

Gminy przystępujące do programu po spełnieniu podstawowych kryteriów tj. bieżąca komunikacja na temat budowy sieci szerokopasmowej w gminie, pomoc w sprawnym uzyskaniu zgód i pozwoleń budowlanych czy optymalizacja opłat administracyjnych otrzymają tytuł „Gminy otwartej na inwestycje”. Dla najaktywniejszych jednostek samorządów terytorialnych nagrodami będą interaktywne ławeczki lub warsztaty i szkolenia podnoszące kompetencje cyfrowe mieszkańców tych gmin.

Planowane są także nagrody specjalne dla dwóch zwycięskich gmin, którymi będą dodatkowe inwestycje światłowodowe lub rozbudowa sieci mobilnej. Warunkiem otrzymania tych nagród  będzie pozytywna analiza popytu.

Światłowód w gminie odpowiada na potrzeby nie tylko mieszkańców, ale też przedsiębiorców, którzy planując inwestycje analizują także jakość infrastruktury IT, szybkość dostępnego w gminie internetu i jakość łączy. Łącza światłowodowe zapewniają obecnie najlepsze warunki prowadzenia biznesu.  Dołączenie do grona gmin posiadających dostęp do internetu światłowodowego ma też ogromny wpływ na postrzeganie gminy przez potencjalnych inwestorów. Wizerunek gminy otwartej na inwestycje sprzyja budowaniu relacji biznesowych i zwiększa ich potencjał inwestycyjny w oczach partnerów.

Gminy zainteresowane rozwojem mogą przystępować do programu Gmina otwarta na inwestycje od 22 maja, a wszystkie informacje oraz formularze przystąpienia znajdują się na stronie: gminaotwartanainwestycje.pl

Udostępnij: Gmina otwarta na inwestycje – program dla lokalnych samorządów

Stalowa Wola dzięki Orange i Roovee ma rowery miejskie

24 kwietnia 2019

Stalowa Wola dzięki Orange i Roovee ma rowery miejskie

24 kwietnia na ulice Stalowej Woli wyjechało 120 rowerów miejskich 4-tej generacji. System wypożyczania i zarządzania rowerami zbudowało konsorcjum Orange Polska i Roovee. Jest to najnowocześniejszy system rowerów miejskich w Polsce i jeden z najnowocześniejszych w Europie.

Do obsługi jednośladów służy 12 stacji rowerowych, zlokalizowanych w strategicznych punktach miasta. Rowery wyposażone są urządzenia do nadzoru i komunikacji, dzięki którym wiadomo gdzie obecnie się znajdują. Daje to możliwość skutecznego zarządzania systemem w czasie rzeczywistym, a użytkownicy zyskują większą swobodę.

Do dyspozycji są klasyczne rowery miejskie, z fotelikami dla dzieci, typu tandem i cargo, a także mniejsze dziecięce.

Rowery jeździć będą po Stalowej Woli przez kolejne 3 lata. Do sprawnej obsługi systemu przez użytkowników stworzona została strona internetowa www.stalowawola.bike.

– Stalowa Wola to kolejny projekt rowerów miejskich zrealizowany przez Orange i Roovee a zarazem przykład dobrej współpracy firm z samorządem miejskim przy wdrażaniu opartych na Internecie Rzeczy (IoT) rozwiązań typu Smart City, które pozwalają lepiej i oszczędniej zarządzać infrastrukturą miejską oraz podnosić komfort życia mieszkańców – powiedział Sebastian Grabowski, dyrektor IoT i Zaawansowanych Technologii w Orange Polska.

Nowoczesne rozwiązania tworzone przez Orange i jego partnerów działają już w wielu miastach w całym kraju, m.in. niedawno otwarty pierwszy w Polsce system automatycznego wypożyczania górskich rowerów elektrycznych w Dusznikach-Zdroju czy inteligentne systemy zdalnego odczytu wody Smart Water wdrożone w Krośnie Odrzańskim, Kościanie i podwarszawskich Ząbkach.

Więcej na temat projektów IoT Orange Polska przeczytasz w tekście: Czas na Internet Rzeczy, czyli tak wygląda 40% rynku IoT w Polsce

Udostępnij: Stalowa Wola dzięki Orange i Roovee ma rowery miejskie