Większy zasięg i możliwości sieci 4G/LTE dla klientów Orange

6 grudnia 2016

Większy zasięg i możliwości sieci 4G/LTE dla klientów Orange

Orange Polska i T-Mobile Polska podpisały aneks do umowy o współdzieleniu radiowych sieci dostępowych (ang. RAN sharing), rozszerzając dotychczasową współpracę o wykorzystanie pasm 800 MHz i 2600 MHz. W efekcie klienci Orange będą mogli korzystać z większego zasięgu i szybszego internetu mobilnego.

Współpraca w zakresie wykorzystania kolejnych pasm częstotliwości pozwoli na zwiększenie pojemności sieci, polepszenie zasięgu oraz jakości najszybszego mobilnego internetu 4G/LTE. Efekty będą odczuwalne głównie na obszarach wiejskich oraz wewnątrz budynków. Dodatkowo operatorzy wybudują po kilkaset stacji bazowych, co pozwoli zwiększyć pokrycie np. na nowych osiedlach, przy drogach szybkiego ruchu oraz trasach kolejowych. Operatorzy oferując usługi w ramach LTE 800 i LTE 2600 będą korzystać wyłącznie z własnych zasobów częstotliwości.

Orange współpracuje z T-Mobile w zakresie współdzielenia dostępu radiowego od roku 2011. Pierwszym, zakończonym w II kwartale 2014 roku, etapem współpracy było wzajemne udostępnienie sobie po ok. 5 tys. stacji bazowych, dzięki którym klienci Orange odczuli olbrzymią poprawę zasięgu i pojemności sieci 3G. Współpraca objęła też usługi 4G/LTE w paśmie 1800 MHz, co pozwoliło na zaoferowanie milionom klientów najnowszej technologii mobilnego dostępu do internetu. Obecnie zawarte porozumienie jest następnym elementem współpracy. Pasma 800 MHz i 2600 MHz, których dotyczy, były przedmiotem przeprowadzonej w 2015 roku aukcji na częstotliwości radiowe niezbędne do świadczenia nowoczesnych usług sieci komórkowych. Ich finalne rozdysponowanie pomiędzy operatorów nastąpiło w czerwcu br.

Aktualnie, łączny zasięg najszybszego mobilnego internetu w Orange przekracza 98,2% populacji, co przekłada się na ponad 86% terytorium Polski. Klienci Orange mogą korzystać z ponad 8000 stacji bazowych LTE, w tym ok. 1500 pracujących w oparciu o nowe pasma. Jeszcze w grudniu br., ich liczba wzrośnie o kolejnych kilkaset. W przyszłym roku, oprócz sukcesywnego zwiększania zasięgu i pojemności sieci, Orange postawi również na zwiększenie liczby stacji pracujących w oparciu o agregację pasm. Dzięki nim szybkość internetu LTE zwiększy się nawet ponad dwuipółkrotnie.

* * *

Orange od 8 miesięcy jest liderem prędkości mobilnego internetu w Polsce, według jednego z największych rankingów przygotowywanych przez Speedtest.pl. Najwyższe parametry usługi potwierdzają również wyniki osiągane w innych rankingach mobilnego internetu. Dzięki najnowszym technologiom stosowanym w Orange, klienci mogą korzystać z m. in. najszybszej w Polsce stacji bazowej, umożliwiającej połączenie z siecią z szybkością do 600 Mb/s.

Wojciech Jabczyński
Rzecznik Orange Polska
biuro.prasowe@orange.com

Zainteresował Cie wpis? Jeśli chcesz otrzymywać informacje prasowe, zostaw nam swój adres e-mail
Napisz do Nas
Udostępnij: Większy zasięg i możliwości sieci 4G/LTE dla klientów Orange

8 października 2014

Orange Polska zamierza nadal udostępniać swoją infrastrukturę internetową operatorom alternatywnym na obszarach objętych deregulacją. W najbliższym czasie wprowadzona zostanie nowa oferta internetowa dla klientów indywidualnych. Analizowane są także możliwości inwestycji w infrastrukturę szerokopasmową. To reakcja na decyzję Urzędu Komunikacji Elektronicznej  o uwolnieniu usług internetowych z ograniczeń regulacyjnych na terenie 76 gmin.

-UKE tworzy warunki do rozwoju rynku internetowego i realizacji Agendy Cyfrowej  w Polsce. Deregulacja szerokopasmowego dostępu do Internetu z pewnością się do tego przyczyni. To dobra wiadomość przede wszystkim dla klientów, którzy już wkrótce będą mogli skorzystać z nowej atrakcyjnej oferty internetowej – mówi prezes Orange Polska, Bruno Duthoit – Decyzja UKE tworzy też lepsze warunki dla inwestycji w bardzo szybki szerokopasmowy internet. Analizujemy wszystkie możliwe opcje i w ciągu kilku miesięcy zdefiniujemy plan w tej dziedzinie”.

Decyzja deregulacyjna UKE zmienia przepisy z 2006 r., kiedy to Telekomunikacja Polska (obecnie Orange Polska) miała pozycję dominującą na rynku usług internetowych i została zobowiązana do udostępniania operatorom alternatywnym na preferencyjnych warunkach swoich łączy internetowych. Obecnie  ograniczenia regulacyjne sprzed lat nie mają już racji bytu. Największą siłą na rynku dostępu do internetu w największych miastach Polski są operatorzy telewizji kablowych, których nie obejmują jakiekolwiek regulacje telekomunikacyjne.

Założenia deregulacji wprowadzonej przez UKE zatwierdziła Komisja Europejska. Pozytywną opinię wydał także UOKiK.

Kontakt dla mediów:
Wojciech Jabczyński, rzecznik Orange Polska
e-mail: wojciech.jabczynski@orange.com

Udostępnij: Po deregulacji szerokopasmowego dostępu do internetu Orange Polska zapowiada nową ofertę dla klientów indywidualnych

4 sierpnia 2014

Cieszymy się, że Komisja Europejska podzieliła zdanie UKE i poparła zmiany regulacyjne na polskim rynku, które mają kluczowe znaczenie dla rozwoju rynku i konkurencji w Polsce. Podobnie jak UKE, Komisja zauważyła, iż rynek polski nie jest już rynkiem zmonopolizowanym i istnieje szereg obszarów, na których operatorzy powinni działać już na w pełni konkurencyjnych zasadach, bez potrzeby ingerencji ze strony Państwa. W naszej ocenie propozycja UKE i opinia KE otwierają nową erę w rozwoju polskiego rynku i są dobrą wiadomością dla operatorów, samorządów i zwłaszcza klientów. Nie ukrywamy, że uwolnienie internetu na terenie 76 gmin pozwoli Orange Polska na stworzenie w tych miejscach bardziej elastycznej oferty dla klientów, dostosowanej do ich oczekiwań. Na pewno będzie też zachętą do podjęcia decyzji o ewentualnych, dodatkowych inwestycjach. Czekamy teraz na ostateczną decyzję polskiego regulatora.

Wojciech Jabczyński, Rzecznik Orange Polska
Tel.: 22 527 19 39
e-mail: biuro.prasowe@orange.com

Udostępnij: Stanowisko Orange Polska w sprawie zgody Komisji Europejskiej na deregulację internetu na terenie 76 gmin w Polsce

Cichy koniec głośnych kar UKE

18 lipca 2013

Cichy koniec głośnych kar UKE

W lipcu 2013 r. została ostatecznie odrzucona przez Sąd Najwyższy jedna z najwyższych kar nałożonych przez regulatora polskiego rynku telekomunikacyjnego (UKE) na operatora (TP) – 100 mln zł. Wcześniej ten sam los spotkał najwyższą w historii karę o astronomicznej wysokości 339 mln zł. Nakładane w świetle kamer i fleszy kary, uznane zostały za całkowicie bezpodstawne przez niezawisłe sądy.

25 września 2006 r. Prezes Urzędu Komunikacji Elektronicznej nałożyła na Telekomunikację Polską karę 100 mln zł za „naruszenie obowiązku kształtowania cen usług na podstawie kosztów ich świadczenia oraz na podstawie przejrzystych, obiektywnych
i niedyskryminujących kryteriów”. Chodziło o niewdrożenie w wyznaczonym terminie usługi szerokopasmowego dostępu do internetu Neostrada oddzielonej od abonamentu za linię telefoniczną.

22 lutego 2007 roku, po już po rozdzieleniu Neostrady od usług telefonicznych, Prezes UKE nałożyła na TP kolejną karę, tym razem w wysokości 339 milionów złotych za „niedopełnienie obowiązku dostarczenia do zatwierdzenia cennika usługi Neostrada, jak również za niewypełnienie obowiązku określania cen usług na podstawie kosztów ich świadczenia oraz na podstawie przejrzystych, obiektywnych i niedyskryminujących kryteriów”.

TP w obu przypadkach odwołała się do Sądu Ochrony Konkurencji i Konsumentów stojąc na stanowisku, że Prezes UKE nie miała prawa kwestionować cen Neostrady, ponieważ usługa nie podlegała regulacji, a ponadto kryteria ustalania cen były przejrzyste i obiektywne.

Postępowania odwoławcze zawieszono na czas postępowania Komisji Europejskiej przeciwko Polsce przed Europejskim Trybunałem Sprawiedliwości. Dotyczyło ono prób regulowania przez Prezesa UKE cen usług detalicznych dostępu szerokopasmowego bez uprzedniej analizy rynku. 6 maja 2010 roku Trybunał orzekł, że w tej sprawie polski regulator uchybił zobowiązaniom wynikającym z Dyrektyw Unijnych.

W efekcie SOKiK uchylił obie decyzje UKE nakładające na TP kary, a Sąd Apelacyjny oddalił złożone w tych sprawach apelacje UKE. Sąd Najwyższy odmówił przyjęcia kasacji, co definitywnie zakończyło procedury odwoławcze.

*  *  *
Wojciech Jabczyński, rzecznik Orange Polska
biuro.prasowe@orange.com

Udostępnij: Cichy koniec głośnych kar UKE

Decyzja UKE w sprawie udostępniania kanalizacji kablowej krzywdząca dla TP

23 listopada 2012

Decyzja UKE w sprawie udostępniania kanalizacji kablowej krzywdząca dla TP

Prezes Urzędu Komunikacji Elektronicznej wydał dziś decyzję określającą nowe warunki udostępniania kanalizacji kablowej Telekomunikacji Polskiej na bazie oferty ramowej ROI. Regulator nie uwzględnił w niej zastrzeżeń TP ani też zastrzeżeń Komisji Europejskiej. TP nie zgadza się z tą decyzją, uważa ją za krzywdzącą i odwoła się od niej.

Prezes UKE zastosował tzw. model IRU (ang. Indefeasible Right of Use – nieodwołalne prawo używania), którego wykorzystanie zostało ograniczone do realizacji inwestycji finansowanych z programów unijnych, stąd jego nazwa – DRPU („Dzierżawa na potrzeby Realizacji Programów Unijnych”).

TP zdecydowanie od samego początku sprzeciwia się zastosowaniu IRU w ofercie ROI, gdyż doprowadziłoby to do swoistego wywłaszczenia TP z zasobów kanalizacji kablowej. Sojusznikiem TP stała się Komisja Europejska, która w październiku b.r. skrytykowała pomysł Prezesa UKE co do nałożenia na TP w ofercie ramowej obowiązku stosowania IRU. KE wskazała, że na potrzeby inwestycji dotowanych ze środków publicznych powinny być wykorzystywane zasoby wszystkich operatorów. Nałożenie obowiązku udostępniania zasobów w modelu IRU wyłącznie na TP oznaczałoby dyskryminację tego operatora.

Udostępnij: Decyzja UKE w sprawie udostępniania kanalizacji kablowej krzywdząca dla TP