Innowacje

Marta Cieślak-Krajewska

21 maja 2010

Już jest!

Na początku maja Bank Zachodni WBK opublikował informację, na którą wielu z nas czekało – na rynku pojawił się już pierwszy telefon z interfejsem NFC (Near Field Communication, czyli Komunikacji Bliskiego Pola) – Samsung Avila. Będzie on wykorzystany w trialu płatności, prowadzonym przez BZ WBK i Plus. Elektroniczny mariaż zawarła także Era i Bank Inteligo. Oznacza to, że już wkrótce będziemy mogli dokonywać płatności telefonem komórkowym. Możecie o tym przeczytać tutaj i tutaj

Z kolei Wirtualna Polska podaje, że technologia biometryczna, stosowana w z powodzeniem w Japonii zawitała do Polski. Bank Polskiej Spółdzielczości S.A. zdecydował się na uruchomienie pierwszego w naszym kraju bankomatu wykorzystującego uwierzytelnianie biometryczne. Skan układu naczyń krwionośnych w palcu zastąpi w nim klasyczny PIN. Czytaj tutaj
Tutaj wcześniejsze wpisy na temat technologii NFC:
Wszystko w jednym palcu
Blisko, coraz bliżej

komentarz jest wymagany
Zweryfikuj czy jesteś człowiekiem wybierając Samochód. wybierz ikonę
proszę zaznaczyć zgodę

Bilety za dobry humor (0)

Wojtek Jabczyński

21 maja 2010

Bilety za dobry humor

Na Mistrzostwa Świata do RPA nie jedziemy, ale na przełomie maja i czerwca szykuje się kilka fajnych meczów towarzyskich polskiej reprezentacji. Pierwszy za tydzień w Kielcach z Finlandią, potem Serbia i hit z Hiszpanią, na który się wybieram. Taki wstęp oznacza oczywiście konkurs. Do wygrania dwa bilety na najbliższe spotkanie w Kielcach. Dostanie je osoba, która napisze z klasą i humorem wierszyk lub slogan na temat polskiej reprezentacji, zawodników lub trenera. Jak zawsze na propozycje czekam do południa w niedzielę. Każdy uczestnik zabawy ma jedną próbę. Jury jednoosobowe, czyli rzecznik. Nie ma wymiany biletów na gadżety! Oczywiście przewidziałem też kilka nagród dodatkowych, które zostaną wyciągnięte z mojej zaczarowanej szafy. Powodzenia.

Udostępnij: Bilety za dobry humor
komentarz jest wymagany
Zweryfikuj czy jesteś człowiekiem wybierając Ciężarówka. wybierz ikonę

Innowacje

Maile vs. Facebook i Twitter (0)

Bartlomiej Roch

20 maja 2010

Maile vs. Facebook i Twitter

Wiosną byłem świadkiem narodzin iPad’a, a w ubiegłym roku wchodzenia na  rynek Twittera. Oglądałem wtedy  talkshow Oprah, gdzie bardzo promowano to medium. Było łączenie z Ashton’em Kutcher’em, amerykańskim celebrytą i twarzą twittowania. Mówiono, że zaczął twittować nawet Barack Obama. Wydawało mi się wówczas, że brak już miejsca na kolejne medium wymiany krótkich informacji. Był już przecież Facebook, Myspace, YouTube i Flickr oraz cała galaktyka sieci społecznościowych i serwisów.

A jednak… Amerykanie twittują na potęgę i już przewiduje się poważne zmniejszenie korzystania z maili w prywatnej komunikacji na rzecz Twitter’a i Facebook’a. W USA widać też inny mechanizm, zawłaszczanie typowo społecznej formy komunikacji dla potrzeb marketingowych dużych korporacji. Ciekawe czy Polsce też zaczniemy porzucać pocztę elektroniczną na korzyść twittowania i korespondencji przez FB.

Z pobieżnej lektury książek o mediach społecznych wynika, że być może niedługo także zupki w proszku zaczną się aktywnie komunikować (jeżeli już tego nie robią) i wysyłać nam swoje wiadomości przez własne profile na FB i Twitterze. Tylko, że poza sztabami marketingowców piszących te wiadomości nikt nie będzie ich czytać… a jedyny komentarz – „0 wpisów” stanie się obowiązującą normą. Znów sztuka dla sztuki? Ludzka percepcja przyswajania informacje ma przecież swoje nieprzekraczalne granice…

Udostępnij: Maile vs. Facebook i Twitter
komentarz jest wymagany
Zweryfikuj czy jesteś człowiekiem wybierając Gwiazda. wybierz ikonę