Innowacje

Orange World bardziej funkcjonalny (0)

Wojtek Jabczyński

15 września 2010

Orange World bardziej funkcjonalny

Wczoraj pisałem o nowościach na portalu Orange.pl, ale nie tylko on się zmienił. Nowe szaty przywdział też mobilny Orange World, co pewnie niektórzy z Was już zauważyli. Zmienił się layout, zamiast 4 dotychczasowych zakładek (info, ubaw, różne, moje) są 3: start, menu i pobierz. W „menu” jest opcja wyszukiwania według kategorii lub alfabetycznie. W „pobierz” znajdziecie kontent do ściągnięcia na komórkę np. gry, muzyka, dzwonki, tapety, aplikacje itp. Dołożyliśmy wyszukiwarkę Google, którą znajdziecie na stronie głównej stronie z zakładce „start”. Wprowadziliśmy na każdej stronie funcjonalność „zgłoś błąd’ i zachęcamy, abyście dzielili się z nami informacjami o zauważonych kłopotach. Moim zdaniem OW po tuningu jest bardziej funkcjonalny oraz łatwiej w nim odszukać interesujące serwisy i kontent. Na koniec wspomnę, że wygląd OW dostosowaliśmy do różnych grup telefonów, stąd w zależności jakim aparatem się posługujecie, możecie dostrzeć minimalne różnice na ekranach.

Udostępnij: Orange World bardziej funkcjonalny
komentarz jest wymagany
Zweryfikuj czy jesteś człowiekiem wybierając Samochód. wybierz ikonę

Bezpieczeństwo

Co to za dziwny adres, czyli o IPv6 i bezpieczeństwie słów kilka (0)

Rafał Jaczynski

15 września 2010

Co to za dziwny adres, czyli o IPv6 i bezpieczeństwie słów kilka

217.149.243.245 – to adres Bloga Orange-TP w wersji zrozumiałej dla urządzeń sieciowych. Ten adres jest 32-bitową liczbą całkowitą. Najbardziej rozpowszechniony obecnie standard IP w wersji 4, przewiduje wykorzystanie ok. 4 miliardów takich adresów. Dużo? Może i tak, jednakze zapotrzebowanie jest znacznie większe. Na szczęście nie czeka nas jednak „bezinternetowa” apokalipsa.

W odsieczy czeka adresacja w tzw. IPv6, gdzie adres danego hosta jest liczbą 128-bitową, co daje zdecydowanie większą ilość adresów do wykorzystania. W tej wersji używa się najczęściej notacji w układzie szesnastkowym. Dla przykładu – 2a01:1700:2:ffff::9f01 to adres serwera dns.tpsa.pl w protokole IPv6. Dziwnie, ale prędzej, czy później trzeba się będzie zacząć przyzwyczajać, a poza tym, to nie my mamy sobie z tym radzić, tylko nasze komputery… Tych adresów zabraknąć raczej nie powinno – przy obecnym zaludnieniu naszej planety na każdego ziemianina przypada ich po jednym… kwintylionie (jedynka z 30 zerami). Dla większości użytkowników zmiana nie powinna być problemem, bowiem i tak nie korzystają z adresów IP, a jedynie z ich literowych odpowiedników (np. www.blog.tp.pl). Problemem może jednak tkwić – gdzieżby inaczej – w bezpieczeństwie. Producenci oprogramowania i systemów operacyjnych stopniowo wprowadzają równoległą obsługę obu wersji protokołu, zazwyczaj w obu przypadkach domyślnie uruchomioną. Rzecz w tym, że użytkownicy mogą nie być tego do końca świadomi, w efekcie czego stosują oprogramowanie firewall, obsługujące tylko IPv4, będąc pewnymi, że filtrują całą możliwą komunikację do swojego komputera!

Niedawno w sieci przytoczono przykład ataku, dotyczącego pełniących rolę firewalli komputerów z systemem Linux. Użytkownicy Neostrady, niezależnie od systemu operacyjnego, mogą jednak spać spokojnie – by opisany powyżej atak miał miejsce, niezbędny jest styk przełącznika L2 (jeden z elementów sieci) z urządzeniem klienta. Tymczasem w przypadku „Neo” ruch z Waszych domów trafia najpierw na routery dostępowe, który nie obsługują jeszcze ruchu w nowym standardzie. Zwykły użytkownik Neostrady, nawet z linuxowym firewallem, może czuć się bezpieczny – opisany atak dotyczy bowiem osób, wpiętych bezpośrednio do punktu wymiany ruchu albo „szkieletu” niezaufanych sieci. Zagrożony jest niestety nie tylko Linux, Macintoshe i Windowsy od Visty w górę też (ale nie korzystające z Neostrady 🙂 ) – one są prostu domyślnie skonfigurowane tak, by ruch w IPv4 i IPv6 mógł odbywać się równolegle. IPv6 można jednak łatwo wyłączyć (tu przykład dla Windowsa).
Co więc, gdy korzystacie z usług innego dostawcy, albo nie macie Linuxa? Przede wszystkim zastanowić się, czy obsługiwać IPv6 jest Wam niezbędna. Jeśli nie – wyłączyć! Jak zrobić to w Windowsie, zlinkowałem wyżej, gdy zaś chodzi o Linuxa, to jeśli IPv6 jest w module (o ile nie jest ładowany ręcznie):

w pliku /etc/modprobe.conf (lub analogicznym) należy dopisać (lub zmienić istniejący wpis):
alias net-pf-10 off
alias ipv6 off

Ewentualnie przejrzeć dokumentację systemu, lub po prostu uruchomić dokładne wyszukiwanie przez Google, pod kątem swojej dystrybucji systemu.
Gdy potrzebujecie IPv6, sprawa jest jeszcze prostsza – trzeba skonfigurować swój firewall (w przypadku Linuxa przygotowując plik ip4tables, zrobić również ip6tables, zazwyczaj zlokalizowany w tym samym katalogu). Jeśli macie Windowsa i firewall nie daje rady – trzeba go zmienić na taki, który daje (wszystkie trzy wersje pakietu McAfee, oferowane jako e-bezpieczeństwo klientom Neostrady, mają możliwość włączenia obsługi IPv6). Jak słusznie pisze na swoim blogu cytowany przez nas wcześniej Sławek Lipowski: Podstawa, to zdać sobie sprawę z istnienia zagrożenia, przeanalizować obecną konfigurację, no i – na litość! – nie stosować ustawień domyślnych! Czyli nic trudnego 🙂

Udostępnij: Co to za dziwny adres, czyli o IPv6 i bezpieczeństwie słów kilka
komentarz jest wymagany
Zweryfikuj czy jesteś człowiekiem wybierając Ciężarówka. wybierz ikonę

Innowacje

Dni pod znakiem innowacji (0)

Marta Cieślak-Krajewska

14 września 2010

Dni pod znakiem innowacji

Już w czwartek, 16 września w Warszawie rozpocznie się jedno z najważniejszych wydarzeń tego roku w Grupie TP, konferencja „Innovation Days”. Tematem przewodnim tegorocznego spotkania jest wpływ nowoczesnych technologii na nasze otoczenie i sposób komunikowania się społeczeństwa. Prelegenci opowiedzą o m.in. o roli telecomów w procesie zmian społecznych, przyszłości szerokopasmowego dostępu do Internetu, ekspansji smartphone`ów oraz tradycyjnie, o innowacjach w branży telekomunikacyjnej. Wśród prelegentów są takie autorytety jak Jacek Santorski, psycholog biznesu, który wygłosi wykład pt. „Jak pomóc naszym klientom otworzyć się na nowe technologie? – wnioski z badań nad działaniem „otwartych” i „zamkniętych” umysłów”, Gee Rittenhouse, wiceprezes Bell Labs ds. naukowych (naukowcy z Bell Labs są zdobywcami Nagród Nobla m.in. w dziedzinie fizyki),  Jean-Louis Fuccellaro, CEO Orange Labs UK czy profesor Joseph Valor z IESE Business School w Barcelonie. Prelekcjom będzie towarzyszył panel dyskusyjny pt. „Społeczeństwo cyfrowe XXI wieku”. W dyskusji wezmą udział: Anna Streżyńska, Prezes UKE, Piotr Muszyński, wiceprezes zarządu TP ds. Operacyjnych oraz goście.
Drugiego dnia konferencji, w piątek odbędzie się cykl warsztatów poświęconych przyszłości mobilnego dostępu bezprzewodowego (4G/LTE), rozwoju technik światłowodowych i DSL oraz ewolucji sieci szerokopasmowych. Dodatkowo, w Ogrodach Innowacji (miejscu, gdzie kwitną innowacje;-) podczas dwóch dni konferencji będą trwały prezentacje najnowszych rozwiązań Orange Labs i ALU. Pokażemy m.in. Broadcast Message Center, system ostrzegania ludności o zagrożeniach poprzez alarmowe smsy, znany Wam już b-Link, czyli program do obsługi komputera za pomocą mrugnięć powiekami, kieszonkowy router Domino, telewizję internetową 3D, rozwiązania z zakresu M2M i wiele, wiele innych.
Specjalnie dla czytelników bloga przygotowaliśmy pięć wejściówek na wybrany dzień konferencji (pierwszy – wykładowy lub drugi – warsztatowy). Aby je otrzymać, należy wysłać mail na adres Ogrody.Innowacji@telekomunikacja.pl w temacie wpisując Blog: Innovation Days. Decyduje kolejność zgłoszeń.
Do zobaczenia!

Udostępnij: Dni pod znakiem innowacji
komentarz jest wymagany
Zweryfikuj czy jesteś człowiekiem wybierając Serce. wybierz ikonę