Innowacje

Generacja Startup – Wandlee (3)

Marta Krajewska

24 lipca 2017

Generacja Startup – Wandlee

Spełnienie marzeń Marka Zuckerberga o ułatwieniu ludziom życia za sprawą sztucznej inteligencji – to brzmi dumnie. A właśnie tym może pochwalić się wandlee – nasz rodzimy startup, który istnieje na rynku od ponad roku. Co robią? Wykorzystują messenger do ułatwienia komunikacji marki z klientem. Ich trzy boty: Barbara, Maciek i Wojtek zastępują nam maile, formularze, kalendarze i aplikacje w telefonie. Jak to działa? Wojtek, asystent na profilu Twojej przychodni lub warsztatu samochodowego, napisze i przypomni o wizycie u lekarza lub wymianie opon, Maciek ułatwi przejście przez proces zakupów, jeśli zachcesz coś kupić u producenta AGD i zagadniesz do na Facebooku. Wszystko w messengerze. Brzmi nieźle? Zobaczcie, jak działa.

Wandlee jest finalistą #4 Orange Fab. Dzięki temu od niedawna możecie odezwać się do nas na Facebooku, na profilu Orange i Nju mobile. Jest to zupełnie nowa forma komunikacja, dzięki której Wasze zapytanie zostanie szybko obsłużone. Sprawdźcie sami.

Wykorzystanie messengera w komunikacji marka-klient staje się coraz bardziej popularne. Podczas Viva Technology na stoisku Facebooka można było zamówić kawę, skanując QR kod w kawiarni i wysyłając krótką wiadomość; chatbot dopytywał, jaką kawę wolisz, oferował dodatki i za parę minut zapraszał Cię po odbiór napoju. Proste, łatwe i skuteczne.

Użycie chatbota w messengerze do zamawiania kawy

Warto wspomnieć, że wandlee trafił do zaszczytnego grona startupów z całego świata, z którymi Facebook podjął współpracę. I to jako jedyny startup z Polski, więc możemy być z nich dumni 🙂

Rozmawialiście już z Wojtkiem na naszym Messengerze? Jak wrażenia? Piszcie w komentarzach.

Udostępnij: Generacja Startup – Wandlee
Please prove you are human by selecting the Tree. wybierz ikonę

pablo_ck 15:33 24-07-2017
    Super projekt :) Gratulacje :)
    emitelek 20:15 24-07-2017
    Powoli człowiek będzie wirtualny? Ja podziękuję za takie "udogodnienia"! :P
    Wandlee 12:04 26-07-2017
    Zapraszam do kontaktu: igor.sawczuk@wandlee.com :)

Sieć

Orange Polska na World Games 2017 we Wrocławiu (0)

Piotr Domański

24 lipca 2017

Orange Polska na World Games 2017 we Wrocławiu

Dokładnie tak, nasza drużyna jak huragan przeszła przez eliminacje i wydaje się, że ma olbrzymie szanse na zwycięstwo choćby w grze w Boules, przeciąganiu liny, a jeżeli dopisze szczęście także w Lacrosse i żużlu…

Ok, oczywiście żart.

Boules zostawmy Włochom i Francuzom przeciąganie liny Szwajcarom (ponoć są w tym dobrzy), a jeżeli chodzi o Lacrosse, czy żużel pozostaje nam kibicowanie 😉

Podłączamy światłowód… zawodowo!

Jednak przy okazji World Games 2017 pojawia się dyscyplina, w której jesteśmy bardzo dobrzy – podłączanie światłowodów i przesyłanie po nich bitów na czas i odległość. Nie znajdziecie jej jednak na oficjalnej liście kategorii 10 Światowych Igrzysk Sportowych, w których odbywa się rywalizacja. Nic dziwnego – tę zakończyliśmy już wiele tygodni przed imprezą, tak by na jej otwarcie wszystko było dopięte na ostatni guzik.

Jak się pewnie domyślacie zorganizowanie tak dużej imprezy, z wydarzeniami odbywającymi się w wielu miejscach jednocześnie bez sprawnej sieci telekomunikacyjnej jest niemożliwe. Dlatego ATM SYSTEM, który jest Host Broadcasterem The World Games 2017 wybrał Orange Polska, by zbudował na jej potrzeby niezbędną sieć światłowodową.

Światłowody, światłowody… i jeszcze trochę światłowodów 😉

Składa się ona z dwóch niezależnych połączeń optycznych zapewniających zabezpieczenie na wypadek awarii. Obraz z kamer telewizyjnych oraz wszystkie inne dane przesyłane są dzięki sieci teletransmisyjnej wykorzystującej technologię DWDM/OTN. W tej sieci przygotowano, specjalnie dla potrzeb The World Games 2017, dwa kanały optyczne o możliwości transferu 100 Gb/s, 32  kanały 10 Gb/s oraz dodatkowo zestawiono łącza transmisyjne 10 Gb/s do 14 lokalizacji, w których rozlokowane będą wozy transmisyjne. Jednak to nie wszystko – niezależnie od tego zbudowaliśmy też kilka łączy o mniejszej przepustowości – 1 Gb/s.

Ciekawostka – potrzebujemy jedynie 0,3 milisekundy aby obraz z kamer przesłać łączem transmisyjnym o przepływności 10 Gb/s i długości 60km między siedzibą ATM na Bielanach Wrocławskich,  pełniącą rolę Międzynarodowego Centrum Nadawczego (IBC), a Stadionem Miejskim we Wrocławiu, gdzie odbyła się ceremonia otwarcia TWG 2017. To właśnie możliwości technologii DWDM/OTN.

Właśnie dzięki takiej technologii mamy nadzieję, na złoto… przynajmniej w tej dyscyplinie 😉

10 Światowe Igrzyska Sportowe – The World Games 2017

Gdybyście nie wiedzieli, czym są 10 Światowe Igrzyska Sportowe – The World Games 2017, to najwyższy czas nadrobić wiedzę. W końcu to największe sportowe wydarzenie tego roku w Polsce. Więcej dowiecie się na stronie theworldgames2017.com. Ja mogę polecić Wam mogę wspomniane już Boules i Lacrosse. Szczególnie ten drugi – pierwowzór hokeja, to niesamowity pokaz gry zespołowej i wytrzymałości. Uczestnicy rywalizują także w biegach na orientacje, sumo, plażowej piłce ręcznej, a także licznych innych dyscyplinach, których na klasycznych Igrzyskach Olimpijskich nie uświadczycie.

Udostępnij: Orange Polska na World Games 2017 we Wrocławiu
Please prove you are human by selecting the Tree. wybierz ikonę

Innowacje

Orange i IDEA Global szukają jednorożca (1)

Marta Krajewska

20 lipca 2017

Orange i IDEA Global szukają jednorożca

Trwają wakacje, ale w branży startupowej mamy gorący okres. W kilku polskich akceleratorach trwa właśnie rekrutacja, czyli poszukiwania najciekawszych rozwiązań, które można rozwinąć i być może, także wdrożyć we współpracy z dużymi podmiotami.

Tam, gdzie trwają poszukiwania, nie może zabraknąć i nas. Możemy już oficjalnie ogłosić, że podjęliśmy współpracę z akceleratorem IDEA Global. Wspólnie szukamy startupów, które działają w obszarach M2M i Internetu Rzeczy, Finansów i Obsługi Klienta.

Co można zyskać? 200 000 zł dofinansowania i kolejne 50 000 zł w usługach – to wszystko w ramach programu Scale Up, do którego należy IDEA Global, dostęp do wiedzy naszych ekspertów, wdrożenie produktu w Orange.

Czasu nie zostało wiele, termin zgłoszeń upływa 31 lipca br. Aplikować należy przez formularz na stronie IDEA Global.Więcej na temat współpracy można dowiedzieć się na spotkaniu informacyjnym organizowanych przez IDEA Global i Orange:

• 20 lipca (dzisiaj), Gdańsk, godz. 18 – 20, Gdański Inkubator Przedsiębiorczości (ul. Lęborska 3B, 80-386 Gdańsk)
  • 26 lipca (środa), Warszawa, godz. 16 – 18, Business Link PGE Narodowy (Al. Ks. J. Poniatowskiego 1, 03-901 Warszawa).

Przyjdźcie lub przekażcie dalej – szansa na takie dofinansowanie i współpracę z nami nie trafia się co dzień – to naprawdę dobra pula do zebrania 🙂

W Orange Polska mamy już spore doświadczenie we współpracy ze startupami. W ramach Orange Fab, który od 3 lat działa na polskim rynku, akcelerację przeszło 21 firm z Polski i ze Wschodu. Udział w programie przyniósł wdrożenia, m.in. OORT, Baked Games, CallPage, czy Wandlee.

Z kolei Celem akceleratora IDEA Global działania jest połączenie potencjału początkujących, kreatywnych przedsiębiorców z infrastrukturą, doświadczeniem oraz zasobami dużych korporacji, w tym spółek skarbu państwa. Firmy, które wezmą udział w programie dostaną nie tylko wsparcie finansowe (250 000 zł), możliwość zbudowania i przetestowania prototypu produktu oraz modelu biznesowego pod okiem mentorów, ale także dostęp do inwestorów i firm zainteresowanych wdrożeniem nowych rozwiązań.

Mediateka

Udostępnij: Orange i IDEA Global szukają jednorożca
komentarz jest wymagany
Please prove you are human by selecting the House. wybierz ikonę

PAWEŁ 14:00 20-07-2017
    Przydał by się jakiś StartUP który oferuje teleprace . Zacznijcie szukać coś w kierunku telepracy .