Bezpieczeństwo

Biuro jest tam, gdzie ja, czyli kontrola dostępu do sieci korporacyjnej (0)

Rafał Jaczynski

9 grudnia 2010

Biuro jest tam, gdzie ja, czyli kontrola dostępu do sieci korporacyjnej

Wyobraźcie sobie scenę niczym z filmu szpiegowskiego… Firma, komputery i gość, który ponoć przyszedł porozmawiać o biznesie. Tymczasem jednak, gdy nikt nie patrzy, podpina swojego laptopa do sieci firmowej i kradnie największe tajemnice…

Powyższe to raczej scenariusz hollywoodzkiego filmu, tym niemniej pracownik z nieodpowiednio zabezpieczonym, bądź zainfekowanym laptopem, podpinający się do podsieci, w której funkcjonują dane natury delikatnej, to już realne zagrożenie. Jak sobie z tym radzimy? W ponad połowie „gniazdek” sieciowych w biurach i salonach Telekomunikacji Polskiej, został już wdrożony system kontroli dostępu do sieci (Network Access Control, NAC). I o ile podłączyć może się do niej praktycznie każdy, to faktyczny dostęp do zasobów systemowych będą mieć wyłącznie uprawnieni pracownicy i partnerzy. Osoba bez uprawnień w systemie i odpowiednio skonfigurowanego komputera, w momencie połączenia zostanie przyporządkowana do tzw. Strefy Gościa. Pracownik po uruchomieniu przeglądarki internetowej może tam aktualizować swój komputer zgodnie z wymaganiami NAC, zaś faktyczny gość, bądź pracownik, któremu wygasła umowa obejrzy duży czerwony znak STOP.
W ten sposób każdy pracownik z aktywnym kontem i odpowiednio skonfigurowaną stacją może bez ryzyka korzystać z sieci korporacyjnej w dowolnej lokalizacji, objętej kontrolą dostępu. Zalety tego typu rozwiązania w skali tak dużej firmy jak TP, są oczywiste. Można również bez ryzyka zapewnić pracownikom możliwość korzystania z sieci nawet tam, gdzie mają fizyczny dostęp osoby trzecie – mówi odpowiedzialny za NAC w TP Paweł Terczyński. – Wyróżnia nas fakt, iż procedura uwierzytelniania stacji i użytkownika odbywa się w momencie jej podłączenia na poziomie infrastruktury sieciowej. W efekcie, czegokolwiek użytkownik by nie zrobił, dopóki stacja nie spełnia warunków „wpuszczenia” do sieci, nie na szans uzyskać dostępu do zasobów korporacyjnych. Ewentualna próba manipulacji dostępem na poziomie stacji roboczej nic nie da, podobnie jak np. odpięcie drukarki i przypięcie na jej miejsce swojego laptopa – dodaje.

Używany w TP system jest wieloplatformowy – obsługuje komputery pod kontrolą Windowsa, MacOS, a nawet Linuxa. Tego typu rozwiązania nie są nowością w Polsce i na świecie, niemniej jednak Grupa TP wprowadziła je do użytku na niespotykaną dotąd w naszym kraju skalę.

Zainteresował Cię ten wpis? Jego rozszerzoną wersję przeczytasz na stronach TP CERT.

Udostępnij: Biuro jest tam, gdzie ja, czyli kontrola dostępu do sieci korporacyjnej
komentarz jest wymagany
Please prove you are human by selecting the Heart. wybierz ikonę

Zobacz „Przyszłość” (0)

Bartlomiej Roch

8 grudnia 2010

Zobacz „Przyszłość”

Dziś będzie bardzo wizualnie:). Wracam do wystawy „Przyszłość nie jest tym czym była” w CSW Zamek Ujazdowski w Warszawie, o której pisałem w połowie listopada. Fundacja Orange wsparła jej program edukacyjny. Wystawa będzie otwarta do 2 stycznia, więc jak najbardziej zachęcam was do jej odwiedzenia w okresie świąteczno-noworocznym! Tu znajdziecie elektroniczny katalog wystawy, szczególnie przydatny tym, którzy nie będą mieli okazji w najbliższym czasie być w stolicy.

Nie pierwszy raz zresztą zabieramy was na łamach naszego bloga na wystawę. W lutym byliśmy już razem w Zachęcie w Warszawie na retrospektywnej wystawie Zbigniewa Libery „Prace 1982-2008”. Tu możecie zobaczyć zapis tamtej wizyty. Prezentowaliśmy wtedy jeden ze zwycięskich projektów pierwszej edycji Akademii Orange (a propos: za chwilę rozstrzygnięcie drugiej).

Korzystając z okazji, polecam wam również odwiedzenie w najbliższym czasie warszawskiej Zachęty. Zobaczycie tam retrospektywną wystawę Katarzyny Kozyry „Casting”. Naprawdę warto się na nią wybrać! W czasie jej trwania artystka poszukuje zresztą osoby, która zagra ją samą w jej autobiograficznym filmie fabularnym. Może spróbujecie? Na decyzję macie czas do 13 lutego.

A teraz już zapraszam Was do zerknięcia w przyszłość…

Udostępnij: Zobacz „Przyszłość”
komentarz jest wymagany
Please prove you are human by selecting the Tree. wybierz ikonę

Innowacje

Xperia X10 – aktualizacja Androida do wersji 2.1 (0)

Marek Marek

8 grudnia 2010

Xperia X10 – aktualizacja Androida do wersji 2.1

System Android 2.1 pojawił się na początku bieżącego roku, jednak wielu użytkowników nie miało możliwości dokonania jego aktualizacji ze względu na to, że producenci nie zawsze umożliwiali aktualizację do nowszej wersji oprogramowania.

W wersji 2.1 systemu Android pojawia się kilka nowych funkcjonalności a najważniejsze z nich to:

Obsługa wielu kont Google
Więcej ekranów trybu gotowości – pięć zamiast dotychczasowych trzech
Szybkie kontakty
Animowane tapety
Ulepszona galeria zdjęć

Użytkowników smartfonu Xperia X10 ucieszy zapewne fakt możliwości aktualizacji systemu Android do nowej wersji. Aktualizację warto przeprowadzić z powodu wprowadzonych kilku znaczących zmian:

Nagrywanie filmów wideo w jakości HD (rozdzielczość 720p, format MPEG-4)
Wysyłanie plików przez interfejs Bluetooth
Nowa aplikacja do tworzenia kopii zapasowych i przywracania danych
Ulepszona blokada ekranu
Zaktualizowana i ulepszona aplikacja Timescape

Poniższy film biura prasowego Sony Ericssona w polskojęzycznej wersji pomoże wam w prosty sposób w aktualizacji oprogramowania

W podobny sposób można aktualizować inne modele o czym możecie przeczytać na stronie sonyericsson.com.

Jeżeli posiadacie telefon innego producenta i chcecie dowiedzieć się w jaki sposób możecie zaktualizować oprogramowanie zapraszamy do wcześniejszego artykułu na blogu.

Udostępnij: Xperia X10 – aktualizacja Androida do wersji 2.1
komentarz jest wymagany
Please prove you are human by selecting the Flag. wybierz ikonę