Innowacje

Best of SXSW (0)

Best of SXSW

SXSW to jeden z największych festiwali technologicznych na świecie i nazywany jest Woodstockiem geeków. Najciekawsze trendy i wydarzenia zebrał w jednym miejscu Adam Przeździęk z Mediafeed.pl a Orange już po raz trzeci jest partnerem tej akcji.

Raport z tegorocznego SXSW został opublikowny dzisiaj, więcej możecie przeczytać równiez na blogu Mediafeed.pl.

2cc22a1a8ddbb7c91e780d335637f2616b0Czym SXSW zaskoczył w tym roku?
Adam Przeździęk: Na pewno nie zaskoczył merytoryką – ta stała na bardzo wysokim poziomie, a same tematy wiodące były bardzo zróżnicowane. Zaskoczyło mnie (in plus) podejście wielu marek w kwestii przyciągnięcia do siebie uczestników imprezy. Było bardzo… ludzko. Firmy odwoływały się do tego, co dla nas niezwykle kluczowe – do zmysłów (np. Kodak lub Deloitte) lub wspomnień z lat młodości (np. event pt. „Analog” firmy American Greetings). Zauważyć dało się również prostotę – aktywacje firm nie były nad wyraz przegadane i zazwyczaj spełniały jedną, konkretną funkcję (więcej przykładów w samej prezentacji). Zaskoczyło mnie też to, jak bardzo praktycznie rozmawiano o nowych technologiach. Nawet w tematach takich jak AR, VR lub Self-Driving Cars mówiono o bliższej perspektywie, zarówno o korzyściach, jak i o zagrożeniach. Za spory sukces uznaję również to, że nareszcie nikt nie mówił o dronach Emotikon wink

Gdybys mial wybrac najciekawsze rozwiazanie/usluge/technologie ktora zobaczyles na SXSW to…
Projekt Future Lab i podejście Sony do prezentowania klientom projektów „still in progress”, zakładający prezentowanie nowych, rozwijanych jeszcze urządzeń przyszłym użytkownikom, w celu gromadzenia opinii na ich temat. Na tej podstawie Sony będzie lepiej rozwijała swoje technologie. Taki crowdsourcing offline daje firmom niezwykle wiele cennej wiedzy i będzie jeszcze częściej wykorzystywany przez firmy, nie tylko technologiczne.
Zaskoczyło mnie również Cognitive Studio firmy IBM, która prezentowała wykorzystanie superkomputera Watson w różnych obszarach życia. Stworzono swoisty „Świat wg Watsona” – cała podróż po domu IBM została świetnie zaprojektowana, a co najważniejsze, również spersonalizowana. Osobiście twierdze, że potencjał tego superkomputera jest ogromny i z każdym miesiącem będziemy świadkami jego nowych zastosowań właściwie w każdej dziedzinie naszego życia.

Jeśli zaciekawił Was ten temat i chcielibyście się dowiedzieć o przyszłości, którą projektują dla nas giganci obejrzyjcie wybrane prelekcje z SXSW, które zebrał dla Was Adam.

A Was który trend lub rozwiązanie prezentowane na SXSW najbardziej zainteresowało? Mnie zdecydowanie Cognitive studio. Od wielu lat mówi się o inteligentnym domu ale w zasadzie ogranicza się do zaprogramowania kilku czujników. Projekt IBM idzie o wiele dalej i jest szansą na prawdziwie inteligentny dom. Jak będzie jeszcze sprzątał i układał zabawki po dzieciach będzie idealnie 😉

komentarz jest wymagany

Zgłoś świetlicę do MegaMisji! (0)

31 marca 2016

Zgłoś świetlicę do MegaMisji!

„W świetlicy dzieci się nudzą” – to zdanie często jest prawdziwe w bardzo wielu z ponad  9 700 świetlic funkcjonujących w szkołach podstawowych.

Co zrobić, aby czas spędzony w świetlicy był twórczy, pożyteczny i atrakcyjny? Wyruszyć z nami w MegaMisję.

MegaMisja to ogólnopolski program Fundacji Orange na rzecz edukacji cyfrowej, w którym uczymy  mądrego i bezpiecznego korzystania z technologii cyfrowych. Forma Programu opiera się na bajce o cyfrowym laboratorium, w której dzieci wraz z bohaterami zdobywają wiedzę: jakie treści można upubliczniać w sieci, jak chronić swoją prywatność, jak kulturalnie zachowywać się w wirtualnych kontaktach, a także jak odróżnić treści wiarygodne od niewiarygodnych i przestrzegać praw autorskich w internecie.

Dodam, że w MegaMisji dzieci nie siedzą przed komputerem czy tabletem, ale wspólnie z wychowawcą i kolegami biorą udział w ciekawych grach, dyskutują, przygotowują prace plastyczne, współpracują w ramach zespołów i po prostu dobrze się bawią. A do tego wykonywanie ćwiczeń pozwala grupie gromadzić punkty i wymieniać je na nagrody dla całej świetlicy, m.in. sprzęt multimedialny, książki, materiały plastyczne, gry, zabawki edukacyjne.

Po okresie pilotażu, w którym wspólnie z 50 świetlicami pracowaliśmy nad rozwojem Programu, zapraszamy kolejnych 300 świetlic do uczestniczenia w MegaMisji.  Szczegóły  znajdziecie na stronie www.megamisja.pl.

Na Wasze zgłoszenia czekamy do 29 kwietnia.

Mega Misja start

Mediateka

Udostępnij: Zgłoś świetlicę do MegaMisji!

Bezpieczeństwo

Ten SamSam świata nie ocali (0)

Ten SamSam świata nie ocali

2cc22a1a8ddbb7c91e780d335637f2616b0Czym SXSW zaskoczył w tym roku?

Udostępnij: Ten SamSam świata nie ocali

Muzyka

Open’er – ostatnie ogłoszenia (0)

29 marca 2016

Open’er – ostatnie ogłoszenia

Przed nami zamknięcie line-upu tegorocznego Open’era. Obiecuję, że wszystkich artystów, którzy wystąpią w Gdyni, ujawnimy Wam do połowy kwietnia. Zaczynamy od legendy elektroniki, kultowego Ickarusa z „Berlin Calling” czyli Paula Kalkbrennera! Jego set zamknie występy na Main Stage, w nocy z piątku na sobotę. Czy wiecie, że artysta tworzy własną muzykę już od ponad 15 lat, jego kariera owocowała licznymi sukcesami. Zdobywał szczyty list przebojów i wyprzedawał koncerty w największych światowych arenach. Singiel „Sky and Sand” utrzymywał się przez blisko 127 tygodni w TOP 100 w Niemczech. Kalkbrenner mimo, że ma także za sobą debiut filmowy, przyznaje, aktorem się nie czuje. A grę w filmie uznał, za wspomnienie dawnego życia. Sądząc po obrazie droga artysty nie zawsze usłana jest różami. Najważniejsze jednak, że Paul wyszedł na prostą i usłyszymy go już niebawem!

Przypominamy dotychczasowy line-up:

30.  Wiz Khalifa

Udostępnij: Open’er – ostatnie ogłoszenia

Urządzenia

Lumia 650 w Orange. Czy to naprawdę ostatnia Lumia w historii? (0)

29 marca 2016

Lumia 650 w Orange. Czy to naprawdę ostatnia Lumia w historii?

Takie właśnie plotki można przeczytać na branżowych portalach. Wszyscy mówią, że to łabędzi śpiew marki, która najpierw występowała pod nazwą Nokia Lumia, a później Microsoft Lumia. A więc jaka jest nowa Lumia? Cenowo – średnia półka, wyposażenie też niczego sobie. Wygląd nie odbiega od tego, do którego przyzwyczaili nas ostatnio producenci telefonów. Choć dla Lumii to spora rewolucja – nie uświadczymy już kolorowej obudowy, lecz elegancką metalową ramkę.

21485f560edd4553ee5166c2936af93e13bZ drugiej strony obudowę, podobnie jak baterie można wymienić. Dla mnie, osoby która korzystała jeszcze z telefonów z zewnętrzną baterią to ważna rzecz. Telefon pracuje na Windows 10, wyposażony jest w 1,3-gigahercowy procesor Snapdragon 212 z 1 GB pamięci RAM. Ekran ma 5 cala, tylni główny aparat 8 Mpx a przedni 5 Mpx. Do tego dochodzi 16 GB pamięci. Wbrew plotkom, które można znaleźć w internecie procesor i RAM nieźle sobie radzą z Windows 10. Wyświetlacz wygląda całkiem przyjemnie, aparat również daje radę.

Ile kosztuje sam telefon? Wszystko co powinniście wiedzieć znajdziecie na naszej stronie.

P.S. Wiem, że Lumia to już od dawna nie jest Nokia. Jednak w dalszym ciągu łezka mi się w oku kręci na myśl o wszystkich Nokiach jakie miałem… 6310, 3310 miałem nawet cegłę, której numerku nie pamiętam z zewnętrzną baterią. Ok, dość już tego żalenia się 😉

Udostępnij: Lumia 650 w Orange. Czy to naprawdę ostatnia Lumia w historii?