Zrób to sam czyli FabLab powered by Orange

15 września 2017

Zrób to sam czyli FabLab powered by Orange

Wczoraj uroczyście otworzyliśmy nowe miejsce w Warszawie – FabLab powered by Orange. To miejsce, w którym dzięki technologii i odpowiednim narzędziom można stworzyć wszystko: drona, protezę, R2D2 czy multimedialne hula hop. Ograniczeniem jest tylko wyobraźnia, bo cała reszta potrzebna do kreatywnego tworzenia jest na miejscu: na Twardej 14/16.

FabLab – stolica kreatywności

Przestrzeń składa się z kilku pracowni: makerspace, strefa druku 3D, strefa elektroniki, prototypownia, pracownia cyfrowej obróbki drewna, strefa szycia, stolarnia. Poszczególne pracownie są otwarte dla dzieci, młodzieży i dorosłych, niezależnie od umiejętności i doświadczenia. W laboratoriach można skorzystać z takich urządzeń jak drukarki 3D, plotery laserowe czy cyfrowe frezarki.

Zobaczcie materiał z wczorajszego otwarcia.

Bezpłatne zajęcia dla każdego

W ofercie jest wiele zajęć bezpłatnych organizowanych przez Fundację Orange a warsztaty można łatwo zarezerwować przez internet. FabLab powered by Orange jest ważnym miejsce dlatego, że poszerza edukację cyfrową dzieci oraz  przeciwdziała wykluczeniu cyfrowemu np. osób starszych. To kolejny dowód na to, że Orange mocno angażuje się w działania związane z cyfrową edukacją. Dostarczamy narzędzia do nauki i rozwoju, oparte na światłowodzie wyrównując szanse edukacyjne dzieci. W 75 miejscowościach mieszkańcy korzystają z multimedialnych Pracowni Orange, otwartych dla starszych i młodszych. W ramach programu Bezpiecznie Tu i Tam zarówno młodzi internauci, jak również ich opiekunowie i nauczyciele uczą się dbać o bezpieczeństwo w sieci. Z kolei dzięki programowi #SuperKoderzy uczniowie z klas 4-6 uczą się kodowania na lekcjach innych niż informatyka.

Adam Słodowy się chowa

Kiedyś majsterkowaliśmy z Adamem Słodowy. Teraz złapałby się za głowę widząc, że najnowsze technologie są na wyciagnięcie ręki. Przykładowo w Strefie Elektroniki można zaprojektować układ lektroniczny. Stanowiska wyposażone są w stacje lutownicze, zasilacze laboratoryjne, części elektroniczne, itp. Na wyposażeniu znajdują się również mikrokontrolery Arduino, Raspberry Pi, drukarka 3D, mała frezarka do frezowania układów oraz stanowisko do wytrawiania płytek PCB. To miejsce wpisuje się w międzynarodowy ruch FabLabów zrzeszający entuzjastów ruchu DIY (do-it-yourself), konstruktorów, majsterkowiczów. Na całym świecie powstało już ponad tysiąc takich miejsc. A ty? Lubisz majsterkować, masz ciekawe pomysły, ale brakuje Ci narzędzi i wsparcia instruktora? Napisz, co byś stworzył/ ła w FabLabie. Drona, deskorolkę a może biżuterię? Najbardziej kreatywne trzy odpowiedzi nagrodzę gadżetami FabLab m.in. powerbankiem.

Więcej przeczytacie w komunikacie prasowym: FabLab powered by Orange – nowe miejsce kreatywnej edukacji
Obejrzyjcie kulisy powstania FabLab powered by Orange

Udostępnij: Zrób to sam czyli FabLab powered by Orange

Twoja miejscowość zasługuje na Pracownię Orange

10 sierpnia 2017

Twoja miejscowość zasługuje na Pracownię Orange

Mieszkańcy kolejnych dwudziestu pięciu miast i wsi z całej Polski mają szansę zdobyć multimedialną świetlicę otwartą dla społeczności. Właśnie rusza rekrutacja do 3. edycji programu Pracownie Orange. Do końca roku w miejscowościach do 40 tysięcy mieszkańców Fundacja Orange stworzy 25 innowacyjnych, bezpłatnych centrów edukacji i aktywności lokalnej. Wyposaży je w nowoczesny sprzęt IT i wesprze w działaniach przez 2 kolejne lata.

Polska ma wciąż wiele do nadrobienia w kwestii kompetencji cyfrowych, kluczowych dla funkcjonowania we współczesnym świecie. Podstawowe umiejętności w tym zakresie posiada jedynie 40% społeczeństwa[1], a Polacy ogółem plasują się na 22. miejscu w UE[2]. Dzięki działalności Pracowni Orange, mieszkańcy małych miast i wsi zyskują miejsce nowoczesnej edukacji i rozwijania umiejętności, w tym kompetencji cyfrowych niezbędnych w XXI wieku.

Czym są Pracownie Orange?

Pracownia Orange to miejsce, w którym mieszkańcy mogą aktywnie spędzać czas, rozwijając swoje pasje i ucząc się, jak kreatywnie korzystać z nowych technologii. Wszystko to w nowoczesnej przestrzeni, wyposażonej w komputery, urządzenia wielofunkcyjne, konsole, drukarki 3D i zestaw mebli, z bezpłatnym dostępem do internetu. Ich liderzy, przy wsparciu Fundacji Orange, organizują zajęcia i warsztaty, które odpowiadają na różnorodne potrzeby osób w każdym wieku.

Jak to działa?

Od początku trwania programu, w całej Polsce, powstało już 77 Pracowni Orange. Organizowane w nich zajęcia to m.in. kursy korzystania z internetu (prowadzone w 94% świetlic), ale także warsztaty programowania (prowadzone w co trzeciej pracowni), szkolenia z obsługi programów komputerowych, z których szczególnie chętnie korzystają seniorzy, czy zajęcia z prototypowania, robotyki i druku 3d skierowane do dzieci i młodzieży. Tym samym Pracownie zapewniają osobom z niewielkich społeczności innowacyjną edukację cyfrową, na równi z ofertą dostępną dla mieszkańców dużych miast.

Wsparcie liderów

Oprócz nowoczesnego sprzętu i możliwości skorzystania z oferty edukacyjnej, Fundacja Orange zapewnia wsparcie liderów pracowni. Przez 2 lata dba o ich rozwój: prowadzi warsztaty, organizuje szkolenia i daje możliwość wymiany doświadczeń z innymi liderami w Polsce poprzez osobiste spotkania i platformę pracownieorange.pl Dzięki temu, Pracownie tętnią życiem, a główną rolę odgrywają tworzący je ludzie. Zarówno ci, którzy uczestniczą w zajęciach jak i ci, którzy swoim zaangażowaniem umożliwiają jej codziennie funkcjonowanie. Aż 83% liderów dotychczas działających pracowni potwierdziło, że zdobyli nowe umiejętności w animowaniu społeczności, a 70% z nich czuje, że zwiększyli swoje kompetencje cyfrowe.[3]

– Jesteśmy pod dużym wrażeniem tego, jak wielka siła drzemie w lokalnych społecznościach – mówi Ewa Krupa, prezes Fundacji Orange – To mieszkańcy tworzą swoje Pracownie Orange i sprawiają, że stają się miejscem zawiązywania jeszcze bliższych więzi i rozwijania pasji. Jednocześnie często przyznają, że multimedialne świetlice odmieniły życie ich okolicy, a im samym pozwoliły zdobyć wiele istotnych umiejętności, w tym ważnych kompetencji cyfrowych  – dodaje.

Pracownie Orange zmieniają lokalne społeczności

Z badania realizowanego we wszystkich działających obecnie Pracowniach Orange, z których może korzystać do 600 tysięcy osób, wynika, że pełnią one ważną funkcję edukacyjną i kształtują postawy społeczne młodego pokolenia. Aż 3/4 ich odbiorców to dzieci i młodzież. Również ta grupa najczęściej aktywnie współtworzy ofertę Pracowni. Młodzi biorą udział w warsztatach (fotograficznych, narzędziowych, z kodowania), akcjach charytatywnych, działaniach społecznych czy zajęciach związanych z technologiami. Dodatkowo 84% Pracowni deklaruje, że współpracuje z lokalnymi instytucjami i grupami nieformalnymi, wzmacniając tym samym więź i poczucie sprawstwa swojej społeczności.

Co zrobić, by otworzyć 1 z 25 Pracowni w swojej miejscowości?

Aby wziąć udział w programie i zdobyć dla swojej miejscowości Pracownię Orange, wystarczy w terminie od 10 sierpnia do 8 września zgłosić pomysł na działania i lokalizację świetlicy,   wypełniając formularz na stronie www.pracownieorange.pl. Spośród nadesłanych wniosków komisja wybierze 64 najciekawsze propozycje, a o ostatecznej lokalizacji 25 pracowni zdecydują internauci w głosowaniu online.

Pobierz grafikę ilustracyjną w większej rozdzielczości (JPG, 518 KB)

Dodatkowych informacji mediom udzielą:

Bartłomiej Kuczyński, Fundacja Orange

e-mail:  bartlomiej.kuczynski@orange.com tel. +48 518 278 522

Maja Głuśniewska, Garden of Words

e-mail: m.glusniewska@gardenofwords.pl tel. 48 512 352 187

Informacje o naborze:

Biuro rekrutacji
email: rekrutacja@pracownieorange.pl, tel. +48 518 541 846.

[1] https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/scoreboard/poland

[2] http://stat.gov.pl/obszary-tematyczne/nauka-i-technika-spoleczenstwo-informacyjne/spoleczenstwo-informacyjne/spoleczenstwo-informacyjne-w-polsce-w-2016-roku,2,6.html

[3] Na podstawie „Badanie wpływu programów Fundacji Orange” zrealizowanego przez Pracownię badań i innowacji społecznych Stocznia od grudnia 2016 do czerwca 2017.

Mediateka

Zainteresował Cie wpis? Jeśli chcesz otrzymywać informacje prasowe, zostaw nam swój adres e-mail
Napisz do Nas
Udostępnij: Twoja miejscowość zasługuje na Pracownię Orange

Rozwijamy umiejętności cyfrowe w Polsce!

23 czerwca 2017

Rozwijamy umiejętności cyfrowe w Polsce!

Fajne uzupełnienie dzisiejszych i wczorajszych newsów. Szerokie Porozumienie na Rzecz Umiejętności Cyfrowych Polsce ogłosiło listę 100 osób wyróżnionych za działania na rzecz rozwoju umiejętności cyfrowych w naszym kraju. W tym gronie znalazło się czworo przedstawicieli Orange Polska: prezes Jean-François Fallacher, dyrektor wykonawczy ds. korporacyjnych Witold Drożdż, prezes Fundacji Orange Ewa Krupa… oraz nasza blogowa koleżanka – Monika Kulik.

Nominacji dokonali eksperci, którzy na co dzień działają na tym polu. Co dla Was pewnie ciekawe, a dla nas bardzo ważne, jesteśmy jedynym operatorem telekomunikacyjnym, którego przedstawiciele znaleźli się w tym doborowym gronie. Pełną listę znajdziecie na stronie umiejetnoscicyfrowe.pl.

Jeżeli nie słyszeliście jeszcze o Szerokim Porozumieniu na rzecz Rozwoju Umiejętności Cyfrowych, przyszedł najwyższy czas.

Szerokie Porozumienie na rzecz Rozwoju Umiejętności Cyfrowych powstało z inicjatywy Ministra Cyfryzacji i Lidera Cyfryzacji, pod patronatem Prezydenta RP. Jest nieformalnym zrzeszeniem dobrej woli instytucji, organizacji oraz firm, które identyfikują się z jego celami i zamierzają działać na rzecz ich realizacji.

Udostępnij: Rozwijamy umiejętności cyfrowe w Polsce!

Ruszamy z MegaMisją!

15 września 2016

Ruszamy z MegaMisją!

MegaMisja to pierwszy w Polsce program edukacji cyfrowej adresowany do nauczycieli i uczniów w szkolnych świetlicach. Razem z 10 000 dzieci z 350 świetlic w całej Polsce wyruszamy w cyfrową MegaMisję. Przez cały rok szkolny będziemy wspólnie poznawać zasady poruszania się w cyfrowym świecie.

Podczas Zjazdu Liderów MegaMisji, Fundacja Orange przygotowała szkolenia i warsztaty. Nauczyciele poznali zasady programu i metodę grywalizacji, mieli szansę zrobić pierwsze kroki w programowaniu, czy pracować nad metodami budowania autorytetu wychowawcy.

Zapraszam na krótką relację z konferencji otwierającej I edycję Programu.

Aby jak najlepiej przygotować się do realizacji Programu, w ubiegłym roku przeprowadziliśmy pilotaż wspólnie z 50 świetlicami. Uczestnicy wstępnej edycji bardzo dobrze ocenili MegaMisję i przygotowane materiały edukacyjne. Dzięki informacjom  i uwagom uzyskanym od wychowawców realizujących kolejne etapy MegaMisji, zmieniliśmy program tak, aby był on jak najbardziej dopasowany do potrzeb dzieci i nauczycieli na co dzień pracujących w świetlicach.

Wartością tego Programu jest to, że dzieci zdobywają wiedzę poprzez zabawę – towarzysząc dwójce bohaterów Julce i Kubie w ich wędrówce przez cyfrowe laboratorium. Zadania, jakie mają do wykonania, choć dotyczą kompetencji cyfrowych, odnoszą się do realnego świata. Dzieci uczą się na przykład, jak sprawdzić wiarygodność informacji znalezionych w sieci i dyskutują, kto jest dla nich najbardziej wiarygodnym rozmówcą, poznają zasady bezpiecznego poruszania się w internecie, uczą się netykiety i szacunku dla opinii innych, a poznając multimedia rozmawiają na przykład o dostępności zasobów sieci dla osób z niepełnosprawnościami.

Jeśli interesują Was te tematy i chcecie wykorzystać je podczas zajęć z dziećmi, zapraszam do bazy wiedzy MegaMisji, gdzie znajdziecie scenariusze zajęć opartych o katalog kompetencji cyfrowych.

Mediateka

Udostępnij: Ruszamy z MegaMisją!

Czekamy na nowe Pracownie Orange!

20 maja 2015

Czekamy na nowe Pracownie Orange!

878c8ac22bf7725cf6e4bd0d4da61c70fe8Bardzo lubię to zdjęcie z warsztatów komputerowych dla seniorów.  Zaciekawienie, pierwsze jeszcze nieśmiałe próby oswojenia nowych technologii i dyskusja o tym, co widać na „tym ekraniku”.  To wszystko zdarzyło się w Dubiczach Cerkiewnych, ale dzieje się też w innych 49 miejscach, gdzie działają Pracownie Orange.

Jeśli chcesz w swojej miejscowości stworzyć  inspirujące miejsce integracji, edukacji, spotkań z ludźmi i technologiami – zapraszamy do tworzenia Pracowni Orange.

Dziś rusza II edycja naszego Programu.  Do składania wniosków zapraszamy co najmniej 5-osobowe zespoły z niewielkich miejscowości (do 40 tys. mieszkańców), które wspólnie z lokalną instytucją lub organizacją przedstawią pomysł na działanie świetlicy w swojej okolicy. Wszelkie szczegóły znajdziecie na www.pracownieorange.pl.

Wartością naszego Programu jest to, że zyskuje się nie tylko wyposażenie świetlicy: komputery, bezpłatny dostęp do Internetu, drukarki ze skanerami, konsole do gier, telewizory LCD i meble, ale także wiedzę, jak to wszystko efektywnie wykorzystywać. Opiekunom świetlic Fundacja Orange zapewnia merytoryczne wsparcie w postaci warsztatów, tutoriali, webinariów i grantów finansowych przez pierwsze dwa lata ich aktywności oraz wsparcie techniczne i zabezpieczenia antywirusowe sprzętu.

Mówiąc o społecznych zyskach z Pracowni, nie można zapomnieć o ich wpływie na ludzi i społeczności, w których funkcjonują. Przez 3 lata mogliśmy obserwować, jak działają Pracownie w 50 miejscowościach, sprawdzać co się zmienia wokół nich.

Od początku przyjęliśmy założenie, że zmieniamy lokalne społeczności, współpracując z ich liderami. My pomogliśmy im stworzyć przestrzeń do działań, daliśmy sprzęt, narzędzia i najważniejsze – dodatkową wiedzę. Kluczową rzeczą było też nasze zaangażowanie i osobisty kontakt z każdym z liderów, spotkania i wizyty studyjne. Dziś, kiedy pytamy liderów co zyskali – odpowiadają, że przede wszystkim wiedzę, ale też ogromną wiarę we własne możliwości. A gdy spojrzymy na wyniki ostatnich wyborów samorządowych – wśród naszych liderów mamy: 2 wójtów, 1 radną i 1 sołtysa. To dla nas dowód, że dzięki swoim doświadczeniom w prowadzeniu pracowni lokalni liderzy zyskują nową i większą społeczną przestrzeń do działań dzięki pozyskanemu zaufaniu społecznemu.

Sprawdzonym mechanizmem motywującym okazała się grywalizacja, która zachęcała poszczególne pracownie do szlachetnej rywalizacji i podejmowania coraz to nowych wyzwań. W tym roku również będzie dla niej miejsce.

A jaki wpływ miały Pracownie na lokalne społeczności? Pewnie na niektóre obserwacje jest za wcześnie, ale już teraz widzimy na podstawie badań, że w miejscowościach, w których działają pracownie zwiększyła się współpraca – udało się pozyskać nowych partnerów społecznych do działań, większe dofinansowanie z gminy. Mieszkańcy tych miejscowości są też bardziej zaangażowani w życie lokalnej społeczności i chętniej uczestniczą w społecznie ważnych wydarzeniach.

To wszystko dzieje się już w 50 miejscowościach. W tym roku mamy okazję rozpocząć proces pozytywnych zmian w kolejnych 25 lokalnych społecznościach. Może w Twojej?

Szczegóły na www.pracownieorange.pl

Udostępnij: Czekamy na nowe Pracownie Orange!