Zielony Operator

Technologie pomagają miastom być bardziej zielonymi (1)

Hania Jaworska-Orthwein

11 grudnia 2020

Technologie pomagają miastom być bardziej zielonymi

Przyszłość należy do miast. Według ONZ w 2050 r. będzie w nich żyło tyle ludności, ile wynosiła cała populacja świata w 2002 r. Aby miasta rozwijały się w zrównoważony sposób potrzebna jest nowoczesna infrastruktura telekomunikacyjna, która pełni rolę swoistego układu krwionośnego niezbędnego dla ich zdrowia i życia. Pozwala lepiej zarządzać dostawami wody, energii, gazu czy utylizacją odpadów komunalnych.

Miasta, w których dziś żyje 75% obywateli Unii Europejskiej stają się centrami inwestycji oraz wzrostu gospodarczego. Dynamiczny rozwój ma też swoje cienie – coraz trudniej o czyste powietrze, przestrzeń i dostawy energii czy wody. Dlatego ważne jest poszukiwanie rozwiązań, które umożliwią miastom rozwój w zrównoważony sposób. I tu z pomocą przychodzą nowoczesne technologie. Rozwiązania smart city to ich wielka szansa.

Wiele inteligentnych rozwiązań

Główną cechą inteligentnego miasta jest umiejętna analiza i wykorzystanie danych zbieranych przez urządzenia oraz czujniki Internetu Rzeczy (IoT). To pozwala poprawić jakość życia mieszkańców, przynosi korzyści finansowe, ogranicza zanieczyszczenie środowiska i sprawia, że czujemy się bezpieczniej. Do niedawna wiele rozwiązań smart city było poza zasięgiem włodarzy miast i mieszkańców, a ogromne ilości danych pozyskiwanych nie mogły być wykorzystywane. Przełomem stało się pojawienie rozwiązań chmurowych, a kolejnym będzie wdrożenie sieci 5G.

Dziś cyfryzacja pomaga monitorować jakość powietrza, gospodarować odpadami, optymalizować transport oraz efektywnie zarządzać energią i systemem oświetlenia w mieście. Rozwiązania „smart” pozwalają monitorować i optymalizować nieefektywne lub zbyt energochłonne procesy. I choć znaczna część emisji gazów cieplarnianych pochodzi z miast, dzięki smart rozwiązaniom można je zredukować nawet o 15% ograniczając produkcję energii elektrycznej i ciepła. Inteligentne miasta odegrają również kluczową rolę w dbaniu o zasoby wody. Szacuje się, że systemy nawadniające zapobiegające wyciekom oraz monitorujące jej jakość i zużycie pozwolą na zaoszczędzenie od 25 do 80 litrów wody na osobę dziennie!

Smart City na świecie i po polsku

Według ostatniego indeksu CIMI (Cities in Motion) najbardziej inteligentnym miastem jest Londyn. Na drugim miejscu Nowy Jork, a na trzecim Paryż. Spośród polskich miast, które znalazły się w zestawieniu była Warszawa (54 miejsce) i Wrocław (88 miejsce). Warto jednak zwrócić też uwagę na wysiłki podejmowanie przez: Katowice, Jaworzno, Kielce, Gdynię i Gdańsk – miasta przyjazne mieszkańcom i środowisku.

Pierwszymi inteligentnymi wdrożeniami w Polsce były zmiany systemów oświetlenia i zarządzania ruchem. Kamery zaczęły zbierać dane pozwalające upłynnić ruch i rozładować korki, ale także skonfigurować optymalnie połączenia komunikacji publicznej, co przekłada się na racjonalne zużycie paliw. Ostatnie lata to szybki rozwój systemów współdzielonej mobilności, od samochodów przez skutery i rowery po hulajnogi.

Świetnym przykładem wdrożeń pozwalających na ograniczenia ilości ścieków i odpadów wodociągowych jest Wrocław. Dzięki zaimplementowaniu nowoczesnego systemu zarządzania siecią wodociągową tylko w ciągu roku, zaoszczędzono 500 mln litrów wody i zmniejszono straty miejskich wodociągów, aż o 9%.

Innym ciekawym przykładem jest Warszawa, gdzie cyfryzacja pozwala lepiej zarządzać miejskim drzewostanem. Miasto zaangażowało się w projekt tworzenia Map Koron Drzew. Dzięki temu, powstaną szczegółowe mapy warszawskiego drzewostanu wraz z uwzględnieniem rozmieszczenia i gatunków poszczególnych drzew, a także ich kondycji. Pozwoli to na efektywniejsze dbanie o miejską zieleń, a w przyszłości szacowania usług ekosystemowych np.: sprawdzenie, ile drzewa mogą pochłonąć szkodliwych substancji, albo jak dużo wody są w stanie zmagazynować.

Rozwiązania od Orange

Dzięki nowoczesnym technologiom miasta mogą opracować tańsze i bardziej ekologiczne modele dostarczania usług miejskich. Już ponad 80 miast i gmin korzysta z rozwiązań smart od Orange.  Nasze rozwiązania stosują do zdalnego opomiarowania wody, czy monitoringu usług komunalnych pozwalających np. optymalizować liczbę transportów odbioru odpadów. W wielu z nich wdrożyliśmy instalacje inteligentnego oświetlenia i sensory jakości powietrza. Umożliwiamy również działaniem miejskim wypożyczalniom rowerów.

A co to oznacza dla środowiska? Oto przykład miasta Krosno Odrzańskie, w którym przy udziale Orange Polska wdrożono wodomierze wyposażone w specjalną nakładkę umożliwiającą precyzyjny odczyt i przesyłanie go przez sieć komórkową do centralnego serwera. Pozwala to na natychmiastową reakcję np. na wycieki związanych z awariami. To realne oszczędności, bo straty wody zmniejszyły się o nawet o kilkanaście procent.

Zapraszam również do posłuchania o idei inteligentnych miast w cyklu realizowanym wspólnie z Polityką Insight „Przyszłość jest dziś”: (link).

Udostępnij: Technologie pomagają miastom być bardziej zielonymi
Please prove you are human by selecting the Truck. wybierz ikonę

pablo_ck 17:10 11-12-2020
    Myślę że bum na takie rozwiązania dopiero przed nami. Bardzo fajny wpis. Poprosimy o więcej takich "zielonych" ciekawostek.

Inne

Przyszłość jest dziś. Jak poskromić cyfrowych gigantów? (1)

Wojtek Jabczyński

11 grudnia 2020

Przyszłość jest dziś. Jak poskromić cyfrowych gigantów?

Zapraszam do wysłuchania ostatniego odcinka technologicznego podcastu „Przyszłość jest dziś” Polityki Insight, którego jesteśmy partnerem. Rozmowy w tej mini-serii dotyczyły wielkich firm technologicznych i ich wpływu na świat, w którym żyjemy.

Dominik Batorski, badacz Interdyscyplinarnego Centrum Modelowania Matematycznego i Komputerowego Uniwersytetu Warszawskiego wyjaśnia, ile wiedzą o nas platformy cyfrowe i jak zdobywają informacje. Czy i jak możemy ograniczyć im dostęp do tych informacji. Wyjaśnia też, jak wygląda podejście prawne do regulacji działalności Big Techów tam, gdzie się narodziły, czyli w Stanach Zjednoczonych.

Agnieszka Smoleńska, analityczka ds. europejskich Polityki Insight zwraca uwagę na odmienne podejściu UE do regulacji platform cyfrowych. Tłumaczy, co w kwestii cyfrowej może oznaczać idea suwerenności europejskiej i przewiduje, jakie będą jej konsekwencje dla firm oraz odbiorców ich usług.

Na koniec Witold Drożdż, członek zarządu Orange Polska dzieli się refleksjami o przyspieszonej cyfryzacji w czasie pandemii. Zastanawia się też, jak mogą kształtować się w przyszłości relacje pomiędzy użytkownikami, Big Techami a regulatorami, a w skali globalnej między Unią Europejską, Stanami Zjednoczonymi i Chinami.

Dziękujemy Marcinowi Bąbie, Karolowi Tokarczykowi i Kasi Szajewskiej z Polityki Insight. Współpraca z Wami była dla nas wielką nauką i przyjemnością. Zachęciła nas również do tego, żeby przygotować własną propozycję podcastów. Szczegóły wkrótce.

Ostatni podcast z naszej mini-serii posłuchacie na: SoundClouds, Spotify i Google Podcasts.

Udostępnij: Przyszłość jest dziś. Jak poskromić cyfrowych gigantów?
Please prove you are human by selecting the Truck. wybierz ikonę

pablo_ck 14:08 11-12-2020
    Dziękujemy za serię podcastów i czekamy na nową Orangową produkcję :) Wojtku dziękuję za kolejną "przypominajkę".

Bezpieczeństwo

#Krótko Uważajcie przy zakupach na ostatnią chwilę (1)

Michał Rosiak

10 grudnia 2020

#Krótko Uważajcie przy zakupach na ostatnią chwilę

Nie zawsze da się strzelić na bloga sążnistą epistołę, ale też nie zawsze o to chodzi. Czasami zdarzają się rzeczy, o których trzeba napisać szybko, a im krócej – tym tak naprawdę treściwiej. Stąd pomysł na wpisy z tagiem #krótko.

Niecały miesiąc temu opisywałem Wam tutaj schemat ataku „na OLX”. Czy sytuacja zmieniła się od tamtej pory? Jeśli tak, to na pewno nie na lepsze. W naszym CyberTarczowym StopPhishingu mamy już… 1081 domen, podszywających się pod ten serwis zakupów/wymian. Jak często wpadają? Zobaczcie przykład:

Wszystko ładnie widać. Osiem domen, które trafiły do naszego systemu w ciągu… tysięcznej części sekundy. Grubo, co nie?

Nie tylko OLX

Idą święta, za dwa tygodnie zasiądziemy przy wigilijnym stole, a pod choinką znajdziemy… rany boskie, PREZENTY PRZECIEŻ!!!

Dla z Was powyższe nie jest obce, ręka w górę 🙂 Przez wiele lat dorosłego życia wyrobiłem sobie opinię o tym, że jako Polacy – cóż, nie jesteśmy demonami proaktywności. Zostawianie rzeczy na ostatnią chwilę nie jest nam obce, a teraz, w czasach pandemii, jeszcze więcej z nas, niż zwykle, zrobi zakupy online. Niektórzy na OLX, wielu na Allegro, a – jak mówią statystyki – większość z nas wybierze wysyłkę Paczkomatem. Przestępcy też o tym wiedzą i to widać w liczbie wpadających do nas fałszywych stron. A jako, że ilość (tak, ilość, nie liczba tym razem) wariacji adresów jest praktycznie nieskończona, nawet jeśli każda z domen będzie używana do jednej kampanii, jest ryzyko, że wiele osób zostanie oszukanych.

Na co uważać?

W zasadzie to… na wszystko. Kupujcie wolniej i ostrożniej. Kiedyś moja ś.p. Mama mówiła, że jak się człowiek spieszy, to się diabeł cieszy. Korzystajcie najlepiej ze sklepów, które już znacie. No i zawsze:

• Sprawdzajcie adres strony, na którą wchodzicie
    • bankowych przede wszystkim…
  • Nie kontaktujcie się z potencjalnym sprzedającym/kupujących w inny sposób, niż przez wewnętrzne systemy komunikacji serwisu handlowego/aukcyjnego
  • Bezwględnie i absolutnie nie używajcie linka do płatności, podanego przez drugą stronę transakcji
  • Nie instalujcie żadnych aplikacji spoza oficjalnych sklepów
    • nawet, jeśli w SMSie czytacie, jakoby była to ważna aktualizacja bezpieczeństwa
  • A najlepiej korzystajcie z aplikacji mobilnych danej firmy

Uważajcie na siebie. Uszczęśliwcie dzieci własne, nie dzieci oszustów.

Udostępnij: #Krótko Uważajcie przy zakupach na ostatnią chwilę
komentarz jest wymagany
Please prove you are human by selecting the Heart. wybierz ikonę

pablo_ck 15:42 10-12-2020
    Dokładnie Michale, ostrożności nigdy nie za wiele. Ja korzystam wyłącznie z zaufaych sklepów, nawet jak muszę zapłacić kilkadziesiąt zł więcej to wybieram zaufane witryny.