Okiem mamy: prezenty pod choinkę

Kasia Barys Kasia Barys
14 grudnia 2020
Okiem mamy: prezenty pod choinkę

Święta to czas bardzo rodzinny i wesoły. Najważniejsze, by być razem i cieszyć się swoim towarzystwem. Wiadomo jednak, że dzieciaki czekają najbardziej na pieczenie pierniczków oraz prezenty. Zatem podsyłam wam garść pomysłów na prezenty dla dzieci.

Jedna duża zabawka, zamiast wielu drobnych

To mój sprawdzony sposób od lat, by nie utonąć w zalewie zabawek w okresie świątecznym. Szczególnie,  gdy w domu jest więcej niż jedno dziecko. Mamy taki system, że każde dziecko dostaje jeden duży prezent i jeden, dwa drobne. W innym przypadku trudno by Mikołajowi ogarnąć listę prezentów a potem zapewne dzieciom skupić się na tych prezentach. Z doświadczenia wiem, że zabawka potrafi cieszyć nieraz jedynie kilka dni. Zatem i w tym przypadku zasada „Mniej znaczy więcej” powinna się sprawdzić. Jeden duży zestaw klocków zamiast symbolicznych kilku małych paczuszek.

Działa u nas także system „uzupełniania” kolekcji, które dziecko już ma. Np. nowe elementy torów albo kolejne rasy koni znakomicie wpasowują się w te już wykorzystywane w zabawie. Dzięki temu dzieciaki uczą się jak łączyć ze sobą i rozbudowywać te zabawki. Rozwijają wyobraźnię i tworzą zupełnie nowe historie. Aż miło popatrzeć.

Wyjątkowy prezent – rozwój dziecka

Dziadkowie z wizytą przynoszą drobiazg, sami kupujemy coś bez okazji albo np. po wizycie u dentysty…Jeśli macie wrażenie, że dzieci non stop dostają zabawki, to także mam dla was pomysł.  Skorzystajcie z rozwiązania, które wg mnie jest bardzo fajne i sprezentujcie dziecku pod choinkę…voucher na ulubione zajęcia. Jazda konna, robotyka, a może dostęp np. do płatnej aplikacji z nauką języka angielskiego. Warto kolekcjonować nie rzeczy, a doświadczenie i wspomnienia. Co roku robię także dla dzieci foto książkę. Wiem, że czekają na tą niespodziankę. Wspominamy wtedy wspólnie cały rok różnych przygód.

Klasyka pod choinkę

Książki, gry planszowe to dla mnie zawsze będzie nr 1 prezentów, które dzieci chcą dostać. A i Mikołaj chętnie położy je pod choinką. W zależności od wieku dziecka, każdy rodzic na pewno dobierze takie tytuły, które dzieciaki pokochają. Klasyka dla mniejszych dzieci to dla  mnie: proza Astrid Lindgren, atlasy państwa Mizielińskich a z gier ponadczasowy, rodzinny Rummikub. W prezentach elektronicznych, bardzo popularnych ostatnio i oczekiwanych przez dzieci także można znaleźć evergreeny. Takie prezenty, z których na pewno dziecko w wieku szkolnym się ucieszy a i przyda się do nauki zdalnej.

swieta dziewczynka

Dobrym prezentem dla dziecka jest smartwatch, który może być alternatywą dla telefonu. W ofercie Orange dostępny jest TCL Family Watch MT40, który wykonuje połączenia i odbiera wiadomości tekstowe. Kiedy dzieci wrócą do szkół, część z nich drogę do i ze szkoły pokonuje samodzielnie. To także idealne rozwiązanie dla rodziców, którzy dzięki aplikacji, mogą na swoim telefonie monitorować lokalizację dziecka. W sklepie Orange jest dostępny w cenie 449 zł.

Dla małych sportowców polecam smartband Xiaomi Mi Band 5. Opaska może wykonać wiele pomiarów w 11 dyscyplinach sportu m.in. podczas jazdy rowerem. Ma takie funkcje jak  krokomierz, pulsometr, analiza prędkości i przebytej trasy i co bardzo fajne monitorowanie snu: ile dziecko śpi i kiedy zapada w głęboki sen. Jej cena w sklepie Orange to 179 zł.

Kontynuując temat snu warto kupić Xiaomi Yeelight Atmosphere Lamp, sterowaną poprzez aplikację. Za jej pomocą można dopasować intensywność światła w zależności od nastroju, czy ustawić godziny, w których ma świecić. Dzieciaki bardzo lubią klimatycznie rozświetlony pokój oraz spokojniej śpią, gdy w pokoju świeci się mała lampka. Cena urządzenia w sklepie Orange to 249 zł.

Wybór prezentów pod choinkę nie zawsze jest prosty. Mam nadzieję, że choć trochę pomogłam. Pamiętajcie, że jest jeszcze trochę czasu na zakupy. Róbcie je bezpiecznie i z głową. Wiele razy pisał o tym Michał. Urządzenia  zamówione przez sklep Orange zdążą dotrzeć do was przed świętami, jeśli zamówicie je na dniach. Nie zostawiajcie tego na ostatnią chwilę.

pablo_ck
pablo_ck 21:16 14-12-2020

Fajna lista prezentów. Wybieram lampkę. To mój drugi bzik, poza światem GSM mam bzika na punkcie oświetlenia. Żebym nie skłamał mam w domu w szufladzie z 40 żarówek ledowych. Po co…..nie wiem ? Ale jak widzę jakąś fajną żarówkę, np która ma możliwość sterowania mocą natężenia za pomocą włącznika (3 poziomy) i jest jeszcze w promocji gdzie za cenę jednej mam dwie, to jak nie kupić ?

Odpowiedz

Sieć

Popularny jak światłowód Orange

Wojciech Jabczyński Wojciech Jabczyński
14 grudnia 2020
Popularny jak światłowód Orange

Dawno nie pisałem na blogu o światłowodach. Czas nadrobić zaległości, bo mamy się czym pochwalić. Orange Światłowód dociera do 153 miejscowości w całym kraju. Korzysta z niego już ponad 700 tys. klientów, a w zasięgu mamy 4,9 mln gospodarstw domowych. Gdyby pokusić się o ułożenie wszystkich jeden za drugim, moglibyśmy okrążyć w ten sposób ziemię 3,5 razy. Tzw. długość trasowa naszych światłowodów to ok. 140 tys. km, a obwód Ziemi… tylko 40 tys. km.

Miasta, miasteczka i wsie

Jednym z ciekawych faktów jest rosnąca popularność światłowodów wśród mieszkańców mniejszych miejscowości i wsi. W takich miejscach korzysta z niego blisko co piąte gospodarstwo domowe, znajdujące się w zasięgu. Dla porównania, w połowie tego roku, w całej sieci światłowodowej Orange Polska, wskaźnik nasycenia wyniósł ok.14 proc. W małych miejscowościach prowadzimy inwestycje własne oraz w ramach POPC. Wiele z nich będzie kontynuowana w przyszłych latach.

Na większe zainteresowanie światłowodami niewątpliwie wpływ ma pandemia. Przypomnę, że w sieci stacjonarnej Orange Polska, w pierwszych dniach lockdownu i masowym przejściu na zdalną pracę oraz naukę, ruch w szczytowym momencie zwiększył się o ponad połowę. A jeśli chodzi o sieć mobilną był o jedną czwartą wyższy. Jesienią podczas drugiej fali Covid-19 skok był mniejszy, ale również znaczący. Nic dziwnego, że zainteresowanie światłowodami wzrosło, co cały czas widzimy.

Setki milionów na inwestycje

Na skrzynkę rzecznika i poprzez media społecznościowe dostaję wiele zapytań o dostępność. Nie zawsze mogę pomóc. Bo chociaż inwestujemy w rozbudowę sieci światłowodowej rocznie od 700 do 800 mln zł i chcemy podłączać jak najwięcej klientów, to w oczywisty sposób nie możemy zadowolić wszystkich. Aby całościowo poprawić sytuację potrzeba też strategicznego, systemowego podejścia, łączącego wysiłki rządowe i biznesowe.

Szybki, oszczędny i bardziej eko

Na koniec chcę zwrócić Waszą uwagę na jeszcze jeden istotny aspekt naszych inwestycji - ochrona środowiska. Uśrednione zużycie energii elektrycznej na klienta światłowodu Orange jest od kilku do kilkunastu razy niższe niż w technologii opartej na miedzi. W tej chwili - aby zapewnić szybki internet światłowodowy - potrzebujemy aż czterokrotnie mniej energii na jednego klienta, niż w 2015 roku, kiedy wprowadziliśmy tę technologię na rynek. Pisała o tym niedawno na blogu moja koleżanka. Warto przeczytać.

WordPress › Błąd